Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Θα τα καταφέρουμε» είπε ο Ηγουμενίδης αναλαμβάνοντας τη ΔΥΠΕ Κρήτης-Όλο το σχέδιο του για την Υγεία (pics)

«Θα τα καταφέρουμε» είπε ο Ηγουμενίδης αναλαμβάνοντας τη ΔΥΠΕ Κρήτης-Όλο το σχέδιο του για την Υγεία (pics)

Υγεία | 24/04/2015 - 15:36
«Θα τα καταφέρουμε» είπε ο Ηγουμενίδης αναλαμβάνοντας τη ΔΥΠΕ Κρήτης-Όλο το σχέδιο του για την Υγεία (pics)
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης από τον απερχόμενο διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Αντώνη Γρηγοράκη, αλλά και τον κ. Νίκο Ηγουμενίδη που ανέλαβε σήμερα και επίσημα, έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής με το νέο διοικητή να δίνει το...σύνθημα και να παρουσιάζει όλο το σχέδιο του

Ο κ. Γρηγοράκης αφού έκανε τον απολογισμό του, τονίζοντας πως η ΔΥΠΕ προσπάθησε επί ημερών του να προσφέρει ό,τι καλύτερο για την ουσιαστική στήριξη των νοσοκομείων του νησιού, παρέδωσε τα ... κλειδιά στον κ. Ηγουμενίδη. Ο νέος ΔΥΠΕάρχης μετείχε στην πρώτη επίσημη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε όλο το σχέδιο του για την Υγεία στο νησί.

«Το διάστημα από την ανακοίνωση της αλλαγής στην διοίκηση της ΥΠΕ μέχρι σήμερα το αξιοποιήσαμε για την ενημέρωσή μας, η οποία από την πλευρά της απερχόμενης διοίκησης – και θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω προσωπικά τον απερχόμενο διοικητή κ. Γρηγοράκη – υπήρξε πλήρης, σε βάθος, για όλα τα θέματα που απασχολούν την Υγειονομική μας Περιφέρεια.
Η ενημέρωση αυτή επιβεβαίωσε τις πολιτικές μας εκτιμήσεις. 

Η εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική τα αποτελέσματα της οποίας αθροιστικά βιώνουμε σήμερα, έχει βλάψει ταξικά την Υγεία των πολιτών. Έχει οδηγήσει σε αποκλεισμούς, ακάλυπτες ανάγκες και μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους πολίτες. Δεν είχαμε απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης.
Το ΕΣΥ σήμερα παρουσιάζει εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου». Κλινικές, τμήματα και μονάδες με το καθημερινό άγχος της λειτουργικής κατάρρευσης. Προσωπικό εξαντλημένο εργασιακά και οικονομικά. Τραγικές ελλείψεις υλικών και μέσων. Ανασφάλεια, απόγνωση και αναξιοπρέπεια των ασθενών. Σήμερα η ευχερής πρόσβαση σε γιατρό, ακόμα και η συνταγογράφηση των φαρμάκων έχουν γίνει πρόβλημα για πολύ κόσμο. 


Η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί και οι ανισότητες στην περίθαλψη και στην κοινωνική φροντίδα έχουν αναιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής. Και προφανώς δεν μας δεσμεύει το μνημονιακό πλαίσιο. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα, γιατί είναι η μόνη περίθαλψη που μπορούν να έχουν σήμερα οι φτωχοί και οι αδύναμοι.
Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης του λαού μας, με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος. Και αυτό όχι λόγω ιδεολογικής εμμονής αλλά γιατί έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι τα δημόσια συστήματα υγείας, όταν φυσικά λειτουργούν με κανόνες και έλεγχο, υπερτερούν στην ποιότητα και το τελικό κόστος των υπηρεσιών, αλλά και στην καταπολέμηση στης ανισότητας στην πρόσβαση.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. 

Πιο συγκεκριμένα:

Ι . ΧΑΡΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. 


