Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤι έδειξε έρευνα για τους καπνιστές - Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

Τι έδειξε έρευνα για τους καπνιστές - Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

Ηράκλειο | 29/10/2019 - 11:05
Τι έδειξε έρευνα για τους καπνιστές - Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα
Τι πρέπει να ξέρουμε για το κάπνισμα

Πιο ώριμη από ποτέ η ελληνική κοινωνία να δεχτεί τον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπεχράκη

Πιο ώριμη από ποτέ εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία για την αποδοχή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες και εφήβους.

Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο επιπολασμός του καπνίσματος στον πληθυσμό της Ελλάδας καταγράφει σταθερή μείωση, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα από τη νέα γενιά, καθώς διαπιστώνεται αλλαγή συμπεριφοράς και τάσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασαν το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το κάπνισμα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα φαίνεται να μειώνεται δραστικά. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της κοινής γνώμης για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κοινού από το παθητικό κάπνισμα.

Για τα αποτελέσματα από την “Πανελλαδική έρευνα για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κοινού από το παθητικό κάπνισμα”, που διεξήχθη τον Μάιο 2019 για το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ACG, και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, την “Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών” (έρευνα HBSC/WHO) και την “Πανελλήνια έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές” (έρευνα ESPAD), από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας “Κώστας Στεφανής” (ΕΠΙΨΥ), μίλησε χθες στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι αισιόδοξος αυτή τη φορά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, διότι όλες οι μετρήσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι η κοινωνία μας είναι πια πιο ώριμη για να δεχτεί αυτή τη νομοθεσία. Το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς χώρους θα λάβει τέλος αυτή τη φορά, διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι και να γίνεται τόσο μεγάλη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ποιος προστατεύει ένα παιδί από το παθητικό κάπνισμα εάν δεν το προστατεύσει ο νόμος; Ή μια έγκυο γυναίκα; Αυτά δε συμβαίνουν πλέον στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, στην οποία η Ελλάδα ανήκει. Όλοι μαζί λοιπόν σαν κοινωνία πρέπει να βοηθήσουμε στην εφαρμογή του.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα καπνιζόντων στον κόσμο και σήμερα έχουμε ρεκόρ μειώσεις του αριθμού αυτού, πράγμα αρκετά ενθαρρυντικό. Μάλιστα, αγγίζουμε αυτή τη στιγμή τον μέσο όρο της Ευρώπης. Επίσης, έχουμε λιγότερους που καπνίζουν σε ηλικία κάτω των 35 ετών, είναι λιγότεροι από 10%, και αυτό είναι η “σφραγίδα” της αισιοδοξίας που έχουμε για την πορεία του καπνίσματος. Οι νέοι άνθρωποι γυρίζουν την πλάτη στο κάπνισμα, όπως επίσης έχει μειωθεί το κάπνισμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Τι έδειξε η έρευνα

Πιο χαμηλά τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών

Αντιπροσωπευτικό δείγμα για τη σωστή έκβαση των αποτελεσμάτων λήφθηκε από άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2011.

Συνολικά ερωτήθηκαν, σύμφωνα με το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική κάλυψη, 1.908 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων ήταν μεταξύ 27 και 30 Μαΐου 2019. Η μέθοδος δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκε ήταν η πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο και την ηλικία βάσει της απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2011. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων (CATI) και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του καπνίσματος στους ενήλικες, ο επιπολασμός τού καπνίσματος στον ενήλικο πληθυσμό ανέρχεται στο 27,5%, σταθερά και σημαντικά μειούμενος, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 17,9% του πληθυσμού είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ το 9,6% είναι περιστασιακοί, δηλαδή καπνίζουν λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα, ενώ το 38% δηλώνει μη καπνιστής. Επιπροσθέτως, η αύξηση της ηλικίας έναρξης του καπνίσματος και τα υψηλά ποσοστά διακοπής αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών είναι ακόμα πιο χαμηλά στις “ακραίες” ηλικίες (μεταξύ 18 και 24 ετών, 7,9% δήλωσαν συστηματικοί καπνιστές, μεταξύ 25 και 34 το 9,9% και σε ηλικίες άνω των 65 το 7,4%).

