Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»

Τι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»

Ελλάδα | 07/12/2019 - 09:05
Τι αλλάζει για τα «μπλοκάκια»
Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες ρυθμίσεις

Η... ταλαίπωρη κατηγορία των «μισθωτών με μπλοκάκι» αντιμετωπίζει τακτικά αλλαγές του καθεστώτος ασφάλισης και φορολόγησής της.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μη συνεχιστεί το ίδιο και με αυτήν την κυβέρνηση, η οποία αλλάζει άρδην το «καθεστώς» των ασφαλιστικών εισφορών για όσους πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) και είναι παράλληλα μισθωτοί, αλλά και για όσους αμείβονται με τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπάνης) από το 2020.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι αμοιβές με “μπλοκάκι” όσων είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί. Συνεπώς, όσοι είναι μισθωτοί σε μια επιχείρηση και παράλληλα αμείβονται με “μπλοκάκι” θα πληρώσουν το 2020 μαζί με τους εργοδότες τους εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόλησή τους. Για τις αποδοχές από το “μπλοκάκι” δε θα πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, απαλλάσσονται, το 2020, από εισφορές οι αμοιβές όσων κόβουν απόδειξη δαπάνης, με την προϋπόθεση ότι οι αμοιβές αυτές δεν ξεπερνάνε τα 3.000 ευρώ ετησίως.

Για τις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί το “καθεστώς” των εισφορών, αν και το πιθανότερο είναι να υπαχθούν σε κάποια “κλίμακα” εισφορών.

Όσον αφορά τα “μπλοκάκια” με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο “μπλοκάκι”), οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, παραμένει ανοιχτό αν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους ή θα υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος).

Τέλος, σχετικά με τα “μπλοκάκια” με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο “μπλοκάκι”), θα συνεχίσουν το 2020 - σύμφωνα με το βασικό σενάριο - να υπάγονται στο ίδιο “καθεστώς” που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, από την 1η/1/2017 επιβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές στους αμειβόμενους με “μπλοκάκι” ακόμα και για όσους ήταν παράλληλα και μισθωτοί εργαζόμενοι.

Οι εισφορές αυτές (υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας) ανήλθαν, κατά το 2017 και το 2018, στο 26,9% των καθαρών - μετά φόρων - μηνιαίων αποδοχών από το “μπλοκάκι” και στο 20,2% επί των καθαρών - μετά φόρων - αποδοχών κάθε μήνα (από “μπλοκάκι”) από την 1η/1/2019.

Μάλιστα, ακόμα και αν οι μηνιαίες αποδοχές ήταν κάτω από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα, δηλαδή κάτω από τα 650 ευρώ, επιβάλλονταν (κατώτατες) εισφορές επί των 650 ευρώ, ύψους 175 ευρώ.

Οι εισφορές αυτές, σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας, θα πάψουν να ισχύουν από την 1η/1/2019 και καμία άλλη εισφορά δε θα επιβληθεί επ’ αυτών.

Επίσης, όσον αφορά τις αποδείξεις δαπάνης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από την 1η/1/2019, επιβλήθηκαν εισφορές 20,2% υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας επί των καθαρών - μετά φόρων - αποδοχών μέσω αυτής της εργασιακής σχέσης.

Οι εισφορές αυτές - όπως και στην περίπτωση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (“μπλοκάκι”) - επιβάλλονταν σε όσους αμείβονται με αυτόν τρόπο, ανεξάρτητα από το αν ήταν παράλληλα μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ. Ωστόσο, δεν ισχύουν για όσους κόβουν απόδειξη δαπάνης οι ελάχιστες εισφορές που ισχύουν για τα “μπλοκάκια” με πάνω από 2 εργοδότες και τους επαγγελματίες.

Και αυτές οι εισφορές - όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας - θα καταργηθούν, αλλά μόνο για όσους εισπράττουν έως 3.000 ευρώ ετησίως με απόδειξη δαπάνης.

Επίσης, καμία άλλη νέα ασφαλιστική εισφορά δε θα επιβληθεί στις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης μέχρι του προαναφερθέντος επιπέδου.

Όσον αφορά στις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης οι οποίες, σε ετήσια βάση, ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα το capital.gr, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το “καθεστώς” των εισφορών το οποίο θα ισχύσει, αν και σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα υπάρχει κάποια “κλίμακα” ασφαλιστικών κρατήσεων για αυτήν την κατηγορία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης, πως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η στάση του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με όσους κόβουν “μπλοκάκι” σε πάνω από 2 εργοδότες.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όσοι κόβουν “μπλοκάκι” σε πάνω από 2 εργοδότες (π.χ. 3, 4, 5 κ.λπ.) υπάγονται στο “καθεστώς” των εισφορών που διέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή καταβάλλουν κάθε μήνα εισφορές 20,2% (υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας) επί των καθαρών - μετά φόρων - αποδοχών τους από κάθε έναν από τους εργοδότες τους, με ελάχιστες - όμως - εισφορές να ανέρχονται στο ποσό των 175 ευρώ, ακόμα και αν οι καθαρές αποδοχές τους (από καθένα εργοδότη), σε μηνιαία βάση, ανέρχονται κάτω από το επίπεδο των 650 ευρώ.

