Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα

«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα

Κρήτη | 25/01/2020 - 09:11
«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα
Έχει ξεκινήσει ιδιωτική πρωτοβουλία για την αδειοδότηση ενός παλιού λατομείου

Οι δημότες της Ιεράπετρας, δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα μπάζα των οικοδομών τους για απόρριψη, σε κάποιο αδειοδοτημένο χώρο στα όρια του Δήμου τους, έχοντας από ανάγκη δημιουργήσει μερικές διάσπαρτες παράνομες χωματερές ακόμα και σε δασικές εκτάσεις.

Η απόσταση της μεταφοράς των μπάζων, από την Ιεράπετρα, στον μοναδικό ιδιωτικό αδειοδοτημένο χώρο ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφής, κατασκευών και κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ), που βρίσκεται στις Κουρούνες Νεάπολης του Δήμου Αγίου Νικολάου, θεωρείται απαγορευτική καθώς έχει και κόστος και καθυστέρηση, για το λόγο αυτό  κάποιος ιδιώτης από την περιοχή του Καπιστρίου, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης των χώρων ενός παλιού λατομείου, όπου σε λίγους μήνες θα μπορεί να δεχτεί εκτός των άλλων και μπάζα οικοδομών.

Μετά το κλείσιμο και την αποκατάσταση του παλιού ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, και μετά τις  αυτοψίες που έγιναν σε αυτόν το χώρο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, έχει απαγορευτεί εντελώς σε αυτή τη δημοτική έκταση, κάθε απόρριψη μπαζών, που στο παρελθόν γινόταν παράνομα.

Ο οποιοσδήποτε συλληφθεί, να εναποθέτει τα μπάζα του σε μη αδειοδοτημένους χώρους, σε ποτάμια και ρέματα, η γενικά ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο, έχει τις συνέπειες του Νόμου, δηλαδή την παραπομπή του με την αυτόφωρη διαδικασία -αν πιαστεί αμέσως- στα δικαστήρια της Νεάπολης, καθώς και της επιβολής πολύ μεγάλου διοικητικού προστίμου από το Δήμο Ιεράπετρας.

Μια τέτοια περίπτωση καταγγέλθηκε  στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, τον περασμένο Μάρτη για κάποιον εργολάβο, που ξεφόρτωσε τα μπάζα οικοδομής με το φορτηγό του, στον ποταμό του Μύρτου, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί αμέσως, να συλληφθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη με απόφαση του κ. εισαγγελέα, και να υποχρεωθεί από το Δήμο να πάρει αυτά τα μπάζα, από το σημείο όπου τα είχε εναποθέσει, καθώς και να πληρώσει βαρύ διοικητικό πρόστιμο για την ανευθυνότητα του.

Το πρωί της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου καταγγέλθηκε στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας και στο Δασαρχείο, ότι φορτηγά αυτοκίνητα μετέφεραν σε αγροτοδασική έκταση ανατολικά της Ιεράπετρας μεγάλες ποσότητες μπάζων, που προέρχονταν από την κατασκευή νεόδμητου ξενοδοχείου.

Συνελήφθη από τη Δημοτική Αστυνομία οδηγός φορτηγού που έκανε τη μεταφορά και του επιβλήθηκε βαρύ διοικητικό πρόστιμο, ενώ η Δασική Υπηρεσία σχημάτισε τη σχετική δικογραφία για να παραπέμψει όσους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή στη Δικαιοσύνη.

«Προσπαθούμε, αισθανόμενοι τις ανάγκες των δημοτών μας, να βρούμε μια λύση για να μην αναγκάζονται οι συνδημότες μας, να τρέχουν στις Κουρούνες της Νεάπολης, πράγμα το οποίο κοστίζει πολύ σε χρόνο και χρήμα.

Μέχρι να βρούμε το νόμιμο αυτό τρόπο που αναζητούμε, δεν θα πρέπει κανείς να εναποθέτει τα μπάζα του όπου βρει, αφού απαγορεύεται πλέον να τα πηγαίνει  και στον αποκατεστημένο παλιό ΧΑΔΑ.

Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες, για τη δημιουργία μιας ιδιωτικής επιχείρησης ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των μπάζων, όπως έχει κάνει ένας άλλος ιδιώτης στη Νεάπολη, και ελπίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουμε έναν τέτοιο χώρο για να σταματήσουν οι συνδημότες μας να φτιάχνουν όπου βρουν μικρές παράνομες χωματερές», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Άλλη μια παράνομη χωματερή

Την ανακάλυψη άλλης μιας νέας  παράνομης χωματερής, προκάλεσε το πρωί της Παρασκευής,  η επιχείρηση κατάσβεσης μιας χειμωνιάτικης πυρκαγιάς στα Φέρμα Αγίου Ιωάννου , όταν  προκλήθηκε αναζωπύρωση από τις στάχτες που άφησε πίσω του ιδιώτης, ο οποίος έκαιγε λιόκλαδα από  το απόγευμα της Πέμπτης και αμέλησε να ρίξει αρκετό νερό πάνω στις στάχτες , φεύγοντας από το λιόφυτο του, με αποτέλεσμα η φωτιά να κάψει μερικά ελαιόδεντρα και να φτάσει μέχρι την παρακείμενη παράνομη χωματερή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας με τρία οχήματα και 7 πυροσβέστες , πρόλαβε με τη βοήθεια Δημοτικού  χωματουργικού μηχανήματος, να θέσει υπό έλεγχο της πυρκαγιά, ενώ φυσούσε Βορράς έντασης 9 Μποφώρ και οδηγούσε τη φωτιά προς τα σπίτια του οικισμού των Φέρμων.

Τι είναι τα ΑΕΚΚ

Τα ΑΕΚΚ είναι όλα τα απόβλητα που παράγονται και προκύπτουν από δραστηριότητες, όπως η κατασκευή κτιρίων και δημοσίων υποδομών, η ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίων και υποδομών, οι ανακαινίσεις κτιρίων και η κατασκευή και συντήρηση των οδών, οι καθαρισμοί ρεμάτων κλπ. Η διαχείρισή τους, σύμφωνα και με την νομοθεσία, θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που επιχειρείται για διαχωρισμό, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των αδρανών υλικών, τα οποία μέχρι σήμερα διατίθενται ανεξέλεγκτα προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ευθύνη για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ ανήκει στον παραγωγό τους και όχι στους δήμους, όπως συμβαίνει με τα αστικά απορρίμματα. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ των έργων που εκτελούν είτε με αυτεπιστασία, είτε κατόπιν δημοπρασίας. 

Επίσης έχουν ευθύνη για τις μικροποσότητες που αφήνουν οι πολίτες σε κοινόχρηστους χώρους, γιατί πρέπει να τους διατηρούν καθαρούς. Στην περίπτωση των έργων που εκτελούν με αυτεπιστασία και για τις μικροποσότητες των δημοτών, θα πρέπει να συμβληθεί ο ίδιος ο Δήμος με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ΑΕΚΚ. Για τα έργα που εκτελούνται κατόπιν δημοπρασίας, τη διαχείριση την αναλαμβάνει ο ανάδοχος του έργου, αλλά θα πρέπει να υπάρχει στον προϋπολογισμό του έργου το αντίστοιχο κονδύλιο που θα καλύψει αυτήν την επιπρόσθετη δαπάνη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.