Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Βόμβα Τόμσεν: Ζητά από την Ελλάδα μέτρα έως 9,5 δισ. ευρώ!

Βόμβα Τόμσεν: Ζητά από την Ελλάδα μέτρα έως 9,5 δισ. ευρώ!

Διεθνή | 12/02/2016 - 04:24
Βόμβα Τόμσεν: Ζητά από την Ελλάδα μέτρα έως 9,5 δισ. ευρώ!
Μέτρα έως και 9,5 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα έως το 2019 ο Πολ Τόμσεν σε ένα άρθρο-βόμβα που ανάρτησε το βράδυ της Πέμπτης σε blog του ΔΝΤ και έχει τίτλο «Ελλάδα: Προς ένα Εφαρμόσιμο Πρόγραμμα».

Κι όμως, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ γράφει για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρξει ένα πρόγραμμα βιώσιμο «με νούμερα που βγαίνουν» και προειδοποιεί ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρξει επανεμφάνιση φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

Στο στόχαστρό του βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό καθώς, όπως γράφει, παρά τις μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε «οικονομικά και απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα», ενώ τονίζει μάλιστα ότι οι τυπικές συντάξεις σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως σχολιάζει, «η Γερμανία -με μέτρο το μέσο μισθό- είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα»! 

Συνεχίζοντας ο κ. Τόμσεν θεωρεί ότι πρέπει να σημειώσει το γεγονός ότι οι Έλληνες «εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς», αν και, όπως υποστηρίζει, η Γερμανία είναι πιο αποτελεσματική στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. 

Κατά τον Πολ Τόμσεν αυτό σημαίνει ότι ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Την ίδια ώρα, ο κ. Τόμσεν τονίζει πως το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. 

Ωστόσο, όπως τονίζει, τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, ενώ ζητά να υπάρξει από την ελληνική κυβέρνηση ένα αξιόπιστο σχέδιο για την Ελλάδα, διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα επανέλθουν οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. 

Η ανάρτηση του του Πολ Τόμσεν: 

«Έχοντας τραβήξει την Ελλάδα με επιτυχία από το χείλος του γκρεμού πέρυσι το καλοκαίρι, και ακόλουθα αφού σταθεροποίησε την οικονομία, η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τώρα συζητά με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ ένα περιεκτικό πολυετές πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει μια διαρκή ανάκαμψη και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, υπήρξαν ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τις απόψεις και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία. Θεώρησα λοιπόν χρήσιμο να αποσαφηνίσω τα θέματα αυτά. 


Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ έχει συνδέσει τη συμμετοχή του με δρακόντειες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό. Αυτό δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση, τα νούμερα ενός προγράμματος πρέπει να βγαίνουν: ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων συν την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να δίνουν σε εμάς και στη διεθνή κοινότητα εύλογες διασφαλίσεις ότι στο τέλος του επόμενου Ελληνικού προγράμματος, σχεδόν μετά από μια δεκαετία εξάρτησης από τη βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να σταθεί στα πόδια της. Αυτό προϋποθέτει μια αντίστροφη εξισορρόπηση της φιλοδοξίας των μεταρρυθμίσεων και του ύψους της ελάφρυνσης του χρέους -μπορούμε σίγουρα να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα με λιγότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όμως αυτό αναπόφευκτα θα ενείχε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. 


Με αυτό κατά νου, όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το Ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν και τα δύο. Αναμφίβολα, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο -ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν. 


Τέτοιες δύσκολες αποφάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται επιδερμικά κάνοντας μη-ρεαλιστικές υποθέσεις. Αν και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την αύξηση της παραγωγικότητας με μεταρρυθμίσεις, η τελευταία εξαετία έδειξε ότι το εύρος και ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να αποδεχτεί η Ελληνική κοινωνία δεν συνάδει με την πρώιμη βελτίωση της παραγωγικότητας και με τη βιώσιμη ανάπτυξη. ‘Έτσι λοιπόν, οι υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της χωρίς την ελάφρυνσή του -με μια γρήγορη μετάβαση από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στην Ευρωζώνη- δεν είναι αξιόπιστες. Ομοίως, η κατά πολύ περιορισμένη επιτυχία στην καταπολέμηση της περιβόητης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα – για να πληρώσουν οι ευκατάστατοι το δίκαιο μερίδιό τους- σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν μπορούν να αποφευχθούν κάνοντας απλά υποθέσεις ότι θα γίνουν υψηλότερες εισπράξεις φόρων στο μέλλον. 


