Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο

Τιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο

Κρήτη | 21/07/2019 - 09:04
Τιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο
Στα Κάτω Καλέσα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για να τιμήσουν τον ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία

Το όνομα του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία Χαράλαμπου Κοσμαδάκη θα φέρει από εδώ και στο εξής ο κεντρικός δρόμος των Κάτω Καλεσών, με απόφαση του Δήμου Γαζίου.

Η μετονομασία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο λαμπρής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα αύριο Κυριακή 21 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, και την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα της περιοχής.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης ήταν πατέρας της δικηγόρου και αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κατερίνας Κοσμαδάκη, η οποία είναι παντρεμένη με τον θωρακοχειρουργό και νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου Γιάννη Δροσίτη.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης γεννήθηκε στα Καλέσα του δήμου Μαλεβιζίου το 1918. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Ο πατέρας του λεγόταν Μιχάλης και η μητέρα του Στυλιανή. Αδέλφια του ήταν οι Γιώργος, Κατερίνα, Μανόλης, Καλλιόπη, Αντώνης, Μαρία, Νίκος και Γιάννης, από τα οποία δεν είναι κανείς εν ζωή. Στις 19/9/1939 κατατάχτηκε στο 43 Σύνταγμα Πεζικού. Μετατάχθηκε στον ΧΙΙ Συνοριακό Τομέα από τις 26 Οκτωβρίου 1940 έως τις 15/2/1941. Εκεί ηρωικά συμμετείχε στο Έπος του ’40 στις μάχες κατά των εισβολέων Ιταλών στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στο 83ο Σύνταγμα Πεζικού - μετά την κατάρρευση του μετώπου στα οχυρά Ρούπελ της Γραμμής Μεταξά εισήλθε στην Τουρκία από τις 15/2/1941 έως τις 9/4/1941 - από όπου θεωρήθηκε απολυθείς, αφού ο πόλεμος για την υπό κατάληψη Ελλάδα θεωρητικά είχε λήξει.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση από την 1η/6/1941. Τον συναντάμε να υπηρετεί στη Μέση Ανατολή, στη νεοσυσταθείσα στην Αίγυπτο 1η Ελληνική Ταξιαρχία. Η 1η Ελληνική Ταξιαρχία συμμετείχε στις επιθέσεις που πραγματοποιούσε η 50ή Βρετανική Μεραρχία και συνέβαλε στη συμμαχική νίκη του Ελ Αλαμέιν, χαρίζοντας τιμές και δόξες στα ελληνικά Όπλα. Εκεί ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης ονομάζεται επιλοχίας επ’ ανδραγαθία και του απονέμεται ο Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως για την πολεμική του δράση σε επιχειρήσεις στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής εναντίον της στρατιάς του Ρόμελ. Ακολούθως τον συναντάμε στην περιβόητη 3η Ελληνική Ταξιαρχία, γνωστή αργότερα και ως “Ταξιαρχία του Ρίμινι”. Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία εμπλέκεται σε μια σειρά από μάχες με αποκορύφωμα τη θρυλική μάχη του Ρίμινι ή του Ρουβίκωνα.

Η σπουδαία μάχη αυτή ήταν μια καθοριστική στρατιωτική αναμέτρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δοξάστηκαν και πάλι τα ελληνικά Όπλα. Τις πρωινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου εισήλθε πρώτη στο Ρίμινι, όπου ύψωσε την ελληνική σημαία στο Δημαρχείο της πόλης. Στη θρυλική αυτή μάχη του Ρουβίκωνα ή μάχη του Ρίμινι, ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης τραυματίζεται βαρύτατα, φέρων πολλαπλά τραύματα γλουτών, οσφύος, κνημών, στη βάση του δεξιού ημιθωρακίου στον αριστερό βραχίονα και μείζονα θωρακικό από χειροβομβίδα. Για την ηρωική του συμμετοχή στις μάχες αυτές τού απονέμεται το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων (5/11/1944), που απονέμεται για εξαιρετικές πράξεις και εξαίρετη ικανότητα σχετικά με τη διοίκηση και οργάνωση μονάδας στο πεδίο της μάχης, ή οπουδήποτε, κατά τη διεξαγωγή διατεταγμένης πολεμικής ενέργειας.

Στη συνέχεια τον συναντάμε να υπηρετεί στον Ανεξάρτητο Λόχο Τυφεκιοφόρων στην Ιταλία από τις 9/2/1944 έως τον Μάιο 1944, στον 3ο Λόχο Φρουρών στην Ιταλία από τον Μάιο 1944 έως τις 11/10/1944 και ξανά στην ΙΙΙ Ε.Ο. Ταξιαρχία (10/9/1944). Στις 19/11/1944 του απονέμεται το μετάλλιο του Αγίου Μάρκου, ενώ στις 30/11/1945 απολύθηκε των τάξεων του στρατού και στις 17/2/1947 κατατάχθηκε εκ νέου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών με ατομική πρόσκληση και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού κατά τον εμφύλιο πόλεμο, υπηρετώντας στα βουνά της Μακεδονίας.

