Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΝτελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»

Ντελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»

Ηράκλειο | 09/10/2019 - 16:51
Ντελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»
Παίζουν “κορώνα γράμματα” τη ζωή τους - Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς κράνος, με “οδηγό” τη βιασύνη οι διανομές φαγητού

Ένα καθημερινό γαϊτανάκι θανάτου στους επικίνδυνους δρόμους της πόλης. «Έφυγες»... «γρήγορα»... «ο πελάτης περιμένει»... ο εργοδότης περιμένει από τον οδηγό-ντελιβερά γρήγορη μεταφορά και παράδοση του φαγητού στον πελάτη που έχει κάνει την παραγγελία. Και ο οδηγός προσπαθεί να ανταποκριθεί... βάζοντας πολλές φορές ακόμη και τη ζωή του σε κίνδυνο.

Η βιασύνη είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας πρόκλησης ατυχημάτων ή πολλές φορές και θανατηφόρων περιστατικών στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως από την άλλη να λείπουν και οι ευθύνες των ίδιων των εργαζομένων, που υπό το βάρος της εντατικοποίησης της δουλειάς θα κάνουν και αυτοί τα λάθη τους, που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Αυτό το δυσάρεστο συμπέρασμα - μεταξύ και πολλών άλλων - προκύπτει από τις επισημάνσεις και τις απαντήσεις που έδωσε στηn εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”,  με αφορμή το νέο περιστατικό στις Μεσαμπελιές, ο πρόεδρος των ντελιβεράδων στο Ηράκλειο Γιώργος Μακριδάκης, που ξεκαθαρίζει ότι οι νεότεροι συνάδελφοί του είναι περισσότερο ευάλωτοι σε σχέση με τους παλιότερους στην ψυχολογική πίεση του εργοδότη!

Έχει, δε, μεγάλη σημασία αυτό που λέει επίσης περί παλιών και νέων εργαζομένων. «Εμένα που είμαι παλιός εργαζόμενος άμα μου πει ο εργοδότης “φύγε γρήγορα”, θα γυρίσω και θα του πω να μην το κάνει αυτό, γιατί με αγχώνει ενώ κρατάω τιμόνι. Ο νέος όμως εργαζόμενος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Φοβάται να το πει», είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Μακριδάκης, που ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό ότι «για να συμβεί ένα ατύχημα ή για να συμβεί ένα δυστύχημα, οι παράγοντες είναι πολλοί. Και δε φτάνει μόνο η ευθύνη του εργοδότη. Υπάρχει και η ευθύνη του εργαζόμενου, όπως και η επικινδυνότητα των δρόμων κ.λπ.»...

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά σε βάρος ντελιβεράδων συμβαίνουν στο φαγητό και όχι τόσο σε άλλους κλάδους διανομής.

«Ας καθιερωθεί κάρτα διανομέων»

«Εάν καθιερωθεί και για μας κάρτα διανομέων, που για να πάρεις αυτή την κάρτα θα πρέπει να περάσεις από κάποια σεμινάρια, όπως κάνουν οι σεκιουριτάδες, θα βελτιωθεί η κατάσταση. Και αυτό διότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι είμαστε μια ειδική κατηγορία οδηγών. Δεν είναι “παίρνω το μηχανάκι μου και πάω να πάρω τσιγάρα απ’ το περίπτερο”. Είμαστε 7 ώρες εκτεθειμένοι στον δρόμο. Δηλαδή είμαστε άλλη κατηγορία οδηγών. Άρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε απλοί οδηγοί. Κάρτα ταξιτζήδων υπάρχει. Κάρτα σεκιουριτά υπάρχει. Γιατί να μην υπάρχει και κάρτα διανομέων;», διερωτάται ο κ. Μακριδάκης.

Στο σημείο αυτό λέει στην εφημερίδα μας: «Τις προάλλες, είδα έναν συνάδελφο στα φανάρια. Του λέω “ρε φίλε, βάλε κράνος. Άμα σου κάνουν μπλόκο θα σου πάρουν το δίπλωμα”... Και μου λέει “τώρα... Μου το έχουν ήδη πάρει”... Κι όμως οδηγούσε! Άρα οι εργοδότες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Λέμε “ο διανομέας”... Αλλά δε σκεφτόμαστε ότι δεν είναι μόνος του. Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το να μη βάλω κράνος σαν πολίτης είναι άλλο και άλλο να είμαι εργοδότης και να έχω οδηγό στη δουλειά μου. Υπάρχουν εργοδότες που λένε “μην ακούσω ότι πέρασε διανομέας δικός μου με κόκκινο. Έχει φύγει την άλλη μέρα”... Ας το κάνουν λοιπόν και όλοι οι εργοδότες. Εδώ λένε άλλα κι άλλα».

