Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ισραήλ: Πέθανε ο Σιμόν Πέρες σε ηλικία 93 ετών

Ισραήλ: Πέθανε ο Σιμόν Πέρες σε ηλικία 93 ετών

Διεθνή | 28/09/2016 - 10:17
Ισραήλ: Πέθανε ο Σιμόν Πέρες σε ηλικία 93 ετών
Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σε ηλικία 93 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.

Ο Σιμόν Πέρες έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.

Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μία ιστορική φυσιογνωμία, καθώς υπήρξε ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ΄90, γεγονός που οδήγησε και στη βράβευσή του με Νομπελ Ειρήνης το 1994.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Σιμόν Πέρες επεδίωκε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη παρά τη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη. Αλλωστε και ο ίδιος δεν κουραζόταν ποτέ να μιλάει για αυτό. Παρά τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν, την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών, τον δεύτερο ξεσηκωμό των Παλαιστινίων το 2000 και τους πολέμους στον Λίβανο και τη Γάζα, ο Πέρες συνέχιζε να πιστεύει ότι η ειρήνη ήταν πολύ κοντά.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ειρήνη όσο ζω. Ακόμη κι αν χρειαστεί να παρατείνω τη ζωή μου για ένα ή δύο χρόνια για να το πετύχω, δεν θα διστάσω», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2013.

Από τη γέννηση... ως τον θάνατό του

Ο Σιμόν Πέρες το κανονικό όνομα του οποίου ήταν Σιμόν Πέρσκι γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1923 στο Βίσνιεβ της Πολωνίας το οποίο ανήκει πλέον στη Λευκορωσία. Μετακόμισε στην Παλαιστίνη το 1934 με την οικογένεια του και εκεί άλλαξε το επώνυμό του σε Πέρες, που στα εβραϊκά σημαίνει «κελάηδισμα». Οι συγγενείς του που παρέμειναν στην Πολωνία, μεταξύ των οποίων και ο παππούς του, σκοτώθηκαν όταν οι ναζί έβαλαν φωτιά σε μια συναγωγή στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Από την ηλικία των 20 ετών ο Πέρες είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, που υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την ανεξαρτησία το 1948. Σε ηλικία 29 ετών υπηρέτησε ως διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας και στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε και με τη Γαλλία για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ. Ο Πέρες εξελέγη στην Κνεσέτ, το Ισραηλινό κοινοβούλιο το 1959. Εβαλε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός πέντε φορές από τις οποίες κέρδισε μόνο τη μία, το 1984 όταν μοιράστηκε τη θέση εκ περιτροπής με τον αντίπαλό του Γιτζάκ Σαμίρ. Ενα από τα μελανά σημεία της πολιτικής του καριέρας ήταν το 1990 όταν οδήγησε το κόμμα των Εργατικών έξω από την κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του Σαμίρ, το Λικούντ, καθώς ομάδες που είχαν δημιουργηθεί στο κόμμα είχαν υποσχεθεί να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, με στόχο να αντικαταστήσει τον Σαμίρ. Ωστόσο, τελευταία στιγμή, μέλη του κοινοβουλίου άλλαξαν γνώμη εγκρίνοντας μια κυβέρνηση υπό τον Σαμίρ χωρίς τον Πέρες και τους Εργατικούς.

Ο Πέρες ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας μετά τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη και έχασε τις εκλογές του επόμενου έτους από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το 2000 μάλιστα υπέστη νέα ταπείνωση, όταν έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος, καθώς το υπερορθόδοξο κόμμα «Σας» απέσυρε τελευταία στιγμή στο κοινοβούλιο τη στήριξη προς το πρόσωπό του. Ακόμη και τότε όμως αρνήθηκε να παραιτηθεί. Το 2001 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον αντίπαλό του Αριέλ Σαρόν, όπου υπηρέτησε για 20 μήνες, καθώς στη συνέχεια οι Εργατικοί αποσύρθηκαν από τον συνασπισμό. Το 2005 μάλιστα απομακρύνθηκε από την ηγεσία του κόμματος και ως αντικαταστάτης του επελέγη ο Αμίρ Πέρετζ. Τότε ο Πέρες ακολούθησε τον Σαρόν σε ένα νέο κόμμα, το Καντίμα, υπηρετώντας ως αντιπρόεδρος. Παρέμεινε στο πόστο αυτό ακόμη και όταν ο Εχουντ Ολμερτ διαδέχτηκε τον Αριέλ Σαρόν.