Στην περίπτωση που με βάση το σχεδιαζόμενο νέο ασφαλιστικό τα “μπλοκάκια” με πάνω από 2 εργοδότες συνεχίσουν και το 2020 να υπάγονται στο “καθεστώς” που θα διέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί και, έτσι, απαλλαγούν από τις εισφορές στο “μπλοκάκι”) θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές για κάθε αμοιβή από κάθε ένα από τους εργοδότες τους, ύψους 210 ευρώ.

Όσον αφορά τα “μπλοκάκια” με έως 2 εργοδότες (δηλαδή με 1 ή 2), με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο μοιράζονται τις ασφαλιστικές εισφορές τους (συνολικά 27,1%) με τους εργοδότες τους. Εισφορές κοντά στο 16% πληρώνουν οι εργοδότες επί των μικτών (προ φόρων) αποδοχών, ενώ εισφορές κοντά στο 9% καταβάλλουν οι εργαζόμενοι επί των μετά φόρων αποδοχών τους.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως το “καθεστώς” αυτό θα συνεχίσει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, να ισχύει και το 2020 και θα αφορά μόνο τα “μπλοκάκια” με έως 2 εργοδότες που δεν είναι παράλληλα και μισθωτοί, καθώς - όπως προαναφέρθηκε - οι μισθωτοί που κόβουν παράλληλα και “μπλοκάκι” δε θα πληρώνουν εισφορές για τις αμοιβές από το “μπλοκάκι".

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ στους δικαιούχους;

O Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ακόμη ότι η καλή μας φήμη θα φέρει κάποιον αριθμό τουριστών

Η σορός μιας 20χρονης εντοπίστηκε στα παλιά λατομεία έξω…

Δίπλα στην νεαρή γυναίκα βρέθηκε ένα μικρόσωμο σκυλί

Κορωνοϊός: 1,7 εκατ. μάσκες στην Αθήνα με αεροσκάφος της…

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται 13 εκατ. απλές χειρουργικές μάσκες και υλικά ατομικής προστασίας

Κορωνοϊός - Σύψας: «Πιθανότατα Πάσχα στα σπίτια μας και…

«Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε να έχουμε μία καλή επίδραση και η κορύφωση να είναι ήπια», ανέφερε ο καθηγητής.

41 νεκροί στην Ελλάδα από κορωνοϊό

Νεκρός ένας 61χρονος στην Ξάνθη

Πέθανε γυναίκα που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στη Λέσβο

Στους 39 πλέον οι νεκροί στη χώρα

Νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας τον Απρίλιο

Οι ανακοινώσεις αποφασίστηκαν σε σύσκεψη και θα γίνουν τη Δευτέρα

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 65χρονος που είχε δεχτεί επίθεση από…

Νοσηλευόταν για περισσότερες από 20 ημέρες στη ΜΕΘ

Kορωνοϊός: 38 θανατοί στη χώρα, 95 νέα κρούσματα

1156 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ιατρικές συνταγές μέσω κινητού - Αναλυτικά η…

Μέσω του gov.gr – Σε δοκιμαστική λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση

Σ. Tσιόδρας: Αυτά τα φάρμακα χρημοποιούνται στην Ελλάδα…

Τα φάρμακα που προκρίνονται στην πατρίδα μας για χρήση στους ασθενείς

ΕΦΕΤ για κορωνοϊό:Τι πρέπει να προσέχετε με τα τρόφιμα…

Πώς μπορώ να προστατευθώ όταν πηγαίνω στο σουπερμάρκετ;

Κορωνοϊός: «Έρχεται» νέο επίδομα 600 ευρώ – Δείτε ποιους…

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την χορήγηση ενός νέου επιδόματος 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων.

Ρόδος: Βρέφος 7,5 μηνών θετικό στον κορωνοϊό

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που διαπιστώνεται στο νησί της Ρόδου.

Κορωνοϊός: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε 23χρονο που «ἐσπασε» την…

23χρονος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε επιστρέψει από Γερμανία - εντοπίστηκε από αστυνομικούς εκτός σπιτιού

Στους 27 ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας από τον νέο κορωνοϊό

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας

Έρευνα μετά το θάνατο της 41χρονης από κορωνοϊο στην Καστοριά

Το υπουργείο Υγείας ζητάει διερέυνηση του περιστατικού

Νοσοκομείο Παίδων: Θετική και η μητέρα του βρέφους με κορωνοϊό

Δεν έχει κανένα σύμπτωμα- Επανήλθε πλήρως η όσφρηση με τη γεύση της

Υπ. Υγείας: 22 θάνατοι στη χώρα, 78 τα νέα κρούσματα

821 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνολικά στην Ελλάδα

Δείτε ποιοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι των 800 ευρώ - Τι…

