Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες εκτρώσεις

Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες εκτρώσεις

Διεθνή | 19/05/2019 - 21:53
Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες εκτρώσεις
«Υπήρχε και ένα καλό από το πυρηνικό ατύχημα του 1986»

Περισσότερες από 6.000 εκτρώσεις από γυναίκες που υπέστησαν πανικό πιστεύοντας πως μπορεί να γεννούσαν παιδιά παραμορφωμένα εξαιτίας της ραδιενέργειας, αλλά χωρίς τη δυνατότητα μέχρι και σήμερα επιστημονικών αποδείξεων και συμπερασμάτων για τις πιθανές καρκινογενέσεις και το είδος των καρκινογενέσεων αυτών, έγιναν το 1986, αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε στη διάρκεια της εκπομπής “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV” της Πέμπτης 9 Μαΐου, ο πρώην διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φυσικών Ερευνών “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και σήμερα πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Νίκος Κατσαρός.

Στο στούντιο της εκπομπής βρέθηκε και ο πυρηνικός φυσικός και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Προμπονάς, ο οποίος ενημέρωσε την κοινή γνώμη επίσης για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση κατασκευής τριών πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου της Τουρκίας, που σχεδιάζεται να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν μέσα στη δεκαετία του 2020!

«Εκείνες τις φοβερές μέρες του Απριλίου του 1986, 33 χρόνια πριν, η απόλυτη σιωπή επικρατούσε όσον αφορά στο συμβάν που είχε γίνει στο Τσέρνομπιλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κατσαρός.

«Πρώτοι Σουηδοί επιστήμονες είδαν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας να δείχνουν τα όργανά τους, προερχόμενα από τη Σοβιετική Ένωση, και η Σοβιετική Ένωση επί Γκορμπατσόφ, 15 μέρες μετά, κάνει την πρώτη δήλωση για το ατύχημα που συνέβη. Αυτό πρέπει να γίνει ένα μάθημα, ότι δεν πρέπει να κρύβονται, δεν πρέπει να αποσιωπούνται γεγονότα, διότι όσο περισσότερο αποσιωπούνται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις, όπως ακριβώς συνέβη και στο Τσέρνομπιλ»...

Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, την ίδια προσπάθεια απόκρυψης των γεγονότων είχε κάνει εκείνες τις μέρες και η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι το κυβερνητικό νέφος δεν επρόκειτο να φτάσει στην Ελλάδα και τελικά, όταν επιβεβαιώθηκε ότι είχε φτάσει 6 μέρες πριν, ήταν οι μέρες του Μαΐου, όπως ξέρετε, και όλοι είχαν βγει έξω. Επικράτησε ένας μικρός πανικός, όπου άδειασαν τα ράφια στα σούπερ-μάρκετ. Υπήρχε για πάρα πολλούς μήνες μια μεγάλη αγωνία και ένας ευρύτερος πανικός στον λαό. Θα έλεγα επίσης ότι, μεταξύ των άλλων, δεν έγιναν έκτοτε επιδημιολογικές μελέτες συστηματικές με πρωτόκολλο, για να δούμε και να πούμε ακριβώς τις επιπτώσεις. Από τον πανικό εκείνων των ημερών έγιναν περίπου 6.000 εκτρώσεις από έγκυες γυναίκες, οι οποίες φοβούνταν μήπως γεννήσουν παιδιά παραμορφωμένα»!

«Είχε και ένα καλό»...

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κατσαρός δήλωσε ότι «εκείνη η εμπειρία είχε και ένα καλό: Ότι η χώρα μας, η οποία διέθετε ένα υποτυπώδες σύστημα μετρήσεων της ραδιενέργειας στα σύνορά μας, έχει σήμερα ένα σύγχρονο και απόλυτα αυτοματοποιημένο σύστημα, με το οποίο ελέγχει τη ραδιενέργεια στον αέρα, τα νερά, το χώμα και τα τρόφιμα. Και έτσι είχε κι ένα καλό εκείνη η εμπειρία, ότι δηλαδή η χώρα μας απέκτησε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα προσδιορισμού της ραδιενέργειας από τον αέρα, το νερό και το έδαφος»...

