Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤα πανηγύρια της Κρήτης έβαλε στο... μάτι η Πολιτική Προστασία

Τα πανηγύρια της Κρήτης έβαλε στο... μάτι η Πολιτική Προστασία

Κρήτη | 26/08/2018 - 19:51
Τα πανηγύρια της Κρήτης έβαλε στο... μάτι η Πολιτική Προστασία
Πέφτουν «βροχή» τα πανηγύρια το καλοκαίρι και η Πολιτική Προστασία προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα.

Στο «μικροσκόπιο» της πολιτικής προστασίας μπαίνουν πλέον ακόμα και τα πατροπαράδοτα πανηγύρια στα χωριά της Κρήτης!

Μετά την πολύνεκρη εθνική τραγωδία στην ανατολική Αττική, στο Μάτι, έχει ανοίξει για τα καλά η «βεντάλια» της συζήτησης γύρω από την πολιτική προστασία στη χώρα, και μάλιστα στο τραπέζι της συζήτησης πέφτουν τώρα και παράμετροι και πτυχές που μάλλον δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μέχρι σήμερα.

Μια τέτοια πτυχή αποτελούν τα πανηγύρια και οι εορταστικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πέφτουν «βροχή» τα καλοκαίρια σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κρήτης...

Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε καταπιαστεί με τον τρόπο διεξαγωγής-οργάνωσής τους, από τη σκοπιά των μέτρων πολιτικής προστασίας. Όμως, να που έγινε και αυτό, στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι!

Το ζήτημα της εξασφάλισης σωστών προϋποθέσεων και αποφυγής-αποτροπής κινδύνων εγκλωβισμού σε περίπτωση - ο μη γένοιτο - πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών στα χωριά, όπου είθισται να γίνεται το «έλα να δεις» από τα αυτοκίνητα που συρρέουν τις ημέρες των πανηγυριών, τέθηκε επί τάπητος σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου!

Προσφάτως, όπως έχουμε γράψει, με αιφνιδιαστική εντολή του Πυροσβεστικού Σώματος προς όλες τις Αντιπεριφέρειες, διεξήχθησαν έκτακτες συσκέψεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Συγκλήθηκε λοιπόν εκτάκτως και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ν. Λασιθίου.

Εκεί αναδείχτηκε, λοιπόν, ένα νέο ζήτημα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, που θα απασχολήσει άρδην τους εμπλεκόμενους φορείς όχι μόνο στον νομό Λασιθίου, όπου έγινε η αρχή, αλλά και στους υπόλοιπους νομούς του νησιού.

Ένα νέο ζήτημα που αφορά στον τρόπο οργάνωσης και πραγματοποίησης εκδηλώσεων, πανηγυριών κ.λπ. σε δημόσιους-δημοτικούς υπαίθριους χώρους. Πιο συγκεκριμένα, στο «μικροσκόπιο» των εμπλεκόμενων φορέων μπαίνουν πλέον τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται στα πανηγύρια ή σε άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στα χωριά. Μέτρα που έχουν να κάνουν με την οργανωμένη στάθμευση και την εξασφάλιση ελεύθερης διέλευσης για τα οχήματα των Σωμάτων Ασφαλείας, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ, τα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες των Δήμων ή της Περιφέρειας κ.λπ. Μέτρα που θα επιτρέπουν συνάμα την ομαλή εκκένωση ενός χωριού, ενός οικισμού σε περίπτωση π.χ. απειλητικής πυρκαγιάς.

Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση του γενικού κεφαλαίου που λέγεται πολιτική προστασία. Μια διάσταση, η οποία είχε μείνει τελείως στην αφάνεια, αλλά τώρα που ανοίγει το κεφάλαιο αυτό, είναι σίγουρο πως θα συζητηθεί και θα απασχολήσει πολύ τόσο τους φορείς, όσο και τον απλό κόσμο. Όλοι, άλλωστε, εδώ στην Κρήτη συνηθίζουμε κάθε καλοκαίρι να πηγαίνουμε σε διάφορα πανηγύρια, γλέντια και εκδηλώσεις στα χωριά. Όλοι μας έχουμε δει, έχουμε βιώσει σκηνικά με τους ασφυκτικά πλημμυρισμένους από παρκαρισμένα Ι.Χ. στενούς δρόμους των χωριών, όπου πολλές φορές γίνεται από δύσκολη έως αδύνατη πρακτικά η διέλευση...