Ακολουθώντας τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην κατανομή του πληθυσμού στην Κρήτη, θα προχωρήσουμε σε αντίστοιχες αλλαγές στην υγειονομική κάλυψη του νησιού. Ο όποιος σχεδιασμός μας, οι αποφάσεις για δημιουργία νέων ή για συγχώνευση υπαρχουσών δομών υγείας, οι αποφάσεις μας για μετακίνηση ή προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε λογής μικροπολιτικές και ρουσφετολογικές σκοπιμότητες. Με σεβασμό στους εργαζόμενους οι οποίοι καθημερινά δίνουν την ψυχή τους για το δημόσιο σύστημα υγείας, οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι υποταγμένες στην ανάγκη βελτίωσης της παρεχόμενης περίθαλψης στο λαό μας.
Με αυτά τα κριτήρια, οι αποφάσεις μας πρέπει να έχουν την επιστημονική τεκμηρίωση που μας εξασφαλίζει ο Χάρτης Υγείας. Η διοίκησή μας θα ενισχύσει το αντίστοιχο τμήμα της διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος Χάρτη Υγείας.

ΙΙ . ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΦΥ). 


1. Θεωρούμε θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας την ΠΦΥ, πλευρά της οποίας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και η Δημόσια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Πατρίδας μας που σήμερα υπολειτουργεί ή λείπει από το ΕΣΥ.
Προωθούμε ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον Οικογενειακό Γιατρό, την Ομάδα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας της Γειτονιάς και τα Κέντρα Αναφοράς των Μονάδων αυτών, με στόχο την ενιαία, δημόσια, ολοκληρωμένη και υποκείμενη σε κοινωνικό έλεγχο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλου του πληθυσμού.
Η διοίκησή μας είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου (Δήμος Ηρακλείου και Δήμος Μαλεβιζίου), το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά για την ΠΦΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Ξεκινάμε με τις Μονάδες Υγείας Γειτονιάς ή Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.). Στις Μονάδες αυτές θα ενσωματωθούν και οι ήδη υπάρχουσες δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας (ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Προγράμματα Βοήθειας στο σπίτι, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας κλπ) των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβυζίου. Οι Μονάδες αυτές θα στηρίζονται στον θεσμό του Οικογενειακού γιατρού και της Ομάδας Υγείας, και θα παρέχουν υπηρεσίες:
πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης (εμβολιασμούς, αγωγή υγείας για τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, προσυμπτωματικό έλεγχο για τα μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας –καρκίνο, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, κατάθλιψη και άλλα),  
ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης χρόνιων νοσημάτων (προγράμματα παρακολούθησης χρονίως πασχόντων – τριτογενή, δηλαδή, πρόληψη) και έκτακτων περιστατικών,
φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης και φροντίδας στο σπίτι, μειώνοντας έτσι την νοσοκομειακή επιβάρυνση και την νοσοκομειακή νοσηλεία.
Ένα παράδειγμα ΤΟ.Μ.Υ, σε μικρή, όμως, κλίμακα, είναι η Μονάδα ΠΦΥ του ΠΑΓΝΗ, επονομαζόμενη και Δημοτικό Ιατρείο Ηρακλείου, και η οποία λειτουργεί στο χώρο της «Ένωσης», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και τον Δήμο Ηρακλείου, (ο οποίος Δήμος της παρέχει στέγη, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, αναλώσιμα υλικά κ.α.). Ένα από τα πρακτικά αποτελέσματα της δουλειάς που γίνεται στον τομέα της πρόληψης είναι ότι τα κρούσματα γρίπης στην περιοχή ευθύνης του ιατρείου ήταν μηδενικά.
Το σύστημα της ΠΦΥ που προτείνουμε ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη των Μονάδων Αναφοράς, των ΤΟπικών Μονάδων Υγείας, στις οποίες θα γίνεται ο εργαστηριακός έλεγχος των ασθενών και θα παρέχεται εξειδικευμένη φροντίδα. Προβλέπεται μία τέτοια ΜΑΠΦΥ, ανά 5 ΤΟ.Μ.Υ. Ο αριθμός των Μονάδων Υγείας Γειτονιάς (ΤΟ.Μ.Υ.)και των Μονάδων Αναφοράς τους, θα εξαρτηθεί από τους τελικά διαθέσιμους πόρους. Θα μπορούσαμε να πούμε, με μία κατ’ αρχήν εκτίμηση, 40 ΤΟπικές Μονάδες Υγείας (1 ΤΟ.Μ.Υ./5000 κάτοικοι) και 8 Μονάδες Αναφοράς (1 Μ.Α.Π.Φ.Υ./ 5 ΤΟ.Μ.Υ.), για τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου (~200.000 κάτοικοι).
Για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του νέου αυτού συστήματος ΠΦΥ, για την συνέχεια και τη συνέπεια στις υπηρεσίες που θα παρέχει, για την καλύτερη διασύνδεση του ασθενούς μεταξύ των δομών του συστήματος και για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ποιότητας και της ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία, από την πρώτη, κι όλας, επαφή του ασθενή με τη Τοπική Μονάδα Υγείας Γειτονιάς, του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλη την σχετική πληροφορία και θα τον συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή του στις υπηρεσίες της ΠΦΥ, έως ότου συμβεί το ίδιο και για τις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Πρώτη-πρώτη εφαρμογή του, για να μην χρονοτριβούμε, θα είναι η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του ασθενούς, μέσα από την ήδη λειτουργούσα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία θα περιλαμβάνει μόνο τις βασικές πληροφορίες (διαγνώσεις νοσημάτων, τελευταία φαρμακευτική αγωγή και τελευταίο εργαστηριακό έλεγχο.