Στην εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπονται και που έρχονται προχώρησε το οικονομικό επιτελείο -– Δείτε τους τελικούς δικαιούχους των 800 ευρώ

Nέο ωράριο για τα καταστήματα τροφίμων - Την Κυριακή κλειστά

Πως θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που πωλούν τρόφιμα

Κορωνοϊός: 20 θάνατοι στη χώρα - 48 νέα κρούσματα

743 συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Κατέβασαν ανάρτηση γιατρού στο Facebook όταν διαφώνησε με…

Ο γιατρός Φαίδων Βοβολής, πετυχημένος επιστήμων στον χώρο της καρδιολογίας με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα, αποφάσισε να εκφράσει τις διαφωνίες του σχετικά…

Αρνητικός στον κορωνοϊό ο 26χρονος που έφτυσε αστυνομικούς…

Με απόφαση του αρμόδιου Εισαγγελέα διατάχθηκε ο εγκλεισμός του 26χρονου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο»

Κορωνοϊός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ - Οδηγός…

Οι εργοδότες μέσω Εργάνης υποβάλλουν τις ειδικές δηλώσεις

19 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξαν δύο ασθενείς…

Δύο νεκροί στο νοσοκομείο «Σωτηρία» - Ένας 64χρονος και μία 86χρονη

Κορωνοϊός - Επίδομα 800 ευρώ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις…

Συνολικά 2 δισ. θα διατεθούν για το επίδομα – Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι 31 Μαρτίου

Κορωνοϊός: Οι αποφάσεις της ΔΕΗ για τις διευκολύνσεις των…

Σε σειρά μέτρων προχωρά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να βοηθήσει τους πελάτες της

Απαγόρευση κυκλοφορίας, τι ισχύει για τους αγρότες

Αλλάζουν τα δεδομένα από τη Δευτέρα στη χώρα μας, μετά και την επιβολή της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ξεκινά εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στα δημοτικά

Χρονοδιάγραμμα προς τα σχολεία για να δηλώσουν τι ανάγκες

Κύπρος: ο πρώτος νεκρός από τον κορωνοϊό

Απεβίωσε σήμερα ασθενής που νοσηλευόταν αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης,

Κορωνοϊός: Τέλος τα ταξίδια στα νησιά - Μόνο οι μόνιμοι…

Μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετακίνησης επιβατών προς τα νησιά ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κορωνοϊός: Όγδοος νεκρός στην Ελλάδα

Πρόκειται για 80χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παμμακάριστος

Ειδικές πτήσεις από την Aegean Airlines για την επιστροφή Ελλήνων…

Ειδικές πτήσεις, θα πραγματοποιήσει η αεροπορική εταιρεία, το Σάββατο και την Κυριακή για την επιστροφή Ελλήνων από την Ισπανία

Μητσοτάκης: Επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ…

Έκτακτο επίδομα στους Υγειονομικούς

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό το φάρμακο Avigan κατά του ιού -…

Πρόκειται για αντιγριπικό φάρμακο που έλαβαν 200 ασθενείς και εμφανίστηκαν πολύ σύντομα αρνητικοί στο τεστ του ιού.

Συνεργεία για κατ' οίκον τεστ κορωνοϊού - Τα επόμενα βήματα…

Σε στελέχωση 500 κινητών συνεργείων νοσηλευτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα - Απαγορεύονται οι δημόσιες…

418 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - 2.000 με 3.000 στο σύνολο σύμφωνα με εκτιμήσεις

Κορωνοϊός: Νέο έκτακτο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας…

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες, μείνετε σπίτι»

Κορωνοϊός: Οικονομικό «βατερλώ» για τα ξενοδοχεία - Κινδυνεύουν…

Απώλεια 522 εκατομμυρίων ευρώ για τα ξενοδοχεία σύμφωνα με έρευνα

Κορωνοϊός: Ζητούν να κλείσουν τα συνεργεία αυτοκινήτων

Ζητούν άμεση ανάγκη άμεσου κλεισίματος των συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης κορωνοϊού – COVID-19.

Κορωνοϊός: 35 νέα κρούσματα - Στους 5 οι νεκροί - 387 συνολικά…

Κλείνουν τα σύνορα της χώρας για τους πολίτες από τρίτες χώρες

Απίστευτα περιστατικά λόγω κορωνοϊού: Νεαρός κλότσησε…

Απίστευτα γεγονότα στην Ελλάδα, με φόντο τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας – πρόστιμα…

Ξεσηκώνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις - Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ετοιμάζει η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα καταστήματα - Σε καραντίνα όσοι…

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Ποιοι δικαιούνται βοήθημα 400 ευρώ - Αναλυτικός…

Τι πρέπει να κάνουν 350.000 εργαζόμενοι για να λάβουν το επίδομα;

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.