Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

Κρήτη | 22/05/2020 - 13:06
Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί
«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Με ανάμικτα αισθήματα είδαν οι φορείς του τουρισμού τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τουρισμό. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κρητικού τουρισμού, τα μέτρα, όπως εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τίθενται μερικά ερωτήματα ως προς τη βιωσιμότητά τους.

Συγκεκριμένα, ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα. Η εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης επηρέασε άμεσα τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος δικαίως θεωρείται ως η "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ο τουρισμός αποτέλεσε τον βασικό "αιμοδότη" της ταλαιπωρημένης εθνικής μας οικονομίας, ενώ υπήρξε και "καταφύγιο" απασχόλησης για χιλιάδες εργαζομένους.

Η υγειονομική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα. Φέτος, οι πληρότητες των ξενοδοχείων δε θα είναι οι ίδιες. Πολλές αεροπορικές εταιρείες δε θα μεταφέρουν τουρίστες προς τη χώρα μας, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα συνιστούν μια πρόκληση όχι μόνο για την τουριστική οικονομία αλλά και για το εργασιακό δυναμικό των ξενοδοχειακών μονάδων που πρέπει να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επιζητούν την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά το εγχώριο μέτωπο και το δεύτερο αφορά το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο, στις 25 Μαΐου πλώρη για καλές κρατήσεις βάζει το γιότιγκ, ενώ την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ και οι κατασκηνώσεις. Τέλος, νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχτούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Το δεύτερο μέτωπο της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας αφορά τις ελεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό, με τον κ. Θεοχάρη να ανακοινώνει ότι από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος", αλλά από χώρες με καλά επιδημιολιογικά κριτήρια, και από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Χώρες όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία και άλλες χώρες της Βαλτικής θα αποτελέσουν φέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν με επισκέπτες την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, οι δυνητικοί επισκέπτες της Ελλάδας δε θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, ωστόσο θα γίνονται στην Ελλάδα δειγματοληπτικά τεστ στους επισκέπτες.

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας είχε κάνει λόγο για μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με δύο φορείς του κρητικού τουριστικού προϊόντος, οι οποίοι μίλησαν για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Και οι δύο συμφώνησαν πως κινούνται σε σωστή κατεύθυνση τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ερωτήματα που η κυβέρνηση οφείλει να τα λάβει υπόψη της.

«Ανάμικτα τα συναισθήματα»

«Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Χαιρόμαστε που ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει ο ίδιος το στοίχημα του τουρισμού. Η φιλοσοφία των μέτρων κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά όχι στο εύρος που αναμένουμε εμείς οι ίδιοι. Η επιδότηση εργασίας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η μείωση φορολογικών συντελεστών αποτελούσε πάγιο αίτημά μας. Εμείς φωνάζαμε τόσο καιρό και το λέγαμε. Εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό, πρέπει να υπάρξει μείωση φορολογικών συντελεστών. Η μείωση φορολογικών συντελεστών είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Το ζήτημα είναι πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι πάρα πολύ μικρή. Επίσης, βρισκόμαστε σε αναμονή όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ευελπιστούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα να είναι λειτουργικά, ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και να μην επιβαρύνουν τον ελληνικό τουρισμό», αναφέρει στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βλατάκης προέβη σε εκτιμήσεις κάνοντας σαφές πως για τον ίδιο «ο τουρισμός θα κινηθεί κοντά στο 1 εκατ. 200 χιλιάδες τουρίστες από τα 4 εκατ. που δέχεται κάθε χρόνο η Κρήτη. Θέλει δουλειά και προσοχή». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η τουριστική περίοδος ξεκινάει τον Ιούλιο. Ο Ιούλιος θα είναι όπως ο Απρίλιος με Καθολικό Πάσχα και οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα είναι μήνες όπως οι περυσινοί Μάιος και Ιούνιος».

Και ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, μίλησε στη "Νέα Κρήτη", αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν εύλογα ερωτήματα.