Σε ηλικία 83 ετών άνοιξε ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο για τον Πέρες, καθώς ανέλαβε την προεδρία του Ισραήλ. Λάνσαρε μάλιστα στη διάρκεια της θητείας του την λεγόμενη «προεδρική συνάντηση», ένα ετήσιο γεγονός στην Ιερουσαλήμ που προσέλκυε καλλιτέχνες, διανοούμενους και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Με αφορμή και τα 90α γενέθλια του Πέρες στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθηκαν προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Κλίντον, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Οταν τον ρωτούσαν ποιο είναι το μυστικό του για τη μακροζωϊα ο Πέρες απαντούσε: «Οτι έχει συμβεί μέχρι τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν θα ξοδέψω χρόνο σε αυτό. Ζω για το μέλλον. Πιστεύω ότι θα πρέπει κανείς να αφιερώσει όλη του την ενέργεια στο να κάνει τον κόσμο καλύτερο αντί να ζει με την ανάμνηση ενός καλού παρελθόντος». Η σύζυγος του Σιμόν Πέρες, Σόνια, πέθανε το 2011. Αφήνει πίσω του μια κόρη και δύο γιους.

Μπαράκ Ομπάμα: «Ο Σιμόν ποτέ δεν εγκατέλειψε την δυνατότητα της ειρήνης»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τίμησε τη μνήμη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δηλώνοντας ότι δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην δυνατότητα της ειρήνης. «Απόψε, η Μισέλ και εγώ ενωνόμαστε μαζί με όλους εκείνους που, στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτίουν φόρο τιμής στην ξεχωριστή ζωή του αγαπημένου μας φίλου Σιμόν Πέρες, πατέρα του έθνους του Ισραήλ και πολιτικό ηγέτη, η προσήλωση του οποίου στην ασφάλεια και την αναζήτηση της ειρήνης ήταν εδραιωμένη στην ακλόνητη ηθική του δύναμη και στην αιώνια αισιοδοξία του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τον κόσμο αυτόν και οι οποίοι αλλάζουν τον ρου της ιστορίας...Ο φίλος μου Σιμόν ήταν ένα από αυτά τα πρόσωπα...Ισως διότι είδε το Ισραήλ να ξεπερνά τεράστιους κινδύνους, ο Σιμόν ποτέ δεν εγκατέλειψε την δυνατότητα της ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους γείτονες του Ισραήλ, ούτε μετά την τραγική νύχτα που έφυγε ο Γιτζάκ Ραμπίν στο Τελ Αβίβ», γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην δολοφονία του ισραηλινού πρωθυπουργού τον Νοέμβριο 1995.

Ολάντ: «Ο Σιμόν Πέρες ανήκει πλέον στην Ιστορία»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τιμά στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της ειρήνης» και ένα «πιστό φίλο της Γαλλίας». «Ο Σιμόν Πέρες ανήκει πλέον στην Ιστορία, που τον συνόδευσε σε όλη τη μακρά ζωή του», γράφει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του. «Με τον θάνατο του Σιμόν Πέρες, το Ισραήλ χάνει ένας από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς του ηγέτες, η ειρήνη έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της και η Γαλλία έναν πιστό φίλο», γράφει ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε μία τελευταία συνομιλία μαζί του στις 25 Μαρτίου. «Ημουν σε θέση να διαπιστώσω ότι η δύναμη τη πίστης του ήταν ανέπαφη». «Μέλος σειράς κυβερνήσεων, κατ΄επανάληψιν πρωθυπουργός, εν τέλει, πρόεδρος από το 2007 μέχρι το 2014, ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου».