Γιατί τόση μεγάλη επικέντρωση στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις; Παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά- απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα. Για παράδειγμα, οι τυπικές συντάξεις σε ονομαστικούς όρους Ευρώ, είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αν και η Γερμανία -με μέτρο το μέσο μισθό- είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς, και ότι οι Γερμανία είναι πιο αποτελεσματική στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2½ τοις εκατό. Σαφώς, αυτό δεν είναι βιώσιμο. 


Δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές; Υπάρχει κάποιο περιθώριο για τα μέτρα αυτά, όμως είναι πολύ περιορισμένο. Το μεγαλύτερο μέρος των άλλων δαπανών έχει ήδη κοπεί δραστικά στην προσπάθεια να προστατευτούν οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές, ενώ η δυστοκία στη διεύρυνση της βάσης και στη βελτίωση της συμμόρφωσης έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη εξάρτηση από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις. 


Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον Ελληνικό λαό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη, οι κοινωνικές πιέσεις έχουν ήδη εξαναγκάσει τόσο τις προηγούμενες όσο και την τωρινή κυβέρνηση να κάνουν αναστροφές στην πορεία και, δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί περισσότερο από την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της συγκριτικά με τα μέσα του 2014, πριν από την εξάλειψη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που αποδείχθηκε προσωρινό, από μια σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση. Από την άποψη αυτή, η Κυβέρνηση έχει δίκιο να επισημαίνει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Όμως, η χρήση των συντάξεων με τον τρόπο αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Αυτό που χρειάζεται -και που είναι κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει- είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο. 


Θα μπορούσε ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πολύ χαμηλότερος από το 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ να κάνει την απαραίτητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση λιγότερο απαιτητική; Αυτό εύλογα αποτελεί ένα επίμαχο θέμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, κατά ένα μέρος γιατί αρκετοί εταίροι είναι αναγκασμένοι να έχουν παρόμοια υψηλά πλεονάσματα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, και κατά ένα άλλο μέρος γιατί ορισμένες από τις χώρες που στην πραγματικότητα θα κληθούν να πληρώσουν την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα και πληρώνουν λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις στους δικούς τους λαούς. Με την Ευρωζώνη να βρίσκεται ακόμη μακριά από την επίτευξη μιας πολιτικής ένωσης, ένας συμβιβασμός θα πρέπει να αντανακλά αυτούς τους πολιτικούς περιορισμούς. Το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με το συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Όμως, και πάλι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Το ΔΝΤ δεν θέλει να εφαρμόσει η Ελλάδα μια δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή σε μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε σοβαρή ύφεση. Στην πράξη έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει μια πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίζει περισσότερο μια πιο βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη η οποία μεσοπρόθεσμα είναι πιο ρεαλιστική. Ακόμη δεν έχουμε δει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα τα σχέδια της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η έμφαση στην αξιοπιστία έχει καίρια σημασία για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στους επενδυτές, που είναι ζωτική για την αναζωογόνηση της Ελλάδας. Ένα σχέδιο που είναι βασισμένο σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές σύντομα θα προκαλέσει την επανεμφάνιση φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και θα καταπνίξει το επενδυτικό κλίμα. 


