Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα

«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα

Κρήτη | 25/01/2020 - 09:11
«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα
Έχει ξεκινήσει ιδιωτική πρωτοβουλία για την αδειοδότηση ενός παλιού λατομείου

Οι δημότες της Ιεράπετρας, δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα μπάζα των οικοδομών τους για απόρριψη, σε κάποιο αδειοδοτημένο χώρο στα όρια του Δήμου τους, έχοντας από ανάγκη δημιουργήσει μερικές διάσπαρτες παράνομες χωματερές ακόμα και σε δασικές εκτάσεις.

Η απόσταση της μεταφοράς των μπάζων, από την Ιεράπετρα, στον μοναδικό ιδιωτικό αδειοδοτημένο χώρο ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφής, κατασκευών και κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ), που βρίσκεται στις Κουρούνες Νεάπολης του Δήμου Αγίου Νικολάου, θεωρείται απαγορευτική καθώς έχει και κόστος και καθυστέρηση, για το λόγο αυτό  κάποιος ιδιώτης από την περιοχή του Καπιστρίου, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης των χώρων ενός παλιού λατομείου, όπου σε λίγους μήνες θα μπορεί να δεχτεί εκτός των άλλων και μπάζα οικοδομών.

Μετά το κλείσιμο και την αποκατάσταση του παλιού ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, και μετά τις  αυτοψίες που έγιναν σε αυτόν το χώρο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, έχει απαγορευτεί εντελώς σε αυτή τη δημοτική έκταση, κάθε απόρριψη μπαζών, που στο παρελθόν γινόταν παράνομα.

Ο οποιοσδήποτε συλληφθεί, να εναποθέτει τα μπάζα του σε μη αδειοδοτημένους χώρους, σε ποτάμια και ρέματα, η γενικά ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο, έχει τις συνέπειες του Νόμου, δηλαδή την παραπομπή του με την αυτόφωρη διαδικασία -αν πιαστεί αμέσως- στα δικαστήρια της Νεάπολης, καθώς και της επιβολής πολύ μεγάλου διοικητικού προστίμου από το Δήμο Ιεράπετρας.

Μια τέτοια περίπτωση καταγγέλθηκε  στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, τον περασμένο Μάρτη για κάποιον εργολάβο, που ξεφόρτωσε τα μπάζα οικοδομής με το φορτηγό του, στον ποταμό του Μύρτου, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί αμέσως, να συλληφθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη με απόφαση του κ. εισαγγελέα, και να υποχρεωθεί από το Δήμο να πάρει αυτά τα μπάζα, από το σημείο όπου τα είχε εναποθέσει, καθώς και να πληρώσει βαρύ διοικητικό πρόστιμο για την ανευθυνότητα του.

Το πρωί της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου καταγγέλθηκε στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας και στο Δασαρχείο, ότι φορτηγά αυτοκίνητα μετέφεραν σε αγροτοδασική έκταση ανατολικά της Ιεράπετρας μεγάλες ποσότητες μπάζων, που προέρχονταν από την κατασκευή νεόδμητου ξενοδοχείου.

Συνελήφθη από τη Δημοτική Αστυνομία οδηγός φορτηγού που έκανε τη μεταφορά και του επιβλήθηκε βαρύ διοικητικό πρόστιμο, ενώ η Δασική Υπηρεσία σχημάτισε τη σχετική δικογραφία για να παραπέμψει όσους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή στη Δικαιοσύνη.

«Προσπαθούμε, αισθανόμενοι τις ανάγκες των δημοτών μας, να βρούμε μια λύση για να μην αναγκάζονται οι συνδημότες μας, να τρέχουν στις Κουρούνες της Νεάπολης, πράγμα το οποίο κοστίζει πολύ σε χρόνο και χρήμα.

Μέχρι να βρούμε το νόμιμο αυτό τρόπο που αναζητούμε, δεν θα πρέπει κανείς να εναποθέτει τα μπάζα του όπου βρει, αφού απαγορεύεται πλέον να τα πηγαίνει  και στον αποκατεστημένο παλιό ΧΑΔΑ.

Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες, για τη δημιουργία μιας ιδιωτικής επιχείρησης ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των μπάζων, όπως έχει κάνει ένας άλλος ιδιώτης στη Νεάπολη, και ελπίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουμε έναν τέτοιο χώρο για να σταματήσουν οι συνδημότες μας να φτιάχνουν όπου βρουν μικρές παράνομες χωματερές», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Άλλη μια παράνομη χωματερή

Την ανακάλυψη άλλης μιας νέας  παράνομης χωματερής, προκάλεσε το πρωί της Παρασκευής,  η επιχείρηση κατάσβεσης μιας χειμωνιάτικης πυρκαγιάς στα Φέρμα Αγίου Ιωάννου , όταν  προκλήθηκε αναζωπύρωση από τις στάχτες που άφησε πίσω του ιδιώτης, ο οποίος έκαιγε λιόκλαδα από  το απόγευμα της Πέμπτης και αμέλησε να ρίξει αρκετό νερό πάνω στις στάχτες , φεύγοντας από το λιόφυτο του, με αποτέλεσμα η φωτιά να κάψει μερικά ελαιόδεντρα και να φτάσει μέχρι την παρακείμενη παράνομη χωματερή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας με τρία οχήματα και 7 πυροσβέστες , πρόλαβε με τη βοήθεια Δημοτικού  χωματουργικού μηχανήματος, να θέσει υπό έλεγχο της πυρκαγιά, ενώ φυσούσε Βορράς έντασης 9 Μποφώρ και οδηγούσε τη φωτιά προς τα σπίτια του οικισμού των Φέρμων.

Τι είναι τα ΑΕΚΚ

Τα ΑΕΚΚ είναι όλα τα απόβλητα που παράγονται και προκύπτουν από δραστηριότητες, όπως η κατασκευή κτιρίων και δημοσίων υποδομών, η ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίων και υποδομών, οι ανακαινίσεις κτιρίων και η κατασκευή και συντήρηση των οδών, οι καθαρισμοί ρεμάτων κλπ. Η διαχείρισή τους, σύμφωνα και με την νομοθεσία, θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που επιχειρείται για διαχωρισμό, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των αδρανών υλικών, τα οποία μέχρι σήμερα διατίθενται ανεξέλεγκτα προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ευθύνη για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ ανήκει στον παραγωγό τους και όχι στους δήμους, όπως συμβαίνει με τα αστικά απορρίμματα. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ των έργων που εκτελούν είτε με αυτεπιστασία, είτε κατόπιν δημοπρασίας. 

Επίσης έχουν ευθύνη για τις μικροποσότητες που αφήνουν οι πολίτες σε κοινόχρηστους χώρους, γιατί πρέπει να τους διατηρούν καθαρούς. Στην περίπτωση των έργων που εκτελούν με αυτεπιστασία και για τις μικροποσότητες των δημοτών, θα πρέπει να συμβληθεί ο ίδιος ο Δήμος με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ΑΕΚΚ. Για τα έργα που εκτελούνται κατόπιν δημοπρασίας, τη διαχείριση την αναλαμβάνει ο ανάδοχος του έργου, αλλά θα πρέπει να υπάρχει στον προϋπολογισμό του έργου το αντίστοιχο κονδύλιο που θα καλύψει αυτήν την επιπρόσθετη δαπάνη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Ψήφισμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θλίψη στο Ρέθυμνο για το θάνατο του 48χρονου Βαγγέλη Ψαθάκη

Είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στο Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο

Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στα Χανιά

14 συνολικά οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Κρήτη

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Αμαρίου μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού…

Σε καλή κατάσταση ο 58χρονος ιερέας-13 συνολικά στο νησί

Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την ενίσχυση του νοσοκομείου…

Μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κρήτη και έβαλε «πλώρη» να βοηθήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής στη μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.

Λάβατε e-mail από την Αστυνομία; Είναι απάτη!

