Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Δυσκοιλιότητα: Σε ποια προβλήματα μπορεί να οδηγήσει;

Δυσκοιλιότητα: Σε ποια προβλήματα μπορεί να οδηγήσει;

Υγεία | 26/09/2016 - 14:15
Δυσκοιλιότητα: Σε ποια προβλήματα μπορεί να οδηγήσει;
Η δυσκοιλιότητα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό, ταλαιπωρώντας συχνά τον ασθενή.

 Μπορεί όμως να οδηγήσει και σε δυνητικά σοβαρές επιπλοκές και νόσους, οι οποίες είναι δαπανηρές τόσο για τον ασθενή όσο και για τα συστήματα υγείας.

 "Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αιμορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού, ακράτεια κοπράνων, παθήσεις του παχέος εντέρου, αλλά και ουρολογικές παθήσεις. Συχνά δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις επιπλοκές στις οποίες μπορεί να οδηγήσει" λέει ο γενικός χειρουργός και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής κ. Αναστάσιος Ξιάρχος. 

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως "τα παροδικά περιστατικά δυσκοιλιότητας δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά όταν τα συμπτώματα εμμένουν θα πρέπει να προβληματίσουν και να παροτρύνουν τους πάσχοντες σε αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, ώστε να αποφευχθούν άλλες καταστάσεις που μπορεί να αναστατώσουν τη ζωή τους". 

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα

 Από δυσκοιλιότητα πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο. Στις ΗΠΑ ένας στους 6 υποφέρει από την πάθηση, σύμφωνα με στατιστικά. Είναι η τρίτη κύρια αιτία που οδηγεί τους ασθενείς σε εξωτερικά ιατρεία και η τέταρτη κύρια διάγνωση για γαστρεντερικές διαταραχές. Επηρεάζει δυσανάλογα περισσότερο τις γυναίκες και όσους είναι υπέρβαροι. Η εγκυμοσύνη συνδέεται επίσης με υψηλότερο επιπολασμό.

 Καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα είναι η υπερβολική απορρόφηση νερού στο παχύ έντερο και οι περιορισμένες συσπάσεις του εντέρου, που πυροδοτούνται από τη φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, την μειωμενη λήψη νερού, την έλλειψη άσκησης, την επανειλημμένη καθυστέρηση αφόδευσης και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Επίσης, σε σοβαρότερες καταστάσεις  η δυςκοιλιότητα συνδέεται με την παρεμπόδιση της αποβολής των κοπράνων από κάποιο καλοήθη ή κακοήθη όγκο. 

 Το κόστος της θεραπείας της δυσκοιλιότητας είναι υψηλό, με την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη να είναι υπεύθυνη τουλάχιστον για το ήμισυ του συνολικού κόστους, ακόμα και αν η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος για τη θεραπεία των προβλημάτων που προκαλεί.


Η διάγνωση της δυσκοιλιότητας 

 Οι άνθρωποι που βιώνουν λιγότερες από τρεις μη υποβοηθούμενες κενώσεις την εβδομάδα, για τουλάχιστον τρεις μήνες ή περισσότερο θεωρούνται ότι έχουν "λειτουργική δυσκοιλιότητα". Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκληρά κόπρανα, αίσθηση ατελούς κένωσης, ή ορθοπρωκτικής απόφραξης, που συχνά υποχρεώνουν σε χειροπρακτικούς χειρισμούς για να επιτευχθεί η αφόδευση.

 Δυστυχώς, για μερικούς ανθρώπους η δυσκοιλιότητα είναι το προανάκρουσμα για άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τον πρωκτό, το παχύ έντερο ή το ουροποιητικό  σύστημα. Ειδικότερα, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. Φυσιολογικά, ο ρόλος των αιμορροΐδων είναι να βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού, προκειμένου να συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων. Όταν όμως οι ιστοί που τις συγκρατούν ερεθιστούν ή διογκωθούν και χαλαρώσουν γίνονται παθολογικές, προκαλούν πόνο και συχνά αιμορραγία, πρωκτικό κνησμό, έκκριση βλέννης, ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση και αίσθημα ατελούς αφόδευσης. Παρότι ο πόνος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα οξύς όταν προκύψει περίσφιξη αιμορροΐδων, η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη παρά μόνον αν προκύψει μόλυνσή τους. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Ξιάρχος, εάν, παρά τη συντηρητική θεραπεία και την αλλαγή της διατροφής και των συνηθειών του ασθενή, οι αιμορροΐδες εξακολουθούν να ενοχλούν, οι σύγχρονες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας, όπως η μέθοδος υπερήχων Trilogy, είναι ανώδυνες, αποτελεσματικές και προσφέρουν άριστα αποτελέσματα.

