Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Συγκλονιστική επιστολή: Κανένας άλλος να μη δει το νεκρό παιδί του «πεταμένο» στο νοσοκομείο

Συγκλονιστική επιστολή: Κανένας άλλος να μη δει το νεκρό παιδί του «πεταμένο» στο νοσοκομείο

Κρήτη | 03/06/2018 - 13:02
Συγκλονιστική επιστολή: Κανένας άλλος να μη δει το νεκρό παιδί του «πεταμένο» στο νοσοκομείο
O Γολγοθάς του πατέρα που βρίσκει το νεκρό παιδί του "πεταμένο στο νοσοκομείο" και η αλήθεια για τα νεκροτομεία.

Αλήθειες που αποτελούν «γροθιά στο στομάχι» μιας πολιτισμένης κοινωνίας αποτελούν οι περιγραφές του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων για τα όσα βιώνει μια οικογένεια που έχασε δικό της πρόσωπο. Η κατάσταση στα νεκροτομεία είναι ασφυκτική και ο «Γολγοθάς» των συγγενών απερίγραπτος σύμφωνα με τοι κείμενο.

O Υπουργός Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, με την ευκαιρία της επίσκεψης του στα Χανιά, συνάντησε τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων Σταύρο Πολέντα και τον νομικό Σύμβουλο του Συλλόγου Δικηγόρο Χανίων Γεώργιο Περράκη, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα υπάρχοντα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ένα  τροχαίο δυστύχημα η ατύχημα και αντιμετωπίζουν οι οικογένειες μόνες τους.

 Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, στον δε Υπουργό αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δράσεις του Συλλόγου,  επιδόθηκε το σχετικό υπόμνημα με επίκεντρο θεσμικές αλλαγές για την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων.

Το υπόμνημα προς τον Υπουργό:

 Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

ΠΡΟΣ

  1. Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Σταύρο Κοντονή

Λ. Μεσογείων 96, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 7705186 – 210 7708961

  1. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

κ. Πολάκη Παύλο

Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 10187, Αθήνα, Τηλ: 210 5200406

Αγαπητέ Υπουργέ της Δικαιοσύνης και  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κύριε Σταύρο Κοντονή

Αγαπητέ  Αναπληρωτή Υπουργέ Υγείας  Κύριε Παύλο  Πολάκη,

Σχετικά  με τους τροχαίους θανάτους και σε ότι έχει σχέση με αυτό που αντιμετωπίζεται  ή παρατηρείται μετά το τροχαίο και μέχρι την παραλαβή της σορού του θύματος, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω που εδώ και χρόνια παρατηρούμε, χωρίς μέχρι  τώρα να βρεθεί  η πρέπουσα  και αναγκαία  λύση.

Το θύμα ενός τροχαίου αρχικά μεταφέρεται στον θάλαμο επειγόντων περιστατικών, όπου μετά την διαπίστωση ότι δεν ζει πλέον, μεταφέρεται αρχικά στον νεκροθάλαμο  προκειμένου να τοποθετηθεί στο «ΨΥΓΕΙΟ», μέχρι να μεταφερθεί για νεκροψία -νεκροτομή .

Στον χώρο αυτόν δεν υπάρχει ούτε έχει ορισθεί υπεύθυνος για την συνεχή καθαριότητά του, αλλά ούτε για την συμπλήρωση των στοιχείων του κάθε ενός αποθανόντος  στο  σχετικό  βιβλίο.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατάσταση του  χώρου  αυτού  στον οποίο εισέρχονται  και οι γονείς-συγγενείς των θυμάτων, να είναι συχνά σε απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη κατάσταση, γεγονός  που δεν μας τιμά καθόλου, δεν τιμά ούτε τον πολιτισμό μας, ούτε τη μνήμη του νεκρού αλλά και τον πόνο των δικών του ανθρώπων.

Το τραγικότερο δε, είναι όταν είναι αναγκαία η μεταφορά του νεκρού για νεκροψία – νεκροτομή, οπότε πρέπει να μεταφερθεί  η σωρός του στο Ρέθυμνο και τούτο γιατί  ο νεκροτόμος κινείται από το Ηράκλειο  μέχρι το Ρέθυμνο .

