Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤου… χάρισαν 400.000 ευρώ - Σκανδαλώδης αβλεψία στην υπόθεση επέκτασης του ΧΥΤΑ Χερσονήσου

Του… χάρισαν 400.000 ευρώ - Σκανδαλώδης αβλεψία στην υπόθεση επέκτασης του ΧΥΤΑ Χερσονήσου

Κρήτη | 28/03/2018 - 15:09
Του… χάρισαν 400.000 ευρώ - Σκανδαλώδης αβλεψία στην υπόθεση επέκτασης του ΧΥΤΑ Χερσονήσου
Σε μείζον θέμα για το ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος, με “καυτά” ερωτηματικά για τους χειρισμούς των διοικούντων του, αλλά και πολιτικά ερωτήματα, εξελίσσεται η υπόθεση της αναγκαίας επέκτασης του κυττάρου του ΧΥΤΑ Χερσονήσου, που ήδη έχει κορεστεί.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ένα δημόσιο έργο που είχε αρχικό προϋπολογισμό 900.775 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και με εργολαβική έκπτωση 67%, που στοιχίζει τελικά περί τις 270.000 ευρώ, θα αποδώσει στον ανάδοχο εργολάβο επιπλέον έσοδα, επιπλέον κέρδος της τάξης των 400.000 ευρώ!

Πώς γίνεται αυτό το “μαγικό”; Από αβλεψία, αμέλεια - για την ακρίβεια “εγκληματική” αμέλεια - της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος, δεν υπήρξε στη σχετική σύμβαση πρόβλεψη για την κατοχύρωση των υλικών εκσκαφής του έργου (ουσιαστικά μιλάμε για υλικά λατομικής φύσεως) προς όφελος του φορέα του έργου και ιδιοκτήτη του ΧΥΤΑ, δηλαδή του ΦΟΔΣΑ! Σημειώνεται ότι οι βασικές εργασίες για την επέκταση του κυττάρου αφορούν σε ποσοστό 80% εκβραχισμό για την επέκταση του κυττάρου.

Ως εκ τούτου, τα υλικά αυτά που προέρχονται από τις εργασίες εκσκαφής και δεν περιγράφονται στη μελέτη αλλά και ούτε στις συμβατικές υποχρεώσεις-αναθέσεις του έργου, ως προϊόν που ανήκει στο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, περιέρχονται αυτομάτως στην ιδιοκτησία του αναδόχου εργολάβου, ο οποίος από το πουθενά, από την αμέλεια του ΦΟΔΣΑ, απέκτησε υπερπολύτιμα υλικά λατομείου προς δική του χρήση και αξιοποίηση κατά το δοκούν. Με απλά λόγια δηλαδή, η ανάδοχος εταιρεία που υλοποιεί εδώ και 8 μήνες το έργο επέκτασης του κυττάρου στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου έχει αποκτήσει ένα νταμάρι με ιδιαίτερα επικερδείς προοπτικές, αν αναλογιστεί κανείς πόσο δυσεύρετα είναι τα νταμάρια στην περιοχή μας και τα υλικά λατομείου που ψάχνουν εναγωνίως ένα σωρό εργολάβοι.

Εδώ δηλαδή έχουμε μια πρωτοφανή υπόθεση “θείου δώρου” για έναν εργολάβο, ο οποίος έχει και με τη βούλα το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται αυτός τα περίσσια υλικά εκσκαφής, που κανονικά αποτελούν ιδιοκτησία του φορέα του έργου. Η “ιδιοκτησία” εδώ δεν προστατεύτηκε όπως θα έπρεπε, αφού δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη διασφάλισης μέσα στη σύμβαση του έργου. Και έτσι ο ανάδοχος ελεύθερα (χωρίς να είναι υπόλογος) μπορεί να μεταφέρει και να αξιοποιεί κατά το δοκούν τα λατομικά αυτά υλικά.

Πώς όμως ξεπρόβαλε η πρωτοφανής υπόθεση που αναμφίβολα έχει άρωμα... “σκανδάλου”; Όλα ξεκίνησαν από μια ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου.