 Άλλη μια πάθηση στην εμφάνιση της οποίας έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο η δυσκοιλιότητα είναι η πρόπτωση ορθού, κατά την οποία το ορθό τεντώνεται και προεξέχει από τον πρωκτό. Η πάθηση εμφανίζεται συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια δυσκοιλιότητα, κυρίως γυναίκες ιδιαίτερα άνω των 50 ετών (μετεμμηνοπαυσιακές), χωρίς αυτό να αποκλείει την εμφάνισή της σε νεότερους ανθρώπους. Πρόπτωση ορθού μπορεί να εμφανιστεί και σε βρέφη, αλλά και σε παιδιά, η οποία θα μπορούσε να είναι ένδειξη κυστικής ίνωσης. Πέρα από την προβάλλουσα μάζα από τον πρωκτό, η πάθηση συχνά συνοδεύεται από ακράτεια κοπράνων, ή από αιμορραγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόπτωση διορθώνεται από μόνη της ενώ σε άλλες απαιτεί χειρουργική επέμβαση με  διάφορες χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες επιδιορθώνουν τη βλάβη. 

 Περισσότερο από το 50% των ατόμων με πρωκτικές ραγάδες υποφέρουν ταυτόχρονα και από δυσκοιλιότητα. «Πρόκειται για επώδυνες, επιμήκεις εξελκώσεις στην είσοδο του πρωκτού, στην περιοχή του σφιγκτήρα προς τον πρωκτικό σωλήνα, που προκαλούνται συνήθως από το τέντωμα του πρωκτικού βλεννογόνου. Η πλειοψηφία τους θεραπεύεται με την επιτυχή αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί. Όταν η αιτία αυτή είναι η δυσκοιλιότητα συστήνεται η υιοθέτηση πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφή και σε ορισμένες περιπτώσεις η λήψη συμπληρωμάτων τους, αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας νερού και η τακτική άσκηση. Όταν τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση των πρωκτικών ραγάδων, με τη χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό, η οποία επιτρέπει την αναίμακτη αντιμετώπισή τους. Εκτός από τον καθαρισμό της ραγάδας, συχνά γίνεται και μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής», εηγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

 Και η ακράτεια κοπράνων, εμφανίζεται συχνά μαζί με τη δυσκοιλιότητα, αλλά οι αιτίες που μπορεί να την προκαλούν είναι πάρα πολλές. Νευρολογικά νοσήματα όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλαπλή σκλήρυνση, τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, μπορεί να είναι πιθανές αιτίες της ακράτειας κοπράνων, όπως επίσης η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του ευερέθιστου εντέρου. Η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με ακράτεια κοπράνων εξατομικεύεται με βάση την υποκείμενη αιτία. Ο σκοπός είναι η μείωση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου και η αύξηση της σταθερής και τακτικής αφόδευσης. Συχνά αυτό περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές και χρήση φαρμάκων. Σε περίπτωση αποτυχίας τους τελευταία λύση αποτελεί η κολοστομία. 

Φαίνεται επίσης να υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ δυσκοιλιότητας και ουρολογικών παθήσεων, λόγω της στενής σχέσης μεταξύ των μυών και των νεύρων που ελέγχουν τις λειτουργίες της ουροδόχου κύστης και εκείνων που ελέγχουν τις κινήσεις του εντέρου. Επιπλέον, η απόσταση μεταξύ κύστης και κόλον είναι μικρή, οπότε μεγάλες ποσότητες κοπράνων στο παχύ έντερο μπορεί να ασκήσουν πίεση στην ουροδόχο κύστη, με συνέπεια την ατελή πλήρωση ή κένωσή της. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ακράτεια ούρων και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά, σπανιότερα, και σε κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.

 Για την αποφυγή όλων αυτών η πρόληψη της δυσκοιλιότητας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος, σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο. Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η άμεση εκπλήρωση της επιθυμίας για αφόδευση μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

protothema.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.