
Τα κρητικά καταστήματα κατακτούν την αγορά της Θεσσαλονίκης, τρελαίνοντας με τις γεύσεις τη...συμπρωτεύουσα (pics)
Από οπωροκηπευτικά και την τσικουδιά, μεχρι το κρασί, τα τυροκομικά προϊόντα, τα ξεροτήγανα, οι πίτες, τα βότανα και τα καπνιστά κρεατικα (απάκι, σύγκλινα, λουκάνικο) της Κρήτης, οι νέοι που τόλμησαν να κάνουν το βήμα και να ανοίξουν καταστήματα πώλησης των ντόπιων προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, σίγουρα δεν το έχουν μετανιώσει!
Τα καταστήματα πώλησης κρητικών εδεσμάτων και όχι μόνο, είναι αρκετά στη συμπρωτεύουσα. Από το Καπάνι, ως την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και την περιοχή του μουσείου οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφτούν τα συγκεκριμένα καταστήματα και να προμηθευτούν τα καλούδια του νησιού.
Ένας από αυτούς είναι ο Ανδρέας Καραγιάννης, ένας 36χρονος νεαρός, εμπνεύστηκε από την κρητική παράδοση για το επιχειρηματικό του βήμα. Και μέχρι σήμερα τα ‘χει καταφέρει. Γεννήθηκε στα Χανιά. Επέστρεψε, όπως λέει στο ideesmag.gr στην Ελλάδα αλλά όχι στα Χανιά. Για προσωπικούς του λόγους επέλεξε την Θεσσαλονίκη για να ζήσει. Στην συμπρωτεύουσα δημιούργησε μια επιχείρηση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η κρητική τσικουδιά. Αυτό είναι το προϊόν που το κατάστημά του έχει ως σήμα κατατεθέν, αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό, γι’ αυτό το επισκέπτονται οι θαμώνες του.
"Πιστεύοντας ακόμα στις ανθρώπινες αξίες και στον σεβασμό των δικαιωμάτων και γνωρίζοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό που επικρατεί, η Creta Sense ανατρέπει το μέχρι τώ ρα ισχύον καθεστώς και δημιουργεί την πρώτη ελεύθερη επιχείρηση φιλική σε ΑμεΑ. Τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα στην αυτόνομη ζωή και στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία. Η δική μας προσπάθεια λοιπόν προσανατολίζεται στο να προσφέρει και στα ΑμεΑ τις επιλογές, την ελευθερία , την προσβασιμότητα και την αυτονομία.
Το κατάστημα της Creta Sense στη ΘεσσαλονίκηΣτο ειδικά διαμορφωμένο κατάστημα μας ένας επισκέπτης μπορεί να κινηθεί και να ψωνίσει τα κρητικά προιόντα με την ίδια αυτονομία ακόμα και αν έχει κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης. Οι ράμπες, τα ειδικά πλακίδια, ο οδηγός όδευσης τυφλών, οι ετικέτες Braille στα ράφια, τα ηχητικά συστήματα, ο φωτισμός, καθώς και η προσβασιμότητα της τουαλέτας σε AμεA κάνουν το κατάστημα πραγματικά οικείο και πλήρως προσβάσιμο σε όλους του επισκέπτες.
Τα γνήσια Κρητικά προϊόντα που διαθέτει το κατάστημα είναι ανώτερης ποιότητας και αξεπέραστης διατροφικής αξίας. Κατανοώντας τις καθημερινές ανησυχίες των καταναλωτών με οπτική αναπηρία τοποθετήσαμε σε όλα τα προϊόντα μας ετικέτες σε γραφή Braille (γραφή τυφλών), ώστε πλέον να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα, για να αγοράσουν αλλά και να καταναλώσουν ένα προϊόν με ασφάλεια και κυρίως χωρίς υποβοήθηση", αναφέρει ο ίδιος στην ηλεκτρονικη σελίδα του καταστήματος του.
Στα λαδάδικα και στο κέντρο
Το παραπάνω κατάστημα φυσικά, δεν είναι το μοναδικό. Μέσα από δημοσίευμα της "Ν. Κρήτης" παρουσιάζονται νέα παιδιά από την Κρήτη που είτε είναι ιδιοκτήτες, είτε εργάζονται σε καταστήματα πώλησης κρητικών προϊόντων. Πρόκειται για τον Χανιώτη Πέτρο Κουβαριτάκη που εργάζεται σε ένα τέτοιο μαγαζί, αλλά και τους Γιώργο Βαρβεράκη και Μανόλη Κωνσταντουλάκη από το Ηράκλειο που εργάζονται επίσης στη Θεσσαλονίκη. "Μας αγαπάνε οι Θεσσαλονικείς εμάς τους Κρητικούς. Μας τιμούν και στο κατάστημα και στο καφενείο", ανέφεραν χαρακτηριστικά
.jpg)