Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο

Τιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο

Κρήτη | 21/07/2019 - 09:04
Τιμή στον ταγματάρχη Χαράλαμπο Κοσμαδάκη: Θα δώσουν το όνομά του σε κεντρικό δρόμο
Στα Κάτω Καλέσα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για να τιμήσουν τον ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία

Το όνομα του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία Χαράλαμπου Κοσμαδάκη θα φέρει από εδώ και στο εξής ο κεντρικός δρόμος των Κάτω Καλεσών, με απόφαση του Δήμου Γαζίου.

Η μετονομασία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο λαμπρής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα αύριο Κυριακή 21 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, και την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Τοπική Κοινότητα της περιοχής.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης ήταν πατέρας της δικηγόρου και αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κατερίνας Κοσμαδάκη, η οποία είναι παντρεμένη με τον θωρακοχειρουργό και νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου Γιάννη Δροσίτη.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης γεννήθηκε στα Καλέσα του δήμου Μαλεβιζίου το 1918. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Ο πατέρας του λεγόταν Μιχάλης και η μητέρα του Στυλιανή. Αδέλφια του ήταν οι Γιώργος, Κατερίνα, Μανόλης, Καλλιόπη, Αντώνης, Μαρία, Νίκος και Γιάννης, από τα οποία δεν είναι κανείς εν ζωή. Στις 19/9/1939 κατατάχτηκε στο 43 Σύνταγμα Πεζικού. Μετατάχθηκε στον ΧΙΙ Συνοριακό Τομέα από τις 26 Οκτωβρίου 1940 έως τις 15/2/1941. Εκεί ηρωικά συμμετείχε στο Έπος του ’40 στις μάχες κατά των εισβολέων Ιταλών στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στο 83ο Σύνταγμα Πεζικού - μετά την κατάρρευση του μετώπου στα οχυρά Ρούπελ της Γραμμής Μεταξά εισήλθε στην Τουρκία από τις 15/2/1941 έως τις 9/4/1941 - από όπου θεωρήθηκε απολυθείς, αφού ο πόλεμος για την υπό κατάληψη Ελλάδα θεωρητικά είχε λήξει.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση από την 1η/6/1941. Τον συναντάμε να υπηρετεί στη Μέση Ανατολή, στη νεοσυσταθείσα στην Αίγυπτο 1η Ελληνική Ταξιαρχία. Η 1η Ελληνική Ταξιαρχία συμμετείχε στις επιθέσεις που πραγματοποιούσε η 50ή Βρετανική Μεραρχία και συνέβαλε στη συμμαχική νίκη του Ελ Αλαμέιν, χαρίζοντας τιμές και δόξες στα ελληνικά Όπλα. Εκεί ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης ονομάζεται επιλοχίας επ’ ανδραγαθία και του απονέμεται ο Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως για την πολεμική του δράση σε επιχειρήσεις στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής εναντίον της στρατιάς του Ρόμελ. Ακολούθως τον συναντάμε στην περιβόητη 3η Ελληνική Ταξιαρχία, γνωστή αργότερα και ως “Ταξιαρχία του Ρίμινι”. Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία εμπλέκεται σε μια σειρά από μάχες με αποκορύφωμα τη θρυλική μάχη του Ρίμινι ή του Ρουβίκωνα.

Η σπουδαία μάχη αυτή ήταν μια καθοριστική στρατιωτική αναμέτρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου δοξάστηκαν και πάλι τα ελληνικά Όπλα. Τις πρωινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου εισήλθε πρώτη στο Ρίμινι, όπου ύψωσε την ελληνική σημαία στο Δημαρχείο της πόλης. Στη θρυλική αυτή μάχη του Ρουβίκωνα ή μάχη του Ρίμινι, ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης τραυματίζεται βαρύτατα, φέρων πολλαπλά τραύματα γλουτών, οσφύος, κνημών, στη βάση του δεξιού ημιθωρακίου στον αριστερό βραχίονα και μείζονα θωρακικό από χειροβομβίδα. Για την ηρωική του συμμετοχή στις μάχες αυτές τού απονέμεται το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων (5/11/1944), που απονέμεται για εξαιρετικές πράξεις και εξαίρετη ικανότητα σχετικά με τη διοίκηση και οργάνωση μονάδας στο πεδίο της μάχης, ή οπουδήποτε, κατά τη διεξαγωγή διατεταγμένης πολεμικής ενέργειας.