Η άγνοια για τους καρκίνους

Απαντώντας, εξάλλου, στο ερώτημα της εκπομπής για τις καρκινογενέσεις λόγω Τσέρνομπιλ, ο Νίκος Κατσαρός τόνισε τα εξής: «Επειδή δεν έγιναν συστηματικές και αξιόπιστες μελέτες με πρωτόκολλα, αλλά μόνο με εκτιμήσεις γιατρών σε νοσοκομεία και διαφόρων άλλων, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε σε ποιο βαθμό ήταν οι επιπτώσεις. Γενικά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ήταν μικρές. Δεν ήταν αυτό που ακούστηκε τις πρώτες μέρες, για χιλιάδες καρκινογενέσεις οι οποίες θα εμφανιζόταν μετά από 10 χρόνια. Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε σήμερα με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι ραδιενέργεια από το Τσέρνομπιλ δεν υπάρχει καθόλου μέχρι σήμερα. Το παρακολουθούν κάποιοι επιστήμονες και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, απλώς για πειραματικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Άρα σήμερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση, 33 χρόνια μετά, μετά από εκείνο το επεισόδιο. Και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο οι καρκίνοι του θυρεοειδούς ή πόσο οι λευχαιμίες ή πόσες άλλες καρκινογενέσεις προκλήθηκαν εξαιτίας του θλιβερού εκείνου γεγονότος»...

«Μας “πνίγουν” τα πυρηνικά»

Κι ενώ ήταν το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα εκείνο του Τσέρνομπιλ, ο κόσμος δεν έβαλε μυαλό. Και τα πυρηνικά εργοστάσια εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Ο πυρηνικός φυσικός και περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Προμπονάς δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή της περασμένης Πέμπτης: «Ξέρουμε ότι, εκτός από τη χρήση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται και για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Ξέρουμε επίσης ότι είναι μεγάλο πρόβλημα η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, που παραμένουν ενεργά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν μιλήσουμε για σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σε λειτουργία 450 πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στον ηλεκτρισμό είναι 10,5%. Έχει ελαφρά μειωθεί, επειδή έχει αυξηθεί πολύ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «κατασκευάζονται πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες. Είναι 54 αυτοί που βρίσκονται υπό κατασκευή και, όσον αφορά την Τουρκία, δε διαθέτει αυτή τη στιγμή κανέναν πυρηνικό σταθμό. Όμως, μία πυρηνική μονάδα είναι υπό κατασκευή, δηλαδή έχουν αρχίσει οι εργασίες για να γίνει. Θα έχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1.200 μεγαβάτ. Ενώ τρεις σχεδιάζεται να γίνουν στο Ακούγιου (μιλάμε με στοιχεία του Μαΐου του 2019). Τι σημαίνει σχεδιάζεται; Υπάρχει η έγκριση. Υπάρχει είτε η χρηματοδότηση, είτε η δέσμευση για τη χρηματοδότηση και αναμένεται, σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικής Ενέργειας, να λειτουργήσουν μέσα στη δεκαετία του 2020»!

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Διεθνή

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συγκίνηση στην κηδεία του Αφροαμερικανού…

Ο θάνατος του προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Τουρκία

Δυνατός σεισμός λίγο μετά τις 9 στην Τουρκία

Δολοφονία Φλόιντ: Ακόμη τρεις νεκροί – Έκρυθμη η κατάσταση…

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε σχεδόν 40 πόλεις

Οργή & αναταραχές σε 20 πόλεις των ΗΠΑ - Σοκάρει το νέο βίντεο…

Νέα διάσταση στην υπόθεση του θανάτου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του, που έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, δίνει βίντεο που…

