Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»

Τι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»

Ελλάδα | 07/12/2019 - 09:05
Τι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»
Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες ρυθμίσεις

Η... ταλαίπωρη κατηγορία των «μισθωτών με μπλοκάκι» αντιμετωπίζει τακτικά αλλαγές του καθεστώτος ασφάλισης και φορολόγησής της.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μη συνεχιστεί το ίδιο και με αυτήν την κυβέρνηση, η οποία αλλάζει άρδην το «καθεστώς» των ασφαλιστικών εισφορών για όσους πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) και είναι παράλληλα μισθωτοί, αλλά και για όσους αμείβονται με τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπάνης) από το 2020.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι αμοιβές με “μπλοκάκι” όσων είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί. Συνεπώς, όσοι είναι μισθωτοί σε μια επιχείρηση και παράλληλα αμείβονται με “μπλοκάκι” θα πληρώσουν το 2020 μαζί με τους εργοδότες τους εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόλησή τους. Για τις αποδοχές από το “μπλοκάκι” δε θα πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, απαλλάσσονται, το 2020, από εισφορές οι αμοιβές όσων κόβουν απόδειξη δαπάνης, με την προϋπόθεση ότι οι αμοιβές αυτές δεν ξεπερνάνε τα 3.000 ευρώ ετησίως.

Για τις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί το “καθεστώς” των εισφορών, αν και το πιθανότερο είναι να υπαχθούν σε κάποια “κλίμακα” εισφορών.

Όσον αφορά τα “μπλοκάκια” με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο “μπλοκάκι”), οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, παραμένει ανοιχτό αν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους ή θα υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος).

Τέλος, σχετικά με τα “μπλοκάκια” με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο “μπλοκάκι”), θα συνεχίσουν το 2020 - σύμφωνα με το βασικό σενάριο - να υπάγονται στο ίδιο “καθεστώς” που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, από την 1η/1/2017 επιβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές στους αμειβόμενους με “μπλοκάκι” ακόμα και για όσους ήταν παράλληλα και μισθωτοί εργαζόμενοι.

Οι εισφορές αυτές (υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας) ανήλθαν, κατά το 2017 και το 2018, στο 26,9% των καθαρών - μετά φόρων - μηνιαίων αποδοχών από το “μπλοκάκι” και στο 20,2% επί των καθαρών - μετά φόρων - αποδοχών κάθε μήνα (από “μπλοκάκι”) από την 1η/1/2019.

Μάλιστα, ακόμα και αν οι μηνιαίες αποδοχές ήταν κάτω από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα, δηλαδή κάτω από τα 650 ευρώ, επιβάλλονταν (κατώτατες) εισφορές επί των 650 ευρώ, ύψους 175 ευρώ.

Οι εισφορές αυτές, σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας, θα πάψουν να ισχύουν από την 1η/1/2019 και καμία άλλη εισφορά δε θα επιβληθεί επ’ αυτών.

Επίσης, όσον αφορά τις αποδείξεις δαπάνης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από την 1η/1/2019, επιβλήθηκαν εισφορές 20,2% υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας επί των καθαρών - μετά φόρων - αποδοχών μέσω αυτής της εργασιακής σχέσης.

Οι εισφορές αυτές - όπως και στην περίπτωση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (“μπλοκάκι”) - επιβάλλονταν σε όσους αμείβονται με αυτόν τρόπο, ανεξάρτητα από το αν ήταν παράλληλα μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ. Ωστόσο, δεν ισχύουν για όσους κόβουν απόδειξη δαπάνης οι ελάχιστες εισφορές που ισχύουν για τα “μπλοκάκια” με πάνω από 2 εργοδότες και τους επαγγελματίες.

Και αυτές οι εισφορές - όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας - θα καταργηθούν, αλλά μόνο για όσους εισπράττουν έως 3.000 ευρώ ετησίως με απόδειξη δαπάνης.

Επίσης, καμία άλλη νέα ασφαλιστική εισφορά δε θα επιβληθεί στις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης μέχρι του προαναφερθέντος επιπέδου.

Όσον αφορά στις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης οι οποίες, σε ετήσια βάση, ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα το capital.gr, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το “καθεστώς” των εισφορών το οποίο θα ισχύσει, αν και σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα υπάρχει κάποια “κλίμακα” ασφαλιστικών κρατήσεων για αυτήν την κατηγορία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης, πως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η στάση του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με όσους κόβουν “μπλοκάκι” σε πάνω από 2 εργοδότες.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όσοι κόβουν “μπλοκάκι” σε πάνω από 2 εργοδότες (π.χ. 3, 4, 5 κ.λπ.) υπάγονται στο “καθεστώς” των εισφορών που διέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή καταβάλλουν κάθε μήνα εισφορές 20,2% (υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας) επί των καθαρών - μετά φόρων - αποδοχών τους από κάθε έναν από τους εργοδότες τους, με ελάχιστες - όμως - εισφορές να ανέρχονται στο ποσό των 175 ευρώ, ακόμα και αν οι καθαρές αποδοχές τους (από καθένα εργοδότη), σε μηνιαία βάση, ανέρχονται κάτω από το επίπεδο των 650 ευρώ.

