Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το φαράγγι της Κρήτης που οι βράχοι του είναι "εικαστικές" δημιουργίες της φύσης (pics + vid)

Το φαράγγι της Κρήτης που οι βράχοι του είναι \"εικαστικές\" δημιουργίες της φύσης (pics + vid)

Περιβάλλον | 25/10/2014 - 13:20
Το φαράγγι της Κρήτης που οι βράχοι του είναι \"εικαστικές\" δημιουργίες της φύσης (pics + vid)

Το φαράγγι του Χαυγά είναι ένα μοναδικό φαράγγι στο Οροπέδιο Λασιθίου που για να φτάσεις στο τέλος του θα πρέπει να «αποφύγεις» μία μεγάλη κολύμπα με νερό τον… νεραϊδοκόλυμπο.

Το μήκος του φαραγγιού είναι γύρω στα 3 με 4 χιλιόμετρα και οι βράχοι του είναι «εικαστικές» δημιουργίες της φύσης.

fara1

Εάν αποφασίσετε να το διασχίσετε μπορείτε να ακολουθήσετε την συνηθέστερη πορεία, δηλαδή ανάπόδα, μπαίνοντας από την έξοδο του.

Η έξοδος είναι δίπλα στην λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στο χωριό του Αγ. Κωνσταντίνου του Οροπεδιόυ Λασιθίου.

fara2

Κατά την διάρκεια της πορείας θα συναντήσετε  πολλά είδη ζώων και πτηνών που σε συνδυασμό με το παρθένο περιβάλλον συνθέτουν ένα αξιοθαύμαστο οικοσύστημα.

Το φαράγγι (από την έξοδο του) είναι σχετικά ομαλό για τον καθένα μέχρι τον πανέμορφο Νεραϊδοκόλυμπο, που για να τον δείτε χρειάζεται λίγη προσοχή.

fara3

Ο Νεραϊδοκόλυμπος, που εύκολα θα αναγνωρίσει κάποιος από τον ολοστρόγγυλο ογκόλιθο που έχει καταπέσει στον πάτο  του φαραγγιού, διακόπτει την πορεία προς το υπόλοιπο φαράγγι.

Για να το ξεπεράσετε, απαιτείται να επιστρέψετε λίγα μέτρα πίσω και να ακολουθήσετε το μονοπάτι στα πλάγια του φαραγγιού που οδηγεί στο Οροπέδιο Καθαρό.

fara4

Παράλληλα μέσα από το φαράγγι περνά ο Χαυγάς Ποταμός που συγκεντρώνει τα νερά του Οροπεδίου Καθαρού, περνάει από το Οροπέδιο Λασιθίου (ως Μεγάλος Ποταμός), φτάνει στο Χώνο (η τρύπα από την οποία φεύγουν τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου), εξέρχονται από τις Φλέβες και μέσω του ποταμού Αποσελέμη καταλήγουν στο φράγμα του Αποσελέμη.

Ο ποταμός έχει νερό πολλούς μήνες το χρόνο κι ο Νεραϊδοκόλυμπος όλο το καλοκαίρι για αυτό καλό είναι να έχετε πληροφορηθεί σωστά για τις καιρικές συνθήκες καθώς το φαράγγι κατεβάζει πολλά νερά σε περιόδους βροχοπτώσεων από το Καθαρό.


Συντάκτης: Μάνος Κριτσωτάκης


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.