Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΣυγκλονίζουν οι περιγραφές της δικής μας Ανδριανής από την μακρινή Ουγκάντα

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της δικής μας Ανδριανής από την μακρινή Ουγκάντα

Ηράκλειο | 26/02/2020 - 08:04
Συγκλονίζουν οι περιγραφές της δικής μας Ανδριανής από την μακρινή Ουγκάντα
Η Ανδριανή, το ταξίδι της στην Ουγκάντα και η αγκαλιά των γηγενών

Δεκατρείς εθελοντές από την Κρήτη, μεταξύ αυτών και η δική μας Ανδριανή, επτά ημέρες στηρίζουν, συνεισφέρουν, με κοινό αίσθημα και συναίσθημα

Πριν δύο χρόνια, ο Κωνσταντίνος Κολυμπιανάκης, είχε ταξιδέψει στην Ουγκάντα της Αφρικής, με την εθελοντική ομάδα του Bombo Kids, τότε ήταν που του γεννήθηκε η ιδέα: Πρέπει να συγκεντρωθεί κόσμος και να ενισχυθεί η προσπάθεια που γίνεται εκεί. Και μετά από δύο χρόνια η ιδέα αυτή υλοποιείται.

Δεκατρείς εθελοντές από την Κρήτη, μεταξύ αυτών και η δική μας Ανδριανή, επτά ημέρες στηρίζουν, συνεισφέρουν, με κοινό αίσθημα και συναίσθημα, καθώς «η δράση ξεκίνησε ομαδικά και αυτή είναι η δύναμη της ομάδας του Bombo Kids», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δημοσιογράφος στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ» και στον δημοσιογράφο Λευτέρη Κουμαντάκη.

Σε ζωντανή σύνδεση και μέσω skype… μέσα από κάθε δέκτη ακούστηκαν οι παιδικές χαρούμενες φωνές των λιλιπούτειων κατοίκων, που ζουν μέσα στη στέρηση, ωστόσο νιώθουν αυτάρκεις. Παιδιά τα οποία υποδέχτηκαν την ομάδα με ενθουσιασμό και αγάπη!

«Ήταν ένα πολύ μεγάλο πανηγύρι», αναφέρει η Ανδριανή. «Για εκείνους είναι πολύ μεγάλη η χαρά που βρισκόμαστε εδώ», αναφέρει μεταξύ άλλων. «Η κατάσταση της καθημερινότητάς τους είναι πολύ δύσκολη».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι ακριβώς και με ποιο τρόπο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί, η Ανδριανή τόνισε πως αυτό που κάνει η ομάδα είναι να δημιουργεί δομές ώστε τα παιδιά αυτά να βοηθηθούν σε βάθος χρόνου.

«Δεν ήρθαμε για τουρισμό στη χώρα αυτή», ανέφερε η δημοσιογράφος. «Έχουμε γιατρούς στην ομάδα που εξέτασαν ενήλικες και παιδιά. Ο καθένας κουβαλάει, εκτός από την αγάπη του και την ιδιότητά του μαζί του», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η εθελοντική ομάδα επισκέφτηκε την περιοχή της Ουγκάντα, όπως και άλλες περιοχές, όπου γύρω από την ενορία έχει χτιστεί σχολείο. Σε αυτό φοιτούν παιδιά που ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες όπως το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας καθώς και ορφανά.

Στην περιοχή υπάρχει οικοτροφείο και κάποιες δομές για να στηρίζουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, «καθώς οι συνθήκες απέχουν πάρα πολύ από αυτό που γνωρίζουμε εμείς και αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε, ακόμη και από αυτό που εμείς αποκαλούμε "φτώχεια"».

Όπως τονίζει η δημοσιογράφος του Ομίλου της ΚΡΗΤΗ TV: «Εδώ είναι πολλές δεκαετίες πίσω από την εικόνα που έχει σήμερα η Ελλάδα. Βλέποντας τους ανθρώπους, νομίζω ότι η καρδιά σου απλά χτυπάει πιο γρήγορα το μυαλό σου είναι σε συνεχή εγρήγορση και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταγράψουμε, από πού θα μπορούσαμε, όχι να ξεκινήσουμε αλλά να πιάσουμε το νήμα και να πάμε παρακάτω».

Ποια η δράση φέτος

Η κύρια δράση για φέτος είχε ως κύριο άξονα τη δημιουργία μιας αίθουσας που τα παιδιά θα μπορούν να τρώνε το φαγητό τους, αφού τρώνε στην ύπαιθρο και να κάνουν και άλλες δραστηριότητες τους. «Χαιρόμαστε πάρα πολύ τις στιγμές που βρισκόμαστε μαζί, αλλά είμαστε πολύ προβληματισμένοι πως μπορούμε επί της ουσίας να δημιουργηθούν δομές και σωστά βήματα ώστε αυτά τα παιδία να βοηθηθούν σε βάθος χρόνου κι αυτό αφορά στην υγεία τους, την διατροφή τους, την εκπαίδευσή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.

