Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Γιατί πονάμε;

Γιατί πονάμε;

Υγεία | 14/11/2016 - 08:12
Γιατί πονάμε;
Για τους περισσότερους ανθρώπους ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αίσθηση. Συνήθως όταν αισθανόμαστε πόνο προσπαθούμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικότερα να τον διώξουμε.

Γράφει ο Γιάννης Σαββάκης*

Όμως, τι είναι ο πόνος και πώς εκφράζεται; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης και αντιμετώπισής του; 

Ο ορισμός, που χρησιμοποιείται από τον Διεθνή Σύνδεσμο για την Μελέτη του Πόνου (International Association for the Study of Pain) είναι ο εξής: Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με πραγματική ή επαπειλούμενη βλάβη των ιστών, ή με τον ερεθισμό τους.

Πιο απλά, ο πόνος είναι μία φυσιολογική και αναγκαία διεργασία του εγκεφάλου που σκοπό έχει την επιβίωση. Για παράδειγμα, λειτουργεί προειδοποιητικά σε κάποιον που παρουσιάζει έντονο και επίμονο πόνο στο στήθος. Πηγαίνοντας στον γιατρό, μπορεί να διαγνωσθεί ένας θρόμβος και να αποφευχθεί έγκαιρα ένα καρδιακό επεισόδιο. Το ίδιο συμβαίνει σε έναν τραυματισμό των ιστών στις αρθρώσεις. Ο πόνος είναι έντονος με σκοπό την αποφυγή οποιασδήποτε κίνησης που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη ή να καθυστερήσει την επούλωση. Ο πόνος είναι ένας σύνθετος και εξελιγμένος προστατευτικός μηχανισμός.

Οι αρθρώσεις, οι μυς, τα ζωτικά μας όργανα δεν παράγουν πόνο, δεν πονάνε. Ο πόνος παράγεται από τον εγκέφαλο. Το σώμα απλά στέλνει νευρικά σήματα μέσω των νεύρων προς τον εγκέφαλο και εκείνος, τα επεξεργάζεται. Τον πόνο τον αισθανόμαστε, γιατί ο εγκέφαλός μας κρίνει ότι βρισκόμαστε σε απειλή και τον παράγει για να κάνουμε κάτι ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Είναι σαν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι, ένα σύστημα συναγερμού. Ακόμα και αν έχουμε τραυματισμούς σε ιστούς, μύες, αρθρώσεις, νεύρα ή οπουδήποτε αλλού, δεν θα εκφράσουμε πόνο εάν ο εγκέφαλός μας κρίνει ότι δεν χρειάζεται. Επίσης, μπορεί να μην υπάρχει κανένας τραυματισμός αλλά ο εγκέφαλός μας να παράγει (αναπαράγει) πόνο για κάποιο λόγο.  

Σε μία έρευνα του 2007, οι Moseley & Arntz τοποθέτησαν σε τριάντα τρία άτομα ένα παγωμένο μέταλλο σε θερμοκρασία -20 βαθμών κελσίου στο επάνω μέρος του χεριού τους και την ίδια στιγμή άναβε ένα φωτάκι, άλλοτε κόκκινο χρώμα και άλλοτε μπλε. Αυτό που παρατηρήθηκε, είναι πως με το κόκκινο φως, τα άτομα εξέφραζαν περισσότερο πόνο από ότι με το μπλε, παρόλο που η θερμοκρασία του μετάλλου παρέμενε η ίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο εγκέφαλος παίρνει μια απόφαση και κρίνει πως το κόκκινο (που θεωρείται ένδειξη καυτού) είναι πιο επικίνδυνο και πρέπει να αντιδράσει, άρα παράγει περισσότερο πόνο. 

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αισθανθούμε πόνο χωρίς τον εγκέφαλο, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αισθανόμαστε πόνο σε ένα μέλος του σώματος που δεν υπάρχει (π.χ. μετά από έναν ακρωτηριασμό).  

  Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ιστορίες, όπου οι άνθρωποι είχαν σοβαρό τραυματισμό και δεν παρουσίαζαν πόνο κατά τη στιγμή του τραυματισμού. Ένας σοβαρός τραυματισμός μπορεί να στείλει πολλά σήματα στον εγκέφαλο, αλλά αυτά δεν οδηγούν κατ’ ανάγκη σε πόνο. Το ποσό του πόνου που βιώνουμε, δεν αφορά αναγκαστικά και στο ποσό της βλάβης των ιστών που έχουμε υποστεί.

Για παράδειγμα, ένας κιθαρίστας ο οποίος έχει χτυπήσει στο δάκτυλο, θα πονέσει περισσότερο από κάποιον που δεν παίζει κάποιο όργανο καθώς για τον πρώτο, το γεγονός αυτό αποτελεί μεγαλύτερη απειλή. Άρα, το πόσο πονάμε έχει να κάνει με πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως είναι η μνήμη των εμπειριών, η λογική, το συναίσθημα, το περιβάλλον, οι προσδοκίες, η εθνικότητα ακόμα και η κοινωνική ή η οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ένα άτομο. Ο καθένας βιώνει τον δικό του πόνο ως μία εντελώς υποκειμενική αίσθηση και η έκφρασή του είναι πάντα η πραγματική. 

 Καθημερινά βιώνουμε πόνους από χτυπήματα, ορθοστασία, κούραση σωματική, που σχετίζονται με βλάβη στους ιστούς. Ο πόνος τις περισσότερες φορές είναι στιγμιαίος ή παροδικός, και διαρκεί μέχρι την επούλωση των προσβεβλημένων ιστών. Αυτό το στάδιο, λέμε ότι είναι το οξύ στάδιο πόνου. Παραδείγματος χάριν, εάν χτυπήσουμε το πόδι μας στην άκρη του τραπεζιού, ο εγκέφαλός μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δράσει και να επουλώσει την βλάβη, έτσι εκφράζουμε πόνο, ο οποίος τις περισσότερες φορές φεύγει μέσα σε λίγες ώρες έως, το πολύ, δύο-  τρεις ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει εάν πονέσει η μέση μας καθώς σηκώνουμε ένα αντικείμενο ή «πιαστεί» ο αυχένας μας στο γραφείο γιατί καθόμαστε πολύ ώρα. Ο οργανισμός μας, είναι έτσι φτιαγμένος για να αυτοθεραπεύεται, επουλώνοντας οποιονδήποτε τραυματισμό, όπως επίσης και να λειτουργεί προληπτικά για την αποφυγή παρόμοιου περιστατικού.  

Στην ερώτηση λοιπόν, τι είναι πόνος;, φαίνεται εύκολη η απάντηση. Ωστόσο, η απάντηση εξαρτάται από αυτόν τον οποίον ρωτάμε. Ο πόνος δεν κληρονομείται, είναι επίκτητος. Ένα μωρό παιδί, όταν κάνει τα πρώτα του βήματα και πέσει, δεν ξέρει να εκφράσει τον πόνο του γιατί δεν έχει την εμπειρία. Δεν γνωρίζει ο εγκέφαλός του πώς να μεταφράσει τα νευρικά σήματα που έρχονται από το γόνατό του που μόλις χτύπησε. Η αντίδρασή του εξαρτάται από την αντίδραση των γύρω του. Εάν οι γονείς, για παράδειγμα, εστιάσουν περισσότερο στο γεγονός, το παιδί πιθανότατα να κλάψει περισσότερο (αντίδραση συναισθηματική). Αυτή η εμπειρία καταγράφεται.  Όσο έντονα καταγράφεται τόσο έντονα θα αναπαράγεται στο μέλλον. Κάθε μία εμπειρία σαν και αυτή θα συνοδεύεται από μία συναισθηματική αντίδραση. Μελλοντικά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή μια έντονη συναισθηματική αντίδραση μπορεί να επαναφέρει μια εμπειρία παλαιότερη στον εγκέφαλό μας και να μεταφραστεί ως πόνος. Καθώς μεγαλώνουμε, όλο και περισσότερες τέτοιες εμπειρίες καταγράφονται. 