Μέσα στη χαρά της ξεγνοιασιάς και του ξεφαντώματος, ως πολίτες αφήνουμε στην άκρη τα νεύρα που μπορεί να μας πιάσουν καθώς πασχίζουμε να περάσουμε μέσα από τα σοκάκια του χωριού ή να βρούμε κάπου να παρκάρουμε το αμάξι μας για να πάμε κι εμείς στο πανηγύρι. Όμως, αν μη τι άλλο, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της εθνικής τραγωδίας στην ανατολική Αττική, δεν είναι κάτι που μπορούν να αφήσουν τελείως έτσι στην τύχη του οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται με το ευαίσθητο κομμάτι της πολιτικής προστασίας.

Τι πρέπει να κάνουν οι διοργανωτές

Πού βρισκόμαστε λοιπόν στην παρούσα φάση και πού κινήθηκε η πρώτη αυτή συζήτηση που έγινε τις προάλλες στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου; Ως τώρα, τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις γίνονται χωρίς άδειες, χωρίς πλάνο ή μέριμνα για τη στάθμευση ή την εξασφάλιση ελεύθερης οδικής πρόσβασης και γενικώς χωρίς να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας που λέγεται πολιτική προστασία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ανατολή», από τη συζήτηση στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ αποκαλύφθηκε εν πολλοίς η ασάφεια που διέπει την όλη διαδικασία χορήγησης άδειας που πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένο, κατατεθειμένο σχέδιο διαχείρισης του χώρου, παράλληλα με τις προβλέψεις εξασφάλισης λειτουργικού χώρου στάθμευσης των δεκάδων ή εκατοντάδων αυτοκινήτων με τα οποία προσέρχεται ο κόσμος στις εκδηλώσεις αυτές.

Όπως τονίστηκε, οι διοργανωτές κάθε εκδήλωσης θα πρέπει να εξασφαλίζουν χώρο στάθμευσης, αποτρέποντας την κατάληψη των έτσι κι αλλιώς στενών δρόμων στα χωριά που πραγματοποιούνται πολλές απ’ αυτές τις γιορτές. Κι αυτό γιατί θα πρέπει οι δρόμοι των χωριών να παραμένουν βατοί για την άνετη διέλευση πυροσβεστικών ή άλλων οχημάτων, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Επίσης, τονίστηκε ότι θα πρέπει οι διοργανωτές να διασφαλίζουν την ομαλή αποχώρηση των οχημάτων από τον χώρο στάθμευσης της εκδήλωσης, οποιαδήποτε στιγμή. Όχι μόνο σε περίπτωση ατομικής αποχώρησης, αλλά και στην περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, εκκένωσης του χώρου, που θα απαιτηθεί μαζική αποχώρηση του κόσμου.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Γουλιδάκης είπε ότι ως Συντονιστικό Όργανο θα απευθυνθούν στους τέσσερις Δήμους του νομού, ώστε «οι δημόσιες συναθροίσεις, ιδιαίτερα οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους, που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, να πραγματοποιούνται με συγκεκριμένους κανόνες». Επισήμανε μάλιστα ότι οι διοργανωτές μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή οργανωμένων εθελοντικών ομάδων...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Αμετανόητοι: Πιάνουν το τιμόνι μετά από αλκοόλ πολλοί Κρητικοί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 38χρονος που άνοιξε…

Μετά την απολογία του στον Ανακριτή

Λασίθι: Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου

Πώς λειτουργούν οι απάτες τεχνικής υποστήριξης

Καταγγελία για ξυλοδαρμό ντόπιων από Αμερικανούς πεζοναύτες…

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Αντίστασης»

Φοιτητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Δε με έλεγξε κανείς για…

Απροετοίμαστη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού

Μαθητές γυμνασίου τα «έτσουξαν»: Πώς τους «κατάλαβε» ο…

Κατά τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, 18 μαθητές γυμνασίου από την Ιεράπετρα, επτά αγόρια και έντεκα κορίτσια, συμμετείχαν σε πάρτι στον χώρο του σχολείου, κατά τη διάρκεια…

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο θερμοκήπιο του

Τον εντόπισαν συγγενικά του πρόσωπα

Κορωνοϊός: Ασκήσεις προσομοίωσης από το ΕΚΑΒ στην Κρήτη

Ετοιμότητα στην Κρήτη για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών

Ανώγεια: Μαρτυρία σοκ 80χρονης που βασανίστηκε από ληστές

Ο εφιάλτης που βίωσε στα χέρια των ληστών

Έτσι θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος της Κρήτης

Σε «Ώρα Αιχμής» το βασικό χαρακτηριστικό του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα, όταν αυτός ολοκληρωθεί στη Μεγαλόνησο

Μεσαρά: Γονείς κτύπησαν Διευθυντή σχολείου!

