Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων - Απαγόρευση... παντού

Τσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων - Απαγόρευση... παντού

Κρήτη | 22/02/2020 - 22:15
Τσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων - Απαγόρευση... παντού
Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο νόμος είναι σαφής.

Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: Απαγορεύεται σε όλο τον χώρο του νοσοκομείου, ανοικτό και κλειστό! Απαγορεύεται και στα προαύλια! Απαγορεύεται παντού! Μέσα στα νοσοκομεία και στα σχολεία απαγορεύεται μέχρι την περίφραξη» 

Ήταν απολύτως σαφής ο άνθρωπος που δεκαετίες τώρα έβαλε στόχο - και το πέτυχε - να “κόψει” την κακιά συνήθεια των Ελλήνων να καπνίζουν στους δημόσιους χώρους ανά την επικράτεια.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος στη χώρα μας, εμφανιζόμενος στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ήταν κάθετος, επισημαίνοντας το τέλος του καπνίσματος και στα νοσοκομεία, ακόμα και εντός της περίφραξης!

Όπως είπε, «ο νόμος είναι σαφής. Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: Απαγορεύεται σε όλο τον χώρο του νοσοκομείου, ανοικτό και κλειστό! Απαγορεύεται και στα προαύλια! Απαγορεύεται παντού!

Μέσα στα νοσοκομεία και στα σχολεία απαγορεύεται μέχρι την περίφραξη. Τετράγωνα πράγματα... Τέλος!

Και, επειδή ενός κακού μύρια έπονται, οφείλουμε να συμπληρώσουμε τις επιταγές του νέου αντικαπνιστικού νόμου και με την παράμετρο πως, ακόμα και αν οι συγγενείς ασθενών ανάψουν τσιγάρο εντός των ορίων του νοσοκομείου, θα το πληρώσουν ακριβά και θα “φάνε” πρόστιμα και οι υπεύθυνοι των κλινικών».

Πρόστιμο σε καθαρίστρια

Ενδεικτική της αυστηρότητας που χαρακτηρίζει τη νέα κατάσταση είναι και η είδηση προ τριών μηνών πως καθαρίστρια την ώρα της βάρδιας “πιάστηκε στα πράσα” να καπνίζει, με τόσο την ίδια να επωμίζεται πρόστιμο 100 ευρώ, όσο όμως και τη διευθύντρια της κλινικής που κλήθηκε να δώσει από την τσέπη της 500 ευρώ επειδή είχε την ευθύνη του χώρου.

Πάντως, ο κ. Μπεκράκης αναφέρθηκε στην αποδοχή του αντικαπνιστικού νόμου από το σύνολο των πολιτών, λέγοντας πως, «απ’ όταν αποφασίστηκε η εφαρμογή, ήμουν ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που εξέφραζε βεβαιότητα ότι θα πετύχει, γιατί απλούστατα είχαμε κάνει δημοσκοπήσεις, μελέτες και παρακολούθηση της κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια, και όλα ήταν τόσο θετικά που για μένα θα ήταν πολύ δυσάρεστη έκπληξη εάν δεν πετύχαινε η εφαρμογή». Ο ίδιος επέμεινε στην άποψη ότι τα προηγούμενα χρόνια έλειπε η πολιτική βούληση για την καθολική τήρηση των νομοθετικών πλαισίων. «Το μυστικό της μεταστροφής του Έλληνα βρίσκεται στην εκπαιδευτική παρέμβαση που έγινε», τόνισε.

«Θέμα κουλτούρας»

«Δεν ήταν δύσκολο τελικά για τον ελληνικό λαό. Όπως κάθε Ευρωπαίος πολίτης, έτσι συμπεριφέρεται και ο Έλληνας σήμερα. Απλώς στο θέμα του καπνίσματος δεν είχε γίνει κατάλληλη προεργασία, δεν είχε πειστεί για το πόσο ωφέλιμο είναι για τον ίδιο, για την κοινωνία, για τα παιδιά του, για το μέλλον της χώρας το να γυρίσουμε σελίδα... Αυτό επετεύχθη χάρη στις μεγάλες προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια, με εκπαιδευτική παρέμβαση στα σχολεία, γιατί όλο το μυστικό της μεταστροφή μιας κουλτούρας ενός λαού, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι να το περάσουμε στα παιδιά. Το παιδί είναι αυτό που έχει μια μεγάλη δυναμική επίδραση στη διαμόρφωση απόψεων στην κοινωνία, και δεν πρέπει να την παραμελούμε. Ποιο ήταν το μήνυμα που περάσαμε στα παιδιά; “Επιλέξτε το μη κάπνισμα σαν καλύτερο τρόπο ζωής” και όχι “φοβηθείτε το τσιγάρο”, αλλά διαλέξτε το καλύτερο, που είναι “να μην καπνίζω!”», πρόσθεσε ο κ. Μπεχράκης.