Στο διάστημα αυτό, που έχει προκληθεί ένας τραυματισμός στους ιστούς και στο οξύ στάδιο του πόνου, ο οργανισμός λειτουργεί με ταχύτατους ρυθμούς για την γρηγορότερη αποκατάσταση. Η επάνοδος στις δραστηριότητες γίνεται σταδιακά. Δεν φοβόμαστε τον πόνο, απλώς δείχνουμε σεβασμό. Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει τότε ένας φυσιοθεραπευτής ή ένας γιατρός μπορούν να μας καθοδηγήσουν για την καλύτερη πορεία βελτίωσης των συμπτωμάτων. 

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο πόνος παραμένει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα ακόμα και για χρόνια. Υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν ελάχιστες στιγμές που κάποιος μπορεί να αναφέρει ότι δε νιώθει καθόλου πόνο από τότε που θυμάται ότι ξεκίνησε. Μπορεί και να μην υπάρχουν καν αυτές οι στιγμές και ο πόνος να είναι συνεχόμενος σε ένα σημείο σαν ένα καρφί ή να μεταφέρεται σε άλλα σημεία του σώματος. Τότε, μπορούμε να πούμε ότι αναφερόμαστε στον χρόνιο πόνο. 

Ο χρόνιος πόνος θα μπορούσε να οριστεί ως «ένας πόνος χωρίς προφανή σκοπό που συνεχίζεται πέρα από το χρονικό διάστημα επούλωσης των ιστών».

Γνωρίζουμε πως, όταν ο πόνος επιμένει για κάποιο λόγο που ο εγκέφαλος κρίνει, το νευρικό σύστημα μετάδοσης κινδύνου -το οποίο μεταφέρει τα μηνύματα στον εγκέφαλο- γίνεται πιο ευαίσθητο. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ο εγκέφαλος δέχεται μηνύματα κινδύνου τα οποία δεν μεταφέρουν τον πραγματικό τραυματισμό αλλά πολύ μεγαλύτερο. Παράγεται πόνος με πολύ μικρότερο ερέθισμα από τους νευρώνες. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος που εκφράζεται δεν είναι αληθινός. Αντίθετα είναι πάντα πραγματικός.

Πολλοί από εμάς έχουμε αισθανθεί πόνο κάποιες μέρες που είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι ή στρεσαρισμένοι, σε σημεία που έχουμε στο παρελθόν αναφέρει ότι πονάμε. Καθώς βρισκόμαστε σε μια στρεσογόνα κατάσταση εκκρίνονται ορμόνες, που πυροδοτούν το σύστημα κινδύνου με αποτέλεσμα να ‘χτυπάει το καμπανάκι’ της απειλής, και πολλές φορές εκδηλώνεται πόνος σε περιοχές που παλαιότερα ο εγκέφαλος είχε καταγράψει ως επώδυνες. 

Τις περισσότερες φορές ο πόνος που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί επιπλοκές, που με τη σειρά τους μπορούν να κάνουν τον πόνο χειρότερο και δυσκολότερο στην αντιμετώπισή του. Μοιάζει σαν έναν φαύλο κύκλο. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος πονάει στον αυχένα μπορεί να γίνεται λιγότερο αποδοτικός στη δουλειά του. Αυτό μπορεί να του μειώνει το εισόδημα (την παραγωγή) και να του προκαλεί άγχος. Ο βραδινός του ύπνος δεν είναι ποιοτικός, το πρωί στη δουλειά αισθάνεται ακόμα πιο κουρασμένος και ο πόνος του μεγαλώνει. Ίσως να αισθάνεται φόβο, καθώς ίσως σκέφτεται ότι δεν είναι ικανός να δουλέψει. Αισθάνεται ενοχές μια και επηρεάζει το κοντινό του περιβάλλον. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά ζώντας με τον χρόνιο πόνο. Έτσι, ο πόνος δεν είναι μια απλή σωματική αίσθηση, αλλά ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που περιλαμβάνει σκέψεις και συναισθήματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου, ‘συνοδεύονται’ από πολλές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, μαγνητικές, εξετάσεις αίματος κ.α. – και οι οποίες δεν είναι ανάλογες με τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής και δεν δικαιολογούν την έκταση του πόνου. Ο πόνος αυτός δεν εξυπηρετεί πουθενά, μόνο επιζήμιος μπορεί να θεωρηθεί.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι πονάμε επειδή ο εγκέφαλος έχει κάποιο λόγο και κατέληξε στο συμπέρασμα, συχνά εντελώς ασυνείδητα, ότι απειλείται και κινδυνεύει το σώμα. Το ‘κόλπο’ είναι να μάθουμε, γιατί ο εγκέφαλος έχει έρθει σε αυτό το συμπέρασμα. 

