Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα

«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα

Κρήτη | 25/01/2020 - 09:11
«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα
Έχει ξεκινήσει ιδιωτική πρωτοβουλία για την αδειοδότηση ενός παλιού λατομείου

Οι δημότες της Ιεράπετρας, δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα μπάζα των οικοδομών τους για απόρριψη, σε κάποιο αδειοδοτημένο χώρο στα όρια του Δήμου τους, έχοντας από ανάγκη δημιουργήσει μερικές διάσπαρτες παράνομες χωματερές ακόμα και σε δασικές εκτάσεις.

Η απόσταση της μεταφοράς των μπάζων, από την Ιεράπετρα, στον μοναδικό ιδιωτικό αδειοδοτημένο χώρο ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφής, κατασκευών και κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ), που βρίσκεται στις Κουρούνες Νεάπολης του Δήμου Αγίου Νικολάου, θεωρείται απαγορευτική καθώς έχει και κόστος και καθυστέρηση, για το λόγο αυτό  κάποιος ιδιώτης από την περιοχή του Καπιστρίου, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης των χώρων ενός παλιού λατομείου, όπου σε λίγους μήνες θα μπορεί να δεχτεί εκτός των άλλων και μπάζα οικοδομών.

Μετά το κλείσιμο και την αποκατάσταση του παλιού ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, και μετά τις  αυτοψίες που έγιναν σε αυτόν το χώρο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, έχει απαγορευτεί εντελώς σε αυτή τη δημοτική έκταση, κάθε απόρριψη μπαζών, που στο παρελθόν γινόταν παράνομα.

Ο οποιοσδήποτε συλληφθεί, να εναποθέτει τα μπάζα του σε μη αδειοδοτημένους χώρους, σε ποτάμια και ρέματα, η γενικά ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο, έχει τις συνέπειες του Νόμου, δηλαδή την παραπομπή του με την αυτόφωρη διαδικασία -αν πιαστεί αμέσως- στα δικαστήρια της Νεάπολης, καθώς και της επιβολής πολύ μεγάλου διοικητικού προστίμου από το Δήμο Ιεράπετρας.

Μια τέτοια περίπτωση καταγγέλθηκε  στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, τον περασμένο Μάρτη για κάποιον εργολάβο, που ξεφόρτωσε τα μπάζα οικοδομής με το φορτηγό του, στον ποταμό του Μύρτου, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί αμέσως, να συλληφθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη με απόφαση του κ. εισαγγελέα, και να υποχρεωθεί από το Δήμο να πάρει αυτά τα μπάζα, από το σημείο όπου τα είχε εναποθέσει, καθώς και να πληρώσει βαρύ διοικητικό πρόστιμο για την ανευθυνότητα του.

Το πρωί της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου καταγγέλθηκε στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας και στο Δασαρχείο, ότι φορτηγά αυτοκίνητα μετέφεραν σε αγροτοδασική έκταση ανατολικά της Ιεράπετρας μεγάλες ποσότητες μπάζων, που προέρχονταν από την κατασκευή νεόδμητου ξενοδοχείου.

Συνελήφθη από τη Δημοτική Αστυνομία οδηγός φορτηγού που έκανε τη μεταφορά και του επιβλήθηκε βαρύ διοικητικό πρόστιμο, ενώ η Δασική Υπηρεσία σχημάτισε τη σχετική δικογραφία για να παραπέμψει όσους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή στη Δικαιοσύνη.

«Προσπαθούμε, αισθανόμενοι τις ανάγκες των δημοτών μας, να βρούμε μια λύση για να μην αναγκάζονται οι συνδημότες μας, να τρέχουν στις Κουρούνες της Νεάπολης, πράγμα το οποίο κοστίζει πολύ σε χρόνο και χρήμα.

Μέχρι να βρούμε το νόμιμο αυτό τρόπο που αναζητούμε, δεν θα πρέπει κανείς να εναποθέτει τα μπάζα του όπου βρει, αφού απαγορεύεται πλέον να τα πηγαίνει  και στον αποκατεστημένο παλιό ΧΑΔΑ.

Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες, για τη δημιουργία μιας ιδιωτικής επιχείρησης ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των μπάζων, όπως έχει κάνει ένας άλλος ιδιώτης στη Νεάπολη, και ελπίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουμε έναν τέτοιο χώρο για να σταματήσουν οι συνδημότες μας να φτιάχνουν όπου βρουν μικρές παράνομες χωματερές», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Άλλη μια παράνομη χωματερή

Την ανακάλυψη άλλης μιας νέας  παράνομης χωματερής, προκάλεσε το πρωί της Παρασκευής,  η επιχείρηση κατάσβεσης μιας χειμωνιάτικης πυρκαγιάς στα Φέρμα Αγίου Ιωάννου , όταν  προκλήθηκε αναζωπύρωση από τις στάχτες που άφησε πίσω του ιδιώτης, ο οποίος έκαιγε λιόκλαδα από  το απόγευμα της Πέμπτης και αμέλησε να ρίξει αρκετό νερό πάνω στις στάχτες , φεύγοντας από το λιόφυτο του, με αποτέλεσμα η φωτιά να κάψει μερικά ελαιόδεντρα και να φτάσει μέχρι την παρακείμενη παράνομη χωματερή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας με τρία οχήματα και 7 πυροσβέστες , πρόλαβε με τη βοήθεια Δημοτικού  χωματουργικού μηχανήματος, να θέσει υπό έλεγχο της πυρκαγιά, ενώ φυσούσε Βορράς έντασης 9 Μποφώρ και οδηγούσε τη φωτιά προς τα σπίτια του οικισμού των Φέρμων.

Τι είναι τα ΑΕΚΚ

Τα ΑΕΚΚ είναι όλα τα απόβλητα που παράγονται και προκύπτουν από δραστηριότητες, όπως η κατασκευή κτιρίων και δημοσίων υποδομών, η ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίων και υποδομών, οι ανακαινίσεις κτιρίων και η κατασκευή και συντήρηση των οδών, οι καθαρισμοί ρεμάτων κλπ. Η διαχείρισή τους, σύμφωνα και με την νομοθεσία, θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που επιχειρείται για διαχωρισμό, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των αδρανών υλικών, τα οποία μέχρι σήμερα διατίθενται ανεξέλεγκτα προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ευθύνη για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ ανήκει στον παραγωγό τους και όχι στους δήμους, όπως συμβαίνει με τα αστικά απορρίμματα. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ των έργων που εκτελούν είτε με αυτεπιστασία, είτε κατόπιν δημοπρασίας. 

Επίσης έχουν ευθύνη για τις μικροποσότητες που αφήνουν οι πολίτες σε κοινόχρηστους χώρους, γιατί πρέπει να τους διατηρούν καθαρούς. Στην περίπτωση των έργων που εκτελούν με αυτεπιστασία και για τις μικροποσότητες των δημοτών, θα πρέπει να συμβληθεί ο ίδιος ο Δήμος με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ΑΕΚΚ. Για τα έργα που εκτελούνται κατόπιν δημοπρασίας, τη διαχείριση την αναλαμβάνει ο ανάδοχος του έργου, αλλά θα πρέπει να υπάρχει στον προϋπολογισμό του έργου το αντίστοιχο κονδύλιο που θα καλύψει αυτήν την επιπρόσθετη δαπάνη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Τζόκερ: Στην Κρήτη ένα από τα τυχερά 5άρια

Η «Θεά Τύχη» χαμογέλασε… στην Βιάννο

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Περιφέρεια Κρήτης: Επιμένουμε σε ΒΟΑΚ χωρίς διόδια

Σε εξέλιξη το περιφερειακό συμβούλιο

ΒΟΑΚ: Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται» καταιγίδες και ισχυροί…

Προειδοποιεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Τι αναφέρουν τα θύματα που εξαπατήθηκαν από 25χρονη σε νοσοκομείο

Τους έταζε μέχρι και εισαγωγή στην αστυνομία

Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη

Έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού

Σοκάρει η νέα αυτοχειρία στην Κρήτη- Εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΗ ο αυτόχειρας

Τροχαίο: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μηχανή

Το ατύχημα συνέβη στην Ανατολική Κρήτη

Αγροτικό «κόλλησε» σε λάσπες – Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Στον Αρχάγγελο του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με φυτοφάρμακο έβαλε… τέλος…

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο

Μηχανή συγκρούστηκε με λεωφορείο

Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής

Καιρός Τσικνοπέμπτη: Πού θα βρέξει - Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Τσικνοπέμπτη

Κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα

Από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο αστυνομικός - Έσπασε το ψυγείο…

Ο οδηγός του περιπολικού, βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας

Στο ρυθμό της Αποκριάς ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Από Τσικνοπέμπτη έως Καθαρά Δευτέρα

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών για την σχολική στέγη

Aπαντήσεις στον Νίκο Ηγουμενίδη για αρκετά σχολεία του Ν. Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξετάσεων για επαγγελματικό δίπλωμα