Μπιλ Κλίντον: «Μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά»

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά». Ο Μπιλ Κλίντον, υπό την αιγίδα του οποίου υπεγράφησαν οι συμφωνίες του Οσλο ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, χαιρέτισε στην ανακοίνωσή του «ένα ένθερμο υποστηρικτή της ειρήνης, της συμφιλίωσης και ενός μέλλοντος όπου όλα τα παιδιά του Αβραάμ θα κτίσουν ένα καλύτερο αύριο».


kathimerini.gr

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διεθνή

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συγκίνηση στην κηδεία του Αφροαμερικανού…

Ο θάνατος του προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Τουρκία

Δυνατός σεισμός λίγο μετά τις 9 στην Τουρκία

Δολοφονία Φλόιντ: Ακόμη τρεις νεκροί – Έκρυθμη η κατάσταση…

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε σχεδόν 40 πόλεις

Οργή & αναταραχές σε 20 πόλεις των ΗΠΑ - Σοκάρει το νέο βίντεο…

Νέα διάσταση στην υπόθεση του θανάτου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του, που έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, δίνει βίντεο που…

ΗΠΑ: Μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα κορωνοϊού στη…

Κοινό πρόγραμμα ιχνηλάτισης των ασθενών με άλλες δύο Πολιτείες ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο

Χαραμάδα φωτός για την Ιταλία: Μειώνεται αισθητά ο αριθμός…

Μειώνεται αισθητά ο αριθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων και των νεκρών, σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο

Μεγαλώνει η λίστα των νεαρών θυμάτων του κορωνοϊού

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επισημαίνουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνουν τα ανατριχιαστικά στοιχεία

Κορωνοϊός: 919 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο στην…

Αρνητικό ρεκόρ νεκρών στην Ιταλία - Μικρή μείωση των κρουσμάτων

Νεκρή 36χρονη μητέρα στη Βρετανία, γιατί δεν ήταν «προτεραιότητα»

Ο άντρας της είπε ότι η 36χρονη υπέφερε από βήχα, υψηλό πυρετό και οξύ πόνο στο στήθος και στο στομάχι την Παρασκευή.

Κορωνοϊός: Σε εξέλιξή δοκιμή εμβολίου

108 εθελοντές από την Ουχάν συμμετέχουν στις δοκιμές

Κορωνοϊός: Βίντεο δείχνει πώς μεταδίδεται ο ιός

Το βίντεο έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου

Κορωνοϊός: Το 93% των κρουσμάτων ανάρρωσε - Μόνο το 7% απεβίωσε…

Η παγκόσμια εικόνα του κορωνοϊού - Ξεπέρασαν τις 133.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

ΠΟΥ: Κήρυξε πανδημία για τον κορωνοϊό

Επίσημες ανακοινώσεις μετά την αύξηση θανάτων και κρουσμάτων

Κορωνοϊός – Κίνα: Κατέρρευσε ξενοδοχείο με ασθενείς

Δεκάδες είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα στην Κροατία

Δεν αναμένεται μεγάλη εξάπλωση του ιού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Κορωνοϊός: Επτά οι νεκροί από τον φονικό ιό στην γειτονική…

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας 62 ετών στην Λομβαρδία της Ιταλίας

Κορωνοϊός: Στη Γαλλία ο πρώτος νεκρός της επιδημίας για…

Πρόκειται για 80χρονο Κινέζο τουρίστα

Κορωνοϊός: Αγωνία για κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο με…

Επιβεβαιώθηκαν πάνω από 10 κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο

Κόμπι Μπράιαντ: Το video με την επικοινωνία του πιλότου με…

Ποια ήταν η πορεία του μοιραίου ελικοπτέρου και ποιος ο διάλογος μέχρι να χαθεί από το ραντάρ…

Παγκόσμιο σοκ για τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ – Πώς έγινε…

Νεκροί 9 άνθρωποι ανάμεσα τους και η 13χρονη κόρη του

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Τουλάχιστον…

Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στην επαρχία Ελαζίγ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας - Τουλάχιστον 4 νεκροί - Κτίρια κατέρρευσαν - Τι λένε Έλληνες σεισμολόγοι