   Γνωρίζουμε ότι ο πόνος μπορεί να είναι μια περίπλοκη εμπειρία. Η λέξη «πόνος» χρησιμοποιείται επίσης σε σχέση με τη θλίψη, τη μοναξιά και την αποξένωση. Συμπεριλαμβάνει έννοιες, σκέψεις, συναισθήματα με ποικίλες ‘εκφράσεις’ . Χρειαζόμαστε τον εγκέφαλο για να καταλάβουμε πραγματικά τον πόνο – κυρίως τον πόνο που επιμένει, εξαπλώνεται ή φαίνεται απρόβλεπτος. Χρειαζόμαστε τον εγκέφαλο για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές είναι σημαντικά για τον πόνο.

Είναι πλέον γνωστό ότι η συναισθηματική κατάσταση των ασθενών επηρεάζει άμεσα την αντίληψη του πόνου και όταν η συναισθηματική δυσφορία αυξάνεται, αυξάνεται και ο σωματικός πόνος.

Οποιαδήποτε αξιόπιστη πληροφορία ότι το σώμα βρίσκεται σε κίνδυνο και ένας προστατευτικός μηχανισμός θα ήταν χρήσιμος, θα αυξήσει την πιθανότητα και την ένταση του πόνου. Με τον ίδιο τρόπο, οποιαδήποτε αξιόπιστη πληροφορία ότι το σώμα είναι ασφαλές, θα μειώσει την πιθανότητα και την ένταση του πόνου. Έτσι απλά. 

    Για να μειώσουμε τον πόνο, λοιπόν, πρέπει να μειώσουμε την απόδειξη κινδύνου και να αυξήσουμε τα αξιόπιστα στοιχεία ασφάλειας. Αυτό μπορεί να γίνει με οτιδήποτε σχετίζεται με την ασφάλεια, όπως η ενεργή συμμετοχή, η άσκηση και η κατανόηση το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός του πόνου. Η φυσιοθεραπευτική παρέμβαση βασίζεται στην ενημέρωση, στην επεξήγηση και στην εκπαίδευση. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τις ατομικές ανάγκες ενός ατόμου, παρέχοντας την κατάλληλη προσέγγιση. Σκοπός είναι η μείωση της συμπτωματολογίας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η πρόληψη. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για έναν πόνο που επιμένει. Η ανάκαμψη απαιτεί ένα ταξίδι υπομονής, επιμονής, θάρρους και καλής εξάσκησης. Οι καλύτερες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην εκπαίδευση του σώματος και κατ επέκταση του εγκεφάλου στο να είναι λιγότερο προστατευτικός. 

Η κατανόηση της φυσιολογίας του πόνου αλλάζει τον τρόπο, που οι άνθρωποι σκέφτονται για τον πόνο, μειώνει τον κίνδυνο της απειλής και βελτιώνει τη διαχείρισή του από αυτούς.

*Ο Γιάννης Σαββάκης είναι ιδιοκτήτης του Εργαστηρίου Φυσιοθεραπείας «Κιναίσθησις»

Διεύθυνση: Κονδυλάκη 5

Τηλέφωνο: 2810261231

Κινητό τηλέφωνο: 6948572676

Φαξ: 2810261231

Ωράριο λειτουργίας: Κατόπιν ραντεβού

email: info@kinesthisis.gr

Επισκεφθείτε το Εργαστήριο Κιναίσθησις πατώντας ΕΔΩ


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.