Ο κ. Σέγκος, ο οποίος συμμετέχει ως αντιπολίτευση στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, είχε καταθέσει προ καιρού, προ μηνός περίπου, ερώτηση όπου ανέφερε:

«Απομάκρυνση υλικών εκσκαφής του έργου “Επέκταση ΧΥΤΑ Χερσονήσου”: Καταγράφεται η εξαγώγιμη ποσότητά τους; Προβλέπεται αυτό από τη σύμβαση του έργου;».

Η απάντηση που δόθηκε από πλευράς του προέδρου του ΦΟΔΣΑ ήταν εξόχως αποκαλυπτική.

Ουσιαστικά έχουμε επίσημη παραδοχή ότι γίνεται απομάκρυνση των υλικών εκσκαφής του έργου από τον ανάδοχο εργολάβο - κάτι μάλιστα που υπέπεσε στην αντίληψη του ΦΟΔΣΑ μετά την επερώτηση Σέγκου, δηλαδή το τελευταίο διάστημα, και ενώ μιλάμε για ένα έργο που είναι σε εξέλιξη εδώ και 8 μήνες!

Για του λόγου το αληθές ως προς την παραδοχή, στην έγγραφη απάντηση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ αναφέρεται:

«Η απομάκρυνση των υλικών εκσκαφής του έργου “Επέκταση ΧΥΤΑ Χερσονήσου” πραγματοποιείται από τον εργολάβο του έργου. Όταν υπέπεσε στην αντίληψη της υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε από το διευθυντή και τον οικονομικό διευθυντή αυτοψία στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου, παρουσία των μηχανικών του εργολάβου.

Δόθηκαν οι εξηγήσεις ότι τα υλικά μεταφέρονται στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, σε εγκαταστάσεις τους, με σκοπό την επεξεργασία τους και την ανάμειξή τους, ώστε να παραχθεί υλικό κατάλληλο για τις επιχώσεις που χρειάζεται το έργο του ΧΥΤΑ. Οι ποσότητες καταγράφονται λεπτομερώς. Η υπηρεσία ζήτησε και έλαβε υπεύθυνη δήλωση του εργολάβου ότι δεν πρόκειται να απαιτήσει πρόσθετη αμοιβή για την απομάκρυνση και επαναφορά των προϊόντων εκσκαφής».

Επί της ουσίας, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και ειδικότερα ο πρόεδρος και ο διευθυντής ΦΟΔΣΑ, που ανέλαβαν τη σχετική μελέτη, το διαγωνισμό και τη σύμβαση του έργου παραδέχονται ότι αγνοούσαν (;) το γεγονός ότι γίνεται απομάκρυνση των υλικών εκσκαφής εκτός ΧΥΤΑ από τον ανάδοχο του έργου και πως το αντιλήφθηκαν μετά την ερώτηση του Γιάννη Σέγκου. Παραθέτουν επίσης πως ενημερώθηκαν ότι τα υλικά μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του αναδόχου στη ΒΙΠΕΗ, κάτι που με βάση τις πληροφορίες είναι αμφίβολο, αλλά δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα, από τη στιγμή που δε δεσμεύεται μέσω της σύμβασης ο ανάδοχος για τα υλικά αυτά. Ακόμη χειρότερα που, όπως αναφέρουν, ο ανάδοχος υπέγραψε και υπεύθυνη δήλωση ότι δε θα απαιτήσει επιπρόσθετη αμοιβή για την απομάκρυνση και επαναφορά των υλικών εκσκαφής, για τα οποία τους 7 τουλάχιστον μήνες έχουν πλήρη άγνοια, όπως φαίνεται από την απάντησή τους στο σύμβουλο της αντιπολίτευσης, Γιάννη Σέγκο, για το τι ποσότητες απομακρύνθηκαν.

Εδώ βεβαίως όμως μιλάμε για μεγάλες ποσότητες υλικών, που είναι χρήσιμες και εμπορεύσιμες λόγω της έλλειψης λατομείων και τέτοιων λατομικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε έργα.

Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι στη σχετική μελέτη του έργου γίνεται λόγος για 15.453 κυβικά ως ποσότητα που αναλογεί στη διάνοιξη τάφρου σε έδαφος βραχώδες και για 30.906 κυβικά που αναλογούν στην εκσκαφή σε έδαφος γαιώδες-ημιβραχώδες.

Εκτιμάται, με πρόχειρους υπολογισμούς και αναγωγές βάσει των τιμών Δημοσίου και των εμπορικών τιμών για τα υλικά εκσκαφής, πως στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα πιθανό έσοδο ακόμα και της τάξεως των 400.000 ευρώ! Ας αναλογιστεί κάποιος ότι, για έναν εργολάβο στοιχίζουν περίπου 10 ευρώ το κυβικό, ενώ για έναν ιδιώτη φτάνουν και τα 40 ευρώ!

Πρόκειται για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο, από τη στιγμή που δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση του έργου, μπορεί να επωφεληθεί κάλλιστα ο ανάδοχος εργολάβος της επέκτασης του ΧΥΤΑ Χερσονήσου.

Και ενώ συμβαίνει αυτό, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ κάνει αντιστρόφως λόγο για ένα πιθανό δικό της έσοδο ύψους 100.000 ευρώ, μέσα από την επεξεργασία μπάζων που αιτήθηκε τώρα, πρόσφατα, στον ανάδοχο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απάντηση του προέδρου, «επιπροσθέτως ζητήθηκε η επεξεργασία των μπάζων που έχουν συσσωρευτεί σε προσωρινή απόθεση στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου. Κατ' εκτίμηση της Οικονομικής Υπηρεσίας η τελευταία υπηρεσία που θα εκτελεστεί θα προκαλέσει όφελος για το ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος Α.Ε. ΟΤΑ της τάξης των 100.000 ευρώ». Αυτές οι ποσότητες όμως αφορούν μπάζα απόρριψης από ιδιώτες στο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.

Ακόμα κι αν γίνει αυτό και ο ανάδοχος του έργου βάλει σπαστήρα για αυτά τα μπάζα και ισχύουν και τα εκτιμώμενα νούμερα, δεν παύει να προκύπτει ένα μεγάλο, έξτρα κέρδος για τον ανάδοχο, το οποίο θα είναι απλώς μειωμένο κατά 100.000 ευρώ... ήτοι κοντά στις 300.000 χιλιάδες ευρώ.

 

Πολιτικά ερωτήματα

Προφανώς και οι χειρισμοί αφορούν άμεσα την πλειοψηφούσα διοίκηση του ΦΟΔΣΑ. Όμως δε λείπουν εμμέσως έστω τα πολιτικά ερωτήματα και για το δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, ο οποίος έχει υπό την “εποπτεία” του το ΦΟΔΣΑ. Ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Μαστοράκης έχει εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία για τα θέματα και τα έργα των απορριμμάτων, έχοντας διατελέσει πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ επί σχεδόν μια διετία... Άρα έχοντας επίγνωση αντίστοιχων έργων και συμβάσεων στον ΕΣΔΑΚ.

Δείτε τα έγγραφα:

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη…

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης- Νεκρός 47χρονος

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του - Ο 7ος νεκρός στους δρόμους του νησιού

Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία –…

Τσούχτρα τσίμπησε μικρο παιδί σε παραλία στο Ηράκλειο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δεν έχουμε αναισθησιολόγους – Σοβαρά…

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ

Βελτιώνεται ο καιρός το Σάββατο - Παραμένουν οι ισχυροί…

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο, ενώ σε κάποιες περιοχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες

Ο Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του δημάρχου Μαλεβιζίου

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτές είναι οι παραλίες στην Κρήτη με Γαλάζια Σημαία (λίστα)

117 παραλίες βραβεύονται συνολικά στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας

Τραγωδία στο Ρέθυμνο - Σκοτώθηκε σε τροχαίο 38χρονος

Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ φορτηγού οχήματος που οδηγούσε με αποτέλεσμα να ανατραπεί

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 27χρονου – Βρέθηκε και είναι…