ΗΠΑ: Μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα κορωνοϊού στη…

Κοινό πρόγραμμα ιχνηλάτισης των ασθενών με άλλες δύο Πολιτείες ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο

Χαραμάδα φωτός για την Ιταλία: Μειώνεται αισθητά ο αριθμός…

Μειώνεται αισθητά ο αριθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων και των νεκρών, σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο

Μεγαλώνει η λίστα των νεαρών θυμάτων του κορωνοϊού

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επισημαίνουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνουν τα ανατριχιαστικά στοιχεία

Κορωνοϊός: 919 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο στην…

Αρνητικό ρεκόρ νεκρών στην Ιταλία - Μικρή μείωση των κρουσμάτων

Νεκρή 36χρονη μητέρα στη Βρετανία, γιατί δεν ήταν «προτεραιότητα»

Ο άντρας της είπε ότι η 36χρονη υπέφερε από βήχα, υψηλό πυρετό και οξύ πόνο στο στήθος και στο στομάχι την Παρασκευή.

Κορωνοϊός: Σε εξέλιξή δοκιμή εμβολίου

108 εθελοντές από την Ουχάν συμμετέχουν στις δοκιμές

Κορωνοϊός: Βίντεο δείχνει πώς μεταδίδεται ο ιός

Το βίντεο έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου

Κορωνοϊός: Το 93% των κρουσμάτων ανάρρωσε - Μόνο το 7% απεβίωσε…

Η παγκόσμια εικόνα του κορωνοϊού - Ξεπέρασαν τις 133.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

ΠΟΥ: Κήρυξε πανδημία για τον κορωνοϊό

Επίσημες ανακοινώσεις μετά την αύξηση θανάτων και κρουσμάτων

Κορωνοϊός – Κίνα: Κατέρρευσε ξενοδοχείο με ασθενείς

Δεκάδες είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα στην Κροατία

Δεν αναμένεται μεγάλη εξάπλωση του ιού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Κορωνοϊός: Επτά οι νεκροί από τον φονικό ιό στην γειτονική…

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας 62 ετών στην Λομβαρδία της Ιταλίας

Κορωνοϊός: Στη Γαλλία ο πρώτος νεκρός της επιδημίας για…

Πρόκειται για 80χρονο Κινέζο τουρίστα

Κορωνοϊός: Αγωνία για κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο με…

Επιβεβαιώθηκαν πάνω από 10 κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο

Κόμπι Μπράιαντ: Το video με την επικοινωνία του πιλότου με…

Ποια ήταν η πορεία του μοιραίου ελικοπτέρου και ποιος ο διάλογος μέχρι να χαθεί από το ραντάρ…

Παγκόσμιο σοκ για τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ – Πώς έγινε…

Νεκροί 9 άνθρωποι ανάμεσα τους και η 13χρονη κόρη του

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Τουλάχιστον…

Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στην επαρχία Ελαζίγ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας - Τουλάχιστον 4 νεκροί - Κτίρια κατέρρευσαν - Τι λένε Έλληνες σεισμολόγοι

Αυστραλία: Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος - Νεκροί…

Σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιά

Κοροναϊός: Παγκόσμια αγωνία για το νέο ιό που «σκορπά»…

Εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία πνευμονίας

Αλβανία: Στους 30 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό

Η προσπάθεια ανεύρεσης επιζώντων στα χαλάσματα εντείνεται

Σεισμός στην Αλβανία: Το συγκλονιστικό βίντεο της διάσωσης…

Το αγοράκι βρέθηκε δίπλα στο άψυχο σώμα της γιαγιάς του

98χρονος γιατρός αρνείται να συνταξιοδοτηθεί

Συνεχίζει να «βλέπει» ασθενείς καθημερινά

Πολύ ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Προειδοποίηση…

Φόβοι για τσουνάμι μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό

Νεκρός έφηβος από εγκεφαλικό λόγω εθισμού σε βιντεοπαιχνίδι

Ο πατέρας του τον βρήκε νεκρό πάνω στον υπολογιστή

Thomas Cook: Εξαγοράστηκε από την Fosun έναντι ποσού 12,7 εκατ. €

Παράλληλα, η συμφωνία αφορά και τα brands των ξενοδοχειακών αλυσίδων Casa Cook και Cook's Club

