Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠροσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν Κρητικούς αγρότες

Προσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν Κρητικούς αγρότες

Κρήτη | 10/12/2019 - 08:08
Προσοχή: «Αλεξιπτωτιστές» και «μαϊμού» έμποροι εξαπατούν Κρητικούς αγρότες
Έχουν σημειωθεί κρούσματα και στην Κρήτη

Τα κυκλώματα των εισαγόμενων και εγχώριων «αετονύχηδων» εμπόρων «μαϊμού», συνεχίζουν να εξαπατούν αγροτικούς συνεταιρισμούς, εμπόρους και μεμονωμένους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, δημιουργώντας μεγάλη απώλεια εισοδημάτων στα θύματα τους, αλλά και πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Στην Κρήτη πριν τρία χρόνια διεθνές κύκλωμα απατεώνων «έβαλε στο χέρι» αγροτικό συνεταιρισμό, χρεώνοντας τους συνεταίρους με το ποσόν των 160.000 ευρώ.

Πέρυσι και πρόπερσι σπείρα αδίστακτων απατεώνων δρούσε ανενόχλητη σε αγροτικές περιοχές του Βελβεντού, της Καβάλας, της Πελοποννήσου και της Νοτιοανατολικής Κρήτης, έχοντας στοχεύσει ειδικότερα στην εξαπάτηση εμπόρων, παραγωγών και ομάδων βιοκαλλιεργητών της Ιεράπετρας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε στο αστυνομικό δελτίο η πιο πρόσφατη σχετική επιχείρηση που είχε σαν αποτέλεσμα την σύλληψη του φερόμενου δράστη της απάτης.

Σύμφωνα με την αστυνομία το προηγούμενο διάστημα, ο φερόμενος δράστης έλαβε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Κίσσαβος» στη Αγιά Λάρισας, 17.500 κιλά μήλα και λωτούς, αξίας 12.500 ευρώ, χωρίς να πληρώσει.

Η σύλληψη του δήθεν εμπόρου, έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Λαχαναγορά της Αθήνας, όταν ο συνεταιρισμός -σε συνεννόηση με την αστυνομία- θα του παρέδιδε την τρίτη κατά σειρά παραγγελία που θα ήταν και η μεγαλύτερη.

Το εν λόγω άτομο στις 21 Νοεμβρίου παρήγγειλε εκπροσωπώντας -υποτίθεται- φερέγγυα εταιρεία, 2 τόνους μήλα και λωτούς αξίας 1.400 ευρώ.

Ακολούθησε ακόμη μια παραγγελία στα τέλη Νοεμβρίου. Όμως ήδη οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού άρχισαν να ψάχνουν πληροφορίες για τον δράστη. Αυτός επανήλθε για τρίτη φορά κάνοντας μια μεγάλη παραγγελία.

Το φορτίο έφυγε για την Αθήνα το περασμένο Σάββατο. Η παραγγελία παραδόθηκε κανονικά και οι αστυνομικές αρχές που καραδοκούσαν, συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Η αστυνομία εξετάζει αν ο εν λόγω φερόμενος δράστης, συνδέεται με μια παρόμοια υπόθεση εξαπάτησης που σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό στην Άρτα.

Κρούσματα και στην Κρήτη

Στην Ιεράπετρα όπου έχουν ακουστεί τα τρία τελευταία χρόνια ορισμένες περιπτώσεις απάτης με θύματα συνεταιρισμούς, είναι βέβαιο ότι έχουν υπάρξει και πολλές άλλες περιπτώσεις μικρών εμπόρων η μεμονωμένων αγροτών που κρύβουν από τα φώτα της δημοσιότητας την περιπέτεια τους.

Οι έμποροι και οι αγρότες της Ιεράπετρας προσπαθούν να βρουν τρόπους να παγιδεύσουν τους απατεώνες, όταν αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον «πελάτη» τους.

Οι απατεώνες που παρουσιάζονται ως γνωστοί και επώνυμοι έμποροι της Λαχαναγοράς των Αθηνών, η του εξωτερικού, προσεγγίζουν τηλεφωνικά τα θύματα τους, συνήθως Σαββατοκύριακα η αργίες, ζητώντας να αγοράσουν κηπευτικά, χωρίς όμως να προκαταβάλουν την αξία τους.

Όταν ο απατεώνας έχει δώσει υπαρκτά φορολογικά στοιχεία κάποιου ανυποψίαστου σοβαρού εμπόρου και ο αποστολέας αναζητήσει τον γνωστό έμπορο, για να πληρωθεί το τιμολόγιο που έχει κόψει στα υπαρκτά στοιχεία της εταιρείας του, ο «λαχαναγορίτης» έμπορος, τα στοιχεία του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί από τους επιδέξιους απατεώνες, μένει άναυδος, καθώς δε γνωρίζει φυσικά τίποτα… για την υπόθεση.