Αυστραλία: Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος - Νεκροί…

Σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιά

Κοροναϊός: Παγκόσμια αγωνία για το νέο ιό που «σκορπά»…

Εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία πνευμονίας

Αλβανία: Στους 30 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό

Η προσπάθεια ανεύρεσης επιζώντων στα χαλάσματα εντείνεται

Σεισμός στην Αλβανία: Το συγκλονιστικό βίντεο της διάσωσης…

Το αγοράκι βρέθηκε δίπλα στο άψυχο σώμα της γιαγιάς του

98χρονος γιατρός αρνείται να συνταξιοδοτηθεί

Συνεχίζει να «βλέπει» ασθενείς καθημερινά

Πολύ ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Προειδοποίηση…

Φόβοι για τσουνάμι μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό

Νεκρός έφηβος από εγκεφαλικό λόγω εθισμού σε βιντεοπαιχνίδι

Ο πατέρας του τον βρήκε νεκρό πάνω στον υπολογιστή

Thomas Cook: Εξαγοράστηκε από την Fosun έναντι ποσού 12,7 εκατ. €

Παράλληλα, η συμφωνία αφορά και τα brands των ξενοδοχειακών αλυσίδων Casa Cook και Cook's Club

Εσσεξ: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και σωματεμπορία προς…

Ο 25χρονος είχε χάσει τις αισθήσεις του όταν είδε τα πτώματα

Λονδίνο: Ματωμένα ίχνη - Χτυπούσαν τις πόρτες για να σωθούν…

Βρέθηκαν ματωμένα ίχνη από παλάμες σε όλη την πόρτα του φορτηγού

Λονδίνο: Αυτά είναι τα πιο πιθανά σενάρια για τα 39 πτώματα…

Αποτροπιασμό προκαλεί η φρικτή ανακάλυψη 39 νεκρών, σε κοντέινερ φορτηγού, στο Εσεξ της Βρετανίας

Σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές και δύο τραυματίες στο νοσοκομείο

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το πρόβλημα στη γειτονική χώρα

Αμαζόνιος: Οι πυρκαγιές αυξάνονται και επεκτείνονται -…

Οι φωτογραφίες από το φλεγόμενο δάσος σοκάρουν

ΗΠΑ: Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την χρήση ηλεκτρονικού…

Ο θάνατος αυτός καταγράφεται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό…

Ινδονησία: Τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα μετά…

Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα

Mε τα δαχτυλικά αποτυπώματα θα «χτυπούν» κάρτα στην Ιταλία

Τέλος στο χτύπημα της καρτέλας από συνάδελφο

Ισχυρός σεισμός 7,1 βαθμών στην Καλιφόρνια - Δείτε βίντεο…

Σπίτια άλλαξαν θέση ενώ υπήρξε ένας τραυματισμός εξαιτίας του σεισμού στη νότια Καλιφόρνια, κατά τις πληροφορίες

Σεισμός 7,5 βαθμών «ταρακούνησε» την Ινδονησία

Τι ανακοίνωσε το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τραγωδία στο Δούναβη: Νεκροί και αγνοούμενοι, μετά τη βύθιση…

Το ποταμόπλοιο βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση

Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες…

«Υπήρχε και ένα καλό από το πυρηνικό ατύχημα του 1986»

Σικάγο: Σκότωσαν έφηβη έγκυο και της πήραν το μωρό

Ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα διαπράχθηκαν στο Σικάγο

Παναγία των Παρισίων: Ανείπωτη θλίψη για το εμβληματικό…

Tέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Συντριβή Boeing στην Αιθιοπία: Έλληνας σώθηκε από θαύμα γιατί…

Ο κ. Μαυρόπουλος θεωρήθηκε μάλιστα ύποπτος λίγο πριν αποκαλυφθεί η τραγωδία

Τουρκία: Νεκρή 13χρονη, θύμα της «Μπλε φάλαινας» - Το γράμμα…

«Η αυτοκτονία είναι διέξοδος» «Η αυτοκτονία είναι διέξοδος»...

Ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας

Θύματα του Εγκέλαδου 830.000 υπήρξαν άνθρωποι!

«Βρέχει» αράχνες στη Βραζιλία

Τι συμβαίνει με αυτό το ανατριχιαστικό φαινόμενο στη Μίνας Ζεράις της νότιας Βραζιλίας;

Σοκ στο Μεξικό: 10χρονη αυτοκτόνησε για να είναι χαρούμενη…

Αναζητείται η μητέρα της – Γνωστοί του κοριτσιού δεν έβλεπαν ένα παιδί θλιμμένο

Παιδί κάλεσε την αστυνομία επειδή… δεν του άρεσαν τα δώρα…

Κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε 9χρονος στη Γερμανία - Η… λύση των αστυνομικών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.