Τέλος, πρώην καπνιστής δηλώνει το 32,8% του ενήλικου πληθυσμού. Το 95% των πρώην καπνιστών διέκοψε το κάπνισμα πριν από περισσότερο από 6 μήνες. Ενώ, από το σύνολο των καπνιστών, το 65,1% δηλώνει ότι σκέφτεται να διακόψει το κάπνισμα στο επόμενο διάστημα. Επίσης, 72% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν ανέχονται το κάπνισμα στους χώρους που απαγορεύεται και 74% των πολιτών θεωρούν σημαντική την ποινή για παράβαση της νομοθεσίας με το κάπνισμα, σημειώνοντας επίσης πως είναι πολιτική βούληση να μην υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τους καπνίζοντες στα καταστήματα εστίασης.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την έκθεση του πληθυσμού στο παθητικό κάπνισμα έδειξαν ότι: Το 94,6% των πολιτών εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, σε ετήσια βάση. Το 72% δηλώνει ότι νιώθει θυμό όταν επισκέπτεται κλειστούς δημόσιους χώρους που δεν απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 81,1% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας. Το 87,5% θεωρεί σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος. Το 96% επικροτεί την ανάπτυξη στοχευμένων δραστηριοτήτων για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα στοιχεία που αναφέρουν ότι το 84% των πολιτών πιστεύει πως η Πολιτεία δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για να τηρηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος στους χώρους εστίασης. Το 80% των πολιτών, μάλιστα, πιστεύει ότι το υπουργείο δεν έχει κάνει ό,τι απαιτείται για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με ένα 86% των πολιτών να πιστεύει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δε λειτούργησαν σωστά για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα.

Επίσης, ένα 88% των πολιτών πιστεύει ότι ο νόμος για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα καταστρατηγείται σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, με το 78% των πολιτών να συμφωνεί στο ότι το παθητικό κάπνισμα πρέπει να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στοιχεία πάντως γενικότερα είναι θετικά, καθώς διαπιστώνεται αλλαγή συμπεριφοράς και τάσεων σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στη χώρα μας.

Δείτε εδώ την έρευνα:

https://docdro.id/8lG6Cv5

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Στο αυτόφωρο για άσκοπους πυροβολισμούς

Εντοπίστηκαν κάλυκες στην αυλή του

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί

Προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες σκαφών

Aρνητικό το δείγμα για κορωνοϊό που ελήφθη από το 13χρονο…

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο: Έβαζε τη μία φωτιά μετά την άλλη για να εκδικηθεί…

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έφτασαν στα ίχνη του δράστη και τον συνέλαβαν

Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου δίπλα στους εργαζόμενους…

Δωρεά 1.000 ευρώ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Κορωνοϊός - Πασπάτης: Το Βενιζέλειο δέχεται διαρκώς ύποπτα…

Ο κ. Πασπάτης μίλησε για τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών των πολιτών αλλά και το πώς γίνεται η διαλογή στο νοσοκομείο μεταξύ ύποπτων κρουσμάτων και των υπόλοιπων…

Κορωνοϊός: Καλά νέα για τον 42χρονο – Πήρε εξιτήριο από…

Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση της 67χρονης

Ηράκλειο: Οι πτυχιούχοι Β.Νοσηλευτών ΕΠΑΛ ζητούν την αξιοποίηση…

Το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε το πρόγραμμα τους

Κορωνοϊός - Κρήτη: Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς οικογένεια,…

Διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλου στο τελυταίο αντίο

Κρήτη: 20χρονος θετικός στον κορωνοϊό - «Είχα μικρή δύσπνοια…

Του επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς δεν γνώριζε για την απαγόρευση μετακινήσεων

Πρώτος θάνατος στην Κρήτη από κορωνοϊό - Κατέληξε ο Γερμανός…

O άτυχος καθηγητής που έδινε μάχη στο ΠΑΓΝΗ, ήρθε στην Κρήτη για να διδάξει

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.