Ο οδηγός της νεκροφόρας παραλαμβάνει μόνος του την σορό, χωρίς την παρουσία υπευθύνου του Νοσοκομείου και την μεταφέρει στο Ρέθυμνο με έξοδα της οικογενείας του νεκρού!!!

Σε  περίπτωση που είναι μη εργάσιμος ημέρα και ώρα, ως είναι λογικό ο Ιατροδικαστής και ο νεκροτόμος, πρέπει σεβόμενοι  τον πόνο και την αγωνία της κάθε οικογένειας να κινηθούν με δικά τους έξοδα για εκπλήρωση της αποστολής των!!!

Όπως είναι όμως λογικό και δίκαιο, δεν είναι δυνατόν ούτε να έχουμε τους νεκρούς μας να τους κάνουν βόλτες με τις ημέρες , ούτε και να  προσφέρουν ο ιατροδικαστής και ο νεκροτόμος τις υπηρεσίες των σε χρόνο που δεν οφείλουν .

Κατόπιν των παραπάνω τραγικών διαπιστώσεων  και προκειμένου να τεθούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  οι βάσεις για την  ανθρώπινη, αξιοπρεπή και πολιτισμένη  μεταχείριση των νεκρών  από τροχαία και όχι μόνο, ο Σύλλογός μας με κάθε σεβασμό και εκτίμηση  που έχει στο πρόσωπό σας και προς επίτευξη της επιτυχίας  του  έργου σας και θεραπείας της ως άνω αναφερομένης απαράδεκτης  κατάστασης. 

                                          ΣΑΣ   ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ

1.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  είναι δυνατόν  να  εξετάσει τον τρόπο που η κάθε οικογένεια ενός θύματος εκτός των άλλων δραματικών καταστάσεων που έχει να αντιμετωπίσει, να μην  αντιμετωπίζει και την περίπτωση επιβάρυνσης εξόδων μεταφοράς του νεκρού στον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί  η προβλεπομένη νεκροψία νεκροτομή.

Κατά τις αργίες και  εορτές πρέπει να γίνεται η αναγκαία και  προβλεπομένη νεκροτομή – νεκροψία, χωρίς η οικογένεια να υφίσταται κάποια  οικονομική επιβάρυνση καθώς  και χωρίς επιπλέον  ψυχική και συναισθηματική φόρτιση.

Πρέπει  επιτέλους να σταματήσει η ανοχή μας στην εφαρμογή  του  προ δεκαετιών Νόμου,  που όριζε ότι η νεκροψία νεκροτομή γίνεται  ΜΟΝΟ  στην έδρα της κάθε Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, δηλαδή από όλο τον Έβρο στην Αλεξανδρούπολη, από όλη την Πελοπόννησο στην Πάτρα και από  ΟΛΑ  τα νησιά των  Δωδεκανήσων στην Ρόδο και να πραγματοποιείται επιτέλους στο Νοσοκομείο του κάθε Νομού με την χορήγηση  σχετικού φύλλου Πορείας στον ιατροδικαστή και νεκροτόμο για το νόμιμο της κίνησης  των και για την κάλυψη των εξόδων τους κίνησης των και ημερών εκτός έδρας. 

Η παράδοση για την  μεταφορά της σωρού για νεκροψία –νεκροτομή, πρέπει να γίνεται  από υπηρεσιακούς παράγοντες, με μέριμνα της Πολιτείας και με  κάθε υπευθυνότητα όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη περίσταση.

  1. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να ενισχύσει το Νοσοκομείο Χανιών ώστε 

                        α. Να  έχει διαθέσιμο  συνεργείο καθαρισμού  και ευταξίας  στον χώρο του προθαλάμου και ψυγείου, ώστε να μην ξαναβρεθεί ο χώρος αυτός σε κατάσταση εγκατάλειψης και πλήρους αδιαφορίας, 

                        β. Να έχει υπεύθυνο παρακολούθησης εισόδου και εξόδου κάθε νεκρού και καταγραφής των στο σχετικό βιβλίο,  ώστε στον χώρο αυτόν το κάθε γραφείο κηδειών να μην δρα ανεξέλεγκτα,

                         γ. Οι οικογένειες που παραλαμβάνουν  ή προσέρχονται για να αναγνωρίσουν  τους νεκρούς των από τον χώρο αυτόν, να στηρίζονται με μέριμνα του Νοσοκομείου από ειδικούς ψυχολόγους - κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους όποτε απαιτείται, οι οποίοι θα βρίσκονται στο χώρο για τον σκοπό αυτό.