Στη συνέχεια τον συναντάμε να υπηρετεί στον Ανεξάρτητο Λόχο Τυφεκιοφόρων στην Ιταλία από τις 9/2/1944 έως τον Μάιο 1944, στον 3ο Λόχο Φρουρών στην Ιταλία από τον Μάιο 1944 έως τις 11/10/1944 και ξανά στην ΙΙΙ Ε.Ο. Ταξιαρχία (10/9/1944). Στις 19/11/1944 του απονέμεται το μετάλλιο του Αγίου Μάρκου, ενώ στις 30/11/1945 απολύθηκε των τάξεων του στρατού και στις 17/2/1947 κατατάχθηκε εκ νέου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών με ατομική πρόσκληση και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού κατά τον εμφύλιο πόλεμο, υπηρετώντας στα βουνά της Μακεδονίας.

Στις 23/8/1947 τοποθετήθηκε στην Α’ Δ/νση Μονάδων Καταδρομών και στη δύναμη του Κέντρου Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Πεζικού από 17/10/1948 (ορκίστηκε 16/10/1949). Στις 12/11/1948 τραυματίστηκε στη θέση Κάμινο Βιτσίου (φέρων τραύμα αρ. μετωπιαίας χώρας) και στις 12/4/1949 τραυματίζεται ξανά στον Πύργο Σκρατσιάνης και νοσηλεύεται εκ νέου σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Στις 13/8/1949 μονιμοποιήθηκε λόγω ανδραγαθίας (13/8/1949, Β.Δ. Εγκ. 379/49). Στις 2/11/1949 του απονέμεται το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, ελληνικό πολεμικό παράσημο, ύψιστη διάκριση για ανδρεία και πολεμική αξία. Στις 4/5/1950 μετατάσσεται σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας μετά από γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής, συνεπεία του βαρύτατου τραυματισμού του στη μάχη του Πύργου Στρατσάνης. Στις 27/6/1952 του απονέμεται το αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατείας 1940-1941 και στις 27/6/1952 του απονέμεται το αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατείας 1941-1945. Στις 20/3/1953 του απονέμεται από τον τότε βασιλέα των Ελλήνων, Παύλο, ο Αργυρούς Σταυρός του Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α’ μετά ξιφών.

Ο Χαράλαμπος Κοσμαδάκης παντρεύτηκε το 1958 την Ευαγγελία Αλογδιανάκη από τις Βούτες Μαλεβιζίου και απέκτησε δύο εξαιρετικά παιδιά: τον Γιώργο, επιχειρηματία, και την Κατερίνα, δικηγόρο και αντιπρόεδρο σήμερα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Απεβίωσε στις 6/12/1963 στον βαθμό του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία, από αίτια που πιθανά συνδέονται και με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε και τα τόσα πολεμικά θραύσματα στο σώμα του, μοναδικό λάφυρο τιμής από τους πολέμους που συμμετείχε. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 45 ετών, αφήνοντας πίσω τη χήρα γυναίκα του Ευαγγελία σε ηλικία 30 ετών και τα παιδιά του σε ηλικία 4 και ενός έτους

Η εκδήλωση κατά την οποία ο κεντρικός δρόμος στα Κάτω Καλέσα θα φέρει το όνομά του αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα για τους συγγενείς και τα παιδιά του Χαράλαμπου Κοσμαδάκη, που, όπως λένε, «αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον πατέρα μας Χαράλαμπο. Είναι σημαντική μέρα για την οικογένειά του, που, έστω και μετά από πολλά χρόνια, ο τόπος του, η Κρήτη, και ιδιαίτερα το χωριό του, του αποδίδει τιμές με το να ονοματίσει ένα δρόμο στη μνήμη του».