Τα ίχνη του είχαν χαθεί προχθές το βράδυ

Με δέμα παρέλαβε τρία κιλά… λαθραίου καπνού

Στα χέρια των αρχών μία 44χρονη

7 ανήλικοι κινδύνευσαν στα κύματα σε παραλίες της Αμμουδάρας…

Τα φουσκωτά τους παρασύρθηκαν από τον αέρα- Συστάσεις από τον λιμενάρχη Ηρακλειου

Πρώτος πνιγμός στην Κρήτη – Μία γυναίκα έκανε το… τελευταίο…

Στο Μπαλί Ρεθύμνου- Περιπέτεια και για 7 ανήλικους σε Αμμουδάρα και Καρτερό

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα - Συνεχίζεται ο «χορός»…

Ρυθμοί «Ρίχτερ» στο νότο της Κρήτης.

Ξεκινάει στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για…

Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Νέο τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένας άνδρας

Ελένη Τοπαλούδη: «Γροθιά στο στομάχι» το ποίημα καθηγήτριας…

Η Νατάσσα Χαλκιά, καθηγήτρια του 7ου ΓΕΛ, δίνει τροφή για σκέψη και στέλνει μήνυμα στους γονείς…

Η…προειδοποιητική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Μέτρα τους απείθαρχους κληρικούς

«Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη: Που σημειώθηκαν «40αρια»

Επιδείνωση του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας

Kρήτη: Επιστροφή στα σχολεία, με υψηλό ποσοστό απουσιών…

Στα λύκεια του Ηρακλείου το ποσοστό των καθηγητών που σήμερα δεν εμφανίστηκαν κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού-Στο 40% οι απουσίες στα Λύκεια του νομού

Συνεχίζει να δονείται στο ρυθμό των Ρίχτερ η Κρήτη

Με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης

Καταιγιστικές εξελίξεις στο «θρίλερ» του λογιστή στη Σητεία

Διώκονται για κακουργήματα οι πελάτες του λογιστή…

Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κρήτη

Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Αύξηση θερμοκρασίας -Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης…

Tι αναφέρει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης

Θαλάσσια ρύπανση στην Αμμουδάρα

Επιμελήθηκε το περιστατικό το λιμενικό σώμα

Έσπασαν σε αρκετές περιοχές τα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών…

Κοντά στους 41 βαθμούς Κελσίου η υψηλότερη θερμοκρασία

Αυτές είναι οι 115 παραλίες που ανοίγουν στην Κρήτη

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες

Εκκρεμούσε σε βάρος της ένταλμα σύλληψης για ληστεία

Συνελήφθη το πρωί στο Ηράκλειο

ΙΤΕ: Μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο Ηράκλειο εξαιτίας…

Τι δείχνει η έρευνα σε επτά Ευρωπαϊκές Πόλεις

Κορωνοϊός: Οι Αισθητικοί της Κρήτης έχουν την κατάρτιση…

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους – «Η αισθητική πάνω απ’ όλα είναι υγεία»

Η Air France ξεκινά πτήσεις προς Ηράκλειο τον Ιούνιο

Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού και των επιβατών

83χρονη βγήκε να μαζέψει σαλιγκάρια και δεν ξαναγύρισε…

Την τελευταία της πνοή άφησε στο χωράφι

Δολοφονία βιολόγου: Επηρεάστηκε από τον σατανισμό ο δράστης

Τι ισχυρίστηκε ο 27χρονος κατηγορούμενος

Ο κορωνοϊός σώζει την Κρήτη από το μπλακ άουτ

Μικρότερο το έλλειμμα του νησιού σε ρεύμα

Νεαρός ποδηλάτης έπεσε σε γκρεμό οκτώ μέτρων

Στο περιστατικό έσπευσε και το ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε σε καλή κατάσταση

Αποσωληνώθηκε η σύζυγος του 33χρονου Γιάννη Κατσούνα

Σε σταθερή κατάσταση τα δυο παιδιά

«Ψήθηκε» η Κρήτη – Ξεπέρασε τους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία…

Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας στην Κρήτη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.