Νέα προϊόντα

Σε ερώτηση τηλεθεατών της εκπομπής σχετικά με το εάν η χρήση νέων καπνικών προϊόντων σχετίζεται με τους ίδιους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως κατά το “παραδοσιακό” κάπνισμα, ο καθηγητής απάντησε πως «η παραγωγή καπνικών προϊόντων τις τελευταίες δεκαετίες εξελίσσεται με νέα προϊόντα, τα οποία τα προωθεί με το επιχείρημα το ότι είναι λιγότερο βλαπτικά από τα προηγούμενα. Αυτό είναι μια παλιά ιστορία που επαναλαμβάνεται και τώρα, και συνεχίζεται και θα συνεχίζεται! Και αυτά που διαφημίζονται τώρα θεωρούνται μη βλαπτικά... Μόλις όμως αποδειχτούν οι βλάβες τους, θα βγει κάποιο άλλο προϊόν που θα ισχυρίζεται ότι είναι λιγότερο βλαπτικό από τα προηγούμενα!».

«Οικονομική ζημιά»

«Το οικονομικό σκέλος τού μη καπνίσματος είναι πάρα πολύ δυνατό», υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Μπεχράκης, ο οποίος άφησε την υπόσχεση της δημοσιοποίησης επιστημονικών στοιχείων έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε, «ήδη έχουμε ομάδα με τον καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο, που μελετάει επακριβώς και θα μας φέρει ένα εμπεριστατωμένο πόρισμα για το πόσο έχει ωφεληθεί η εθνική οικονομία από τη μεγάλη μείωση του καπνίσματος που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Και αναφέρομαι στο κομμάτι του κόστους από τη νοσηρότητα. Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και του υπουργείου Υγείας για δαπάνες γύρω από τη νοσηρότητα που προκαλείται από το κάπνισμα είναι το αντικείμενο της έρευνας που μελετάται και, μόλις εξαχθεί, μαζί με τον κ. Κικίλια, ο οποίος ουσιαστικά έχει συμβάλει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θα ανακοινωθεί στο ελληνικό κοινό ποιο είναι το τεράστιο όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη διακοπή του καπνίσματος».

Από 50 έως 500 ευρώ το πρόστιμο  - Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι με εντολή του υπουργείου Υγείας

Προκειμένου να μπει “φρένο” στο κάπνισμα σε προαύλια νοσοκομειακών ιδρυμάτων και σχολείων, εντολή για αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα δημόσια νοσοκομεία δίνει το υπουργείο Υγείας, ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. «Ελάχιστα περιστατικά καταγράφονται πλέον εντός του χώρου του νοσοκομείου, όπου και σε αυτή την περίπτωση με την παρατήρηση για συμμόρφωση λύνεται το πρόβλημα. Επίσης έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση στα μπαλκόνια του νοσοκομείου», τόνισε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ, Κυριάκος Θεοδοσάκης, περιγράφοντας το πώς οι καπνιστές έχουν συμμορφωθεί στην απαγόρευση.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια πειθούς, καταρχήν, ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Θεωρούμε πως είναι αυτονόητη η απαγόρευση του καπνίσματος στον χώρο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο θεωρούμε πως εν γνώσει των συνεπειών θα πρέπει να δίνεται μια δυνατότητα σε εκείνους που θέλουν να καπνίσουν να υπάρχει ειδικός χώρος», είπε ο πρόεδρος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. «Είναι μια κακιά συνήθεια το κάπνισμα, που θέλει χρόνο για να κοπεί. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος έχει συμμορφωθεί και δε βλέπουμε τις εικόνες εκείνες που βλέπαμε παλιά στα μπαλκόνια και στις αυλές των νοσοκομείων», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Γιώργος Χονδροζουμάκης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Ψήφισμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θλίψη στο Ρέθυμνο για το θάνατο του 48χρονου Βαγγέλη Ψαθάκη

Είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στο Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο

Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στα Χανιά

14 συνολικά οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Κρήτη

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Αμαρίου μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού…

Σε καλή κατάσταση ο 58χρονος ιερέας-13 συνολικά στο νησί

Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την ενίσχυση του νοσοκομείου…

Μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κρήτη και έβαλε «πλώρη» να βοηθήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής στη μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.

