Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική αύξηση

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική αύξηση

Υγεία | 11/06/2019 - 20:25
Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική αύξηση
Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των νέων περιπτώσεων ψυχιατρικών διαταραχών, όσο και η εντεινόμενη βαρύτητά τους

Η ανησυχία αυτή επεκτείνεται και σε επίπεδο Κρήτης, καθώς λόγοι που συνηγορούν είναι η λογική αύξηση των γενικότερων κοινωνικών και ατομικών θεμάτων, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο νιώθει περισσότερο ευαισθητοποιημένο ώστε να αντιμετωπίσει τα θέματα ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, περισσότερο ανησυχητικό για τους ίδιους είναι το ότι, σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νέων, εξαπλώνεται το αίσθημα της αβεβαιότητας και η αμφισβήτηση των αξιών, της χαράς της δημιουργίας και της ενεργού συμμετοχής στις συλλογικές κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ καταφεύγουν στην εξατομίκευση και στην αποχή από τις θεμελιώδεις κοινωνικές διεργασίες (π.χ. εκλογικές διαδικασίες).

Το γενικό αυτό “κλίμα” επηρεάζει και συμβάλλει στην αύξηση της “ευαλωτότητας” περισσότερων παιδιών και εφήβων, με συνακόλουθο αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της ψυχιατρικής νοσηρότητας.

Τα παραπάνω αναφέρει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, με αφορμή το 11o Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα “Θεωρία και κλινική στην Ψυχιατρική παιδιού και εφήβου: Ανιχνεύοντας τις νέες ψυχοπαθολογίες”, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, από την Παρασκευή 14 έως την Κυριακή 16 Ιουνίου, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Κύριος στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, καθηγητή Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, είναι «η μελέτη των νέων ψυχοπαθολογικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή πρακτική». Προσθέτει, δε, ότι η έμφαση που δόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2018 στην ψυχική υγεία των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για τη χώρα μας, καθότι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων, τόσο των κοινωνικοοικονομικών όσο και των βίαιων γεωπολιτικών αλλαγών, είναι ήδη ορατές.

«Οι νέοι βιώνουν μια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα σκληρή, συχνά προκλητικά ανάλγητη, περίπλοκη, αντιφατική, απρόσωπη και συχνά εικονική. Μέσα σε αυτές τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, ερχόμαστε αντιμέτωποι στην κλινική πράξη με νέες και σοβαρές ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις στα παιδιά, στους εφήβους και στις οικογένειές τους, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, αυτοτραυματισμοί (π.χ. διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε Φάλαινα”), χρήση ουσιών, κοινωνική βία κ.ά. Το ψυχικό τραύμα, η απομόνωση, η μοναξιά, η περιθωριοποίηση και η στείρα επικοινωνία στις ανθρώπινες σχέσεις φαίνονται να βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών κρίσεων και των ψυχικών ρήξεων», αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η “Νέα Κρήτη” επιχείρησε να διερευνήσει τους βασικούς λόγους οι οποίοι ευθύνονται για τη διαφοροποίηση του ψυχισμού των νέων σήμερα σε σχέση με άλλες δεκαετίες. Γι’ αυτόν τον λόγο επικοινώνησε με τον Μανόλη Καργάκη, ο οποίος μίλησε για τις αλλαγές όπως διαφοροποιούνται στο κοινωνικό πλαίσιο (φορείς κοινωνικοποίησης) και την εμφάνιση της τεχνολογίας, η οποία όσο “αγαθή” κι αν φαίνεται, έχει αντίκτυπο στην ψυχική ισορροπία του ατόμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καργάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε έντονες κοινωνικοτεχνολογικές μεταβολές, οι οποίες δημιουργούν ένα διαφορετικό πλαίσιο στο πώς μεγαλώνουν, διαπαιδαγωγούνται και ενηλικιώνονται τα παιδιά. Έχουμε αρκετές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με παλαιότερα. Ξεκινώντας από το γονεϊκό περιβάλλον, όπου παρατηρείται στροφή στον ατομισμό την τελευταία εικοσαετία, όπου ο γονιός στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει οικονομικά και κοινωνικά στρέφεται στον εαυτό του και δημιουργεί αρκετά θέματα στο πλαίσιο της σχέσης των δύο γονέων, είτε σ’ ένα πλαίσιο αύξησης των συγκρούσεων είτε σ’ ένα πλαίσιο διάρρηξης της πατριαρχικής οικογένειας και στην αύξηση μονογονεϊκών οικογενειών. Αυτό δε συνδέεται με την εμφάνιση ψυχοπαθολογίας αλλά η ευαλωτότητα που δημιουργείται μέσα από την αύξηση του ατομισμού ενισχύει το πλαίσιο όπου τα παιδιά θα μεγαλώσουν σ’ ένα ευάλωτο διαπροσωπικό περιβάλλον.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η διαφοροποίηση των απαιτήσεων πλέον για το παιδί. Είναι διαφορετικές οι εργασιακές και παραγωγικές απαιτήσεις σήμερα. Το να κάνει το παιδί πολλά και διαφορετικά πράγματα σήμερα και να είναι αποδοτικό σε όλα αυξάνει πολλές φορές την πίεση στην παιδική και εφηβική ηλικία. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις να παρατηρούμε σε παιδιά νευρωσικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποτυπώνονται με φοβίες, με ψυχοσωματικές εντάσεις ή ακόμη και με κρίσεις πανικού στην παιδική ή και πρώιμη εφηβική ηλικία, σαν αποτέλεσμα είτε της οικογενειακής πίεσης, είτε των αυξημένων ατομικών πεποιθήσεων.