Ο απώτερος στόχος της συνεργασίας του ΔΝΤ με την Ελλάδα είναι να βοηθήσει τη χώρα να ξαναμπεί στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα ωφελήσει τον Ελληνικό λαό. Το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τις Ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους τους στην κατάρτιση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο τα νούμερα θα βγαίνουν. Υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν, όμως είναι σημαντικό να γίνουν για να μην χαθούν οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια». 

protothema.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διεθνή

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συγκίνηση στην κηδεία του Αφροαμερικανού…

Ο θάνατος του προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Τουρκία

Δυνατός σεισμός λίγο μετά τις 9 στην Τουρκία

Δολοφονία Φλόιντ: Ακόμη τρεις νεκροί – Έκρυθμη η κατάσταση…

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε σχεδόν 40 πόλεις

Οργή & αναταραχές σε 20 πόλεις των ΗΠΑ - Σοκάρει το νέο βίντεο…

Νέα διάσταση στην υπόθεση του θανάτου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του, που έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, δίνει βίντεο που…

ΗΠΑ: Μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα κορωνοϊού στη…

Κοινό πρόγραμμα ιχνηλάτισης των ασθενών με άλλες δύο Πολιτείες ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο

Χαραμάδα φωτός για την Ιταλία: Μειώνεται αισθητά ο αριθμός…

Μειώνεται αισθητά ο αριθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων και των νεκρών, σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο

Μεγαλώνει η λίστα των νεαρών θυμάτων του κορωνοϊού

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επισημαίνουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνουν τα ανατριχιαστικά στοιχεία

Κορωνοϊός: 919 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο στην…

Αρνητικό ρεκόρ νεκρών στην Ιταλία - Μικρή μείωση των κρουσμάτων

Νεκρή 36χρονη μητέρα στη Βρετανία, γιατί δεν ήταν «προτεραιότητα»

Ο άντρας της είπε ότι η 36χρονη υπέφερε από βήχα, υψηλό πυρετό και οξύ πόνο στο στήθος και στο στομάχι την Παρασκευή.

Κορωνοϊός: Σε εξέλιξή δοκιμή εμβολίου

108 εθελοντές από την Ουχάν συμμετέχουν στις δοκιμές

Κορωνοϊός: Βίντεο δείχνει πώς μεταδίδεται ο ιός

Το βίντεο έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου

Κορωνοϊός: Το 93% των κρουσμάτων ανάρρωσε - Μόνο το 7% απεβίωσε…

Η παγκόσμια εικόνα του κορωνοϊού - Ξεπέρασαν τις 133.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

ΠΟΥ: Κήρυξε πανδημία για τον κορωνοϊό

Επίσημες ανακοινώσεις μετά την αύξηση θανάτων και κρουσμάτων

Κορωνοϊός – Κίνα: Κατέρρευσε ξενοδοχείο με ασθενείς

Δεκάδες είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα στην Κροατία

Δεν αναμένεται μεγάλη εξάπλωση του ιού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Κορωνοϊός: Επτά οι νεκροί από τον φονικό ιό στην γειτονική…

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας 62 ετών στην Λομβαρδία της Ιταλίας

Κορωνοϊός: Στη Γαλλία ο πρώτος νεκρός της επιδημίας για…

Πρόκειται για 80χρονο Κινέζο τουρίστα

Κορωνοϊός: Αγωνία για κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο με…

Επιβεβαιώθηκαν πάνω από 10 κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο

Κόμπι Μπράιαντ: Το video με την επικοινωνία του πιλότου με…

Ποια ήταν η πορεία του μοιραίου ελικοπτέρου και ποιος ο διάλογος μέχρι να χαθεί από το ραντάρ…

Παγκόσμιο σοκ για τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ – Πώς έγινε…

Νεκροί 9 άνθρωποι ανάμεσα τους και η 13χρονη κόρη του

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Τουλάχιστον…

Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στην επαρχία Ελαζίγ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας - Τουλάχιστον 4 νεκροί - Κτίρια κατέρρευσαν - Τι λένε Έλληνες σεισμολόγοι