Εσσεξ: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και σωματεμπορία προς…

Ο 25χρονος είχε χάσει τις αισθήσεις του όταν είδε τα πτώματα

Λονδίνο: Ματωμένα ίχνη - Χτυπούσαν τις πόρτες για να σωθούν…

Βρέθηκαν ματωμένα ίχνη από παλάμες σε όλη την πόρτα του φορτηγού

Λονδίνο: Αυτά είναι τα πιο πιθανά σενάρια για τα 39 πτώματα…

Αποτροπιασμό προκαλεί η φρικτή ανακάλυψη 39 νεκρών, σε κοντέινερ φορτηγού, στο Εσεξ της Βρετανίας

Σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές και δύο τραυματίες στο νοσοκομείο

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το πρόβλημα στη γειτονική χώρα

Αμαζόνιος: Οι πυρκαγιές αυξάνονται και επεκτείνονται -…

Οι φωτογραφίες από το φλεγόμενο δάσος σοκάρουν

ΗΠΑ: Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την χρήση ηλεκτρονικού…

Ο θάνατος αυτός καταγράφεται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό…

Ινδονησία: Τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα μετά…

Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα

Mε τα δαχτυλικά αποτυπώματα θα «χτυπούν» κάρτα στην Ιταλία

Τέλος στο χτύπημα της καρτέλας από συνάδελφο

Ισχυρός σεισμός 7,1 βαθμών στην Καλιφόρνια - Δείτε βίντεο…

Σπίτια άλλαξαν θέση ενώ υπήρξε ένας τραυματισμός εξαιτίας του σεισμού στη νότια Καλιφόρνια, κατά τις πληροφορίες

Σεισμός 7,5 βαθμών «ταρακούνησε» την Ινδονησία

Τι ανακοίνωσε το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τραγωδία στο Δούναβη: Νεκροί και αγνοούμενοι, μετά τη βύθιση…

Το ποταμόπλοιο βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση

Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες…

«Υπήρχε και ένα καλό από το πυρηνικό ατύχημα του 1986»

Σικάγο: Σκότωσαν έφηβη έγκυο και της πήραν το μωρό

Ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα διαπράχθηκαν στο Σικάγο

Παναγία των Παρισίων: Ανείπωτη θλίψη για το εμβληματικό…

Tέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Συντριβή Boeing στην Αιθιοπία: Έλληνας σώθηκε από θαύμα γιατί…

Ο κ. Μαυρόπουλος θεωρήθηκε μάλιστα ύποπτος λίγο πριν αποκαλυφθεί η τραγωδία

Τουρκία: Νεκρή 13χρονη, θύμα της «Μπλε φάλαινας» - Το γράμμα…

«Η αυτοκτονία είναι διέξοδος» «Η αυτοκτονία είναι διέξοδος»...

Ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας

Θύματα του Εγκέλαδου 830.000 υπήρξαν άνθρωποι!

«Βρέχει» αράχνες στη Βραζιλία

Τι συμβαίνει με αυτό το ανατριχιαστικό φαινόμενο στη Μίνας Ζεράις της νότιας Βραζιλίας;

Σοκ στο Μεξικό: 10χρονη αυτοκτόνησε για να είναι χαρούμενη…

Αναζητείται η μητέρα της – Γνωστοί του κοριτσιού δεν έβλεπαν ένα παιδί θλιμμένο

Παιδί κάλεσε την αστυνομία επειδή… δεν του άρεσαν τα δώρα…

Κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε 9χρονος στη Γερμανία - Η… λύση των αστυνομικών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.