neakriti.grΣυντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Ρέθυμνο: Ελεύθερος ο 34χρονος που ξυλοκόπησε τη σύντροφο…

Μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών

Η Μονή Κουδουμά, η αποκαλούμενη και «Άγιο Όρος της Κρήτης»

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κορυφής Κόφινας

Σοκ σε ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο: Βγήκε στο μπαλκόνι και βρήκε…

Νεκρός βρέθηκε ένας 60χρονος Βρετανός τουρίστας

Τελευταίο «αντίο» στην Κάλια που… έφυγε μετά από τροχαίο

Σε κρίσιμη κατάσταση ο οδηγός της μοτοσικλέτας

Υποχωρεί το μελτέμι - Καλός και ζεστός ο καιρός στην Κρήτη

Ευνοεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες για χαλαρές βουτιές στη θάλασσα ωστόσο έντονη θα είναι κατά τόπους η αίσθηση δυσφορίας

Οι... κατάρες της Κρήτης - Τραγωδία στους δρόμους και τις…

Υγρός τάφος για 26 συνανθρώπους μας οι παραλίες και οι πισίνες του νησιού από την αρχή της σεζόν - 46 οι νεκροί της ασφάλτου

Σεισμός στην Κρήτη τα μεσάνυχτα

Νέα σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ

6 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις 2 φωτιές στην Κρήτη

2 φωτιές σε Χανιά και Ρέθυμνο αντιμετώπισαν χτες οι πυροσβέστες του νησιού

Φωτιά σε εστιατόριο και σε σπίτι

Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές

«Στροφές»: Ταινία μικρού μήκους για την χρήση αλκοόλ από…

Η Κρήτη συγκαταλέγεται στις πιο αιματοβαμμένες περιφέρειες της Ευρώπης

Νεαρός έπεσε αναίσθητος από αλκοόλ στα Μισίρια

Το δριμύ «κατηγορώ» ενός πατέρα, μετά το περιστατικό της μεθυσμένης 14χρονης Γαλλίδας

Χανιά: Στο παρά πέντε γλίτωσε από πνιγμό στη θάλασσα

Δύο ναυαγοσώστες έσπευσαν και βούτηξαν να τον βοηθήσουν

Καλός καιρός σε όλη τη χώρα

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

75 χρόνια από τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια και τη σταύρωση…

Ο Σταύρος Ανδρεδάκης βασανίστηκε οικτρά και δολοφονήθηκε από τους ναζί

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά πνιγμών…

Το 16% των περιστατικών έχουν σημειωθεί στο νησί μας

Ονειρικός γάμος δίπλα στο κύμα στον Μύρτο

Το ερωτευμένο ζευγάρι Τσέχων ενθουσιάστηκε με το καρυδόμελο και το ρύζι!

ΣΗΜΕΤΑ:Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Νέα σεισμική δόνηση στην Κρήτη

Στο νοσοκομείο ανήλικη με συμπτώματα οξείας μέθης

Πραγματοποιήθηκε αναζωογόνηση στην ανήλικη τουρίστρια

Τροχαίο στην Εθνική: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένα άτομο

Επιχείρηση στην Κρήτη διέγραφε το 80% των αποδείξεων που…

ΑΑΔΕ: Λαβράκι έπιασαν οι ελεγκτές στη Χερσόνησο Ηρακλείου

Καλοκαιρία σε όλη την Κρήτη σήμερα – Υποχωρούν οι βοριάδες

Η πρόγνωση του καιρού και στους τέσσερις νομούς του νησιού

Μονή Φανερωμένης: Αναστηλώνεται το ξακουστό μοναστήρι…

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα προκηρυχθεί το έργο αναστήλωσης του μοναστηριού

Λαγοκέφαλος, ο ύπουλος θαλάσσιος εισβολέας της Κρήτης

Σε συναγερμό οι νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού του Λαγοκέφαλου - Σκέφτονται ακόμα και την επικήρυξη του τοξικού