Στις 23/8/1947 τοποθετήθηκε στην Α’ Δ/νση Μονάδων Καταδρομών και στη δύναμη του Κέντρου Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Πεζικού από 17/10/1948 (ορκίστηκε 16/10/1949). Στις 12/11/1948 τραυματίστηκε στη θέση Κάμινο Βιτσίου (φέρων τραύμα αρ. μετωπιαίας χώρας) και στις 12/4/1949 τραυματίζεται ξανά στον Πύργο Σκρατσιάνης και νοσηλεύεται εκ νέου σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Στις 13/8/1949 μονιμοποιήθηκε λόγω ανδραγαθίας (13/8/1949, Β.Δ. Εγκ. 379/49). Στις 2/11/1949 του απονέμεται το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, ελληνικό πολεμικό παράσημο, ύψιστη διάκριση για ανδρεία και πολεμική αξία. Στις 4/5/1950 μετατάσσεται σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας μετά από γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής, συνεπεία του βαρύτατου τραυματισμού του στη μάχη του Πύργου Στρατσάνης. Στις 27/6/1952 του απονέμεται το αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατείας 1940-1941 και στις 27/6/1952 του απονέμεται το αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατείας 1941-1945. Στις 20/3/1953 του απονέμεται από τον τότε βασιλέα των Ελλήνων, Παύλο, ο Αργυρούς Σταυρός του Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α’ μετά ξιφών.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης παντρεύτηκε το 1958 την Ευαγγελία Αλογδιανάκη από τις Βούτες Μαλεβιζίου και απέκτησε δύο εξαιρετικά παιδιά: τον Γιώργο, επιχειρηματία, και την Κατερίνα, δικηγόρο και αντιπρόεδρο σήμερα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Απεβίωσε στις 6/12/1963 στον βαθμό του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία, από αίτια που πιθανά συνδέονται και με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε και τα τόσα πολεμικά θραύσματα στο σώμα του, μοναδικό λάφυρο τιμής από τους πολέμους που συμμετείχε. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 45 ετών, αφήνοντας πίσω τη χήρα γυναίκα του Ευαγγελία σε ηλικία 30 ετών και τα παιδιά του σε ηλικία 4 και ενός έτους

Η εκδήλωση κατά την οποία ο κεντρικός δρόμος στα Κάτω Καλέσα θα φέρει το όνομά του αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα για τους συγγενείς και τα παιδιά του Χαράλαμπου Κοσμαδάκη, που, όπως λένε, «αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον πατέρα μας Χαράλαμπο. Είναι σημαντική μέρα για την οικογένειά του, που, έστω και μετά από πολλά χρόνια, ο τόπος του, η Κρήτη, και ιδιαίτερα το χωριό του, του αποδίδει τιμές με το να ονοματίσει ένα δρόμο στη μνήμη του».

neakriti.grΣυντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Σεισμός: Σε «ρυθμούς» Ρίχτερ η Κρήτη - Μετά τα 5,3 Ρίχτερ,…

Τι αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας για τα 5,3 Ρίχτερ

Ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε στην Αλόννησο-Ανήκει…

Μετά από οικοδομικές εργασίες σε θεμέλια σπιτιού

Εικόνες σοκ και… θερμά επεισόδια για τον αντικαπνιστικό…

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV η ιατρική κοινότητα, μαζί με την εστίαση αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και έβαλαν…

Τροχαία ατυχήματα με εκτροπές στο Ηράκλειο και την «Δίδω»…

Ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους θα πρέπει να επιδείξουν οι διερχόμενοι οδηγοί-

Απίστευτες εικόνες με την “επέλαση” του δάκου στην ενδοχώρα

Aγωνία για το μέλλον της καλλιέργειας

Η Τουρκία θέλει να στείλει γεωτρύπανο στην Κρήτη

Στο επίκεντρο η Κρήτη, μετά τη μη νόμιμη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Σεισμοί στην Κρήτη: Μικρό ρήγμα σπάει σε κομμάτια

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την αλληλουχία των Ρίχτερ που συνεχίζει να ταρακουνά τη Δυτική Κρήτη

Μαχαίρωσαν 19χρονο στα Χανιά

Αιματηρή συμπλοκή σε κεντρικό σημείο

Προσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν…

Έχουν σημειωθεί κρούσματα και στην Κρήτη

Προσφυγικό - Κρήτη: «Ναι» στη φιλοξενία - «Όχι» στη δημιουργία…

Στο Ρέθυμνο συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την κάλπη η ΠΕΔ Κρήτης - Οι εξελίξεις στο προσφυγικό στην Ατζέντα των δημάρχων

Τζακ ποτ στο Τζόκερ

Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η κλήρωση και η διαλογή στην κλήρωση του Τζόκερ

Στη φυλακή ο γιος και ο φίλος του- Ελεύθερη η μάνα που φυλούσε…

Απολογήθηκαν για τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που βρέθηκαν στην κατοχή τους

Κρήτη: Για «σμηνοσειρά» σεισμών κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι…

24 δονήσεις σε τρεις ημέρες - Οι σεισμολόγοι, καθησυχάζουν τους πολίτες

«Διδώ»: Έντονη κακοκαιρία έρχεται στην Κρήτη

Σφοδρή επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Έφτιαξαν το αυτοκίνητο του... μέλλοντος στο Πολυτεχνείο!

Πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα με καύσιμο το υδρογόνο

Στα ύψη η τιμή του χοιρινού λόγω… πανώλης

Οι ελλείψεις ανεβάζουν τις τιμές στο χοιρινό κρέας και στην Κρήτη

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του

Αναστάτωση στις φυλακές Αγιάς Χανίων

Παρέα... θερμόαιμων προκάλεσαν επεισόδια σε 3 σημεία του…

«Έστειλαν» υπάλληλο καταστήματος στο νοσοκομείο - Στο νοσοκομείο 2 ακόμη άτομα

Διαμάχη μεταξύ μαθητών - Βγήκε... νυχοκόπτης

Το περιστατικό συνέβη σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Xανίων

«Το Διαδίκτυο και τα Παιδιά μας - Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης»

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, 6:30 μμ, Σπίτι Πολιτισμού, Ρεθύμνου

Υπόθεση Γιακουμάκη: Το δικαστήριο αθώωσε τον πατέρα του…

Σε βάρος του είχε καταθέσει μήνυση ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής

Δίνουν κρέας για τα Χριστούγεννα σε.. όποιον έχει ανάγκη

Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ

Σεισμοί στην Κρήτη: 4 σε διάστημα δύο ωρών

Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στα Χανιά καθώς νωρίς το μεσημέρι συνέβη ένας ακόμη στην Δυτική Κρήτη

Στη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ 17μηνών κοριτσάκι που στραβοκατάπιε το…

Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή

Στο εδώλιο ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη

Για την επίθεση στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής

Κρητικός ναυτικός 81 μέρες «όμηρος» σε πλοίο στο Τζιμπουτί

Κραυγή 5 Έλλήνων ναυτικών που ζουν με ελάχιστα τρόφιμα και ανάμεσα σε σκουπίδια

Η πρόγνωση του καιρού: Πέφτει η θερμοκρασία και στην Κρήτη

Τι προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Όλο το σχέδιο για που μετατρέπει την Κρήτη σε ''αστακό'

«Ανάσα» για δανειολήπτη: Από 24 χιλιάδες ευρώ χρέος, θα πληρώσει…

Πέτυχε την ρύθμιση αλλά και το «κούρεμα» του χρέους

Ο καιρός στην Κρήτη: Που και πότε θα βρέξει - Η προειδοποίηση…

Βροχερός ο καιρός στην Κρήτη - Ισχυροί άνεμοι στο νησί

Οι αγρότες επιβιώνουν μέσω… επιδοτήσεων

Μεγάλη εξάρτηση του Έλληνα παραγωγού από τις ενισχύσεις, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Ερρίκος Αλεξανδράκης: Ο Κρητικός υποψήφιος για Grammy που…

Μέσω Twitter, έταξε... λάδι στην συνυποψήφια του, Μισέλ Ομπάμα

Καιρός: Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες και βροχές στην Κρήτη

Χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας

22 χρόνια αγρότισσα και όμως… το σύστημα δεν την αναγνωρίζει…

Δεν την αναγνωρίζουν για τα επιδόματα, την αναγνωρίζουν όμως για τους φόρους

Κρήτη: Έστησε απάτη με «άπορη οικογένεια» που ζούσε με……

Χρησιμοποίησε φωτογραφίες παιδιών από το Ίντερνετ

«Λουκέτο» σε σχολείο της Κρήτης μετά τον σεισμό – Κρίθηκε…

Με απόφαση δημάρχου Γιώργου Μυλώνακη κλείνει το λύκειο Κισσάμου

Έλλειψη στα κρητικά λεμόνια: Εισαγωγή από την… Τουρκία…

Μαζικές εισαγωγές από την Τουρκία για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς

Thomas Cook: «Σκληρό πόκερ» για την κάλυψη των τουριστικών θέσεων…

Αισιοδοξία στους ξενοδόχους του νησιού

Εξετάσεις οδήγησης και το Σάββατο στο Ηράκλειο

"Πονοκέφαλος" για τις σχολές οδηγών και την Περιφέρεια η τεράστια λίστα των υποψηφίων οδηγών που περιμένουν να εξεταστούν

Ενοχλητικά τηλεφωνήματα των εισπρακτικών στους οφειλέτες

Ενημερώθηκε για το θέμα ο αρμόδιος Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέα Καταναλωτή

Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και… έγιναν Κρητικές

Οι ιστορίες δύο γυναικών από την Ολλανδία και τη Γερμανία που έκαναν πατρίδα τους την Κρήτη, για τους συζύγους τους

ΓΝΑΝ: Τελική ευθεία για το κτίριο της Μονάδας Τεχνητού…

Πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Αλλάζει χέρια η Creta Farms ύστερα από 50 χρόνια

Εντός την ημέρας οι αδερφοί Δομαζάκη πιθανόν να μάθουν τον επόμενο ιδιοκτήτη της εταιρείας που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.