Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην Κρήτη

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην Κρήτη

Κρήτη | 09/06/2020 - 15:08
Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην Κρήτη
Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μυστήριο της εξαφάνισης της 3χρονης τότε Μαντλίν Μακ Καν από θέρετρο της Πορτογαλίας, όπου έκανε διακοπές με τους γονείς της δεκατρία χρόνια πριν, περνούν και από τα Χανιά, όπου φαίνεται ότι βρέθηκε ως κρατούμενος ένας μάρτυρας- "κλειδί" της υπόθεσης. Καθώς ο φάκελος ξανανοίγει μετά την ταυτοποίηση ως βασικού υπόπτου τού κατηγορούμενου ως παιδόφιλου Γερμανού Κρίστιαν Μπρίκνερ, στόματα ανοίγουν και ανατριχιαστικές πληροφορίες έρχονται στο φως για τη δράση του 43χρονου, ο οποίος φυλακίστηκε την περασμένη χρονιά στη Γερμανία για τον βιασμό 72χρονης Αμερικανίδας τουρίστριας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των μαρτύρων που γνωρίζουν για την υπόθεση και έχουν καταθέσει τις σχετικές πληροφορίες στην ειδική μονάδα της Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία ασχολείται με την εξαφάνιση της Μαντλίν, βρίσκεται ένας 50χρονος Γερμανός, ο οποίος μετά από περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα βρέθηκε κρατούμενος στα Χανιά το 2015, απ' όπου αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2017. Τα έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον περιγράφουν ως αξιόπιστο μάρτυρα, ο οποίος αποκάλυψε ότι τον Μάιο του 2007, την περίοδο της εξαφάνισης της Μαντλίν, βρισκόταν στην Πορτογαλία σε γειτονικό σημείο από το θέρετρο της Πράια ντα Λουζ στο Αλγκάρβε, όπου η μικρή Βρετανίδα παραθέριζε με τους γονείς της. Ο ίδιος είχε μάλιστα επικοινωνήσει τότε με την τοπική αστυνομία, χωρίς οι αναφορές του να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως συνέβη και με αρκετές άλλες μαρτυρίες, που τώρα επανεκτιμώνται και φαίνεται ότι ρίχνουν φως στο μυστήριο. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς είχε αποκαλύψει στις Αρχές, το γεγονός και μόνο ότι αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας ότι «μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχει δώσει οικειοθελώς και χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα στη Μητροπολιτική Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση έχουν διασταυρωθεί και θεωρείται αξιόπιστη πηγή», υποδηλώνει ότι τα όσα γνωρίζει ο 50χρονος ήταν σημαντικά. Σε αυτό συνηγορεί και το ότι κλιμάκιο της ομάδας "Grange" της Σκότλαντ Γιαρντ, που είχε συσταθεί με τη συμμετοχή 30 ντετέκτιβ, για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την τύχη της μικρής Μαντλίν, είχε βρεθεί στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον Γερμανό και να έχει ίδιαν άποψη για τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του.
Σε έγγραφο που δημοσιοποίησαν τα "Νέα" με ημερομηνία 18 Ιουλίου 2017, η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι «τον Μάιο του 2017 επικοινώνησε με τη βρετανική ομάδα της επιχείρησης "Grange", για τη διαλεύκανση της εξαφάνισης της Μαντλίν Μακ Καν, ο 50χρονος γερμανικής καταγωγής Χέγκελαρ Μπ., που διαμένει στην Αθήνα, προκειμένου να βοηθήσει στις συγκεκριμένες έρευνες», ζητώντας παράλληλα περαιτέρω πληροφορίες από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα για να εντοπιστεί ο 50χρονος αλλοδαπός.
Η έρευνα που ακολούθησε οδήγησε στη διαπίστωση ότι ο εν λόγω Γερμανός, που ζούσε στη Γαλλία, είχε συλληφθεί το 2011 στην Ηγουμενίτσα, όταν προσπάθησε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τρεις παράνομους μετανάστες από την Αφρική. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και τότε είχε αφεθεί ελεύθερος. Όμως δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και συνελήφθη το 2015 στη Θεσσαλονίκη, όταν είχε έρθει πάλι στην Ελλάδα για διακοπές. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά χρόνων και πέντε μηνών.
Σε άλλο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., που συντάχθηκε στις 20 Ιουλίου 2017 και αναφέρεται στο ρεπορτάζ των "Νέων", σημειωνόταν ότι ο συγκεκριμένος Γερμανός είχε φυλακιστεί στις 9 Απριλίου 2015 στα Χανιά και χρησιμοποιούσε από τον Οκτώβριο του 2016 ένα κινητό, κάτοχος του οποίου εμφανιζόταν μια γυναίκα βουλγαρικής καταγωγής, που έμενε σε πάροδο της οδού Λιοσίων στην Αθήνα. Τελικά ο 50χρονος αποφυλακίστηκε από τις φυλακές των Χανίων το καλοκαίρι του 2017 κι αμέσως φαίνεται να συναντήθηκε στην Ελλάδα με κλιμάκιο της βρετανικής αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 50χρονος βρισκόταν τον Μάιο του 2007 στην Πορτογαλία και ήταν σε γειτονικό σημείο από τον χώρο εξαφάνισης της Μαντλίν. Μάλιστα, είχε και τότε επικοινωνήσει με την τοπική αστυνομία, χωρίς οι αναφορές του να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως συνέβη και με άλλες παρόμοιες πληροφορίες, που τώρα επανεκτιμήθηκαν.