Λάβατε e-mail από την Αστυνομία; Είναι απάτη!

Τι αναφέρει το απατηλό μήνυμα;

Μαλεβίζι: Εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα στη μάχη των…

Συνδράμουν στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Κρήτη: Xωρίς τροχαία δυστυχήματα – Τα θετικά της απαγόρευσης

Τι δείχνουν τα στατιστικά του περυσινού Μάρτη με τον φετινό

Κορωνοϊος: Δύσκολες ώρες για την 63χρονη γυναίκα- Διασωληνωμένη…

Πήρε εξιτήριο ο 20χρονος που επέστρεψε από τη Μεγάλη Βρετανία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 113 παραβάσεις στην Κρήτη – Δεύτερη…

Σε 1.143 ανήλθαν σε όλη την Ελλάδα - 9 οι συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων

Μια 23χρονη, το 11ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην…

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου: Το πρόγραμμα των…

Λόγω Covid19 πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα τακτικά ραντεβού

ΕΦΕΕΗ: Δυσκολευόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας…

Τι αναφέρει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου

Παρατείνεται το ταμείο ανεργίας κατά 2 μήνες - Τι θα γίνει…

Ζητείται, παράλληλα, η παράταση της μετενέργειας για τις κλαδικές συμβάσεις

Απίστευτο κι όμως συνέβη: Μητέρα έβαλε το παιδί της στο…

Για να μην πληρώσει το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις

Γραμμή Βοήθειας για όλους όσοι έχουν ανάγκη

Παρέχει - μεταξύ άλλων - παράδοση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης

H απάντηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου στην καταγγελία του…

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Υψηλά ποσοστά βροχής στην Κρήτη

Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοποείο Αθηνών

Άστεγος καταγγέλλεται ότι βίασε μία… άστεγη

Την υπόθεση ερευνά η αστυνομία

Γιατί οι θρόμβοι στους πνεύμονες του 42χρονου Γερμανού…

Η παρατήρηση στην Κρήτη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Covid-19 στις ΜΕΘ

Σε σκουπίδια και χωματερές καταλήγουν τα κηπευτικά της…

Ο… κορωνοϊός «φρενάρει» την πώληση των κηπευτικών

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Δύο άνδρες 20 και 42 χρονών είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον καιρό του… κορωνοϊού

Χωρίς παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων – Με σημαίες στα μπαλκόνια ο εορτασμός

Δήλωση Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την Εθνική…

"O φετινός εορτασμός για τη συμπλήρωση των 199 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση"

Κορωνοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το νέο ηχητικό μήνυμα…

Θα μεταδίδεται από τα περιπολικά σε 10 γλώσσες

Οι πρώτες… καμπάνες στην Κρήτη: 44 οι παραβάτες στο νησί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο νησί

20χρονος το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη

Ένας 20χρονος είναι το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί. Ο νεαρός άνδρας, αλβανικής καταγωγής, επέστρεψε από την Αγγλία, στην οικογένεια του στο Ηράκλειο.

Δείτε τα νέα Δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ

Από την Πέμπτη σε εφαρμογή

Με κλεμμένο φορτηγό έκλεψε 80 αρνιά

Η κλοπή έγινε στο Ρέθυμνο και ο δράστης συνελήφθη στο Ηράκλειο

Η Δημοτική Αστυνομία στη «μάχη» κατά του κορωνoϊού

Εντατικοί έλεγχοι, συστάσεις και πρόστιμα

Ανοιχτό κομμωτήριο και καφετέρια παρά την απαγόρευση

Κρήτη: Δύο υπάλληλοι που εργάζονταν παρά τα απαγορευτικά μέτρα που ισχύουν, συνελήφθησαν ενώ αναζητούνται οι επιχειρηματίες.

Έκτακτο Δελτίο Καιρού: Έρχονται χιόνια, καταιγίδες & θυελλώδεις…

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη - Βροχές και καταιγίδες μέχρι και το Σάββατο

Κορωνοϊος: Στη ΜΕΘ ο Γερμανός Καθηγητής

Ήταν το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί- Σε καλή κατάσταση η 53χρονη από τη Σητεία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.