Αυστραλία: Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος - Νεκροί…

Σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιά

Κοροναϊός: Παγκόσμια αγωνία για το νέο ιό που «σκορπά»…

Εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία πνευμονίας

Αλβανία: Στους 30 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό

Η προσπάθεια ανεύρεσης επιζώντων στα χαλάσματα εντείνεται

Σεισμός στην Αλβανία: Το συγκλονιστικό βίντεο της διάσωσης…

Το αγοράκι βρέθηκε δίπλα στο άψυχο σώμα της γιαγιάς του

98χρονος γιατρός αρνείται να συνταξιοδοτηθεί

Συνεχίζει να «βλέπει» ασθενείς καθημερινά

Πολύ ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Προειδοποίηση…

Φόβοι για τσουνάμι μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό

Νεκρός έφηβος από εγκεφαλικό λόγω εθισμού σε βιντεοπαιχνίδι

Ο πατέρας του τον βρήκε νεκρό πάνω στον υπολογιστή

Thomas Cook: Εξαγοράστηκε από την Fosun έναντι ποσού 12,7 εκατ. €

Παράλληλα, η συμφωνία αφορά και τα brands των ξενοδοχειακών αλυσίδων Casa Cook και Cook's Club

Εσσεξ: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και σωματεμπορία προς…

Ο 25χρονος είχε χάσει τις αισθήσεις του όταν είδε τα πτώματα

Λονδίνο: Ματωμένα ίχνη - Χτυπούσαν τις πόρτες για να σωθούν…

Βρέθηκαν ματωμένα ίχνη από παλάμες σε όλη την πόρτα του φορτηγού

Λονδίνο: Αυτά είναι τα πιο πιθανά σενάρια για τα 39 πτώματα…

Αποτροπιασμό προκαλεί η φρικτή ανακάλυψη 39 νεκρών, σε κοντέινερ φορτηγού, στο Εσεξ της Βρετανίας

Σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές και δύο τραυματίες στο νοσοκομείο

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το πρόβλημα στη γειτονική χώρα

Αμαζόνιος: Οι πυρκαγιές αυξάνονται και επεκτείνονται -…

Οι φωτογραφίες από το φλεγόμενο δάσος σοκάρουν

ΗΠΑ: Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την χρήση ηλεκτρονικού…

Ο θάνατος αυτός καταγράφεται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό…

Ινδονησία: Τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα μετά…

Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα

Mε τα δαχτυλικά αποτυπώματα θα «χτυπούν» κάρτα στην Ιταλία

Τέλος στο χτύπημα της καρτέλας από συνάδελφο

Ισχυρός σεισμός 7,1 βαθμών στην Καλιφόρνια - Δείτε βίντεο…

Σπίτια άλλαξαν θέση ενώ υπήρξε ένας τραυματισμός εξαιτίας του σεισμού στη νότια Καλιφόρνια, κατά τις πληροφορίες

Σεισμός 7,5 βαθμών «ταρακούνησε» την Ινδονησία

Τι ανακοίνωσε το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τραγωδία στο Δούναβη: Νεκροί και αγνοούμενοι, μετά τη βύθιση…

Το ποταμόπλοιο βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση

Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες…

«Υπήρχε και ένα καλό από το πυρηνικό ατύχημα του 1986»

Σικάγο: Σκότωσαν έφηβη έγκυο και της πήραν το μωρό

Ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα διαπράχθηκαν στο Σικάγο

Παναγία των Παρισίων: Ανείπωτη θλίψη για το εμβληματικό…

Tέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Συντριβή Boeing στην Αιθιοπία: Έλληνας σώθηκε από θαύμα γιατί…

Ο κ. Μαυρόπουλος θεωρήθηκε μάλιστα ύποπτος λίγο πριν αποκαλυφθεί η τραγωδία

Τουρκία: Νεκρή 13χρονη, θύμα της «Μπλε φάλαινας» - Το γράμμα…

«Η αυτοκτονία είναι διέξοδος» «Η αυτοκτονία είναι διέξοδος»...

Ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας

Θύματα του Εγκέλαδου 830.000 υπήρξαν άνθρωποι!

«Βρέχει» αράχνες στη Βραζιλία

Τι συμβαίνει με αυτό το ανατριχιαστικό φαινόμενο στη Μίνας Ζεράις της νότιας Βραζιλίας;

Σοκ στο Μεξικό: 10χρονη αυτοκτόνησε για να είναι χαρούμενη…

Αναζητείται η μητέρα της – Γνωστοί του κοριτσιού δεν έβλεπαν ένα παιδί θλιμμένο

Παιδί κάλεσε την αστυνομία επειδή… δεν του άρεσαν τα δώρα…

Κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε 9χρονος στη Γερμανία - Η… λύση των αστυνομικών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.