Μέχρι 11 Μαρτίου η κατάθεση δικαιολογητικών

Νεκρή χελώνα σε παραλία των Γουβών

Εντοπίστηκε από περαστικούς

Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε λεωφορείο

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά

Η Ελλάδα, η Κρήτη & το ίντερνετ - Πώς το διαδίκτυο έχει αλλάξει…

Πώς η «επανάσταση» του διαδικτύου έχει αλλάξει την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας σε όλους τους τομείς

Σε κρίσιμη κατάσταση 35χρονος δικυκλιστής μετά από τροχαίο…

Μεταφέρθηκε διασωληνωμένος με τραύματα στο θώρακα σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και αναχώρησε αμέσως σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου

Εκδήλωση για την πρόληψη του καπνίσματος

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Mr. «Go Greek Yogurt» απογειώνει το κρητικό γιαούρτι στην Αμερική…

Ο Τζόναθαν Μαργαριτάκης κατέκτησε τους Αμερικάνους - «Το μέλι έρχεται αποκλειστικά από το νομό Ηρακλείου»

Παιδική κακοποίηση στο διαδίκτυο: Διπλασιάστηκε το ποσοστό…

Για πρώτη φορά ξεπέρασε το ποσοστό των καταγγελιών για οικονομικές απάτες στο διαδίκτυο

Στις… φλόγες καλλιέργειες στα Χανιά

Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστικής

Ένας χρόνος από την τραγωδία στον Γεροπόταμο

Μνημόσυνα στη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων

Τέλος στη δράση εγκληματικής ομάδας στην Κρήτη - Βρισκόταν…

Τα μέλη της σπείρας είχαν κάνει επιδρομές και στις Βασιλειές

Δολοφονία καρδιολόγου στη Σητεία: Στο σκαμνί η χήρα & ο…

Μνήμες από τη δολοφονία του Σητειακού καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη αναβιώνουν την Τετάρτη στις δικαστικές αίθουσες

Ο καιρός στην Κρήτη: Ισχυρές βροχοπτώσεις και αστραπόβροντα

Πόσο θα διαρκέσουν οι βροχοπτώσεις στο νησί;

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 22χρονο Νίκο

Άφατος πόνος μετά το θανατηφόρο τροχαίο που του έκοψε το νήμα της ζωής

Ted Regklis: O Κρητικός που υπογράφει το τρέιλερ της ταινίας…

O Θοδωρή Ρέγκλης πίσω από το τρέιλερ της καλύτερης ταινίας της χρονιάς

Έκλεψαν το πορτοφόλι αλλά…εντοπίστηκαν

Σύλληψη δύο αλλοδαπών στην Ιεράπετρα

Λάδι: Δάκος, σαποβούλα και γλοιοσπόριο - Τρεις οι «ένοχοι»…

Η προσβολή του ελαιοκάρπου οφείλεται κατά περίπου 15 έως 20% στο γλοιοσπόριο.

Με περιπολικό μαθήτρια που λιποθύμησε στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Βρισκόταν σε διακομιδή ασθενούς στο Ηράκλειο

Οδήγηση και… αλκοόλ: 56 Κρητικοί «πιάστηκαν» μεθυσμένοι

Τι έδειξαν οι έλεγχοι της Τροχαίας

Τελευταίο «αντίο» στην 17χρονη Νεκταρία που χάρισε ζωή…

Η ΕΛ.ΑΣ στο πλευρό των γονέων της Νεκταρίας που είναι αστυνομικοί- Τι αναφέρει η συλλυπητήρια ανακοίνωση

Θετικές εξελίξεις για τον άνδρα που έπαθε τροφική δηλητηρίαση…

Για το περιστατικό είχε στηθεί επιχείρηση αεροδιακομιδής των δυο ατόμων

Δενδροφύτευση στα Καλέσσα

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

Έδωσε ζωή μέσα από τον θάνατο της - Δωρεά οργάνων από την…

Αύριο το τελευταίο "αντίο". Θλίψη και πένθος στους κόλπους της τοπικής ΕΛ.ΑΣ, αφού η ανήλικη ήταν κόρη του διοικητή της Τροχαίας Ρεθύμνου.

Οι πλασιέ ήταν… κλέφτες

Στα χέρια των αρχών δύο άτομα

Η άνοδος και η πτώση της Creta Farms

Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης

Κρίσεις στην Πυροσβεστική: Αυτός είναι ο νέος διοικητής…

Ποιοι αναλαμβάνουν τα… ηνία σε κάθε νομό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.