Το όλο σύστημα ΠΦΥ που θα αναπτύξουμε, θα συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της περιοχής, τα οποία, με την σειρά τους, θα διευκολυνθούν στην επιτέλεση του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου ρόλου τους.
Ο σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Δημόσια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι σχεδιασμός μακράς πνοής. Μας βγάζει από την λογική διαχείρισης της μιζέριας και της φτώχειας μας. Μας βγάζει από την λογική αντιμετώπισης του ανθρώπου σαν «μια μηχανή που χαλά», με μόνη υποχρέωση μας την «επισκευή» του, την αποκατάσταση δηλαδή της ικανότητάς του για εργασία, της ικανότητας του να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης. Με κύριο προσανατολισμό στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας και στην δημόσια υγεία, ο σχεδιασμός αυτός προσεγγίζει τον άνθρωπο και την υγεία του με την λογική, την ηθική, την κουλτούρα και την οπτική της αριστεράς.
Όπως προείπα, η νέα διοίκηση της ΥΠΕ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτό το σχέδιο πιλοτικά στο Ηράκλειο.
Κατ’ αρχήν, προχωράνε οι απαραίτητες επιστημονικές επεξεργασίες.                  

 Η ψυχή και η καρδιά αυτού του προγράμματος είναι δύο καταξιωμένοι επιστήμονες στον χώρο της ΠΦΥ και της Δημόσιας Υγείας, ο δρ Κοινωνικής Ιατρικής κ. Αντώνης Κούτης και ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ κ. Χρήστος Λιονής, οι οποίοι συμμετέχουν, παράλληλα, και στην Ομάδα Εργασίας για την ΠΦΥ, του Υπουργείου Υγείας, και που έχουμε την τύχη να ζουν και να εργάζονται στο Ηράκλειο, στο ΠΑΓΝΗ και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας, και να συνεργάζονται μαζί μας.
Σίγουρα η προώθηση αυτού του σχεδίου απαιτεί την κοινή δράση με την τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία θα περιέλθει το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Ήδη έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις μας και έχουμε εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη και την κοινή δράση – τους ευχαριστώ γι αυτό – του περιφερειάρχη κου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ηρακλείου κου Λαμπρινού και του Δημάρχου Μαλεβυζίου κου Μαμουλάκη.
Στην νέα διοίκηση της ΥΠΕ ονειρεύομαι αυτό το έργο να σφραγίσει την θητεία μας. Η πρώτη απόφαση που έχω υπογράψει – θα σας δοθεί - ως διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ, και αντιλαμβάνεστε ότι έχει την σημειολογία της, θα είναι η συγκρότηση μίας άμισθης Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κρήτης. Εκτός των κ.κ. Κούτη και Λιονή, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες Υγείας, εκπρόσωποι συλλόγων Επαγγελματιών Υγείας, εκπρόσωποι των εργαζομένων, εκπρόσωποι των ασθενών και φορείς της Ψυχικής Υγείας.  