                        δ. Να  έχει την δυνατότητα ορισμού υπευθύνου,  προκειμένου να ελέγχει αρμοδίως ποιος μεταφέρει την σωρό του νεκρού για ποιο σκοπό και για πού, 

                        ε. Να έχει εκ νέου την δυνατότητα λειτουργίας του Νεκροτομείου, καθότι διαθέτει σύγχρονο χώρο  και εξοπλισμό για νεκροψίες Νεκροτομές.

Εκτίμησή μας είναι ότι με την εφαρμογή  και υλοποίηση των παραπάνω προτάσεών μας, θα βελτιωθεί η υπάρχουσα απαράδεκτη και προσβλητική κατάσταση που υπάρχει στον χώρο αυτόν, στον οποίο θα έπρεπε ο σεβασμός για τους νεκρούς μας να έχει ξεχωριστή θέση.

Έχοντας βιώσει και αντιμετωπίσει ως Πρόεδρος του παραπάνω Συλλόγου τα παραπάνω θλιβερά και απαράδεκτα φαινόμενα,  εύχομαι κανένας άλλος πατέρας να μην αντικρίσει το νεκρό παιδί του «πεταμένο  κυριολεκτικά, σε ένα χώρο του νοσοκομείου μαζί με σακούλες απορριμμάτων, κενές κάσες νεκρών και σκουπίδια, ούτε  να ζήσει τον εφιάλτη της περιφοράς του νεκρού παιδιού  ή ανθρώπου του, αρκετές ημέρες μετά  με τα πλοία της γραμμής ή με νεκροφόρες, για να πραγματοποιηθεί η νεκροψία νεκροτομή   στην έδρα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της περιοχής και  φυσικά  με έξοδα της οικογενείας π.χ. από την Νήσο   Πάτμο ή Σύμη στην Ρόδο  ή από τα Δίκαια του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη και από το Γύθειο ή την Καλαμάτα στην Πάτρα.

Είμαστε βέβαιοι και ελπίζουμε ότι ανταποκρινόμενοι στο ανθρωπιστικό αίσθημα που ως γνωστόν σας διακατέχει αμφοτέρους, θα φροντίσετε προσωπικά ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Μετά τιμής

           Ο Πρόεδρος

     Σταύρος Πολέντας

Αρ. Πρωτ: 603

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΣ

Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Σταύρο Κοντονή

  1. Πρόταση για έγκριση σύστασης Ειδικού Ταχύρυθμου Σχολείου Εκπαίδευσης Προανακριτικών Υπαλλήλων, για την διεκπεραίωση ποινικών δικογραφιών για τροχαία, θανατηφόρα ή με τραυματισμούς.

Η σύνταξη δικογραφιών για τροχαίους θανάτους απαιτεί τεχνική επάρκεια, γνώση κανονισμών και νομοθεσίας, διορατικότητα, ικανότητα αποτύπωσης και τεκμηρίωσης των γεγονότων του τροχαίου που χωρίς ειδική κατάρτιση και εκπαίδευση, η δικογραφία θα έχει σημαντικές και τραγικές ελλείψεις.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αείμνηστος Ρούσσος Παπαδάκης είχε διαπιστώσει ότι χρειάζεται από τους Εισαγγελείς όλης της Χώρας μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στα στοιχεία της Αστυνομίας .

