Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΠροβολή και έσοδα μέσω... του γαμήλιου τουρισμού διεκδικεί το Ρέθυμνο!

Προβολή και έσοδα μέσω... του γαμήλιου τουρισμού διεκδικεί το Ρέθυμνο!

Τουρισμός | 21/09/2014 - 13:36
Προβολή και έσοδα μέσω... του γαμήλιου τουρισμού διεκδικεί το Ρέθυμνο!
Σημαντική και συνάμα ενθαρρυντική άνθιση παρατηρείται την τελευταία διετία από τους πολιτικούς γάμους Ελλήνων και ξένων που τελούνται στο Δήμο Ρεθύμνου, ο οποίος μάλιστα αναζητά τη «θέση» του και ως γαμήλιος προορισμός στις διεθνείς αγορές.

Με τα έσοδα από τους πολιτικούς γάμους να ανέρχονται στις 30 χιλιάδες ευρώ ετησίως ο Δήμος θέτει πλέον ξεκάθαρα στόχους που αφορούν την προώθηση του Ρεθύμνου ως γαμήλιου προορισμού στο εξωτερικό αλλά και την αναβάθμιση των παροχών και εγκαταστάσεων γύρω από τη γαμήλια τελετή στο Νομό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου το 2013 στο Δήμο τελέστηκαν συνολικά 186 πολιτικοί γάμοι. Από αυτούς οι 99 αφορούσαν Έλληνες ενώ οι 87 ζευγάρια από το εξωτερικό που επισκέφτηκαν το Ρέθυμνο με σκοπό το γάμο. Σε ό,τι αφορά το 2014 μέχρι στιγμής στα στοιχεία του Δήμου καταγράφονται συνολικά 162 πολιτικοί γάμοι από τους οποίους οι 89 αφορούν Έλληνες και οι 73 ξένα ζευγάρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κοστολόγιο ενός πολιτικού γάμου ποικίλει ανάλογα την επιλογή της τοποθεσίας και χώρου από το κάθε ζευγάρι και κυμαίνεται από 100 έως και 350 ευρώ. Συνολικά το 2013 τα έσοδα που αποκόμισε ο Δήμος από τους πολιτικούς γάμους ήταν 30 χιλιάδες ευρώ ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι παρόμοιο και την φετινή χρονιά.

ΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Δεν είναι όμως λίγοι και οι Έλληνες που αποφασίζουν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης με πολιτικό γάμο καθώς η βαθιά οικονομική ύφεση βάζει εμπόδια στους παραδοσιακούς ογκώδεις τοπικούς γάμους που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Μεγάλη μερίδα Ελλήνων όμως στρέφεται στο Δημαρχείο και λόγω εγκυμοσύνης αναβάλλοντας προσωρινά το θρησκευτικό γάμο ,τον οποίο συνδυάζουν αργότερα με τη βάφτιση του παιδιού τους, κάτι που αποτελεί συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Λιγότερα αλλά υπαρκτά είναι και τα ζευγάρια που επιλέγουν τον πολιτικό γάμο λόγω πεποίθησης χωρίς μακροπρόθεσμο στόχο να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο Δήμος Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά την τέλεση πολιτικών γάμων από ξένα ζευγάρια ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι Γερμανοί και οι Βρετανοί που επιλέγουν το Ρέθυμνο για να επισφραγίσουν την αγάπη τους με πολιτικό γάμο. Παράλληλα, από τα στοιχεία φαίνεται πως οι εν λόγω εθνικότητες αποτελούν πλέον σταθερή αξία καθώς τόσο το 2013 όσο και τη φετινή χρονιά έχουν τελεστεί σε σταθερή βάση από 10 έως 20 γάμοι.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το 2013 ο αριθμός Ρώσων που τέλεσαν τους γάμους τους στο Δημαρχείο Ρεθύμνου είχε εκτοξευθεί στους 20 συνολικά εικόνα που τη φετινή χρονιά ασθένησε σημαντικά καταλήγοντας στους 5 πολιτικούς γάμους απόρροια, όπως φαίνεται, της συνολικής μείωσης Ρώσικου και Ουκρανικού τουρισμού. Οι Γάλλοι ήταν εκείνοι που όπως φαίνεται έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στο Ρέθυμνο ως γαμήλιο προορισμό καθώς τη φετινή χρονιά καταγράφηκαν 10 πολιτικοί γάμοι Γάλλων έναντι του ενός που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη υπογράμμισε: «Ο πολιτικός γάμος και ειδικά ως τουριστικός προορισμός ενδυναμώνεται. Ο Δήμος έχει θέσει το στόχο αυτό από το 2007 να τελούνται δηλαδή πολιτικοί γάμοι και εκτός του χώρου του Δημαρχείου. Από τότε παρατηρούμε την προοδευτική αύξηση των γάμων και ο Δήμος έχει ενεργοποιηθεί έντονα προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Μερίδιο στην συνεχώς αυξανόμενη «πίτα» των γαμήλιων πακέτων στην Κρήτη αναζητά στοχευμένα πλέον η δημοτική αρχή για το Ρέθυμνο. Μια «γεύση» από τις μαζικές ανταλλαγές όρκων που πραγματοποίησαν ζευγάρια Κινέζων στην Κρήτη τη φετινή χρονιά, ήταν αρκετή ώστε ο Δήμος Ρεθύμνου να στραφεί προς την Κίνα, διεκδικώντας θεσμικά πλέον για την επόμενη σεζόν τα ζευγάρια Κινέζων που θα επισκεφτούν το Ρέθυμνο και θα πραγματοποιήσουν το γάμο τους στην πόλη.