Ούτε ο εξοπλισμός τηρείται

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Μακριδάκης, ενώ από τον Απρίλιο έχει εκδοθεί εγκύκλιος που επιβάλλει στον εργοδότη να τροφοδοτεί με εξοπλισμό τον εργαζόμενό του, «δεν τηρείται. Ψηφίστηκε, βγήκε εγκύκλιος, αλλά έμεινε εκεί. Τι θέλω να πω; Σαγιονάρα, βερμούδα το καλοκαίρι και αν βάλουμε και κράνος... Και από την άλλη, η στολή είναι απαραίτητη αφού θα είναι φωσφοριζέ. Ταυτόχρονα, όταν φοράς στολή, έχεις και διαφορετική ψυχολογία. Δηλαδή προσέχεις περισσότερο. Μπαίνεις σε ένα ρόλο. Αντιπροσωπεύσεις μια δουλειά και αν κάνεις κάτι, “σημαδεύεσαι” λίγο»...

Για το φαινόμενο πολλοί να χρησιμοποιούν δικά τους μηχανάκια, ο συνδικαλιστής απαντά πως αυτό συνέβαινε παλιότερα. Και βάσει της νέας νομοθεσίας, αν γίνεται αυτό, ο νόμος επιβάλλει συν ένα ευρώ τη μέρα στον εργαζόμενο, που ούτε κι αυτό τηρείται...

«Ας έχουν αυτοκίνητο» - Βασική αρχή: Δεν παραγγέλνουμε όταν κάνει κακοκαιρία

«Υπάρχει εδώ το εξής θέμα: Ο εργοδότης συνήθως απενοχοποιείται όταν πάρει ο πελάτης και ρωτήσει... “απόψε κάνετε διανομές;”. Αλλά εγώ έχω πει και κάτι άλλο. Ας έχουν κι ένα μικρό ευέλικτο αυτοκινητάκι οι εργοδότες, για τις δυο-τρεις ώρες μιας κακοκαιρίας. Δε χάλασε ο κόσμος. Έτσι αποφεύγουν και το ενδεχόμενο να σκοτωθεί ο εργαζόμενός τους και να έχουν μετά και οι ίδιοι τρεξίματα. Είναι απλά τα πράγματα»...

«Να προσέξουν τη ζωή τους»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”: «Με απλές λύσεις μπορεί να σωθούν ζωές. Πρέπει υποχρεωτικά να φοράνε αυτό το φωσφοριζέ μπουφάν που φοράνε όλοι οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό. Είναι ανεπίτρεπτο να φεύγει ο εργαζόμενος και να μην έχει πάρει τα μέτρα ασφαλείας. Και εξοπλισμό. Και το μηχανάκι στη σωστή κατάσταση. Και κράνος! Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι τουλάχιστον να τους προσέχουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Καταρχάς, έχει την ευθύνη ο εργοδότης όταν θα φύγει για διανομή ο εργαζόμενος να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό».

«Μάχη» για τη ζωή του δίνει ο 31χρονος ντελιβεράς, που τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ της Δευτέρας στις Μεσαμπελιές

Διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου νοσηλεύεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο 31χρονος, ο οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο στη διασταύρωση των οδών Ανθέων και Εθνομαρτύρων, στην περιοχή Μεσαμπελιές.

Ο άτυχος άνδρας σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Γιώργο Μοσχοβάκη, είναι πολυτραυματίας, φέρει πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, καθώς και στο σώμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσχοβάκη, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr, «τα πρώτα 24ωρα είναι και τα πιο σημαντικά. Αυτό που έχουμε να πούμε τώρα είναι ότι η κατάστασή αξιολογείται κρίσιμη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε μπαράζ τροχαίων ατυχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Γιάννη Φανουργιάκη, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr, τα περιστατικά διαδέχονταν τον ένα μετά το άλλο, με τους γιατρούς και τους διασώστες να βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Η ΜΕΘ ήταν γεμάτη από περιστατικά», τόνισε ο κ. Φανουργιάκης στο neakriti.gr, «ο 31χρονος πολυτραυματίας μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», όπως είπε ο κ. Φανουργιάκης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Ασυδοσία στα ξενοδοχεία - Την απέλυσε λόγω....ρεπό!