  1. Σεμινάρια για ανάκτηση δεδομένων από ψηφιακούς ταχογράφους .
  1. Ορισμός Εισαγγελέα Τροχαίων κατά Εφετείο .
  1. Παράταση λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων με την καταβολή Υπερωριών στους γραμματείς της έδρας για την μείωση των συνεχών αναβολών προκειμένου να παύσει η βάναυση αυτή ταλαιπωρία.
  1. Χαρακτηρισμός του θανάτου σε τροχαίο ως ιδιώνυμου εγκλήματος, με διακρίσεις ως προς την υπαιτιότητα ( ενδεχόμενος δόλος, αμέλεια Βαριά ή ελαφρά κλπ), ώστε να σταματήσει επιτέλους η συνήθης ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και να μην τιμωρείται κανένας.
  1. Στον υπεύθυνο τροχαίου θανάτου ή τραυματισμού να αφαιρείται η Άδεια Οδήγησης με την διαδικασία του Αυτοφώρου, διότι σύμφωνα με το άρθρο 96 του 2696/ΚΟΚ αφαιρείται με δικαστική απόφαση, δηλαδή πότε, και άραγε μετά από πόσα χρόνια??
  1. Σε περίπτωση θανατηφόρου τροχαίου ο αποκλειστικά υπαίτιος οδηγός με απόφαση Εισαγγελέα και Ανακριτή να προφυλακίζεται και όχι να κυκλοφορεί ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ την ώρα της κηδείας του νεκρού .
  1. Στο Ποινικό Δικαστήριο υπόθεση τροχαίου θανάτου να έχει σειρά προτεραιότητας στο πινάκιο έναντι άλλων ΑΠΛΩΝ υποθέσεων, ανεξάρτητα από τον χρόνο τέλεσής των.
  1. Σε περιπτώσεις αναβολής δίκης στο πινάκιο οι υποθέσεις τροχαίων θανάτων να προηγούνται άλλων απλών υποθέσεων.
  1. Σύμφωνα με τον Ν.3904/2010, η διαπίστωση χρήσης οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών, είναι πράξη που δεν εμφανίζει εγκληματικό άδικο. Με τη λογική αυτή, υπάρχει άραγε πρόθεση μείωσης των τροχαίων;
  1. Παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν περισσότερα κέρδη το 2017 από το 2016, εν τούτοις τα δικαστήρια επιδικάζουν χρηματικά ποσά ως ψυχική οδύνη τόσο μικρά, ώστε να υπάρχει ΑΔΙΚΙΑ εις βάρος των οικογενειών των θυμάτων ή των βαριά τραυματισμένων και σε αναπηρία θυμάτων, με αποτέλεσμα τον πλουτισμό των εταιριών και την οικονομική και κοινωνική καταστροφή των οικογενειών των τροχαίων θυμάτων και των τροχαίων θυμάτων.

Αλήθειες που αποτελούν «γροθιά στο στομάχι» μιας πολιτισμένης κοινωνίας αποτελούν οι περιγραφές του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων για τα όσα βιώνει μια οικογένεια που έχασε δικό της πρόσωπο. Η κατάσταση στα νεκροτομεία είναι ασφυκτική και ο «Γολγοθάς» των συγγενών απερίγραπτος σύμφωνα με τοι κείμενο.

O Υπουργός Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κύριος Σταύρος Κοντονής, με την ευκαιρία της επίσκεψης του στα Χανιά, συνάντησε τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων Σταύρο Πολέντα και τον νομικό Σύμβουλο του Συλλόγου Δικηγόρο Χανίων Γεώργιο Περράκη, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα υπάρχοντα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ένα  τροχαίο δυστύχημα η ατύχημα και αντιμετωπίζουν οι οικογένειες μόνες τους.

 Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, στον δε Υπουργό αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δράσεις του Συλλόγου,  επιδόθηκε το σχετικό υπόμνημα με επίκεντρο θεσμικές αλλαγές για την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων.

Το υπόμνημα προς τον Υπουργό:

 Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

ΠΡΟΣ

  1. Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Σταύρο Κοντονή

Λ. Μεσογείων 96, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 7705186 – 210 7708961

  1. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

κ. Πολάκη Παύλο

Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 10187, Αθήνα, Τηλ: 210 5200406

Αγαπητέ Υπουργέ της Δικαιοσύνης και  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κύριε Σταύρο Κοντονή

Αγαπητέ  Αναπληρωτή Υπουργέ Υγείας  Κύριε Παύλο  Πολάκη,

Σχετικά  με τους τροχαίους θανάτους και σε ότι έχει σχέση με αυτό που αντιμετωπίζεται  ή παρατηρείται μετά το τροχαίο και μέχρι την παραλαβή της σορού του θύματος, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω που εδώ και χρόνια παρατηρούμε, χωρίς μέχρι  τώρα να βρεθεί  η πρέπουσα  και αναγκαία  λύση.