Χαρακτηριστικό, όπως εξήγησε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιρακη είναι πως τα ζευγάρια Κινέζων επισκέπτονται έναν προορισμό, ανταλλάζουν όρκους και στη συνέχεια κάνουν μονοήμερες στάσεις σε άλλους προορισμούς. Ο Δήμος Ρεθύμνου στοχεύει πλέον στο να προωθήσει το Ρέθυμνο ως κύριο γαμήλιο προορισμό όπου θα πραγματοποιούνται ομαδικοί γάμοι Κινέζων και όχι απλά ανταλλαγή όρκων όπως συνηθίζουν να κάνουν μέχρι στιγμής.

Χαρακτηριστικά η κ. Μπιρλιράκη υπογράμμισε: «Είναι γεγονός πως οι πολιτικοί γάμοι έχουν αυξητική τάση στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τάση που παρατηρείται για συγκεκριμένες τοποθεσίες στο Ρέθυμνο όπως είναι το φρούριο Φορτέτζα. Εμείς από πλευράς μας στοχεύουμε στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων γύρω από τους πολιτικούς γάμους στο Ρέθυμνο όπως οι εκδηλώσεις που τους πλαισιώνουν, οι γαμήλιες δεξιώσεις αλλά πρωτίστως στην προβολή τους στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα ο Δήμος μας έχει βάλει σε προτεραιότητα τη συμμετοχή στην Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα όπου θα προβληθούν φωτογραφίες γάμων που έχουν ήδη τελεστεί στην Κρήτη και το Ρέθυμνο με στόχο να προσελκύσουμε αυτήν την τουριστική μερίδα».

Ο ΓΑΜΗΛΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Παράλληλα, η κ. Μπιρλιράκη επισημαίνει πως η διεκδίκηση του γαμήλιου τουρισμού για το Ρέθυμνο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομική αλλά και τουριστική ανάπτυξη του νομού.

Συγκριμένα τόνισε: «Είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε όπως και οι άλλοι νομοί της Κρήτης ένα μερίδιο που θα δώσει σημαντική ανάπτυξη στις επιχειρήσεις μας αλλά και στον τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τους Κινέζους είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από εκατό άτομα συνοδεύουν κάθε φορά τα ζευγάρια που παντρεύονται ή ανταλλάσουν όρκους, άρα είναι μεγάλης σημασίας να προσελκύσουμε τους επισκέπτες αυτούς σε περιόδους χαμηλής και μεσαίας τουριστικής κίνησης. Είμαστε σε επαφή με τα επιχειρήσεις του νομού αλλά και πρακτορεία ώστε να προβάλουμε τον τομέα αυτόν στο εξωτερικό και να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε σαν νομός τόσο τους γάμους όσο και τις εκδηλώσεις που τους πλαισιώνουν».

Η Αντιδήμαρχος τουρισμού επεσήμανε πως οι παροχές, οι χώροι αλλά και το φωτογραφικό και έντυπο υλικό που καταλήγει στο εξωτερικό μετά από την τέλεση των γάμων αυτών πρέπει να μελετηθεί σωστά καθώς πρόκειται για μια δωρεάν προβολή και διαφήμιση του Ρεθύμνου στο εξωτερικό. Ανέφερε μάλιστα: «Οι άνθρωποι αυτοί που τελούν τον γάμο τους στο Ρέθυμνο επιστρέφουν στις πατρίδες τους, δείχνουν στιγμιότυπα και μοιράζονται την εμπειρία τους με οικείους και φίλους. Σε πολλές περιπτώσεις επιστρέφουν στο Ρέθυμνο μαζί με τα παιδιά τους και τους φίλους τους για τις επετείους τους. Επομένως είναι μια συνεχής αλυσίδα για την τοπική προβολή και οικονομία».