Τι αναφέρει το απατηλό μήνυμα;

Μαλεβίζι: Εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα στη μάχη των…

Συνδράμουν στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Κρήτη: Xωρίς τροχαία δυστυχήματα – Τα θετικά της απαγόρευσης

Τι δείχνουν τα στατιστικά του περυσινού Μάρτη με τον φετινό

Κορωνοϊος: Δύσκολες ώρες για την 63χρονη γυναίκα- Διασωληνωμένη…

Πήρε εξιτήριο ο 20χρονος που επέστρεψε από τη Μεγάλη Βρετανία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 113 παραβάσεις στην Κρήτη – Δεύτερη…

Σε 1.143 ανήλθαν σε όλη την Ελλάδα - 9 οι συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων

Μια 23χρονη, το 11ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην…

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου: Το πρόγραμμα των…

Λόγω Covid19 πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα τακτικά ραντεβού

ΕΦΕΕΗ: Δυσκολευόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας…

Τι αναφέρει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου

Παρατείνεται το ταμείο ανεργίας κατά 2 μήνες - Τι θα γίνει…

Ζητείται, παράλληλα, η παράταση της μετενέργειας για τις κλαδικές συμβάσεις

Απίστευτο κι όμως συνέβη: Μητέρα έβαλε το παιδί της στο…

Για να μην πληρώσει το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις

Γραμμή Βοήθειας για όλους όσοι έχουν ανάγκη

Παρέχει - μεταξύ άλλων - παράδοση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης

H απάντηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου στην καταγγελία του…

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Υψηλά ποσοστά βροχής στην Κρήτη

Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοποείο Αθηνών

Άστεγος καταγγέλλεται ότι βίασε μία… άστεγη

Την υπόθεση ερευνά η αστυνομία

Γιατί οι θρόμβοι στους πνεύμονες του 42χρονου Γερμανού…

Η παρατήρηση στην Κρήτη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Covid-19 στις ΜΕΘ

Σε σκουπίδια και χωματερές καταλήγουν τα κηπευτικά της…

Ο… κορωνοϊός «φρενάρει» την πώληση των κηπευτικών

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Δύο άνδρες 20 και 42 χρονών είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον καιρό του… κορωνοϊού

Χωρίς παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων – Με σημαίες στα μπαλκόνια ο εορτασμός

Δήλωση Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την Εθνική…

"O φετινός εορτασμός για τη συμπλήρωση των 199 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση"

Κορωνοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το νέο ηχητικό μήνυμα…

Θα μεταδίδεται από τα περιπολικά σε 10 γλώσσες

Οι πρώτες… καμπάνες στην Κρήτη: 44 οι παραβάτες στο νησί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο νησί

20χρονος το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη

Ένας 20χρονος είναι το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί. Ο νεαρός άνδρας, αλβανικής καταγωγής, επέστρεψε από την Αγγλία, στην οικογένεια του στο Ηράκλειο.

Δείτε τα νέα Δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ

Από την Πέμπτη σε εφαρμογή

Με κλεμμένο φορτηγό έκλεψε 80 αρνιά

Η κλοπή έγινε στο Ρέθυμνο και ο δράστης συνελήφθη στο Ηράκλειο

Η Δημοτική Αστυνομία στη «μάχη» κατά του κορωνoϊού

Εντατικοί έλεγχοι, συστάσεις και πρόστιμα

Ανοιχτό κομμωτήριο και καφετέρια παρά την απαγόρευση

Κρήτη: Δύο υπάλληλοι που εργάζονταν παρά τα απαγορευτικά μέτρα που ισχύουν, συνελήφθησαν ενώ αναζητούνται οι επιχειρηματίες.

Έκτακτο Δελτίο Καιρού: Έρχονται χιόνια, καταιγίδες & θυελλώδεις…

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη - Βροχές και καταιγίδες μέχρι και το Σάββατο

Κορωνοϊος: Στη ΜΕΘ ο Γερμανός Καθηγητής

Ήταν το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί- Σε καλή κατάσταση η 53χρονη από τη Σητεία

Κλαίει όλη η Παναγιά για την απώλεια του Γιάννη…

Συγκλονισμένο το χωριό του δήμου Μινώα Πεδιάδας από την απώλεια του Γιάννη Ταμιωλάκη

ΕΟΔΥ προς γιατρούς και νοσηλευτές: Αν δεν έχετε γάντια…

Ζητούν να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.