Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΣτον «αέρα» εκατοντάδες καρκινοπαθείς στην Κρήτη

Στον «αέρα» εκατοντάδες καρκινοπαθείς στην Κρήτη

Κρήτη | 23/01/2020 - 14:11
Στον «αέρα» εκατοντάδες καρκινοπαθείς στην Κρήτη
Αφήνουν καρκινοπαθείς χωρίς θεραπεία

Απίστευτες καταστάσεις, που καταγράφονται στον χώρο της δημόσιας Υγείας στην Κρήτη και μάλιστα στις... πλάτες των καρκινοπαθών, ήρθαν στο φως, αφού, βάσει καταγγελιών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΟΚ), υπάρχουν νοσοκομεία, όπως το Βενιζέλειο, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της τακτικής και απαραίτητης θεραπείας που υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς στο νησί.

Ογκολογικές κλινικές χωρίς τις απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων και ασθενείς που αναγκαστικά βλέπουν το “φως” της ζωής να “τρεμοπαίζει” και το ιατρικό προσωπικό να σηκώνει κυριολεκτικά τα χέρια ψηλά... είναι το σκηνικό που περιγράφηκε στην τηλεοπτική εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” από τον διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Νίκο Ανδρουλάκη, εικόνα που ωστόσο καταγράφεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με το “αφτί” των ιθυνόντων στο υπουργείο Υγείας να μην “ιδρώνει” μέχρι στιγμής και παρά τις πιέσεις των διοικήσεων...

«Μπήκαμε στη διαδικασία να ψάχνουμε παντού σε όλη την Ελλάδα σε ιδιωτικά φαρμακεία και σε δημόσια, μήπως τυχόν υπάρχουν κάποια έστω λίγα αποθέματα, να συμπληρώσουμε μία δόση από ’δω, μία δόση από ’κει», σημειώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, περιγράφοντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ιατρών να παρέχουν την απαραίτητη θεραπεία στους καρκινοπαθείς, εξηγεί πως οι ελλείψεις των φαρμάκων οδηγούν αφενός στην αναβολή της θεραπείας και αφετέρου στην παράταση αγωνίας του ασθενούς.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, πρόκειται για παλιά και φτηνά σκευάσματα τα οποία δεν εισάγουν στην Ελλάδα οι φαρμακευτικές εταιρείες και ως εκ τούτου πολλές φορές οι καρκινοπαθείς, αλλά και οι γιατροί μένουν “ξεκρέμαστοι”. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών είτε να καθυστερούν είτε να αναβάλλονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενούς.

Μάλιστα, εδώ και ένα μήνα το Βενιζέλειο Νοσοκομείο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της τακτικής και απαραίτητης θεραπείας στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς.

Δε λείπουν δε, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση, και οι φαρμακευτικές “αλχημείες” από τους ίδιους τους γιατρούς, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες, προσπάθειες ωστόσο που δεν παρέχουν εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητά τους.

Σε Ρέθυμνο και Χανιά

Και μπορεί το Βενιζέλειο Νοσοκομείο να βρέθηκε στο “στόχαστρο” των καταγγελιών της ΕΛΟΚ, όμως, όπως δραματικά διαπιστώνεται, νοσοκομεία όπως του Ρεθύμνου και των Χανίων βρίσκονται στην ίδια τραγική κατάσταση, με τους ασθενείς να γίνονται έρμαια της τακτικής του υπουργείου Υγείας και τις ελλείψεις και παραλείψεις να σφίγγουν τη “θηλιά στον λαιμό” των καρκινοπαθών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής, μετά και τα όσα ειπώθηκαν, ενημέρωσε πως από χθες κιόλας, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται και ο μηχανισμός ανεύρεσης των φαρμάκων να “παίρνει μπροστά”, έναν μήνα μετά την καθημερινή απόγνωση που βίωναν ιατρικό προσωπικό και καρκινοπαθείς...

Το οξύμωρο

Μην ξεχνάμε, όμως, το οξύμωρο της υπόθεσης: από το «βρέθηκε η “εξόντωση” του καρκίνου» στο «δεν έχουμε φάρμακα στην Ελλάδα»...

