Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤριήμερο εργαστήριο για την Αναγεννητική Γεωργία

Τριήμερο εργαστήριο για την Αναγεννητική Γεωργία

Περιβάλλον | 09/09/2014 - 21:58
Τριήμερο εργαστήριο για την Αναγεννητική Γεωργία
Είναι εφικτό η γεωργία και η κτηνοτροφία να παράγουν τροφή υψηλής ποιότητας, απαλλαγμένη από τοξικές ουσίες, να εξασφαλίζουν καλές αποδόσεις για τον παραγωγό και προσιτές τιμές για τον καταναλωτή, αναγεννώντας ταυτόχρονα τη γη και προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους;

Ναι, είναι εφικτό, και ο Αυστραλός σχεδιαστής τοπίου, αγρότης και δάσκαλος Ντάρεν Ντόχερτυ θα μας εξηγήσει πώς σε ένα τριήμερο Εργαστήριο Αναγεννητικής Γεωργίας στον Απηγανιά, κοντά στην Ιεράπετρα της Κρήτης, 24-26 Οκτωβρίου με τη διοργάνωση των «Φίλων του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά» και του Permaculture in Greece.

Ο Ντάρεν Ντόχερτυ έχει 20 χρόνια εμπειρία στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη αγροτικών επιχειρήσεων και φυσικών οικοσυστημάτων σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου. Έχει εκπαιδεύσει ως τώρα περίπου χιλιάδες άτομα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην αιχμή του κινήματος για την αναγεννητική γεωργία και την οικολογική διαχείριση.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και επιστήμονες που ασχολούνται με τη γη, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα φυσικά οικοσυστήματα και προτείνει μία ολιστική προσέγγιση σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης, βασισμένη στους δέκα καθοριστικούς παράγοντες: Κλίμα, Γεωγραφία, Νερό, Πρόσβαση, Δάσος, Οικήματα, Περίφραξη, Έδαφος, Αγορά, Ενέργεια.

Οι «Φίλοι του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά» είναι μια ομάδα ανθρώπων με την κοινή πεποίθηση ότι μια άλλη μορφή ανάπτυξης είναι δυνατή, τέτοια που να αναγεννά τα φυσικά οικοσυστήματα όσο και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί ένα βοτανικό πάρκο στην περιοχή του Απηγανιά, που θα φιλοξενήσει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη φυτών από την πλούσια Κρητική χλωρίδα, παίζοντας ενημερωτικό και εκπαιδευτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Η προσπάθεια έχει τη θετική αποδοχή από την τοπική κοινωνία και το Δήμο Ιεράπετρας και φορείς όπως το Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα ΤΕΙ, το ΚΠΕ Ιεράπετρας, τοπικούς συλλόγους κ.ά. Έχουμε συνείδηση ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης που θα οδηγήσει στην αυτάρκεια του εγχειρήματος. Με την αλληλοϋποστήριξη και αλληλοβοήθεια η υλοποίηση του έργου θα είναι ένα παιχνίδι δημιουργίας, μια χαρούμενη γιορτή, μια μαθητεία πάνω στην πλούσια και μοναδική χλωρίδα της Κρήτης. Στα πλαίσια του εργαστηρίου, ο Ντόχερτυ θα προτείνει ένα σχεδιασμό για το χώρο, καθώς και λύσεις και μεθόδους διαχείρισης κατάλληλες για τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο Ντάρεν Ντόχερτυ θα κάνει επίσης ανοιχτή ομιλία με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία σε εκδήλωση που διοργανώνει η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στην αίθουσα της ΕΑΣΗ στο Ηράκλειο, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ.

Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο και για τον Απηγανιά θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.apiganias-friends.org και στο www.permaculture-greece.org.

«Φίλοι του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά»


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.