Στην περίπτωση που με βάση το σχεδιαζόμενο νέο ασφαλιστικό τα “μπλοκάκια” με πάνω από 2 εργοδότες συνεχίσουν και το 2020 να υπάγονται στο “καθεστώς” που θα διέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο “μπλοκάκι”) θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές για κάθε αμοιβή από κάθε ένα από τους εργοδότες τους, ύψους 210 ευρώ.

Όσον αφορά τα “μπλοκάκια” με έως 2 εργοδότες (δηλαδή με 1 ή 2), με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο μοιράζονται τις ασφαλιστικές εισφορές τους (συνολικά 27,1%) με τους εργοδότες τους. Εισφορές κοντά στο 16% πληρώνουν οι εργοδότες επί των μικτών (προ φόρων) αποδοχών, ενώ εισφορές κοντά στο 9% καταβάλλουν οι εργαζόμενοι επί των μετά φόρων αποδοχών τους.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως το “καθεστώς” αυτό θα συνεχίσει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, να ισχύει και το 2020 και θα αφορά μόνο τα “μπλοκάκια” με έως 2 εργοδότες που δεν είναι παράλληλα και μισθωτοί, καθώς - όπως προαναφέρθηκε - οι μισθωτοί που κόβουν παράλληλα και “μπλοκάκι” δε θα πληρώνουν εισφορές για τις αμοιβές από το “μπλοκάκι".

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Βίντεο σοκ: Μαθητής εκτός εαυτού βρίζει χυδαία την καθηγήτρια…

Άμεση αντίδραση της Νίκης Κεραμέως: «Αδιανόητη συμπεριφορά»

Κοροναϊός: Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα - Αρνητικό…

"Κόκκινος" συναγερμός στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Φάρμακα: Πόσα και ποια είναι σε έλλειψη

Σύμφωνα με τον Εοφ πρόκειται για 27 φαρμακευτικά προϊόντα

Στην μάχη κατά του καρκίνου το ΙΤΕ

«Κλειδί» η χρήση εξαιρετικά ισχυρής ακτινοβολίας φωτός

Γρίπη: Νεκρό 4χρονο παιδί από τον ιό

Ένα 2χρονο κοριτσάκι στην εντατική

Γρίπη: Οδηγίες για τους μαθητές & εκπαιδευτικούς - Τι πρέπει…

Τα μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης στα σχολεία

Πέραμα: Αυτός είναι ο επίδοξος βιαστής που επιτέθηκε σε…

Το περιστατικό είχε γίνει ημέρα Σάββατο όταν το κορίτσι είχε επιβιβαστεί στο λεωφορείο που οδηγούσε ο πατέρας της και επέστρεφε σπίτι του

Από δαγκώματα σκύλου ο θάνατος της γυναίκας στο Πήλιο -…

Η οικογένεια πιστεύει πως ο σκύλος προσπάθησε να τη σώσει

Εντοπίστηκε κατσαρίδα μέσα σε ψωμάκι, σε Δημοτικό Σχολείο…

Οργή σε δημοτικό σχολείο στα Άνω Λιόσια!

Κραυγή αγωνίας κρατούμενου φυλακών της Νιγρίτας: «Έβγαλα…

Οι φωτογραφίες του κρατούμενου των φυλακών Νιγρίτας σοκάρουν

Πυροβολισμοί σε ταβέρνα στη Βάρη - Δύο νεκροί και μία τραυματίας

Μακελειό σε ταβέρνα στην Βάρη - Δύο νεκροί και μία τραυματίας έπειτα από πυροβολισμούς

Bόλος: Γυναίκα κατασπαράχθηκε από τον σκύλο της

Όταν την είδε πεσμένη στην κουζίνα… τη δάγκωσε παντού

Θρίλερ με την εξαφάνιση του 20χρονου Νικόλα

Ο θαυμασμός του για τους Βίκινγκς τον οδήγησε σε λάθος μονοπάτια

Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε καθηγητής του ΑΠΘ έξω από το γραφείο…

Αναστάτωση στο ΑΠΘ - Σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη

50 πατίνια «ψάρεψαν» στο Θερμαϊκό

Δύτες θα βουτήξουν για να βγάλουν τα υπόλοιπα

Κοινωνικό Μέρισμα: Στον «αέρα» 40.000 δικαιούχοι - Δεν πήραν…

Αγωνία για τους δικαιούχους που έμειναν απλήρωτοι

Τραγωδία στον Πειραιά: 3χρονος κάηκε ζωντανός, μετά από…

Το παιδί ανασύρθηκε νεκρό από το φλεγόμενο κτίριο

Σοκάρει η 24χρονη που πέταξε το βρέφος στα σκουπίδια: «Αρχικά,…

Η νεαρή μητέρα κρίθηκε προφυλακιστέα

Φρικτό έγκλημα στα Πετράλωνα: Σκότωσε το νονό του - Ψάχνουν…

Στο σπίτι βρέθηκε ένα μαχαίρι με αίμα

Aποδείξεις: Τι αλλάζει το 2020;

Αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, με εμφάνιση του νέου ορίου δαπάνης

Πήλιο: Αλεπού δάγκωσε 5χρονη - Στο νοσοκομείο το παιδί

Όταν το κοριτσάκι επιχείρησε να βγει από το αυτοκίνητο της οικογένειας

Επίδομα γέννας: Με ποιο τρόπο θα χορηγούνται τα 2.000 ευρώ…

Το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού

Δίπλωμα Οδήγησης: Στο... τιμόνι από τα 17 - Οι όροι της «συνοδευόμενης…

Μειώνεται το όριο ηλικίας για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης

Τι πληρώνουμε σε ΕΝΦΙΑ - Το κέρδος της Κρήτης από τη νέα…

Αντικειμενικές αξίες και ο στόχος της κυβέρνησης

Γρίπη: Πρώτο θύμα για τη φετινή χρονιά ένας 60χρονος

Ο άτυχος άντρας ήταν ανεμβολίαστος

Τέλη κυκλοφορίας: Τα δικαιολογητικά για την κατάθεση πινακίδων

31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων

Καλό ταξίδι γιατρέ και ένα μεγάλο ευχαριστώ κύριε Γιάννη

Η είδηση του θανάτου του χτύπησε σαν γροθιά στο στομάχι όλους όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον αγαπητό αυτό άνθρωπο.

Κοινωνικό Μέρισμα: Αυτός είναι ο αριθμός για να μάθετε…

Σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός

Καλαμάτα: Συνελήφθη η μητέρα που πέταξε βρέφος στα σκουπίδια…

Συνελήφθη όταν ετοίμαζε τα πράγματά της για να φύγει στο εξωτερικό

Σχολεία: Ποιοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν διακοπές νωρίτερα;

Η περίοδος των γιορτών που θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2019: Ποιες είναι οι τιμές; - Τα…

Το φετινό θα είναι το φθηνότερο τραπέζι, για τα νοικοκυριά, τα τελευταία 5 χρόνια

Aυξήσεις μισθών: Οι αμοιβές σε εστιατόρια, μπαρ και για…

Από 684 έως 1.400 ευρώ οι νέοι μισθοί μετά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης

Απαγωγή στο Τόγκο: Ελεύθερος ο 20χρονος ναυτικός - Δεν άντεξε…

Ελεύθερος αφέθηκε ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός που είχε απαχθεί από πειρατές στο Τόγκο. Μαζί του απελευθερώθηκαν άλλοι δυο συνάδελφοί του

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται

Συμβουλές προς μισθωτούς πλήρους και μερικής απασχόλησης

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα το υπολογίσετε ηλεκτρονικά

Συμβουλές προς μισθωτούς πλήρους και μερικής απασχόλησης

Airbnb: Νέοι κανόνες - Τι απαγορεύεται; Ποιες οι ποινές;

Νέοι κανόνες και απαγορεύσεις από το 2020

Τι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»

Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες ρυθμίσεις

Κοινωνικό μέρισμα: 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι -Όλα όσα θα ισχύσουν στη διανομή του

Επίδομα παιδιού: Πότε καταβάλλεται;

Η ημερομηνία καταβολή των επιδομάτων

Κυριάκος Μητσοτάκης: 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν κοινωνικό…

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Θρήνος στην κηδεία της άτυχης λεχώνας - Τραγική φιγούρα…

Ξέσπασαν οι συγγενείς της άτυχης 29χρονης Άννας

Ψυχρό μέτωπο από την Αρκτική θα ρίξει τη θερμοκρασία μέχρι…

Χειμωνιάτικος καιρός από την Κυριακή

Νεκρό παιδί από διφθερίτιδα

Η ασθένεια είχε εξαφανιστεί από το «χάρτη»

«Γηρυόνης»: Νεκρός βρέθηκε ο δεύτερος αγνοούμενος στο…

"Αυλαία" στην έρευνα των αρχών με τον πλέον τραγικό τρόπο

Προσφυγικό - «Κανένα Παιδί Μόνο»: Το σχέδιο για τα ασυνόδευτα…

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ασυνόδευτα παιδιά

Κοινωνικό Μέρισμα: Σε ποιους θα δοθεί - Νέα στοιχεία για…

Στόχος να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι

Νέες ταυτότητες: Θα αντιγράψουν τις «super ταυτότητες» της…

Μάλιστα, θα υπάρχει ένας αριθμός (το υπερ-τσιπ), που θα χρησιμοποιείται σε όλα

Black Friday: «Επίσημη» ημέρα κοπάνας για έναν στους τρεις μαθητές…

Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.