Προαγωνιστικό γεύμα για αθλητικές επιδόσεις (vid)
Το γεύμα ή το σνακ που καταναλώνεται πριν τον αγώνα ή πριν από μια έντονη προπόνηση θα πρέπει να προετοιμάζει τους αθλούμενους για την επερχόμενη δραστηριότητα, έτσι ώστε ούτε να πεινάνε, ούτε να έχουν άπεπτη τροφή στο στομάχι.
Οι διαιτητικές πρακτικές όπως η φόρτιση υδατανθράκων στο γεύμα πριν το αγώνισμα είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγιστοποιούν τη συγκέντρωση γλυκογόνου στους μύες και το συκώτι.
Τα ποσοστά υδατανθράκων που χρησιμοποιούνται ούτως ώστε να βελτιωθεί η αθλητική απόδοση σε γενικές γραμμές κυμαίνονται σε 4-5 γρ./κιλό σωματικού βάρους (ΣΒ) τρεις ώρες πριν τον αγώνα και 1-2 γρ./κιλό ΣΒ μια ώρα πριν τον αγώνα. Για παράδειγμα ένας αθλητής βάρους 70 κιλών θα πρέπει να καταναλώνει 350 γρ. υδατανθράκων 3 ώρες πριν τον αγώνα ή 140 γρ. 1 ώρα πριν. Όσο πιο κοντά χρονικά στο αγώνισμα καταναλώνεται ένα γεύμα, τόσο πιο μικρό θα πρέπει να είναι, ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο για την κένωση του στομάχου.
Σημειώστε, ότι το ισορροπημένο αθλητικό διαιτολόγιο, είναι αποτελεσματικό όταν έχει:
1. Εφαρμογή για μακρύ χρονικό διάστημα
2. Κατανομή σε μακροθρεπτικά συστατικά:
60-70% υδατάνθρακες
10-15% πρωτεΐνες
20-25% λιπαρά
Σε γενικές γραμμές, ένα προαγωνιστικό γεύμα που στοχεύει σε αθλητικές επιδόσεις οφείλει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
1) Να είναι χαμηλό σε λιπαρά και φυτικές ίνες, έτσι ώστε να βοηθά στην πρόληψη ή ελαχιστοποίηση γαστρεντερικής δυσφορίας.
2) Να παρέχει επαρκή τροφοδότηση με καύσιμα, κατά κύριο λόγο υδατάνθρακες, στο αίμα και τους μύες.
3) Να απαρτίζεται από τρόφιμα οικεία στον αθλητή.
4) Να παρέχει επαρκή πρόσληψη νερού, ώστε να διατηρείται ικανοποιητικά η κατάσταση υδάτωσης.
5) Να βοηθά στην αποφυγή πείνας, ζαλάδας ή κόπωσης.
6) Να επιτρέπει στο στομάχι να είναι σχετικά αδειανό κατά την εκκίνηση του αγωνίσματος ή της έντονης προπόνησης.