2. Με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης ΠΦΥ στην ύπαιθρο, θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας, η διοίκηση των οποίων από 01.01.2015 περιήλθε στην ΔΥΠΕ. Υπάρχουν αρρυθμίες του συστήματος, κυρίως στον τομέα της τροφοδοσίας των ΚΥ, που οφείλονται σε αυτή την αλλαγή στην διοίκηση, οι οποίες σταθερά αντιμετωπίζονται. Υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, που είναι στις επιδιώξεις μας η σταδιακή κάλυψή τους.
Θα διατηρήσουμε όλα τα υπάρχοντα ΚΥ. Δεν υπάρχει ούτε σκέψη για κατάργηση κάποιου απ’ αυτά. Ενδεχομένως, με βάση τον επικαιροποιημένο χάρτη υγείας, να υπάρξει μετακίνηση κάποιων Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) σε περιοχές αντίστοιχης μετακίνησης του πληθυσμού ή ένταξή τους σε όμορο ΚΥ. Αλλά – και το λέω όσο πιο κατηγορηματικά μπορώ – δεν θα καταργήσουμε κανένα ΚΥ - ΠΙ.

Ξεχωριστή θέση στην διαχείριση των θεμάτων των ΚΥ κατέχει η προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και την λειτουργία των πολυδύναμων ιατρείων στα Σφακιά, τον Πλατανιά, το Τυμπάκι και τον Μακρύ Γυαλό, καθώς και της Μονάδας Αναφοράς ΠΦΥ (ΜΑΠΦΥ) στα Χανιά.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μια παρένθεση – απάντηση σε ερωτήματα που έχουν ήδη τεθεί. Στο πρώτο, τι τρέχω και συζητώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (συναντήσεις με δημάρχους, περιφερειάρχη κλπ) νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής. Όλα όσα συζητάμε και προγραμματίζουμε θα γίνουν με την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα αποδοθούν τελικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεύτερη σειρά ερωτημάτων. Θα ενισχυθεί με γιατρό το ΠΙ; Θα κλείσει το ΠΕΔΥ Αλικαρνασσού; Θέλουμε γιατρό εδώ, νοσηλευτή αλλού κλπ. Τι θα γίνει με το «Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου» στα Χανιά; ΙΚΑ Αγίου Μηνά;

 Η οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας, δεν μας επιτρέπει να σπαταλάμε τα χρήματα του λαού μας σε μια πολιτική ράβε –ξήλωνε. Όπως προείπα, θα αξιοποιήσουμε όλες τις υπάρχουσες δομές υγείας, αλλά θα τις αξιοποιήσουμε με πρόγραμμα, με σχέδιο που θα μας επιτρέπει την βέλτιστη ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εκτός από το σχέδιο που σας παρουσίασα για τον αστικό ιστό Ηρακλείου – Μαλεβυζίου και τους οικισμούς - κοινότητες που τον περιβάλλουν από την Αγία Πελαγία μέχρι το Σκαλάνι, επεξεργαζόμαστε σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή των Χανίων (από τον Πλατανιά (νεόδμητο ΠΠΙ μέχρι το Ακρωτήρι (Ιατρείο Αεροδρομίου) και σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή Μαλλίων – Χερσονήσου και την αξιοποίηση της νεόδμητης μονάδας του ΙΚΑ στην περιοχή. Έχουμε ξεκινήσει και εδώ τις συναντήσεις – συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπεύω στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί μια πρώτη επαφή με όλους και να προχωρήσει η επιτροπή μας τις αντίστοιχες επεξεργασίες της.

3. Μέχρι την ανάπτυξη του πλήρους δικτύου της ΠΦΥ, για την κατά δυνατόν αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων, θα ενισχύσουμε την λειτουργία των Ιατρείων Διαλογής και Ταχείας Διεκπεραίωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε όλα τα νοσοκομεία της ΔΥΠΕ. Τα Ιατρεία Διαλογής θα στηρίζονται σε Γενικούς Γιατρούς από αυτούς που υπηρετούν στα ΚΥ – Περιφερειακά Ιατρεία. Ως νέα διοίκηση της ΥΠΕ, ήδη έχουμε προχωρήσει επεξεργασίες ομάδας επιστημόνων υπό τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής κ. Αγγουριδάκη. Σε συνεννόηση με τους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους, με την Επιστημονική Επιτροπή και το Δ.Σ. κάθε νοσοκομείου θα προχωρήσουμε στην οργάνωση του αντίστοιχου Ιατρείου Διαλογής.