Ο 50χρονος ένα διάστημα μετά την αποφυλάκισή του διέμεινε στη Λαμία, συνεχίζοντας να έχει επαφές με τους Βρετανούς αστυνομικούς. Λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Κέρκυρας για την υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών κι ακολούθως φέρεται να αναχώρησε από την Ελλάδα προς άγνωστη κατεύθυνση.
Οι έρευνες του 2007 στην Κρήτη
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι έρευνες γύρω από τη Μαντλίν εστιάζουν και στην Κρήτη. Ένας αντίστοιχος κύκλος είχε ανοίξει τον Μάιο του 2007, όταν έφτασε σήμα από την Ιντερπόλ στο Αστυνομικό Τμήμα της Χερσονήσου, για την πληροφορία που είχε δώσει μια υπήκοος Ελβετίας και αφορούσε σε έναν 40χρονο Βρετανό, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, συνόδευε ένα κοριτσάκι στο διάστημα 5 έως12 Μαΐου στο ξενοδοχείο όπου έμενε η ίδια. Ωστόσο, το μόνο που πιστοποιήθηκε ήταν το γεγονός ότι η Ελβετίδα όντως είχε βρέθηκε στο ξενοδοχείο που αναφερόταν στο διάστημα από τις 5 ως τις 12 Μαΐου. Επίσης, την ίδια περίοδο είχε εξεταστεί από τις αστυνομικές Αρχές ένας Γεωργιανός, ο οποίος συνόδευε ένα κοριτσάκι το οποίο έμοιαζε με την αγνοούμενη. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε σχέση με τη Μαντλίν.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαντλίν εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου του 2007, σε ηλικία τριών ετών, στη μικρή πόλη Πράια ντα Λουζ στην περιφέρεια Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, όπου βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς της, τα δύο ετών δίδυμα αδέλφια της και μια ομάδα οικογενειακών φίλων. Από τότε υπήρξαν δεκάδες σενάρια για την τύχη του 3χρονου κοριτσιού και τα πρόσωπα που μπορεί να εμπλέκονταν στην εξαφάνισή του.
Μετά από δεκατρία χρόνια ερευνών, οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν πριν από μερικές ημέρες ότι ταυτοποίησαν ως βασικό ύποπτο τον Κρίστιαν Μπρίκνερ, που έχει κατηγορηθεί ως παιδόφιλος. Ο ίδιος θεωρείται ότι το διάστημα μεταξύ 1995 και 2007 πραγματοποιούσε διαρρήξεις σε ξενοδοχεία και καλοκαιρινά καταλύματα στο Αλγκάρβε, ενώ είχε ανάμειξη και σε διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή. Οι μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν να επιβεβαιώνουν την εμπλοκή του στην υπόθεση μαζί με την εκτίμηση των γερμανικών δικαστικών Αρχών ότι η Μαντλίν είναι νεκρή.
Πώς συνελήφθη δύο χρόνια πριν στην Ιταλία
Ο Κρίστιαν Μπρίκνερ, ο οποίος εκτίει τώρα ποινή κάθειρξης σε φυλακή του Κιέλου της Βόρειας Γερμανίας για τον βιασμό μιας 72χρονης Αμερικανίδας τουρίστριας στην Πράια ντα Λουζ, είχε συλληφθεί σε παγίδα που του έστησε η ιταλική αστυνομία πριν από δύο χρόνια στο Μιλάνο. Οι πληροφορίες που έρχονται τώρα στο φως από Ιταλούς αστυνομικούς και δημοσιεύονται στην "Τhe Mirror" κάνουν λόγο για το ότι ο Μπρίκνερ ήταν σε «αξιοθρήνητη κατάσταση», έμοιαζε σαν άστεγος, ήταν αξύριστος, με βρόμικα ρούχα. Δεν είχε κινητό πάνω του ή χρήματα, μόνον μια Βίβλο και μια κάρτα με τον τηλεφωνικό αριθμό του δικηγόρου του. Η παγίδα των Ιταλών για τον Γερμανό παιδεραστή με το βεβαρημένο ποινικό μητρώο στήθηκε με ένα ψεύτικο ραντεβού στο γερμανικό προξενείο στο Μιλάνο, όπου ο Μπρίκνερ επρόκειτο να παραλάβει το νέο του διαβατήριο. Είχε πάει εκεί στις 19 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι είχε μόλις φτάσει από την Ελβετία κι ότι άγνωστοι του έκλεψαν το διαβατήριο μέσα στο τρένο την ώρα που κοιμόταν.
Στο προξενείο, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι καταζητούταν στη Γερμανία μετά την καταδίκη του για διακίνηση ναρκωτικών. Έτσι εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης και ζήτησαν από την ιταλική αστυνομία να τον συλλάβει. Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, ο Μπρίκνερ, που διερευνάται αν σχετίζεται και με τις εξαφανίσεις και δολοφονίες άλλων παιδιών και εφήβων, έπαιρνε τον δρόμο για τη φυλακή Σαν Βιτόρε του Μιλάνου, και μετά από μερικές εβδομάδες οι ιταλικές Αρχές τον παρέδιδαν στις γερμανικές.
neakriti.gr

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.