Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Έντονη ανησυχία και στην Κρήτη μετά τα συνεχόμενα κρούσματα μηνιγγίτιδας

Έντονη ανησυχία και στην Κρήτη μετά τα συνεχόμενα κρούσματα μηνιγγίτιδας

Υγεία | 20/01/2015 - 23:45
Έντονη ανησυχία και στην Κρήτη μετά τα συνεχόμενα κρούσματα μηνιγγίτιδας
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους γονείς μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στο Νομό Χανίων με χίλια εμβόλια να είχαν διατεθεί στα Χανιά έως τη νύχτα της Δευτέρας.

Από τα δύο παιδιά που προσεβλήθησαν το ένα, 4 ετών, πέθανε μέσα σε δώδεκα ώρες, ενώ το δεύτερο, ένα βρέφος 16 μηνών, μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Χανίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου νοσηλεύεται.

Την ίδια ώρα, γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, μολονότι το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β -από την οποία, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, είχε προσβληθεί το παιδί που έχασε τη ζωή του- δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κοστίζει 105 ευρώ η κάθε δόση του.

Τις τελευταίες ημέρες, και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, είχαν διατεθεί χίλια εμβόλια από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χανίων. Παράλληλα, μέτρα πρόληψης λαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τόσο στην Κίσαμο όπου ζούσε το 4χρονο παιδί όσο και ευρύτερα στον Νομό.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μοριακών εξετάσεων (psr test), που έγιναν γνωστά χθες από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και τα δύο παιδιά προσεβλήθησαν από μηνιγγιτιδόκοκκο (Neisseria meningitidis).

Ωστόσο, το γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι το 4χρονο παιδί που πέθανε από μηνιγγίτιδα τύπου Β, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη, πήγαινε σε Νηπιαγωγείο του Δήμου Κισάμου και γι’ αυτό τον λόγο η Αντιπεριφέρεια προχώρησε σε μια σειρά μέτρων και εμβολιασμών του νηπιακού πληθυσμού στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Χανίων, διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής, λοιμωξιολόγο Γιάννη Βαρθαλίτη, «τα ευρήματα των μοριακών εξετάσεων από υγρό του εγκεφαλονωτιαίου μυαλού του 4χρονου παιδιού που πέθανε απέδειξαν ότι πρόκειται για τύπου Neisseria meningitidis, δηλαδή κλασικό μηνιγγιτιδόκοκκο».

Οπως ανέφερε ο κ. Βαρθαλίτης, το περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2014.
«Το παιδί προερχόταν από οικογένεια αλλοδαπών και πήγαινε σε προνηπιακό σταθμό. Ήρθε στο Νοσοκομείο με πάρα πολύ βαριά εικόνα, με αιμορραγικό εξάρτημα, εμπύρετο και επηρεασμένη γενική κατάσταση. Δηλαδή παρουσίαζε παλιές εικόνες μηνιγγίτιδας -όπως διδάσκουμε στους φοιτητές μας- όταν δεν υπήρχαν αντιβιοτικά. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο άμεσα με αντιβιοτικά και έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί στη Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού, αλλά στη διαδρομή (κοντά στη Γεωργιούπολη) το παιδί έκανε ανακοπή και πέθανε».

Οσο για το 16 μηνών παιδί που νοσηλεύεται στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε πως «σύμφωνα με τα ευρήματα των μοριακών εξετάσεων που έγιναν στο αίμα του, απομονώθηκε το ίδιο μικρόβιο Neisseria meningitidis».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2015. «Το 16 μηνών παιδί ήρθε στο Νοσοκομείο επίσης με βαριά εικόνα. Είχε προηγηθεί μια πιο ήπια λοίμωξη, αλλά το παιδί ήταν βυθισμένο. Είχε αιμορραγικό εξάρτημα -όχι στον βαθμό που είχε το πρώτο παιδί- αλλά ήταν σε άσχημη κατάσταση. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε όπως πρέπει και διεκομίσθη στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. Από όσο ξέρω, το παιδί είναι υγιές και έχει αναλάβει», ανέφερε.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων «το Νοσοκομείο έκανε τα δέοντα. Δεν μπορώ να απαντήσω για το τι γίνεται στον νηπιακό σταθμό ή στο σπίτι των παιδιών. Δεν ξέρω εάν το παιδάκι που πέθανε είχε κάποιο αδελφάκι που πήγαινε στον νηπιακό σταθμό κ.λπ.».

«ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ»

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι «ο μηνιγγιτιδόκκοκος μεταδίδεται με άμεση επαφή. Δηλαδή εάν εγώ που είμαι γιατρός πάω επάνω από αυτό το περιστατικό που το βλέπω με το μάτι και δεν έχω φορέσει μια μάσκα και γάντια, μπορεί να κολλήσω. Το ίδιο μπορεί να γίνει εάν στο σχολείο τα παιδάκια που είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και πιάνουνε τα χεράκια τους, επίσης εκεί μπορούν να κολλήσουν. Γι’ αυτό και εμβολιάζουμε τα παιδάκια».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

«Εχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης που έκανε λόγο για «ενδημικό και όχι επιδημιολογικό φαινόμενο» και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Οταν ενημερώθηκε η Υγειονομική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας, έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται, έρευνα στο σχολείο, στο σπίτι, στους γιατρούς που είχαν κάνει την προδιάγνωση και τη θεραπεία. Αυτά μπορούσαμε να κάνουμε, αυτά κάναμε», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε:

«Επισκεφθήκαμε τον χώρο που ήταν το παιδί και ως Υπηρεσία κάναμε ό,τι χρειάζεται, δηλαδή χορηγήσαμε το φάρμακο στα παιδιά, στους θεράποντες γιατρούς, στους γονείς, σε όλους. Δεν συντρέχει καμία ανησυχία για τους πολίτες, διότι είναι μηνιγγίτιδα τύπου Β και δεν είναι ο τύπος που θεωρείται επικίνδυνος και είναι επιδημιολογικός».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το γεγονός ότι το 4χρονο παιδί που πέθανε από μηνιγγίτιδα ήταν προνήπιο σε Νηπιαγωγείο της Κισάμου επιβεβαίωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Ηλίας Ποντικάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη, «το περιστατικό καταγράφηκε την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων. Το παιδί φοιτούσε ως προνήπιο σε Νηπιαγωγείο της Κισάμου. Η Υπηρεσία μας ενημερώθηκε για την ατυχή κατάληξη από την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου στις αρχές του τρέχοντος έτους. Το παιδί ήταν αλλοδαπό, από οικογένεια μεταναστών. Η σορός του παιδιού μεταφέρθηκε στην Αλβανία και οι γονείς δεν έχουν επιστρέψει από τότε για να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες».

Οπως ανέφερε ο ίδιος, «αμέσως δόθηκαν οδηγίες προς τη νηπιαγωγό να ζητήσει βοήθεια από το Κέντρο Υγείας Κισάμου, τον παιδίατρο και τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Ταυτόχρονα τις ημέρες εκείνες, των Φώτων, υπήρξε επικοινωνία και με τον αντιδήμαρχο Κισάμου».

Σύμφωνα με τον Ποντικάκη, υπήρξε συντονισμός ενεργειών για αποφυγή πανικού και υλοποίηση των οδηγιών των Ιατρικών Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα όπως είπε, έγινε εμβολιασμός όλων των νηπίων του Νηπιαγωγείου, των νηπιαγωγών και του βοηθητικού προσωπικού. Δεν έγινε απολύμανση διότι δεν κρίθηκε απαραίτητο από τις Ιατρικές Υπηρεσίες καθώς «ο μηνιγγιτιδόκοκος πεθαίνει την πρώτη ημέρα». «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον χαμό ενός παιδιού. Λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την υγιεινή στους χώρους των σχολείων μας και ακολουθούμε τις ιατρικές συμβουλές», κατέληξε ο κ. Ποντικάκης.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Θετικό, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, είναι ότι υπάρχει εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. Ωστόσο, το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β δεν το καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς που παρατηρούν ότι το παιδί τους δεν έχει καλή εικόνα θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρό τους.
Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τα εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα τύπου C και τύπου Β.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μαν. Κατσαράκης, παρά το γεγονός ότι καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου C, δεν καλύπτεται το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου B, το οποίο έχει κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο και δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Το κόστος του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα είναι 105 ευρώ η δόση. Εάν το παιδί είναι πάνω από δύο χρονών χρειάζονται δύο δόσεις, ενώ τα βρέφη χρειάζονται τρεις δόσεις εμβολίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης, τις τελευταίες ημέρες και έως χθες είχαν διατεθεί 1.000 εμβόλια για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας τύπου Β σε παιδιά από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χανίων.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής, λοιμωξιολόγο και διευθυντή επί τιμή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χανίων Σεραφείμ Καστανάκη, η μηνιγγίτιδα είναι ένα οξύ λοιμώδες νόσημα που οφείλεται στη φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου ως συνέπεια μικροβιακής μολύνσεως. Σύμφωνα με τον ίδιο, σωτήριο για την πρόληψη είναι το εμβόλιο, αλλά και τα μέτρα προφύλαξης για το συγγενικό περιβάλλον. «Για να σωθεί κάποιος μέχρι και τα λεπτά της ώρας έχουν σημασία. Χρειάζεται επιθετική θεραπεία», είπε.

Στα συμπτώματα της νόσου είναι κρυολόγημα, πονόλαιμος, υψηλός πυρετός, σφοδρή κεφαλαλγία, έμετος, σπασμοί, σύγχυση και κώμα.

babyradio.gr

 

 


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.