4. Στις προτεραιότητες της διοίκησης είναι η ανάπτυξη του δικτύου μονάδων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην περιφέρεια της Κρήτης,  με την εξασφάλιση της ισόρροπης κατανομής σε όλους τους νομούς και την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των υπαρχουσών δομών.
Βασική μας επιδίωξη είναι η ανασυγκρότηση και η ουσιαστική λειτουργία των Τομεακών Δικτύων Ψυχικής Υγείας καθώς και η ανάπτυξη του δικτύου των Μονάδων Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων. Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και η εξασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με σεβασμό στα δικαιώματα των ληπτών.

5. Αναπόσπαστο κομμάτι της ΠΦΥ αποτελεί η οδοντιατρική περίθαλψη και η προληπτική Οδοντιατρική. Πρόκειται για τομείς που θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους κατά Νομό Οδοντιατρικούς Συλλόγους.

6. Στοιχείο βελτίωσης της παρεχόμενης ΠΦΥ στην ύπαιθρο, αποτελεί τέλος, η οργανωμένη και συστηματική αξιοποίηση των κινητών μονάδων της περιφέρειας. Με την συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού των ΠΕΔΥ θα οργανώσουμε τον συστηματικό έλεγχο του πληθυσμού στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης με την δυσκολότερη πρόσβαση στο κέντρο.

ΙΙΙ . ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. 


1. Όσον αφορά τα Νοσοκομεία, τους πυλώνες του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε, ώστε να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο της λειτουργικής κατάρρευσης. Αυτή η ανάγκη επιβάλει άμεσες λύσεις αναδιάταξης του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, αποφάσεις που θα προσπαθήσουμε να πάρουμε σεβόμενοι παράλληλα τα προβλήματα των εργαζομένων. Το σίγουρο είναι ένα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, και τα δημόσια Νοσοκομεία δεν θα καταρρεύσουν.
Το σοβαρότερο πρόβλημα – με εκρηκτικές διαστάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις - για τα νοσοκομεία είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το Υπουργείο Υγείας για προσλήψεις προσωπικού κινούνται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

2. Θα πάρουμε μέτρα για την διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Με ενίσχυση στους αντίστοιχους τομείς, θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στη λύση προβλημάτων όπως τα ραντεβού στα Τακτικά Ιατρεία, οι λίστες των Χειρουργείων, η γρηγορότερη διακίνηση των επειγόντων περιστατικών, οι συνθήκες νοσηλείας, η πρόσβαση στο φάρμακο, η διαδικασίες χορήγησης θεραπειών υψηλού κόστους.

3. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί σε κλινικές και τμήματα που παρέχουν μοναδικές υπηρεσίες στην περιφέρειά μας, όπως η παιδοχειρουργική, η αγγειοχειρουργική, η καρδιοχειρουργική, το αιμοδυναμικό εργαστήριο της καρδιολογικής κλινικής του ΠαΓΝΗ. Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τις κλινικές και τμήματα αυτά, πάντα με κριτήριο την ταχύτερη εξυπηρέτηση – διακίνηση των ασθενών με παράλληλη διατήρηση υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

4. Ξεχωριστή θέση στους στόχους της διοίκησης μας, αποτελεί η δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης στην Νεάπολη Λασιθίου. Πρόκειται για δομή που σήμερα λείπει παντελώς από το δημόσιο σύστημα υγείας της Κρήτης. Ήδη, με την παρέμβαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ξεπεράστηκαν εμπόδια που υπήρχαν και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχει δρομολογηθεί η προκήρυξη της μελέτης του έργου.