Μόλις δύο 24ωρα πριν “είδε” το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι Βρετανοί επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σιούελ, ανακάλυψαν ένα νέο ανοσοποιητικό κύτταρο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οριστική θεραπεία του καρκίνου. Κύτταρο που, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Aνοσολογίας “Nature Immunology”, διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες. Οι εργαστηριακές μελέτες, μάλιστα, που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας. Πόσο αντιφατικά συναισθήματα για τους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, την ώρα που οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους λόγω έλλειψης... φτηνών φαρμάκων όπως δραματικά αποκαλύφθηκε..!

Η απάντηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης: «Θα εφοδιαστούν άμεσα τα νοσοκομεία»

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στην έλλειψη αντινεοπλασματικού σκευάσματος, η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης ενημερώνει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα νοσοκομεία της Κρήτης θα εφοδιαστούν με τον απαραίτητο αριθμό των συγκεκριμένων φιαλιδίων με βάση την πλατίνα, μετά από την εισαγωγή παρτίδας που έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, και προς αποφυγή κάθε ανησυχίας, οι θεραπείες των ασθενών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα».

«Εγκληματική ενέργεια»

Κι αφού μιλάμε για ανθρώπους στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής τους, που μάχονται χωρίς “όπλα” - καθώς για άγνωστο λόγο τα στερούνται- η πρόεδρος τους Συλλόγου “Ευ Ζω με τον Καρκίνο”, κ. Καίτη Κουναλάκη, δε διστάζει να κάνει λόγο «εγκληματική ενέργεια» και «ανευθυνότητα των φαρμακευτικών εταιρειών».

Ο Σύλλογος “Ευ Ζω” έχει ήδη επικοινωνήσει με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και η Ομοσπονδία - που δέχεται κραυγές αγωνίας από όλη τη χώρα - έχει ενημερώσει για το θέμα εταιρείες και το υπουργείο Υγείας. Όσο για το πού μπορεί να οφείλονται οι ελλείψεις, η κ. Κουναλάκη απαντά ότι «δεν ξέρουμε εάν είναι πραγματικές ή τεχνητές οι ελλείψεις, εάν υπάρχει προσπάθεια να αυξηθεί η τιμή του φαρμάκου ή συμβαίνει κάτι άλλο»...

Μιλώντας στο neakriti.gr και τη δημοσιογράφο Φιλία Σαριδάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε πως «υπάρχει έλλειψη σε ένα φτηνό φάρμακο (κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ) και αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ γίνονται θεραπείες με πλατίνα, αλλά με φάρμακα δεύτερης γραμμής. Αν παραταθεί η έλλειψη για μεγάλο διάστημα, οι γιατροί θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε άλλες θεραπείες. Δεν μπορούν να αφήσουν τους ασθενείς να “πολεμούν” τον καρκίνο χωρίς “όπλο”. Οι γιατροί είναι ανήσυχοι και κινητοποιημένοι. Οι ασθενείς τα βάζουν με τον γιατρό και θεωρούν ότι πρέπει να βρει μια λύση. Δεν ξέρουν ποιος ευθύνεται για την κατάσταση, όμως δεν ευθύνονται οι γιατροί. Δέκα φαρμακευτικές εταιρείες έχουν το ίδιο φάρμακο...».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Μαθητές γυμνασίου τα «έτσουξαν»: Πώς τους «κατάλαβε» ο…

Κατά τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, 18 μαθητές γυμνασίου από την Ιεράπετρα, επτά αγόρια και έντεκα κορίτσια, συμμετείχαν σε πάρτι στον χώρο του σχολείου, κατά τη διάρκεια…

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο θερμοκήπιο του

Τον εντόπισαν συγγενικά του πρόσωπα

Κορωνοϊός: Ασκήσεις προσομοίωσης από το ΕΚΑΒ στην Κρήτη

Ετοιμότητα στην Κρήτη για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών

Ανώγεια: Μαρτυρία σοκ 80χρονης που βασανίστηκε από ληστές

Ο εφιάλτης που βίωσε στα χέρια των ληστών

Έτσι θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος της Κρήτης

Σε «Ώρα Αιχμής» το βασικό χαρακτηριστικό του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα, όταν αυτός ολοκληρωθεί στη Μεγαλόνησο

Μεσαρά: Γονείς κτύπησαν Διευθυντή σχολείου!

