Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤα μυστικά της ρινοπλαστικής χωρίς νυστέρι

Τα μυστικά της ρινοπλαστικής χωρίς νυστέρι

Υγεία | 03/04/2018 - 19:31
Τα μυστικά της ρινοπλαστικής χωρίς νυστέρι
Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις και ο αριθμός των επεμβάσεων που διενεργούνται κάθε χρόνο αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), το 2016 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 786.000 ρινοπλαστικές σε όλο τον κόσμο, ένας αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σύγκριση με το 2015.

Συνολικά, το 7,6% όλων των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων του 2016 ήταν ρινοπλαστικές. Επιπλέον, είναι η τρίτη συχνότερη αισθητική επέμβαση στους άνδρες και η έκτη στις γυναίκες.

«Η ρινοπλαστική έχει εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία 50ετία και πλέον η επέμβαση θεωρείται επιτυχημένη όταν διορθώνει, εκτός από το ανατομικό και το λειτουργικό πρόβλημα του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτήν», λέει ο πλαστικός αισθητικός και επανορθωτικός χειρουργός Δρ.Δημήτρης Δρακωτός. «Επειδή, λοιπόν, αφορά τόσο τις αισθητικές όσο και τις λειτουργικές δομές του προσώπου, απαιτεί καλή γνώση και σεβασμό στον χειρισμό των επιμέρους δομών της μύτης (οστό, χόνδρο, δέρμα, νεύρα, βλεννογόνο)».

Το πιο σημαντικό στη ρινοπλαστική είναι «να εναρμονίζεται πλήρως το αποτέλεσμα με το σχήμα του προσώπου και να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του (dorsal aesthetic lines), δείχνοντας όσο το δυνατόν πιο φυσικό, χωρίς να ξενίζει», συμπληρώνει.

Παρά την πρόοδο στις χρησιμοποιούμενες τεχνικές, έως πρότινος η ρινοπλαστική μπορούσε να γίνει μόνο με τα παραδοσιακά χειρουργικά εργαλεία. Πριν από λίγα χρόνια, όμως, ο γάλλος πλαστικός χειρουργός Dr. Olivier Gerbault επινόησε έναν καινοτόμο τρόπο διενέργειας της επέμβασης, τον οποίο ονόμασε ρινογλυπτική με υπερήχους (ultrasonic rhinosculpting).

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερήχων για να αλλάζει την εμφάνιση της μύτης με λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Ουσιαστικά, ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί παλμούς υπερήχων για να αναπλάσσει και να κόψει το οστό και τον χόνδρο της μύτης, αντί να χρησιμοποιήσει τα παραδοσιακά νυστέρια και τροχούς.

«Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην ρινογλυπτική με υπερήχους είναι πιεζοηλεκτρικά, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην Τραυματιολογία και την Οδοντιατρική, από τις οποίες και τα εμπνεύστηκε ο Dr. Gerbault», λέει ο Δρ. Δρακωτός. «Τα πιεζοηλεκτρικά εργαλεία επιτρέπουν ταχείες, ιδιαίτερα ακριβείς μικρο-κινήσεις, με τις οποίες μπορούμε να κόψουμε και να λειάνουμε το οστό και τον χόνδρο της μύτης, δίχως να προκληθούν βλάβες στους παρακείμενους ιστούς, τον βλεννογόνο, τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία της. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια και σχεδόν αναίμακτα αλλαγές στη μύτη οι οποίες πριν από μία πενταετία ήταν σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν».

Οι αλλαγές αυτές όχι μόνο βελτιώνουν σημαντικά το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα της επέμβασης, αλλά έχουν και ορισμένα πολύ σημαντικά οφέλη στην μετεγχειρητική πορεία των ασθενών. «Έχει διαπιστωθεί ότι το οίδημα (πρήξιμο), οι μώλωπες (μελανιές) και ο πόνος μετά την εγχείρηση είναι ελάχιστα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα να αλλάξει το οστέινο τμήμα της μύτης χωρίς να γίνει κάταγμα στο οστό (οστεοτομία), γεγονός που διευκολύνει σημαντικά την μετεγχειρητική ανάρρωση», εξηγεί ο Δρ. Δρακωτός.

Επιπλέον, η ρινογλυπτική με υπερήχους μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα άτομα ηλικίας άνω των 40-50 ετών, των οποίων τα οστά αρχίζουν να γίνονται πιο αδύναμα και συχνά πιο εύθραυστα απ’ ό,τι στις νεότερες ηλικίες.

Η ρινογλυπτική με υπερήχους γίνεται με γενική αναισθησία. Αναλόγως με την περίπτωση, η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες, ενώ ο ασθενής παραμένει για μία ημέρα στο νοσοκομείο. Σε μερικές περιπτώσεις, μετά την επέμβαση χρειάζεται επιπωματισμός των μυκτήρων (τοποθετούνται ειδικά ταμπόν ή φιλμ από σιλικόνη στο εσωτερικό των ρουθουνιών), αλλά αφαιρείται την 1η ή 2η μετεγχειρητική ημέρα. Στους ασθενείς εφαρμόζεται επίσης ρινικός νάρθηκας, ο οποίος αφαιρείται 5-7 ημέρες ύστερα από την επέμβαση.

Η ρινογλυπτική με υπερήχους επινοήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, στη Γαλλία αλλά πλέον εφαρμόζεται σε αρκετά εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αφού μεγάλες μελέτες κατέδειξαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Σε μία από αυτές, επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson, στη Φιλαδέλφεια, εξέτασαν τα αποτελέσματα της μεθόδου σε 103 ασθενείς. Όπως ανέφεραν πριν από λίγα χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Facial Plastic Surgery όλοι ήταν ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα ενώ κανένας δεν υπέστη τραυματισμούς στους μαλακούς ιστούς της μύτης ή στο δέρμα.

«Η βελτίωση στην εμφάνιση της μύτης μετά τη ρινογλυπτική με υπερήχους είναι άμεση, αλλά τα χαρακτηριστικά της μύτης λεπταίνουν και αναδεικνύονται σταδιακά, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης να είναι ορατό περίπου 6-12 μήνες μετά την ημέρα του χειρουργείου», καταλήγει ο Δρ. Δρακωτός.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.