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο Κινέζικες περιφέρειες έχουν ενδιαφερθεί για το Ρέθυμνο ως γαμήλιο προορισμό και η τουριστική προβολή του νομού θα έχει αφετηρία την Έκθεση στην Κίνα όπου θα παρουσιαστεί πλούσιο υλικό που θα θέσει τις βάσεις για τη διεκδίκηση των πολλαπλών και με καλή συχνότητα γάμων Κινέζων στο Ρέθυμνο.

goodnet.gr - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Τουρισμός

Τουριστικό και αεροπορικό «φιλέτο» η Ελλάδα για Γερμανία

Πρώτη σε αύξηση αεροπορικής κίνησης η Ελλάδα στη Γερμανία, μεταξύ όλων των προορισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Destatis για το εντεκάμηνο…

Κρήτη και Ρόδος, «πρωταθλήτριες» σε έσοδα και κρατήσεις…

Κρήτη και Ρόδος αναδείχθηκαν το 2017, σε «πρωταθλήτριες» από πλευράς αύξησης εσόδων και κρατήσεων, σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του HolidayCheck, που παρουσιάζει…

Κουντουρά: Για πρώτη φορά μετεκπαίδευση εργαζομένων…

Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό τομέα βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου…

Ποιος υπουργός της κυβέρνησης συναντήθηκε με το Βασιλικό…

Στη Μαδρίτη βρέθηκε η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ως επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στη μεγάλη διεθνή έκθεση τουρισμού της Μαδρίτης, FITUR, για την προώθηση…

Παρουσίαζονται οι Μελετες για την Πρότυπη Οικολογική…

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, και οι Δήμαρχοι Χανίων, Αναστάσιος Βάμβουκας, Πλατανιά, Ιωάννης…

Η οικογένεια της Βαγγελιώς Σχοιναράκη μετέτρεψε το «κονάκι…

Μια μοναδική ιδέα για την αξιοποίηση ενός διατηρητέου κτιρίου και μάλιστα το σπίτι ενός αγά επί τουρκοκρατίας, είχε η οικογένεια της πρώην νομάρχη και βουλευτή του…

Ημερίδα «The Tourism of Tomorrow»

Το πρόγραμμα Τουρισμού και Φιλοξενίας του ACT (American College of Thessaloniki), μέλους του Κολλεγίου Ανατόλια, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «The Tourism of Tomorrow» την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου…

Κρήτη: Ένα παλάτι ... για λίγους στην Eλουντα- Πόσο κοστίζει…

Το Eclectic Living, όπως είναι το όνομα αυτού του «ανακτόρου», βρίσκεται ακριβώς πάνω σε μια απομονωμένη παραλία στο νησί της Κρήτης. Οι πανέμορφοι κήποι του ακινήτου με την…

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για κορυφαία ξενοδοχειακή…

Το Cactus Royal Spa & Resort στην Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης έλαβε το διεθνούς κύρους αναγνωρισμένο βραβείο TUI Environmental Champion Award “TUI Umwelt Champion” για το έτος 2018.

Eνα «διαμάντι» στην Κρήτη: Ολοκληρωμένη απάντηση για…

Η υπόσχεση που δίνει στον επισκέπτη του το Radisson Blu Beach Resort στη Μίλατο Λασιθίου για διαμονή υψηλών απαιτήσεων επιβεβαιώνεται σε όλα τα επίπεδα: πολυτελείς εγκαταστάσεις,…

Mouzenidis Travel: Πτήσεις προς Χανιά από τη Μόσχα τη θερινή περίοδο…

Πτήσεις προς τα Χανιά από τη Μόσχα με την Ellinair για τη θερινή περίοδο του 2018 ανακοίνωσε το Mouzenidis Travel, διατηρώντας πλήρως το πρόγραμμα πτήσεων προς Ηράκλειο.

H Airbnb ετοιμάζει συγκρότημα διαμερισμάτων

Το πρώτο συγκρότημα διαμερισμάτων ειδικά σχεδιασμένο για ενοικιαστές που θέλουν να υπομισθώσουν τις μονάδες τους σε βραχυπρόθεσμους πελάτες ετοιμάζεται να ανοίξει…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.