Το θύμα ενός τροχαίου αρχικά μεταφέρεται στον θάλαμο επειγόντων περιστατικών, όπου μετά την διαπίστωση ότι δεν ζει πλέον, μεταφέρεται αρχικά στον νεκροθάλαμο  προκειμένου να τοποθετηθεί στο «ΨΥΓΕΙΟ», μέχρι να μεταφερθεί για νεκροψία -νεκροτομή .

Στον χώρο αυτόν δεν υπάρχει ούτε έχει ορισθεί υπεύθυνος για την συνεχή καθαριότητά του, αλλά ούτε για την συμπλήρωση των στοιχείων του κάθε ενός αποθανόντος  στο  σχετικό  βιβλίο.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατάσταση του  χώρου  αυτού  στον οποίο εισέρχονται  και οι γονείς-συγγενείς των θυμάτων, να είναι συχνά σε απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη κατάσταση, γεγονός  που δεν μας τιμά καθόλου, δεν τιμά ούτε τον πολιτισμό μας, ούτε τη μνήμη του νεκρού αλλά και τον πόνο των δικών του ανθρώπων.

Το τραγικότερο δε, είναι όταν είναι αναγκαία η μεταφορά του νεκρού για νεκροψία – νεκροτομή, οπότε πρέπει να μεταφερθεί  η σωρός του στο Ρέθυμνο και τούτο γιατί  ο νεκροτόμος κινείται από το Ηράκλειο  μέχρι το Ρέθυμνο .

Ο οδηγός της νεκροφόρας παραλαμβάνει μόνος του την σορό, χωρίς την παρουσία υπευθύνου του Νοσοκομείου και την μεταφέρει στο Ρέθυμνο με έξοδα της οικογενείας του νεκρού!!!

Σε  περίπτωση που είναι μη εργάσιμος ημέρα και ώρα, ως είναι λογικό ο Ιατροδικαστής και ο νεκροτόμος, πρέπει σεβόμενοι  τον πόνο και την αγωνία της κάθε οικογένειας να κινηθούν με δικά τους έξοδα για εκπλήρωση της αποστολής των!!!

Όπως είναι όμως λογικό και δίκαιο, δεν είναι δυνατόν ούτε να έχουμε τους νεκρούς μας να τους κάνουν βόλτες με τις ημέρες , ούτε και να  προσφέρουν ο ιατροδικαστής και ο νεκροτόμος τις υπηρεσίες των σε χρόνο που δεν οφείλουν .

Κατόπιν των παραπάνω τραγικών διαπιστώσεων  και προκειμένου να τεθούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  οι βάσεις για την  ανθρώπινη, αξιοπρεπή και πολιτισμένη  μεταχείριση των νεκρών  από τροχαία και όχι μόνο, ο Σύλλογός μας με κάθε σεβασμό και εκτίμηση  που έχει στο πρόσωπό σας και προς επίτευξη της επιτυχίας  του  έργου σας και θεραπείας της ως άνω αναφερομένης απαράδεκτης  κατάστασης. 

                                          ΣΑΣ   ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ

1.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  είναι δυνατόν  να  εξετάσει τον τρόπο που η κάθε οικογένεια ενός θύματος εκτός των άλλων δραματικών καταστάσεων που έχει να αντιμετωπίσει, να μην  αντιμετωπίζει και την περίπτωση επιβάρυνσης εξόδων μεταφοράς του νεκρού στον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί  η προβλεπομένη νεκροψία νεκροτομή.

Κατά τις αργίες και  εορτές πρέπει να γίνεται η αναγκαία και  προβλεπομένη νεκροτομή – νεκροψία, χωρίς η οικογένεια να υφίσταται κάποια  οικονομική επιβάρυνση καθώς  και χωρίς επιπλέον  ψυχική και συναισθηματική φόρτιση.