5. Κεντρικό στοιχείο στην δράση μας, αποτελεί η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζονται οργανωτικά, λειτουργικά και θεσμικά μέτρα (πχ διαφανής διαχείριση της λίστας χειρουργείου, αυτόνομα ΤΕΠ, αδιάβλητο και διαφανές σύστημα προμηθειών κλπ). Απαιτείται αναμόρφωση και αυστηροποίηση του πειθαρχικού συστήματος χωρίς πολιτική ασυλία και συγκάλυψη, αλλά κυρίως απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία κατά της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας στην οποία οφείλουν να πρωτοστατήσουν τα συνδικάτα, οι φορείς των ασθενών και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων. Πρέπει να είναι προτεραιότητα η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της αποτελεσματικότητας στη φροντίδα. Δίνουμε έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στην ΥΠΕ και των αντίστοιχων γραφείων στα Νοσοκομεία, έτσι ώστε οι υπηρεσίες αυτές, σε στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, να επιλύουν προβλήματα δυσλειτουργιών στην καθημερινή εξυπηρέτησή των πολιτών, να ελέγχεται η κακοδιοίκηση των μονάδων και να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό «Συνήγορο του Ασθενή».


 ΙV . ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 7ΗΣ ΔΥΠΕ. 


1. Σχεδιάζουμε την μεταστέγαση της ΔΥΠΕ σε ιδιόκτητο κτήριο. Εξασφαλίζουμε έτσι ένα οικονομικό ετήσιο όφελος ~150.000 €. Το μικρό αυτό ποσό, θα διατεθεί συμβολικά σε δράσεις αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Σημαντικό έργο - πρόγραμμα στα επόμενα χρόνια, είναι να καταστήσουμε όλα τα κτήρια που στεγάζουν τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία – ΚΥ – ΠΙ με αυτήν τη σειρά), ενεργειακά αυτόνομα. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τα οικονομικά μεγέθη και την μακροπρόθεσμη οικονομία, μόνο για το 2014, μόνο για τα Νοσοκομεία της Κρήτης, τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο ήταν ~10.000.000 €.
Έχουν προχωρήσει οι επεξεργασίες της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΥΠΕ καθώς και οι συζητήσεις με την περιφέρεια Κρήτης για την δυνατότητα ένταξης αυτών των προγραμμάτων στο επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης.

3. Με την ενίσχυση των υπηρεσιών μας με το αναμενόμενο προσωπικό κατάλληλων προσόντων, αισιοδοξώ ότι θα μπορούμε να στελεχώσουμε τις διευθύνσεις της ΥΠΕ, έτσι ώστε να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου τις προμήθειες και την μισθοδοσία όλων των δομών υγείας της Περιφέρειάς μας. Έτσι θα μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τις - τραγικές σε ορισμένες περιπτώσεις -, ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
Κλείνοντας θα ‘θελα να απευθυνθώ στους συμπολίτες μας, αποδέκτες των υπηρεσιών Υγείας. Για μας η Υγεία αποτελεί χώρο κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, χώρο κατοχύρωσης ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, χώρο κοινωνικής αναδιανομής.

Το κράτος δεν είναι για να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υγείας αλλά για να διασφαλίζει (θεσμικά, χρηματοδοτικά, λειτουργικά) την ισότιμη παροχή αξιόπιστης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πρόληψης -προαγωγής υγείας σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική, οικονομική κατάσταση καθενός ή τη νομιμότητα παραμονής στη χώρα μας.
Και εγώ και οι συνεργάτες μου, αντιλαμβανόμαστε ότι έχει ανέβει ο πήχης των ελπίδων και των προσδοκιών σας από την νέα διοίκηση της ΥΠΕ. Αυτό αυξάνει το αίσθημα ευθύνης μας απέναντι σας. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της ευθύνης να διασφαλίσουμε πάντα σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, την επιβίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, και εκφράζω όλη την διοίκηση, ότι θα δώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανταποκριθούμε. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει το έργο μας, πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε. Γιατί μαζί με τις δικαιολογημένα αυξημένες ελπίδες και απαιτήσεις σας, αισθανόμαστε,  «εισπράττουμε» και την υποστήριξή σας που είναι το ακαταμάχητο όπλο μας. Μαζί σας, τόσο στα γενικότερα οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας, όσο και στα ειδικότερα θέματα της υγείας, σε μια σχέση αγωνιστικής ενότητας, βασισμένη στην ειλικρίνεια για τα προβλήματα που συναντάμε και τους στόχους – λύσεις τους, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουμε, θα τις ξεπεράσουμε.

Θα τα καταφέρουμε!»


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.