Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»

Τι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»

Ελλάδα | 07/12/2019 - 09:05
Τι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»
Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες ρυθμίσεις

Η... ταλαίπωρη κατηγορία των «μισθωτών με μπλοκάκι» αντιμετωπίζει τακτικά αλλαγές του καθεστώτος ασφάλισης και φορολόγησής της.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μη συνεχιστεί το ίδιο και με αυτήν την κυβέρνηση, η οποία αλλάζει άρδην το «καθεστώς» των ασφαλιστικών εισφορών για όσους πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) και είναι παράλληλα μισθωτοί, αλλά και για όσους αμείβονται με τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπάνης) από το 2020.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι αμοιβές με “μπλοκάκι” όσων είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί. Συνεπώς, όσοι είναι μισθωτοί σε μια επιχείρηση και παράλληλα αμείβονται με “μπλοκάκι” θα πληρώσουν το 2020 μαζί με τους εργοδότες τους εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόλησή τους. Για τις αποδοχές από το “μπλοκάκι” δε θα πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, απαλλάσσονται, το 2020, από εισφορές οι αμοιβές όσων κόβουν απόδειξη δαπάνης, με την προϋπόθεση ότι οι αμοιβές αυτές δεν ξεπερνάνε τα 3.000 ευρώ ετησίως.

Για τις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί το “καθεστώς” των εισφορών, αν και το πιθανότερο είναι να υπαχθούν σε κάποια “κλίμακα” εισφορών.

Όσον αφορά τα “μπλοκάκια” με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο “μπλοκάκι”), οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, παραμένει ανοιχτό αν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους ή θα υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος).

Τέλος, σχετικά με τα “μπλοκάκια” με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο “μπλοκάκι”), θα συνεχίσουν το 2020 - σύμφωνα με το βασικό σενάριο - να υπάγονται στο ίδιο “καθεστώς” που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, από την 1η/1/2017 επιβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές στους αμειβόμενους με “μπλοκάκι” ακόμα και για όσους ήταν παράλληλα και μισθωτοί εργαζόμενοι.

Οι εισφορές αυτές (υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας) ανήλθαν, κατά το 2017 και το 2018, στο 26,9% των καθαρών - μετά φόρων - μηνιαίων αποδοχών από το “μπλοκάκι” και στο 20,2% επί των καθαρών - μετά φόρων - αποδοχών κάθε μήνα (από “μπλοκάκι”) από την 1η/1/2019.

Μάλιστα, ακόμα και αν οι μηνιαίες αποδοχές ήταν κάτω από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα, δηλαδή κάτω από τα 650 ευρώ, επιβάλλονταν (κατώτατες) εισφορές επί των 650 ευρώ, ύψους 175 ευρώ.

Οι εισφορές αυτές, σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας, θα πάψουν να ισχύουν από την 1η/1/2019 και καμία άλλη εισφορά δε θα επιβληθεί επ’ αυτών.

Επίσης, όσον αφορά τις αποδείξεις δαπάνης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από την 1η/1/2019, επιβλήθηκαν εισφορές 20,2% υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας επί των καθαρών - μετά φόρων - αποδοχών μέσω αυτής της εργασιακής σχέσης.

Οι εισφορές αυτές - όπως και στην περίπτωση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (“μπλοκάκι”) - επιβάλλονταν σε όσους αμείβονται με αυτόν τρόπο, ανεξάρτητα από το αν ήταν παράλληλα μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ. Ωστόσο, δεν ισχύουν για όσους κόβουν απόδειξη δαπάνης οι ελάχιστες εισφορές που ισχύουν για τα “μπλοκάκια” με πάνω από 2 εργοδότες και τους επαγγελματίες.

Και αυτές οι εισφορές - όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας - θα καταργηθούν, αλλά μόνο για όσους εισπράττουν έως 3.000 ευρώ ετησίως με απόδειξη δαπάνης.

Επίσης, καμία άλλη νέα ασφαλιστική εισφορά δε θα επιβληθεί στις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης μέχρι του προαναφερθέντος επιπέδου.

Όσον αφορά στις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης οι οποίες, σε ετήσια βάση, ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα το capital.gr, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το “καθεστώς” των εισφορών το οποίο θα ισχύσει, αν και σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα υπάρχει κάποια “κλίμακα” ασφαλιστικών κρατήσεων για αυτήν την κατηγορία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης, πως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η στάση του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με όσους κόβουν “μπλοκάκι” σε πάνω από 2 εργοδότες.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όσοι κόβουν “μπλοκάκι” σε πάνω από 2 εργοδότες (π.χ. 3, 4, 5 κ.λπ.) υπάγονται στο “καθεστώς” των εισφορών που διέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή καταβάλλουν κάθε μήνα εισφορές 20,2% (υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας) επί των καθαρών - μετά φόρων - αποδοχών τους από κάθε έναν από τους εργοδότες τους, με ελάχιστες - όμως - εισφορές να ανέρχονται στο ποσό των 175 ευρώ, ακόμα και αν οι καθαρές αποδοχές τους (από καθένα εργοδότη), σε μηνιαία βάση, ανέρχονται κάτω από το επίπεδο των 650 ευρώ.

Στην περίπτωση που με βάση το σχεδιαζόμενο νέο ασφαλιστικό τα “μπλοκάκια” με πάνω από 2 εργοδότες συνεχίσουν και το 2020 να υπάγονται στο “καθεστώς” που θα διέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο “μπλοκάκι”) θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές για κάθε αμοιβή από κάθε ένα από τους εργοδότες τους, ύψους 210 ευρώ.

Όσον αφορά τα “μπλοκάκια” με έως 2 εργοδότες (δηλαδή με 1 ή 2), με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο μοιράζονται τις ασφαλιστικές εισφορές τους (συνολικά 27,1%) με τους εργοδότες τους. Εισφορές κοντά στο 16% πληρώνουν οι εργοδότες επί των μικτών (προ φόρων) αποδοχών, ενώ εισφορές κοντά στο 9% καταβάλλουν οι εργαζόμενοι επί των μετά φόρων αποδοχών τους.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως το “καθεστώς” αυτό θα συνεχίσει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, να ισχύει και το 2020 και θα αφορά μόνο τα “μπλοκάκια” με έως 2 εργοδότες που δεν είναι παράλληλα και μισθωτοί, καθώς - όπως προαναφέρθηκε - οι μισθωτοί που κόβουν παράλληλα και “μπλοκάκι” δε θα πληρώνουν εισφορές για τις αμοιβές από το “μπλοκάκι".

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.