Πρέπει  επιτέλους να σταματήσει η ανοχή μας στην εφαρμογή  του  προ δεκαετιών Νόμου,  που όριζε ότι η νεκροψία νεκροτομή γίνεται  ΜΟΝΟ  στην έδρα της κάθε Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, δηλαδή από όλο τον Έβρο στην Αλεξανδρούπολη, από όλη την Πελοπόννησο στην Πάτρα και από  ΟΛΑ  τα νησιά των  Δωδεκανήσων στην Ρόδο και να πραγματοποιείται επιτέλους στο Νοσοκομείο του κάθε Νομού με την χορήγηση  σχετικού φύλλου Πορείας στον ιατροδικαστή και νεκροτόμο για το νόμιμο της κίνησης  των και για την κάλυψη των εξόδων τους κίνησης των και ημερών εκτός έδρας. 

Η παράδοση για την  μεταφορά της σωρού για νεκροψία –νεκροτομή, πρέπει να γίνεται  από υπηρεσιακούς παράγοντες, με μέριμνα της Πολιτείας και με  κάθε υπευθυνότητα όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη περίσταση.

  1. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να ενισχύσει το Νοσοκομείο Χανιών ώστε 

                        α. Να  έχει διαθέσιμο  συνεργείο καθαρισμού  και ευταξίας  στον χώρο του προθαλάμου και ψυγείου, ώστε να μην ξαναβρεθεί ο χώρος αυτός σε κατάσταση εγκατάλειψης και πλήρους αδιαφορίας, 

                        β. Να έχει υπεύθυνο παρακολούθησης εισόδου και εξόδου κάθε νεκρού και καταγραφής των στο σχετικό βιβλίο,  ώστε στον χώρο αυτόν το κάθε γραφείο κηδειών να μην δρα ανεξέλεγκτα,

                         γ. Οι οικογένειες που παραλαμβάνουν  ή προσέρχονται για να αναγνωρίσουν  τους νεκρούς των από τον χώρο αυτόν, να στηρίζονται με μέριμνα του Νοσοκομείου από ειδικούς ψυχολόγους - κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους όποτε απαιτείται, οι οποίοι θα βρίσκονται στο χώρο για τον σκοπό αυτό.

                        δ. Να  έχει την δυνατότητα ορισμού υπευθύνου,  προκειμένου να ελέγχει αρμοδίως ποιος μεταφέρει την σωρό του νεκρού για ποιο σκοπό και για πού, 

                        ε. Να έχει εκ νέου την δυνατότητα λειτουργίας του Νεκροτομείου, καθότι διαθέτει σύγχρονο χώρο  και εξοπλισμό για νεκροψίες Νεκροτομές.

Εκτίμησή μας είναι ότι με την εφαρμογή  και υλοποίηση των παραπάνω προτάσεών μας, θα βελτιωθεί η υπάρχουσα απαράδεκτη και προσβλητική κατάσταση που υπάρχει στον χώρο αυτόν, στον οποίο θα έπρεπε ο σεβασμός για τους νεκρούς μας να έχει ξεχωριστή θέση.

Έχοντας βιώσει και αντιμετωπίσει ως Πρόεδρος του παραπάνω Συλλόγου τα παραπάνω θλιβερά και απαράδεκτα φαινόμενα,  εύχομαι κανένας άλλος πατέρας να μην αντικρίσει το νεκρό παιδί του «πεταμένο  κυριολεκτικά, σε ένα χώρο του νοσοκομείου μαζί με σακούλες απορριμμάτων, κενές κάσες νεκρών και σκουπίδια, ούτε  να ζήσει τον εφιάλτη της περιφοράς του νεκρού παιδιού  ή ανθρώπου του, αρκετές ημέρες μετά  με τα πλοία της γραμμής ή με νεκροφόρες, για να πραγματοποιηθεί η νεκροψία νεκροτομή   στην έδρα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της περιοχής και  φυσικά  με έξοδα της οικογενείας π.χ. από την Νήσο   Πάτμο ή Σύμη στην Ρόδο  ή από τα Δίκαια του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη και από το Γύθειο ή την Καλαμάτα στην Πάτρα.