Σωτήρια η επέμβαση ναυαγοσωστών για πέντε άτομα

“Απαγορευτικό” στις περισσότερες παραλίες

Στιγμές χαλάρωσης για τον πρωθυπουργό στο Μαράθι

Απόλαυσε ένα πρωινό μπάνιο στη θάλασσα

Κυκλοφορούσε οπλισμένος στο … αεροδρόμιο

Είχε στην κατοχή του πιστόλι και φυσίγγια

Ισχυρός σεισμός σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της νότιας…

Πώς τον κατέγραψαν τα σεισμολογικά ινστιτούτα

Έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια στους δρόμους της Κρήτης,…

Αυξημένοι έλεγχοι στο ΒΟΑΚ και το Επαρχιακό Δίκτυο του νησιού

Τουρισμός: 44 υπερπολυτελή ξενοδοχεία στην Κρήτη μέσα σε…

11 νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων και 33 4 αστέρων στην Κρήτη

«Λουκέτο» σε καφέ - μπαρ και επιχειρήσεις στην Κρήτη μετά…

Μεγάλες φορολογικές παραβάσεις διαπίστωσαν ελεγκτές στα Χανιά

Περιπέτεια στη θάλασσα για πέντε τουρίστες

Η λέμβος στην οποία επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητη

Έκανε τη βόλτα του και ξαφνικά κατέρρευσε

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία

Τι είναι Αλτσχάιμερ; 1 ταινία, 8 βιβλία και 7 γυναίκες… απαντούν

Η ταινία «Για θύμισέ μου» και 8 βιβλία 7 γυναικών, ευαισθητοποιούν, ενημερώνουν και μας μαθαίνουν τι είναι Αλτσχάιμερ

Αυτοκίνητο έπεσε σε βιτρίνα καταστήματος

Πρωινό τροχαίο στα Χανιά

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2019: Πότε «πέφτει»; - Που θα τη…

Οι δωρεάν εκδηλώσεις στην Κρήτη, με φόντο την Πανσέληνο του Αυγούστου

Σε γενική επιφυλακή το επόμενο τριήμερο η Πυροσβεστική

Με εντολή του Αρχηγού της Υπηρεσίας

Παζάρι δεύτερο χέρι – χέρι βοηθείας από τον Σύνδεσμο Μελών…

Από Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου

Αποθέωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα Δυο Αοράκια

Το γεμάτο κλειστό χειροκρότησε θερμά τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου και αυτός ανταπέδωσε...

Ανεβαίνει πάλι ο υδράργυρος: Υψηλές θερμοκρασίες και στη…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό του νησιού

Καιρός: Ανηφορίζει ξανά ο υδράργυρος - Υψηλός κίνδυνος…

Νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών με διάρκεια αυτή τη φορά - Στην Κρήτη ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» κόκκινο την Κυριακή

Δεν άντεξε ο 19χρονος τραυματίας από το τροχαίο με τον ένα…

Ο 19χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων

Ένωση Καταναλωτών: Όχι στην κατ’ επάγγελμα επαιτεία

Καλεί τις αρχές να φροντίσουν για την εξάλειψη του φαινομένου

Άρπαξε συλλεκτικά νομίσματα από το σπίτι ηλικιωμένου,…

Συνελήφθη νεαρός για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών

Πεπονοξυλάγγουρο… γίγας στην Ιεράπετρα!

Ο αγρότης το έδειξε στο καφενείο

Απίστευτο: ΙΧ ξέφυγε της πορείας του και τραυμάτισε αγρότη

Ο αγρότης βρισκόταν στο χωράφι του και εκτελούσε εργασίες

Τούρκικες ντομάτες με απαγορευμένα φυτοφάρμακα κατακλύζουν…

Πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς αποτελεί η εισαγωγή κηπευτικών με τούρκικες ντομάτες - Κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών

Επικίνδυνα λεοντόψαρα εμφανίστηκαν στη Γαύδο

Τον τρόμο προκαλούν επικίνδυνα ψάρια σε παραλίες της Γαύδου – Μετά τους λαγοκέφαλους και λεοντόψαρα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.