Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

Κρήτη | 22/05/2020 - 13:06
Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί
«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Με ανάμικτα αισθήματα είδαν οι φορείς του τουρισμού τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τουρισμό. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κρητικού τουρισμού, τα μέτρα, όπως εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τίθενται μερικά ερωτήματα ως προς τη βιωσιμότητά τους.

Συγκεκριμένα, ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα. Η εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης επηρέασε άμεσα τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος δικαίως θεωρείται ως η "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ο τουρισμός αποτέλεσε τον βασικό "αιμοδότη" της ταλαιπωρημένης εθνικής μας οικονομίας, ενώ υπήρξε και "καταφύγιο" απασχόλησης για χιλιάδες εργαζομένους.

Η υγειονομική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα. Φέτος, οι πληρότητες των ξενοδοχείων δε θα είναι οι ίδιες. Πολλές αεροπορικές εταιρείες δε θα μεταφέρουν τουρίστες προς τη χώρα μας, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα συνιστούν μια πρόκληση όχι μόνο για την τουριστική οικονομία αλλά και για το εργασιακό δυναμικό των ξενοδοχειακών μονάδων που πρέπει να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επιζητούν την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά το εγχώριο μέτωπο και το δεύτερο αφορά το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο, στις 25 Μαΐου πλώρη για καλές κρατήσεις βάζει το γιότιγκ, ενώ την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ και οι κατασκηνώσεις. Τέλος, νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχτούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Το δεύτερο μέτωπο της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας αφορά τις ελεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό, με τον κ. Θεοχάρη να ανακοινώνει ότι από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος", αλλά από χώρες με καλά επιδημιολιογικά κριτήρια, και από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Χώρες όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία και άλλες χώρες της Βαλτικής θα αποτελέσουν φέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν με επισκέπτες την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, οι δυνητικοί επισκέπτες της Ελλάδας δε θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, ωστόσο θα γίνονται στην Ελλάδα δειγματοληπτικά τεστ στους επισκέπτες.

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας είχε κάνει λόγο για μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με δύο φορείς του κρητικού τουριστικού προϊόντος, οι οποίοι μίλησαν για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Και οι δύο συμφώνησαν πως κινούνται σε σωστή κατεύθυνση τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ερωτήματα που η κυβέρνηση οφείλει να τα λάβει υπόψη της.

«Ανάμικτα τα συναισθήματα»

«Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Χαιρόμαστε που ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει ο ίδιος το στοίχημα του τουρισμού. Η φιλοσοφία των μέτρων κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά όχι στο εύρος που αναμένουμε εμείς οι ίδιοι. Η επιδότηση εργασίας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η μείωση φορολογικών συντελεστών αποτελούσε πάγιο αίτημά μας. Εμείς φωνάζαμε τόσο καιρό και το λέγαμε. Εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό, πρέπει να υπάρξει μείωση φορολογικών συντελεστών. Η μείωση φορολογικών συντελεστών είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Το ζήτημα είναι πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι πάρα πολύ μικρή. Επίσης, βρισκόμαστε σε αναμονή όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ευελπιστούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα να είναι λειτουργικά, ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και να μην επιβαρύνουν τον ελληνικό τουρισμό», αναφέρει στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βλατάκης προέβη σε εκτιμήσεις κάνοντας σαφές πως για τον ίδιο «ο τουρισμός θα κινηθεί κοντά στο 1 εκατ. 200 χιλιάδες τουρίστες από τα 4 εκατ. που δέχεται κάθε χρόνο η Κρήτη. Θέλει δουλειά και προσοχή». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η τουριστική περίοδος ξεκινάει τον Ιούλιο. Ο Ιούλιος θα είναι όπως ο Απρίλιος με Καθολικό Πάσχα και οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα είναι μήνες όπως οι περυσινοί Μάιος και Ιούνιος».

Και ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, μίλησε στη "Νέα Κρήτη", αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν εύλογα ερωτήματα.

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ορισμένες εξ αυτών ήταν και προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν είναι άλλο από την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Ανοίξαμε πρωτόκολλα αερομεταφορών. Αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για τα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία. Δεν ακούσαμε για τον ΦΠΑ διανυκτέρευσης. Δεν ακούσαμε για την αστική ευθύνη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πούμε πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει σταθεροποιηθεί. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω πως, ενώ περιμέναμε Σουηδούς και Νορβηγούς πολίτες, οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών έβγαλαν ανακοινώσεις όπου υποστήριξαν πριν λίγες ημέρες πως δεν ταξιδεύει κανένας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή έχουμε κρατήσεις από Ιταλία, Γαλλία κ.τ.λ. Θα έρθουν όμως; Θα μας το εγγυηθεί κανένας; Τον χειμώνα θα ξαναβγούμε στις αγορές και περιμένουμε να δούμε. Ωστόσο, ο φετινός τουρισμός έχει άγνωστους παρανομαστές. Όπως το πρωτόκολλο στα ξενοδοχεία. Εμείς, ως ξενοδόχοι, θα δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και θα εκπαιδεύσουμε τους υπαλλήλους. Και όλα αυτά γίνονται γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τον τουρισμό ως τον βασικό εργοδότη της εθνικής μας οικονομίας που απασχολεί 900.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, με τους 300.000-350.000 να είναι εξαρτώμενοι από αυτόν άμεσα».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.