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Έγκλημα στην παραλία Αλμυρού: Το θύμα βρέθηκε με κομμένα…

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος με θύμα έναν 23χρονο στο Λασίθι

Bombo Kids: Συγκινητικές εικόνες από την Κρητική αποστολή στην…

13 εθελοντές του Bombo Kids, μεταξύ αυτών και οι «δικοί μας» Ανδριανή Αγγελιδάκη και Αντώνης Ρενιέρης, στην μακρινή Ουγκάντα

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα για σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου-Τι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στις Γούρνες Πεδιάδας

Συναγερμός στις Αρχές

Στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τροχαίο

Σύγκρουση ΙΧ στον ΒΟΑΚ

Σημαντική συνεργασία για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης…

Μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και Ξενοδόχων Κρήτης

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Ταξίδι – εξπρές για σχολείο της…

Τι αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης στο cretapost

Η Κρήτη παγκόσμιος προορισμός για canyoning

Παγκόσμια συνάντηση RIC 2020 Crete-Τον Απρίλιο στην πόλη της Ιεράπετρας

Ανώγεια: Εφιάλτης για ηλικιωμένη γυναίκα - Την βασάνισαν…

Πρωτοφανές περιστατικό στα Ανώγεια

Ψεκασμοί και με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα: Επιτρέπονται…

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Την παρέσυρε και τη σκότωσε το ίδιο της το αυτοκίνητο

Αναπάντητα ερωτήματα στο απίστευτο τροχαίο με θύμα μία 48χρονη

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά στην εθνική οδό - Είχαν «Άγιο» οι…

Άμεση κινητοποίηση από πυροσβεστική και αστυνομία

Ψάχνουν 90 μεγαβάτ για να μην έχουμε… μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Λύσεις για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμα ισχύος στην Κρήτη αναζητούν κεντρικοί και τοπικοί φορείς

Καθαρά Δευτέρα: Τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη; - Βελτιωμένος…

Ο καιρός της Κυριακής των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Τσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων…

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο νόμος είναι σαφής.

Διόδια στον ΒΟΑΚ: Ξεκάθαρο «όχι» από τον Σταύρο Αρναουτάκη

Με την φράση, "Οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια στο νέο σύγχρονο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης όταν κατασκευαστεί", απάντησε ο Σταύρος Αρναουτάκης σε επερώτηση…

Χειροπέδες σε 63χρονο με ναρκωτικές ουσίες

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 170 γραμμάρια κάνναβη

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Περιφέρεια Κρήτης: Επιμένουμε σε ΒΟΑΚ χωρίς διόδια

Σε εξέλιξη το περιφερειακό συμβούλιο

ΒΟΑΚ: Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται» καταιγίδες και ισχυροί…

Προειδοποιεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Τι αναφέρουν τα θύματα που εξαπατήθηκαν από 25χρονη σε νοσοκομείο

Τους έταζε μέχρι και εισαγωγή στην αστυνομία

Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη

Έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού

Σοκάρει η νέα αυτοχειρία στην Κρήτη- Εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΗ ο αυτόχειρας

Τροχαίο: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μηχανή

Το ατύχημα συνέβη στην Ανατολική Κρήτη

Αγροτικό «κόλλησε» σε λάσπες – Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Στον Αρχάγγελο του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με φυτοφάρμακο έβαλε… τέλος…

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο

Μηχανή συγκρούστηκε με λεωφορείο

Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής

Καιρός Τσικνοπέμπτη: Πού θα βρέξει - Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Τσικνοπέμπτη

Κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα

Από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο αστυνομικός - Έσπασε το ψυγείο…

Ο οδηγός του περιπολικού, βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.