Η ίδια η κάποια παρόμοια σπείρα, έχει επανεμφανιστεί τηλεφωνώντας σε γνωστούς εμπόρους και ανυποψίαστους παραγωγούς της Ιεράπετρας, ζητώντας μεγάλες αποστολές κηπευτικών χωρίς προπληρωμή.

Όταν αυτοί που «ενοχλούνται» στην Ιεράπετρα, ζητούν να γίνει προκαταβολικά η κατάθεση της αξίας των προϊόντων στην Τράπεζα, η απάντηση που παίρνουν είναι ότι δεν μπορούν να τους πληρώσουν προκαταβολικά και ζητούν ως εναλλακτική λύση το όνομα κάποιου άλλου διαθέσιμου παραγωγού ή εμπόρου που είναι εφικτό να στείλει προϊόντα στην Αθήνα επί πιστώσει.

Αυτή η αδίστακτη σπείρα των απατεώνων κατάφερε να εξαπατήσει παλαιότερα και τον πρώην πρόεδρο των Εμπόρων Κηπευτικών Ιεράπετρας δίνοντάς του φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστου εμπόρου της Λαχαναγοράς της Αθήνας, επιτυγχάνοντας τελικά να του αρπάξουν με μαφιόζικο τρόπο κηπευτικά αξίας 4.000 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2017, η ίδια -προφανώς- σπείρα, χρησιμοποιώντας το όνομα γνωστού εμπόρου της Λαχαναγοράς των Αθηνών, επιχείρησε να στήσει την ίδια απάτη στην ομάδα των βιοκαλλιεργητών της Ιεράπετρας.

«Παρόμοια περιστατικά δεν σταμάτησαν ποτέ να μας απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια από τις γάγγραινες του εμπορίου. Περισσότερα προβλήματα έχουμε με εκείνους τους “αλεξιπτωτιστές εμπόρους” από τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, που διακινούν ατυποποίητα αγροτικά προϊόντα μεταφέροντας τα με κλούβες από το χωράφι, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και φορολογικά στοιχεία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσφημούνται τα προϊόντα μας και να μην πληρώνονται οι συνεταιρισμοί, οι παραγωγοί και οι μικροί έμποροι.

Πρέπει αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους παραβάτες, για να ελαχιστοποιηθούν αυτά τα φαινόμενα, που δημιουργούν απώλειες στα δημόσια έσοδα του κράτους και οδηγούν στη χρεωκοπία συνεταιρισμούς και μεμονωμένους αγρότες», λέει ο Λασιθιώτης κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Ελλάδας.

Η μέθοδος της απάτης που χρησιμοποιούν οι σπείρες είναι διεθνώς γνωστή και σε κάποιες περιπτώσεις έχει πληρωθεί πολύ ακριβά από Ομάδες και Συνεταιρισμούς παραγωγών σε όλη την Ελλάδα.

Αν υπάρξει καλή συνεργασία των υποψηφίων θυμάτων αυτών των απατεώνων με την Ελληνική Αστυνομία, τα εκτελεστικά της όργανα και ο «εγκέφαλος» της εύκολα μπορούν να παγιδευτούν, να συλληφθούν και να δώσουν λόγο στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

«Θραύση» κάνει η κρουαζιέρα στην Κρήτη

Εντυπωσιακή η άνοδος της κρουαζιέρας στο νησί

Η Πλατεία Ελευθερίας το 1908 - Μοναδικό ντοκουμέντο για την…

Τι κάνει «όμορφη» μια πόλη; Μα οι ιστορίες της…

«Η Κρήτη μας ανήκει»! Ανιστόρητοι, προκλητικοί και επικίνδυνοι…

Νέο ανθελληνικό παραλήρημα στην τουρκική πολιτική σκηνή

Σεισμός με το… καλημέρα στην Κρήτη

Έντασης 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Γρίπη: Η Κρήτη πρώτη στους εμβολιασμούς – Τι δείχνουν τα…

Αντιγριπικό μέτωπο χτίζεται στο ΕΣΥ - Ρεκόρ 5ετιας στους εμβολιασμούς

Αυξημένα τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη…

To υψηλότερο ποσοστό σε επίπεδο Ευρώπης στην κακοποίηση των γυναικών

Επιτέθηκε στο θηροφύλακα ο… παράνομος κυνηγός

Του προκάλεσε σωματικές βλάβες

Συννεφιασμένος ο ουρανός στην Κρήτη

Η πρόγνωση του καιρού

Ρέθυμνο: Μετά τα “νανάκια” εντοπίστηκαν και οι καλλιεργητές…

Σχηματίστηκε δικογραφία, σε βάρος δύο Ελλήνων 49 και 47 ετών

Εγκρίθηκαν τα δρομολόγια Golden Star Ferries και Fast Ferries

Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Πέντε στο σκαμνί για τον ξυλοδαρμό μεταναστών

