Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠροσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν Κρητικούς αγρότες

Προσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν Κρητικούς αγρότες

Κρήτη | 10/12/2019 - 08:08
Προσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν Κρητικούς αγρότες
Έχουν σημειωθεί κρούσματα και στην Κρήτη

Τα κυκλώματα των εισαγόμενων και εγχώριων «αετονύχηδων» εμπόρων «μαϊμού», συνεχίζουν να εξαπατούν αγροτικούς συνεταιρισμούς, εμπόρους και μεμονωμένους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, δημιουργώντας μεγάλη απώλεια εισοδημάτων στα θύματα τους, αλλά και πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Στην Κρήτη πριν τρία χρόνια διεθνές κύκλωμα απατεώνων «έβαλε στο χέρι» αγροτικό συνεταιρισμό, χρεώνοντας τους συνεταίρους με το ποσόν των 160.000 ευρώ.

Πέρυσι και πρόπερσι σπείρα αδίστακτων απατεώνων δρούσε ανενόχλητη σε αγροτικές περιοχές του Βελβεντού, της Καβάλας, της Πελοποννήσου και της Νοτιοανατολικής Κρήτης, έχοντας στοχεύσει ειδικότερα στην εξαπάτηση εμπόρων, παραγωγών και ομάδων βιοκαλλιεργητών της Ιεράπετρας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε στο αστυνομικό δελτίο η πιο πρόσφατη σχετική επιχείρηση που είχε σαν αποτέλεσμα την σύλληψη του φερόμενου δράστη της απάτης.

Σύμφωνα με την αστυνομία το προηγούμενο διάστημα, ο φερόμενος δράστης έλαβε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Κίσσαβος» στη Αγιά Λάρισας, 17.500 κιλά μήλα και λωτούς, αξίας 12.500 ευρώ, χωρίς να πληρώσει.

Η σύλληψη του δήθεν εμπόρου, έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Λαχαναγορά της Αθήνας, όταν ο συνεταιρισμός -σε συνεννόηση με την αστυνομία- θα του παρέδιδε την τρίτη κατά σειρά παραγγελία που θα ήταν και η μεγαλύτερη.

Το εν λόγω άτομο στις 21 Νοεμβρίου παρήγγειλε εκπροσωπώντας -υποτίθεται- φερέγγυα εταιρεία, 2 τόνους μήλα και λωτούς αξίας 1.400 ευρώ.

Ακολούθησε ακόμη μια παραγγελία στα τέλη Νοεμβρίου. Όμως ήδη οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού άρχισαν να ψάχνουν πληροφορίες για τον δράστη. Αυτός επανήλθε για τρίτη φορά κάνοντας μια μεγάλη παραγγελία.

Το φορτίο έφυγε για την Αθήνα το περασμένο Σάββατο. Η παραγγελία παραδόθηκε κανονικά και οι αστυνομικές αρχές που καραδοκούσαν, συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Η αστυνομία εξετάζει αν ο εν λόγω φερόμενος δράστης, συνδέεται με μια παρόμοια υπόθεση εξαπάτησης που σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό στην Άρτα.

Κρούσματα και στην Κρήτη

Στην Ιεράπετρα όπου έχουν ακουστεί τα τρία τελευταία χρόνια ορισμένες περιπτώσεις απάτης με θύματα συνεταιρισμούς, είναι βέβαιο ότι έχουν υπάρξει και πολλές άλλες περιπτώσεις μικρών εμπόρων η μεμονωμένων αγροτών που κρύβουν από τα φώτα της δημοσιότητας την περιπέτεια τους.

Οι έμποροι και οι αγρότες της Ιεράπετρας προσπαθούν να βρουν τρόπους να παγιδεύσουν τους απατεώνες, όταν αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον «πελάτη» τους.