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ορισμένες εξ αυτών ήταν και προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν είναι άλλο από την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Ανοίξαμε πρωτόκολλα αερομεταφορών. Αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για τα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία. Δεν ακούσαμε για τον ΦΠΑ διανυκτέρευσης. Δεν ακούσαμε για την αστική ευθύνη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πούμε πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει σταθεροποιηθεί. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω πως, ενώ περιμέναμε Σουηδούς και Νορβηγούς πολίτες, οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών έβγαλαν ανακοινώσεις όπου υποστήριξαν πριν λίγες ημέρες πως δεν ταξιδεύει κανένας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή έχουμε κρατήσεις από Ιταλία, Γαλλία κ.τ.λ. Θα έρθουν όμως; Θα μας το εγγυηθεί κανένας; Τον χειμώνα θα ξαναβγούμε στις αγορές και περιμένουμε να δούμε. Ωστόσο, ο φετινός τουρισμός έχει άγνωστους παρανομαστές. Όπως το πρωτόκολλο στα ξενοδοχεία. Εμείς, ως ξενοδόχοι, θα δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και θα εκπαιδεύσουμε τους υπαλλήλους. Και όλα αυτά γίνονται γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τον τουρισμό ως τον βασικό εργοδότη της εθνικής μας οικονομίας που απασχολεί 900.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, με τους 300.000-350.000 να είναι εξαρτώμενοι από αυτόν άμεσα».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη…

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης- Νεκρός 47χρονος

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του - Ο 7ος νεκρός στους δρόμους του νησιού

Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία –…

Τσούχτρα τσίμπησε μικρο παιδί σε παραλία στο Ηράκλειο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δεν έχουμε αναισθησιολόγους – Σοβαρά…

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ

Βελτιώνεται ο καιρός το Σάββατο - Παραμένουν οι ισχυροί…

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο, ενώ σε κάποιες περιοχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες

Τέσσερις σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στα νότια της Κρήτης

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Ο Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του δημάρχου Μαλεβιζίου

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτές είναι οι παραλίες στην Κρήτη με Γαλάζια Σημαία (λίστα)

117 παραλίες βραβεύονται συνολικά στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας

Τραγωδία στο Ρέθυμνο - Σκοτώθηκε σε τροχαίο 38χρονος

Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ φορτηγού οχήματος που οδηγούσε με αποτέλεσμα να ανατραπεί

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 27χρονου – Βρέθηκε και είναι…

Τα ίχνη του είχαν χαθεί προχθές το βράδυ

Με δέμα παρέλαβε τρία κιλά… λαθραίου καπνού

Στα χέρια των αρχών μία 44χρονη

7 ανήλικοι κινδύνευσαν στα κύματα σε παραλίες της Αμμουδάρας…

Τα φουσκωτά τους παρασύρθηκαν από τον αέρα- Συστάσεις από τον λιμενάρχη Ηρακλειου

Πρώτος πνιγμός στην Κρήτη – Μία γυναίκα έκανε το… τελευταίο…

Στο Μπαλί Ρεθύμνου- Περιπέτεια και για 7 ανήλικους σε Αμμουδάρα και Καρτερό

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα - Συνεχίζεται ο «χορός»…

Ρυθμοί «Ρίχτερ» στο νότο της Κρήτης.

Ξεκινάει στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για…

Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Νέο τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένας άνδρας

Ελένη Τοπαλούδη: «Γροθιά στο στομάχι» το ποίημα καθηγήτριας…

Η Νατάσσα Χαλκιά, καθηγήτρια του 7ου ΓΕΛ, δίνει τροφή για σκέψη και στέλνει μήνυμα στους γονείς…

Η…προειδοποιητική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Μέτρα τους απείθαρχους κληρικούς

«Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη: Που σημειώθηκαν «40αρια»

Επιδείνωση του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας

Kρήτη: Επιστροφή στα σχολεία, με υψηλό ποσοστό απουσιών…

Στα λύκεια του Ηρακλείου το ποσοστό των καθηγητών που σήμερα δεν εμφανίστηκαν κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού-Στο 40% οι απουσίες στα Λύκεια του νομού

Συνεχίζει να δονείται στο ρυθμό των Ρίχτερ η Κρήτη

Με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.