Σε ερώτηση πώς εντοπίζεται τα σημεία που υπάρχει μεγάλη ανάγκη και παρεμβαίνετε για να στηρίξετε οικογένειες ή μικρές κοινότητες είτε χαρίζοντας ένα στύλο ή φαρμακευτική περίθαλψη ή και φαγητό, η δημοσιογράφος απάντησε πως «στην ομάδα υπάρχουν γιατροί όπως οδοντίατρος, παθολόγος, αιματολόγος, που εξέτασαν ενήλικες και παιδία».

Τα σχολεία κομμάτι της Εκκλησίας

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος «ο Κωνσταντίνος ήρθε σε επικοινωνία με τους ιερείς που οργανώνουν τις ενορίες και γύρω τους χτίζονται σχολεία γιατί είναι κομμάτι της εκκλησίας η εκπαίδευση των παιδιών είτε πρόκειται για την ορθόδοξη/καθολική Χριστιανική είτε Μουσουλμανική».

Τονίζοντας: «Επικοινώνησαν τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα με τους ιερείς ώστε να εντοπίσουν σημεία που έχουν πραγματική ανάγκη, τώρα ταξιδεύουμε σε διάφορα σημεία πέρα του Bombo, επισκεπτόμαστε σχολεία και άλλες περιοχές».

Όσον αφορά τις σχολικές δομές η δημοσιογράφος ανέφερε: «Το πρότυπο περισσότερων  σχολικών δομών στην Ουγκάντα είναι αίθουσες με τσίγκινη στέγη, χωρίς παράθυρα, φτιαγμένες από ξύλα. Τα παιδία πληρώνουν για να πηγαίνουν».

Μία έντονη στιγμή για την ομάδα

Η Ανδριανή περιέγραψε μία πολύ έντονη στιγμή που βίωσε εκείνη καθώς και όλη η ομάδα τη Δευτέρα και αυτό είναι κάτι που θα τους μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη τους. Όπως περιγράφει: «Χθες μια έντονη στιγμή που έζησε όλη η ομάδα μαζί, ήταν όταν ένα μικρό παιδί που δεν είχε πάει σχολείο, αλλά περιτριγύριζε στους χώρους του σχολείου που βρισκόμασταν, ήταν μόνο του, παρακολουθούσε τριγύρω, κάποια στιγμή το πήραμε μαζί μας, σταματήσαμε για να κάνουμε συνέντευξη με τον πάτερ και είχε κοιμηθεί στα πόδια μου το μωρό», περιγράφει συγκινημένη.

«Το μωρό προφανέστατα είχε ελονοσία, είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού με ελονοσία, είχε πέσει σε πολύ βαθύ ύπνο, τελειώσαμε την συνέντευξη, ψάξαμε να δούμε που μένει και πολλοί μας είπαν ότι δεν πειράζει, αφήστε το, θα έρθουν να το πάρουν, μιας και για εκείνους είναι εικόνα συνηθισμένη. Προσπαθήσαμε όλοι να βρούμε τους γονείς του παιδιού. Μάθαμε ότι είναι ορφανό από πατέρα, η μαμά δουλεύει στη Πρωτεύουσα, καθαρίζει σπίτια και ήρθε η γιαγιά να το πάρει, η οποία χάρηκε που το βρήκε γιατί το παιδί είχε φύγει και το έψαχνε», καταλήγει.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Στο αυτόφωρο για άσκοπους πυροβολισμούς

Εντοπίστηκαν κάλυκες στην αυλή του

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί

Προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες σκαφών

Aρνητικό το δείγμα για κορωνοϊό που ελήφθη από το 13χρονο…

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο: Έβαζε τη μία φωτιά μετά την άλλη για να εκδικηθεί…

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έφτασαν στα ίχνη του δράστη και τον συνέλαβαν

Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου δίπλα στους εργαζόμενους…

Δωρεά 1.000 ευρώ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Κορωνοϊός - Πασπάτης: Το Βενιζέλειο δέχεται διαρκώς ύποπτα…

Ο κ. Πασπάτης μίλησε για τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών των πολιτών αλλά και το πώς γίνεται η διαλογή στο νοσοκομείο μεταξύ ύποπτων κρουσμάτων και των υπόλοιπων…

Κορωνοϊός: Καλά νέα για τον 42χρονο – Πήρε εξιτήριο από…

Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση της 67χρονης

Ηράκλειο: Οι πτυχιούχοι Β.Νοσηλευτών ΕΠΑΛ ζητούν την αξιοποίηση…

Το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε το πρόγραμμα τους

Κορωνοϊός - Κρήτη: Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς οικογένεια,…

Διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλου στο τελυταίο αντίο

Κρήτη: 20χρονος θετικός στον κορωνοϊό - «Είχα μικρή δύσπνοια…

Του επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς δεν γνώριζε για την απαγόρευση μετακινήσεων

Πρώτος θάνατος στην Κρήτη από κορωνοϊό - Κατέληξε ο Γερμανός…

O άτυχος καθηγητής που έδινε μάχη στο ΠΑΓΝΗ, ήρθε στην Κρήτη για να διδάξει

Κορωνοϊός: Θετική η επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου

7 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη- Στην Εντατική ο Γερμανός Καθηγητής

Aπαγόρευση κυκλοφορίας: Το πρώτο πρόστιμο στο Ηράκλειο

Eντατικοποιούνται από αύριο οι έλεγχοι

Κορωνοϊός: Η εικόνα στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου εν μέσω…

Σε κλίμα αβεβαιότητας βαδίζει η αγορά κρεάτων- Ακολουθούν τις οδηγίες οι καταναλωτές και τα μέτρα προστασίας οι κρεοπώλες

Ηράκλειο: Έκλεβε κάρτες από γραφεία και καταστήματα και…

Εξιχνιάστηκαν έξι υποθέσεις κλοπών

Θρασύτατη ληστεία σε φαρμακείο - Εισέβαλαν κρατώντας μαχαίρια

Έγιναν «καπνός» με τις εισπράξεις της ημέρας

Αυτά είναι τα μέτρα για τις λαϊκές αγορές στο Ηράκλειο

Τι ειπώθηκε στην ενημερωτική συνάντηση

Κορωνοϊός: 4ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη

Το πρώτο κρούσμα με κορωνοϊό που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κρήτης

Κορωνοϊός - ΠΑΓΝΗ: «‘Έρχονται» χιλιάδες μάσκες και ιατρικός…

Σημαντικές δωρεές από τον ΑΔΜΗΕ στα νοσοκομεία αναφοράς όλης της χώρας μεταξύ των οποίων και το ΠΑΓΝΗ

Νεκρός ένας 28χρονος – Τον βρήκαν οι συγγενείς του

Μέσα στο σπίτι του στο Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Άνοιξε το καφενείο του και… βρήκε το μπελά του

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στην Κρήτη

Ν. Κατσαρός: Ο κορωνοϊός δεν κολλιέται με τα τρόφιμα

Εμείς τα μολύνουμε όταν είμαστε απρόσεχτοι

Κορωνοϊός: Μαθήματα στο Ηράκλειο μέσω skype

Ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση στα φροντιστήρια της πόλης

Νεκρός άντρας βρέθηκε σε χωράφι

Συναγερμός σε αστυνομία και ΕΚΑΒ

Κορωνοϊός - Κρήτη: Άνοιξε το κομμωτήριο παρά την απαγόρευση…

Κομμωτής συνελήφθη καθώς αψήφησε τις απαγορεύσεις

Κορωνοϊός: Ζητούν να κλείσει το ΚΕΣΥ - Προσέρχονται 90 παιδιά…

Αγωνία από το προσωπικό για την ασφάλεια προωπικού και παιδιών

«Έρημη» πόλη το Ηράκλειο

Εικόνα… συμμόρφωσης στο κέντρο της πόλης

Ηράκλειο- Κορωνοϊός: Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στους…

Ένα χρόνο φυλάκιση και χρηματική ποινή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τελετή λαμπαδηδρομίας

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «ΤΟΚΥΟ 2020» στο Ηρακλείο

43χρονος Κρητικός με κορωνοϊό: «Αν δεν ήξερα, δε θα πήγαινα…

Σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του το πρώτο κρούσμα με κορωνοϊό στην Κρήτη

Εκκένωσαν άρον –άρον την εφορία Ηρακλείου – Είχε περάσει…

Το πρωί της Πέμπτης μόλις έγινε γνωστή η είδηση δόθηκε εντολή από την διοίκηση, να αποχωρήσει αμέσως το συναλλασόμενο κοινό και οι υπάλληλοι

Κορωνοϊός: «Πνίγονται» από επισκέπτες τα νοσοκομεία, παρά…

Αθρόες οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, παρά τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Εξετάζεται προληπτική μίνι - καραντίνα για γιατρούς…

Εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτοπεριορισμού γιατρών, νοσηλευτών μέχρι και μικροβιολόγων

Θετικός στον κορωνοϊό άντρας στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές στο νησί

Στο Ηράκλειο η Ολυμπιακή Φλόγα

Το Σάββατο 14 Μαρτίου

Καταγγελία: Προσπάθησε να την εξαπατήσει λόγω... κορωνοϊού

Μεσαρά: Χτυπούν πόρτες για να ενημερώσουν για την πανδημία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.