Οι απατεώνες που παρουσιάζονται ως γνωστοί και επώνυμοι έμποροι της Λαχαναγοράς των Αθηνών, η του εξωτερικού, προσεγγίζουν τηλεφωνικά τα θύματα τους, συνήθως Σαββατοκύριακα η αργίες, ζητώντας να αγοράσουν κηπευτικά, χωρίς όμως να προκαταβάλουν την αξία τους.

Όταν ο απατεώνας έχει δώσει υπαρκτά φορολογικά στοιχεία κάποιου ανυποψίαστου σοβαρού εμπόρου και ο αποστολέας αναζητήσει τον γνωστό έμπορο, για να πληρωθεί το τιμολόγιο που έχει κόψει στα υπαρκτά στοιχεία της εταιρείας του, ο «λαχαναγορίτης» έμπορος, τα στοιχεία του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί από τους επιδέξιους απατεώνες, μένει άναυδος, καθώς δε γνωρίζει φυσικά τίποτα… για την υπόθεση.

Η ίδια η κάποια παρόμοια σπείρα, έχει επανεμφανιστεί τηλεφωνώντας σε γνωστούς εμπόρους και ανυποψίαστους παραγωγούς της Ιεράπετρας, ζητώντας μεγάλες αποστολές κηπευτικών χωρίς προπληρωμή.

Όταν αυτοί που «ενοχλούνται» στην Ιεράπετρα, ζητούν να γίνει προκαταβολικά η κατάθεση της αξίας των προϊόντων στην Τράπεζα, η απάντηση που παίρνουν είναι ότι δεν μπορούν να τους πληρώσουν προκαταβολικά και ζητούν ως εναλλακτική λύση το όνομα κάποιου άλλου διαθέσιμου παραγωγού ή εμπόρου που είναι εφικτό να στείλει προϊόντα στην Αθήνα επί πιστώσει.

Αυτή η αδίστακτη σπείρα των απατεώνων κατάφερε να εξαπατήσει παλαιότερα και τον πρώην πρόεδρο των Εμπόρων Κηπευτικών Ιεράπετρας δίνοντάς του φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστου εμπόρου της Λαχαναγοράς της Αθήνας, επιτυγχάνοντας τελικά να του αρπάξουν με μαφιόζικο τρόπο κηπευτικά αξίας 4.000 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2017, η ίδια -προφανώς- σπείρα, χρησιμοποιώντας το όνομα γνωστού εμπόρου της Λαχαναγοράς των Αθηνών, επιχείρησε να στήσει την ίδια απάτη στην ομάδα των βιοκαλλιεργητών της Ιεράπετρας.

«Παρόμοια περιστατικά δεν σταμάτησαν ποτέ να μας απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια από τις γάγγραινες του εμπορίου. Περισσότερα προβλήματα έχουμε με εκείνους τους “αλεξιπτωτιστές εμπόρους” από τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, που διακινούν ατυποποίητα αγροτικά προϊόντα μεταφέροντας τα με κλούβες από το χωράφι, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και φορολογικά στοιχεία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσφημούνται τα προϊόντα μας και να μην πληρώνονται οι συνεταιρισμοί, οι παραγωγοί και οι μικροί έμποροι.

Πρέπει αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους παραβάτες, για να ελαχιστοποιηθούν αυτά τα φαινόμενα, που δημιουργούν απώλειες στα δημόσια έσοδα του κράτους και οδηγούν στη χρεωκοπία συνεταιρισμούς και μεμονωμένους αγρότες», λέει ο Λασιθιώτης κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Ελλάδας.

Η μέθοδος της απάτης που χρησιμοποιούν οι σπείρες είναι διεθνώς γνωστή και σε κάποιες περιπτώσεις έχει πληρωθεί πολύ ακριβά από Ομάδες και Συνεταιρισμούς παραγωγών σε όλη την Ελλάδα.

Αν υπάρξει καλή συνεργασία των υποψηφίων θυμάτων αυτών των απατεώνων με την Ελληνική Αστυνομία, τα εκτελεστικά της όργανα και ο «εγκέφαλος» της εύκολα μπορούν να παγιδευτούν, να συλληφθούν και να δώσουν λόγο στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.