Σε δεύτερο βαθμό εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση της άγριας επίθεσης στη Βαϊνιά

Νεκρός στο Ρέθυμνο: Βγήκε στο μπαλκόνι και έκανε βουτιά…

Τραγωδία στο Ρέθυμνο το βράδυ της Πέμπτης

Άγριος ξυλοδαρμός στον Άγιο Νικόλαο – Του έστησε παγίδα…

Απίστευτο περιστατικό βίας στον Άγιο Νικόλαο, επίθεση και ξυλοδαρμός ηλικιωμένου κτηνοτρόφου από την Κριτσά

«Aπαγορευμένη» η λέξη ... ρακή!

Μόνο οι ποτοποιοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο “τσικουδιά” ή “τσίπουρο”

Αποκαλύπτουν τα μυστικά του δίκταμου επιστήμονες ΙΤΕ -…

Τα μυστικά των φυτών βρίσκονται κρυμμένα μέσα στα γονιδίωμά τους

Προστατέψτε την υγεία του δέρματος σας …..αλλά και την…

Τι αναφέρει η Ένωση Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης

Καιρός: Τσουχτερό το κρύο τις επόμενες ημέρες και ισχυροί…

«Θα επικρατήσει το κρύο τις επόμενες ημέρες»

Προσφυγικό: Η εναλλακτική της ΠΕΔ Κρήτης για τη φιλοξενία…

Εμμένει στο «όχι» για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στο νησί

Αναβιώνει στο δικαστήριο το άγριο έγκλημα με τις… μαγκούρες

Η δολοφονία του Κ. Προβιδάκη εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό

Γρίπη: Στην εντατική γυναίκα με τον ιό Η3N2

Μεταφέρθηκε από την Ιεράπετρα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ ο Μιχάλης Χωραφάς

Ο Γιώργος Ταβερναράκης θα καθίσει στην καρέκλα του προέδρου από το 2022 έως και τον Μάιο του 2024

Μητέρα βρέφους που πέθανε σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο:…

Οι γονείς περιγράφουν πως «έχασαν» το 3 μηνών «αγγελούδι» τους, ενώ έκαναν διακοπές στην Κρήτη

Κακοκαιρία στην Κρήτη : Έτσι θα προφυλαχτούμε από τα ακραία…

Κακοκαιρία από την Τετάρτη στην Κρήτη, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους- Τι να προσέξουν οι πολίτες και δη αγρότες και κτηνοτρόφοι

Τουρκία: Νέα NAVTEX νότια της Κρήτης

Συνεχίζει τις προκλήσεις

Λαγοκέφαλοι μέσα στο Ενετικό Λιμάνι!

'Εχουν γεμίσει τις ελληνικές θάλασσες

Εξομολόγηση Κρητικιάς: «Με έδερνε άγρια όταν ήμουν έγκυος,…

«Θα είχα την ίδια τύχη της Αδαμαντίας που δολοφονήθηκε από τον άντρα της στην Αλικαρνασσό» τόνισε στην «Ώρα Αιχμής»

Έκλεβαν ντομάτες υπό το φως της... πανσελήνου

Τι δηλώνει ο νεαρός παραγωγός

Εκπτώσεις: Σε αυτές ποντάρουν οι έμποροι της Κρήτης

Πρεμιέρα σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις

Σύλληψη ηλικιωμένου που ψάρευε με δυναμίτη

Πάνω από 12 κιλά τα αλιεύματα!

«Τρέχουν» οι εξελίξεις για το καζίνο στην Κρήτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, το προκρινόμενο σενάριο διασφαλίζει την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος

Κυριακή στα χιόνια... Καλή ιδέα ή μήπως όχι;

Όμορφες, χειμερινές εξορμήσεις αλλά με αναπάντεχες εκπλήξεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Προειδοποίηση από το Λιμεναρχείο

Έρχονται άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ

Μέχρι και σπίτι “σήκωσε” ο αέρας στα Χανιά

Ξεκόλλησε η στέγη αλλά και τα σιδερένια στηρίγματα

Προειδοποιεί το Λιμεναρχείο Ηρακλείου – Συνεχίζεται η…

Οδηγίες στους ιδιοκτήτες των μικρών σκαφών

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Θάλασσα... ο κάμπος του Οροπεδίου…

Πλημμύρισε ο κάμπος του Οροπεδίου - Έκλεισε η πρόσβαση στον κάμπο

Χειροπέδες για παράνομο κυνήγι

Ο δράστης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Οι άνεμοι στο Αιγαίο φτάνουν τα 10 μποφόρ

Παραλίγο τραγωδία στα Χανιά: Κινδύνευσε κολυμβητής που…

Τον έβγαλε από τα παγωμένα νερά ναυαγοσώστης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.