Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΕγκεφαλικό Επεισόδιο και Αποκατάσταση (pics)

Εγκεφαλικό Επεισόδιο και Αποκατάσταση (pics)

Υγεία | 02/12/2016 - 22:39
Εγκεφαλικό Επεισόδιο και Αποκατάσταση (pics)
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται στα εγκεφαλικά κύτταρα από την έλλειψη οξυγόνου, όταν η παροχή του αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει.

Γράφει ο Σαββάκης Γιάννης

Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης αναπηρίας σε ενήλικες του δυτικού κόσμου.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: ισχαιμικά και αιμορραγικά. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από διακοπή της παροχής αίματος προς τον εγκέφαλο, ενώ τα αιμορραγικά προκύπτουν από την ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου ή μια ανωμαλία στην αγγειακή δομή (π.χ. ανεύρυσμα). Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή αρκετά σοβαρό και τα συμπτώματα προσωρινά ή μόνιμα, ανάλογα με την έκταση της βλάβης στον εγκέφαλο. Τα ισχαιμικά εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι τα αιμορραγικά. 

Προγνωστικά σημάδια και συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αποτελούν, μεταξύ άλλων, μια ανικανότητα στην κίνηση ή την αίσθηση μουδιάσματος, παράλυσης και πόνου στη μία πλευρά του σώματος, προβλήματα κατανόησης ή ομιλίας, αίσθημα ζάλης,απώλεια ισορροπίας, δυσκολία στην όραση και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά συχνά εμφανίζονται αμέσως μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από μία ή δύο ώρες είναι ίσως μια παροδική ισχαιμική προσβολή. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά συνήθως συνδέονται με μια σοβαρή κεφαλαλγία.

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, τον σακχαρώδη διαβήτη και την κολπική μαρμαρυγή. Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως προκαλείται από απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου μετά τη δημιουργία θρόμβου είτε στην περιοχή του εγκεφάλου είτε σε άλλο σημείο του σώματος, συχνότερα στην καρδιά. Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από αιμορραγία, είτε άμεσα στον εγκέφαλο ή εντός του χώρου που περιβάλλει τον εγκέφαλο. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με απεικονιστικές μεθόδους, όπως η αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI), μαζί με μια φυσική εξέταση των κλινικών συμπτωμάτων. Άλλες μέθοδοι όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και εξετάσεις αίματος γίνονται για τον προσδιορισμό των παραγόντων κινδύνου και για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τη μείωση των παραγόντων κινδύνου, καθώς και, ενδεχομένως, την χορήγηση φαρμάκων ή την χειρουργική επέμβαση σε προβλήματα στένωσης κάποιας αρτηρίας και ότι άλλο κρίνει απαραίτητο ο γιατρός. Πολλές φορές, μια απλή ασπιρίνη μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.

Οι πρωταρχικοί στόχοι της διαχείρισης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η μείωση της εγκεφαλικής βλάβης και των συμπτωμάτων για τη μέγιστη ανάρρωση του ασθενούς. Μόλις η κατάσταση του ασθενούς έχει σταθεροποιηθεί, ξεκινά η αποκατάσταση. Όταν κρίνεται απαραίτητο συστήνεται μια διεπιστημονική ομάδα που μπορεί να περιλαμβάνει τον γιατρό, τον φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. Ο ασθενής και οι δικοί του άνθρωποι ή οι φροντιστές κατέχουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την ομάδα. Οι πρωταρχικοί στόχοι αυτής της υπ-οξείας φάσης περιλαμβάνουν την πρόληψη δευτερογενών επιπλοκών για την υγεία, την ελαχιστοποίηση των βλαβών, καθώς και την επίτευξη των λειτουργικών στόχων που προωθούν την ανεξαρτησία των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής του ασθενούς. Απώλεια λειτουργικής ικανότητας και εκτέλεσης δεξιοτήτων παρατηρείται συχνά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Η αποκατάσταση πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την αποτελεσματικότερη ανάκτηση της λειτουργικότητας του πάσχοντα. Η άμεση και κατάλληλη προσέγγιση, βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα της αποκατάστασης, τα οποία εξαρτώνται και από τον ίδιο τον ασθενή. Η ηλικία, η ανταπόκριση που έχει κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η ικανότητα μάθησης και η γενική κατάσταση της υγείας του είναι βασικοί παράγοντες για την διαμόρφωση και εξέλιξη της θεραπείας. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα σημαντικότερα κέρδη σε μία αποκατάσταση συμβαίνουν τις πρώτες 12 εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό.

Άνθρωποι με μειωμένες ικανότητες έχουν πολλές δυνατότητες. 

Ο σκοπός της φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η προσαρμογή στην καθημερινότητα και η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του ασθενή. Εκτιμούμε τις ανάγκες, αξιολογούμε τις ικανότητες και μεγιστοποιούμε τις δυνατότητές του. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται επανεκπαιδεύουν τους ασθενείς σε δραστηριότητες για την βελτίωση των λειτουργικών ικανοτήτων, της υγείας και της ανεξαρτησία τους (π.χ. προσωπική υγιεινή, ντύσιμο). Τα τελευταία χρόνια μελέτες  

υποστηρίζουν την εξειδικευμένη θεραπεία προσανατολισμένη στη λειτουργικότητα των ασθενών με τη βοήθεια πολλαπλών δραστηριοτήτων. Η προσέγγιση αυτή αλληλεπιδρά με πολλά συστήματα του εγκεφάλου και είναι οργανωμένη γύρω από ένα στόχο. 

Σε κάθε μορφή εκπαίδευσης δραστηριοτήτων προσανατολισμένης στον στόχο,  χρειάζεται ποικιλομορφία στην άσκηση, με εξειδικευμένες δεξιότητες και διευκολύνσεις προσαρμοσμένες στους στόχους και τις δυνατότητες του ασθενή. Η θεραπεία που συνδέεται με πολλαπλές δραστηριότητες βοηθά πολύ περισσότερο στην βελτίωση της ισορροπίας και την μείωση των πτώσεων από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση. Η εκπαίδευση πρέπει να βασίζεται στην εξάσκηση καθημερινών λειτουργικών δεξιοτήτων, να έχει άμεση σχέση με τον ασθενή και το περιβάλλον του και όχι τόσο ως μια επικεντρωμένη θεραπεία στη βλάβη ή στην ενδυνάμωση.

Ένα καλά συντονισμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, ουσιαστικό και χρήσιμο για τον ασθενή, οργανωμένο από έναν εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή, που αρχίζει το συντομότερο δυνατό μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, οδηγεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Σαββάκης Γιάννης

Φυσιοθεραπευτής, MSc, CMP

P.N.F. , Bobath

www.kinesthisis.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.