Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Παγκόσμια διάκριση για το ΙΤΕ- Νέο ερευνητικό πρόγραμμα

Παγκόσμια διάκριση για το ΙΤΕ- Νέο ερευνητικό πρόγραμμα

Τεχνολογία | 02/04/2015 - 09:40
Παγκόσμια διάκριση για το ΙΤΕ- Νέο ερευνητικό πρόγραμμα
Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα του Ιδρύματος διακρίθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποκτάει άλλη βαρύτητα ειδικά στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα

Πρόκειται για μια εξαιρετική διεθνή επιστημονική επιτυχία, με βαρύτητα στην παραγωγή και στην οικονομία των νέων τεχνολογιών, την οποία σημείωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού καταδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν στους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης της χώρας.

 Ο λόγος για το επιστημονικό πρόγραμμα που συντονίζει το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, το οποίο αξιολογήθηκε ως 11ο από 643 προτάσεις που υποβλήθηκαν συνολικά στην Ευρώπη και θα τύχει ειδικής χρηματοδότησης, ως αναδυόμενη τεχνολογία με πολλές πιθανές μελλοντικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με το newsbeast.gr κατά την πρόσφατη αξιολόγηση των ανταγωνιστικών προτάσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος FETOPEN-2014-2015-RIA του Horizon 2020 για τις Μελλοντικά Αναδυόμενες Τεχνολογίες, υποβλήθηκαν συνολικά 643 προτάσεις από όλη την Ευρώπη και χρηματοδοτήθηκαν μόλις 24. Ανάμεσα σε αυτές και μάλιστα στην 11η θέση είναι η πρόταση που συντονίζει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μικρο-Νανοδόμησης με Υπερβραχείς Παλμούς Λέιζερ (ΕΜΝΥΛ) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ.

Η ομάδα με επικεφαλής τον ερευνητή Εμμανουήλ Στρατάκη, αποτελείται από την Ανθή Ρανέλλα, το Γεώργιο Τσιμπίδη, δύο μεταδιδακτορικούς ερευνητές, τέσσερις διδακτορικούς και έξι μεταπτυχιακούς φοιτητές. Στη σχετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιστημονική επιτροπή κριτών εκθείασε την αριστεία παγκοσμίου κλάσεως του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ σε θέματα κατεργασίας υλικών με Λέιζερ και Οπτική. Ιδρυτής/θεμελιωτής της εν λόγω δραστηριότητας στο IΤΕ είναι ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος και νυν αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Αντικείμενο της έρευνας είναι η ανάπτυξη τεχνικών βιομιμητικής κατεργασίας υλικών με λέιζερ για την κατασκευή επιφανειών ιεραρχικής κλίμακας με σημαντικές εφαρμογές στη μικρορευστονική. Η μελέτη και η προσομοίωση βιολογικών συστημάτων με επιθυμητές ιδιότητες είναι γνωστή ως βιομιμητική. Στόχος είναι η προσαρμογή σε συνθετικά κατασκευάσματα των μεθόδων και των συστημάτων που βρίσκονται στη φύση.

H ελληνική ερευνητική ομάδα συντονίζει μια διεθνή σύμπραξη ερευνητικών φορέων που αποτελείται από δύο πανεπιστημιακούς εταίρους (το Τμήμα Φυσικής του αυστριακού Πανεπιστήμιου Γιοχάνες Κέπλερ και το τμήμα Εμβιομηχανικής του γερμανικού Πανεπιστημίου του Άαχεν), από τέσσερα γερμανικά και ισπανικά ερευνητικά Ινστιτούτα (μεταξύ των οποίων το διάσημο Fraunhofer) και μια αυστριακή εταιρία κατασκευής μικρομηχανικών συστημάτων και επιστρώσεων υψηλής τεχνολογίας, την High-Tech Coatings GmbH.

Σκοπός της ερευνητικής προσπάθειας της ομάδας είναι η εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών κατεργασίας λέιζερ για την ανάπτυξη επιφανειών που μιμούνται τις θαυμαστές ιδιότητες συγκομιδής, μεταφοράς, και καθοδήγησης υγρών, τις οποίες εμφανίζουν τα εξωτερικά στρώματα των κελύφων σπάνιων υδρόβιων ερπετών, καθώς και τις εξαιρετικές ιδιότητες αντίστασης στη φθορά και στην τριβή, που χαρακτηρίζουν τα κελύφη σπάνιων σκαθαριών.

«Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας αναμένεται να οδηγήσει σε μια καινοτόμο τεχνολογία κατασκευής προηγμένων μικρονανομηχανικών στοιχείων, με ενισχυμένη αντοχή στην τριβή και φθορά, π.χ. στην ανάπτυξη υψηλής απόδοσης ρουλεμάν ολίσθησης και μικρομηχανικών εξαρτημάτων αντλιών», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, δρ Στρατάκης. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η κατασκευή βιομιμητικών επιφανειών με ακραίες ιδιότητες υποδοχής και διαχείρισης ρευστών αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για εφαρμογές που αφορούν στο διαχωρισμό νερού και πετρελαίου, στη μειωμένη αντίσταση στις υποβρύχιες εφαρμογές και στην αποτελεσματική ψύξη ηλεκτρονικών υψηλής ισχύος.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο βιομηχανικός εταίρος του προγράμματος θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του έργου για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση υψηλής απόδοσης στοιχείων ολίσθησης, καθώς και καινοτόμων επιστρώσεων κινούμενων μικρομηχανικών στοιχείων, με εξαιρετική αντοχή στη φθορά και στην τριβή.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Τεχνολογία

Στην τεχνητή νοημοσύνη επενδύει η Xiaomi

Kαι στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Ημέρα του Παιδιού 2018: Η Google την τιμά με το σημερινό της Doodle

Η παιδική εργασία, η κακοποίηση και η φτώχεια πλήττουν τα παιδιά

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στο Twitter – Τι θα μπορούν να κάνουν…

Θα αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα είναι το timeline τους

Ένας στους τέσσερις διέγραψε το Facebook από το κινητό του…

Η διαγραφή της εφαρμογής από το κινητό δεν συνεπάγεται ωστόσο και διαγραφή από το Facebook.

iPhone: Τα μοντέλα του 2018 δεν θα προσφέρουν σημαντικές αναβαθμίσεις

Θα διαθέσει τρία νέα μοντέλα iPhone για το 2018

Oχι, τα ρομπότ δεν θα νιώσουν αληθινή αγάπη

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Η αλήθεια για τον αλγόριθμο στο Facebook που έγινε viral

Το γύρο του ελληνικού facebook κάνει μια ανάρτηση που έγινε viral.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.