Τρίτος βασικός παράγοντας που επηρεάζει την τελευταία δεκαετία είναι η εμπλοκή των παιδιών στη φυσική εξέλιξη της τεχνολογίας, που ονομάζεται διαδίκτυο. Είναι ένας καινούργιος κόσμος, όπου τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα αποτελέσματα της εμπλοκής μας είτε με τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνικής μου αξίας μέσα από το διαδίκτυο, και του υψηλού φόρτου ώστε να έχω μια καλή εικόνα σ’ ένα μεγάλο κοινωνικό πλαίσιο. Έχουμε αρνητικές εισροές, όπως ιντερνετικό μπούλινγκ, η “Μπλε φάλαινα” κ.λπ.

Επίσης, στο τέλος της παιδικής και πρώιμης εφηβικής ηλικίας δημιουργείται ένα ερώτημα: Πώς όλες αυτές οι κοινωνικές ζυμώσεις στον ελλαδικό χώρο ή κοινωνικές επιρροές οικονομικών στοιχείων στο πλαίσιο κοινωνικής ανασφάλειας, πράγμα που επηρεάζουν έναν ενήλικα, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση του παιδιού ή αργότερα του εφήβου; Επηρεάζονται στοιχεία όπως η αυτοπεποίθησή του ως προς το κοινωνικό-οικονομικό του μέλλον, αφού δομεί τις αρχές του στη βάση ενός ανασφαλούς πλαισίου».

ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ

Η σχέση αλκοόλ και νέων

Τι συμβαίνει όμως σε επίπεδο Κρήτης; Παρατηρείται βαριά ψυχοπαθολογία στους νέους στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης;

Ο κ. Καργάκης ανέφερε: «Επίσημα στοιχεία δεν έχω. Στο κομμάτι της κλινικής εμπειρίας, ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Κρήτη είναι η σχέση αλκοόλ και παιδιού, που πάντα υπήρχε μια ιδιαιτερότητα στο νησί μας εξαιτίας της κουλτούρας και της ιδιοσυγκρασίας μας. Στην Κρήτη, όπως και σε κάθε κλειστό κοινωνικό περιβάλλον, αναπτύσσονται έντονα οι οικογενειακοί δεσμοί. Αυτό από τη μια μπορεί να είναι εξαιρετικά λειτουργικό, αλλά σε περίοδο όπου υπάρχουν αναταραχές και καταφέρει ο φόρτος να περάσει στο πλαίσιο της οικογένειας, τότε οι ζυμώσεις επηρεάζουν και τα παιδιά και τους εφήβους.

Δε θα μπορούσα να διαφοροποιήσω, πέρα από την καταχρηστική σχέση με το αλκοόλ, το τοπικό περιβάλλον. Σίγουρα είχαμε μια αύξηση στην εμπλοκή των οικογενειών όσον αφορά στα παιδιά με τον τομέα της ψυχικής υγείας. Αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε σε δύο επίπεδα. Αυτό οφείλεται είτε στη λογική αύξησης των γενικότερων κοινωνικών και ατομικών θεμάτων που αύξησαν τα θέματα της ψυχοπαθολογίας, είτε αύξηση της ευαισθησίας των γονιών να αναζητήσουν τρόπους διαχείρισης για τα θέματα των παιδιών τους».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.