Είμαστε βέβαιοι και ελπίζουμε ότι ανταποκρινόμενοι στο ανθρωπιστικό αίσθημα που ως γνωστόν σας διακατέχει αμφοτέρους, θα φροντίσετε προσωπικά ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Μετά τιμής

           Ο Πρόεδρος

Σταύρος Πολέντας

Αρ. Πρωτ: 603

 Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

 ΠΡΟΣ

Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 κ. Σταύρο Κοντονή

  1. Πρόταση για έγκριση σύστασης Ειδικού Ταχύρυθμου Σχολείου Εκπαίδευσης Προανακριτικών Υπαλλήλων, για την διεκπεραίωση ποινικών δικογραφιών για τροχαία, θανατηφόρα ή με τραυματισμούς.

Η σύνταξη δικογραφιών για τροχαίους θανάτους απαιτεί τεχνική επάρκεια, γνώση κανονισμών και νομοθεσίας, διορατικότητα, ικανότητα αποτύπωσης και τεκμηρίωσης των γεγονότων του τροχαίου που χωρίς ειδική κατάρτιση και εκπαίδευση, η δικογραφία θα έχει σημαντικές και τραγικές ελλείψεις.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αείμνηστος Ρούσσος Παπαδάκης είχε διαπιστώσει ότι χρειάζεται από τους Εισαγγελείς όλης της Χώρας μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στα στοιχεία της Αστυνομίας .

  1. Σεμινάρια για ανάκτηση δεδομένων από ψηφιακούς ταχογράφους .
  1. Ορισμός Εισαγγελέα Τροχαίων κατά Εφετείο .
  1. Παράταση λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων με την καταβολή Υπερωριών στους γραμματείς της έδρας για την μείωση των συνεχών αναβολών προκειμένου να παύσει η βάναυση αυτή ταλαιπωρία.
  1. Χαρακτηρισμός του θανάτου σε τροχαίο ως ιδιώνυμου εγκλήματος, με διακρίσεις ως προς την υπαιτιότητα ( ενδεχόμενος δόλος, αμέλεια Βαριά ή ελαφρά κλπ), ώστε να σταματήσει επιτέλους η συνήθης ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και να μην τιμωρείται κανένας.
  1. Στον υπεύθυνο τροχαίου θανάτου ή τραυματισμού να αφαιρείται η Άδεια Οδήγησης με την διαδικασία του Αυτοφώρου, διότι σύμφωνα με το άρθρο 96 του 2696/ΚΟΚ αφαιρείται με δικαστική απόφαση, δηλαδή πότε, και άραγε μετά από πόσα χρόνια??
  1. Σε περίπτωση θανατηφόρου τροχαίου ο αποκλειστικά υπαίτιος οδηγός με απόφαση Εισαγγελέα και Ανακριτή να προφυλακίζεται και όχι να κυκλοφορεί ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ την ώρα της κηδείας του νεκρού .
  1. Στο Ποινικό Δικαστήριο υπόθεση τροχαίου θανάτου να έχει σειρά προτεραιότητας στο πινάκιο έναντι άλλων ΑΠΛΩΝ υποθέσεων, ανεξάρτητα από τον χρόνο τέλεσής των.
  1. Σε περιπτώσεις αναβολής δίκης στο πινάκιο οι υποθέσεις τροχαίων θανάτων να προηγούνται άλλων απλών υποθέσεων.
  1. Σύμφωνα με τον Ν.3904/2010, η διαπίστωση χρήσης οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών, είναι πράξη που δεν εμφανίζει εγκληματικό άδικο. Με τη λογική αυτή, υπάρχει άραγε πρόθεση μείωσης των τροχαίων;
  1. Παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν περισσότερα κέρδη το 2017 από το 2016, εν τούτοις τα δικαστήρια επιδικάζουν χρηματικά ποσά ως ψυχική οδύνη τόσο μικρά, ώστε να υπάρχει ΑΔΙΚΙΑ εις βάρος των οικογενειών των θυμάτων ή των βαριά τραυματισμένων και σε αναπηρία θυμάτων, με αποτέλεσμα τον πλουτισμό των εταιριών και την οικονομική και κοινωνική καταστροφή των οικογενειών των τροχαίων θυμάτων και των τροχαίων θυμάτων.

neakriti.gr

Δείτε σχετικές κατηγορίες επιχειρήσεων του Ηρακλείου μέσα από τον κατάλογο του creteplus.gr.

Νοσοκομεία Ηράκλειο Κρήτης
Τα νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου μέσα στον κατάλογο του creteplus.gr.

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.