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Έγκλημα στην παραλία Αλμυρού: Το θύμα βρέθηκε με κομμένα…

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος με θύμα έναν 23χρονο στο Λασίθι

Bombo Kids: Συγκινητικές εικόνες από την Κρητική αποστολή στην…

13 εθελοντές του Bombo Kids, μεταξύ αυτών και οι «δικοί μας» Ανδριανή Αγγελιδάκη και Αντώνης Ρενιέρης, στην μακρινή Ουγκάντα

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα για σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου-Τι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στις Γούρνες Πεδιάδας

Συναγερμός στις Αρχές

Στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τροχαίο

Σύγκρουση ΙΧ στον ΒΟΑΚ

Σημαντική συνεργασία για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης…

Μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και Ξενοδόχων Κρήτης

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Ταξίδι – εξπρές για σχολείο της…

Τι αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης στο cretapost

Η Κρήτη παγκόσμιος προορισμός για canyoning

Παγκόσμια συνάντηση RIC 2020 Crete-Τον Απρίλιο στην πόλη της Ιεράπετρας

Ανώγεια: Εφιάλτης για ηλικιωμένη γυναίκα - Την βασάνισαν…

Πρωτοφανές περιστατικό στα Ανώγεια

Ψεκασμοί και με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα: Επιτρέπονται…

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Την παρέσυρε και τη σκότωσε το ίδιο της το αυτοκίνητο

Αναπάντητα ερωτήματα στο απίστευτο τροχαίο με θύμα μία 48χρονη

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά στην εθνική οδό - Είχαν «Άγιο» οι…

Άμεση κινητοποίηση από πυροσβεστική και αστυνομία

Ψάχνουν 90 μεγαβάτ για να μην έχουμε… μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Λύσεις για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμα ισχύος στην Κρήτη αναζητούν κεντρικοί και τοπικοί φορείς

Καθαρά Δευτέρα: Τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη; - Βελτιωμένος…

Ο καιρός της Κυριακής των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Τσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων…

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο νόμος είναι σαφής.

Διόδια στον ΒΟΑΚ: Ξεκάθαρο «όχι» από τον Σταύρο Αρναουτάκη

Με την φράση, "Οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια στο νέο σύγχρονο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης όταν κατασκευαστεί", απάντησε ο Σταύρος Αρναουτάκης σε επερώτηση…

Χειροπέδες σε 63χρονο με ναρκωτικές ουσίες

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 170 γραμμάρια κάνναβη

Τζόκερ: Στην Κρήτη ένα από τα τυχερά 5άρια

Η «Θεά Τύχη» χαμογέλασε… στην Βιάννο

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Περιφέρεια Κρήτης: Επιμένουμε σε ΒΟΑΚ χωρίς διόδια

Σε εξέλιξη το περιφερειακό συμβούλιο

ΒΟΑΚ: Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται» καταιγίδες και ισχυροί…

Προειδοποιεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Τι αναφέρουν τα θύματα που εξαπατήθηκαν από 25χρονη σε νοσοκομείο

Τους έταζε μέχρι και εισαγωγή στην αστυνομία

Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη

Έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού

Σοκάρει η νέα αυτοχειρία στην Κρήτη- Εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΗ ο αυτόχειρας

Τροχαίο: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μηχανή

Το ατύχημα συνέβη στην Ανατολική Κρήτη

Αγροτικό «κόλλησε» σε λάσπες – Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Στον Αρχάγγελο του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με φυτοφάρμακο έβαλε… τέλος…

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο

Μηχανή συγκρούστηκε με λεωφορείο

Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής

Καιρός Τσικνοπέμπτη: Πού θα βρέξει - Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Τσικνοπέμπτη

Κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα

Από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο αστυνομικός - Έσπασε το ψυγείο…

Ο οδηγός του περιπολικού, βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας

Στο ρυθμό της Αποκριάς ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Από Τσικνοπέμπτη έως Καθαρά Δευτέρα

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών για την σχολική στέγη

Aπαντήσεις στον Νίκο Ηγουμενίδη για αρκετά σχολεία του Ν. Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξετάσεων για επαγγελματικό δίπλωμα

Μέχρι 11 Μαρτίου η κατάθεση δικαιολογητικών

Νεκρή χελώνα σε παραλία των Γουβών

Εντοπίστηκε από περαστικούς

Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε λεωφορείο

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.