Βαριές καταγγελίες από τους εργαζομένους

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Εξαφανίστηκε 18χρονη στο Ηράκλειο

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Εξαφανίστηκε 18χρονη στο Ηράκλειο

Δολοφονία πρώην συζύγου: Το οικογενειακό δράμα «πίσω»…

Οι συνθήκες διαβίωσης των 4 παιδιών

Stray Action: Μην το επιτρέπεις άλλο, δώσε ελπίδα!

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019, 5:00 πμ, Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου

Ηράκλειο: Συνελήφθησαν δύο άνδρες με ποσότητα κοκαΐνης

Θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ηρακλείου

Σκυλί δεμένο με σκοινί στην ελιά

Κάτοικος της Χερσονήσου προχώρησε σε καταγγελία

Το Ηράκλειο κινδυνεύει να “πνιγεί” στα σκουπίδια

Σε αδιέξοδο το ζήτημα με την υπερκατανάλωση καυσίμων

Η Κρητικιά Ειρήνη - Γρηγορία έβαλε «πλώρη» για το ρεκόρ…

Η 16χρονη συγκίνησε τους Κρητικούς μαζεύοντας σαπούνια

ΠΑΓΝΗ: Έκαναν «ντου» οι ελεγκτές – Πρόστιμο καθώς «φούμαρε»…

Πλήρωσαν τον αντικαπνιστικό νόμο και το αναμμένο τσιγάρο με "τσουχτερά" πρόστιμα

Νεκρή βρέθηκε μητέρα δύο παιδιών

Αναστάτωση στο κέντρο του Ηρακλείου

ΤΟΕΒ: Πως θα γλίτωναν πάνω από 55.000 ευρώ το χρόνο;

Υπέρογκες και συσσωρευμένες οφειλές για τη ΔΕΗ και στον ΤΟΕΒ Γέργερης

Τροχαίο με ντελιβερά: Ξεκινούν τη διαδικασία αφύπνισης

Τροχαίο με ντελιβερά: Ξεκινούν τη διαδικασία αφύπνισης

Προσφυγικό: Αγωνία των Δημάρχων για τη μεταφορά μεταναστών…

Στην ΠΕΔ το "καυτό" θέμα του προσφυγικού

Ντελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»

Παίζουν “κορώνα γράμματα” τη ζωή τους - Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς κράνος, με “οδηγό” τη βιασύνη οι διανομές φαγητού

Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη: Τραυματίστηκε στα μάτια…

Νέο ατύχημα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου

Ντελιβεράς τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στις Μεσαμπελιές

Σοβαρό τροχαίο νωρίς το βράδυ στις Μεσαμπελιές

Η πιο ρομαντική πρόταση γάμου με λύρες, ασκομαντούρα και…

Η παρέα των Κρητικών έκλεψε την παράσταση στην καρδιά του κέντρου του Ηρακλείου

Ληστές έστησαν… καρτέρι σε επιχειρηματία στο Ηράκλειο

Τον χτύπησαν και του έκλεψαν 20.000 ευρώ

Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό στο Ηράκλειο, με το… καλημέρα

Κυριακή ξημέρωσε με ατύχημα στο Ηράκλειο.

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στο Ηράκλειο

Κινητοποίηση για πυροσβεστική και αστυνομία

Κατασχέθηκαν 4,5 τόνοι γαρίδας και αλιευμάτων

Πρόστιμο σε ιταλικό σκάφος για παραβάσεις στα αλιευτικά εργαλεία

Σκύλος δάγκωσε δύο αδελφάκια στο Ηράκλειο

Για προληπτικούς λόγους διεκομίσθησαν στο Βενιζέλειο

Διακοπές ρεύματος το Σάββατο στο Ηράκλειο

Που θα κατέβει ο διακόπτης της ΔΕΔΔΗΕ

Τα Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 9:30 θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Νεκρός έπειτα από απαγχονισμό

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ

Απίστευτο: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με… αεροπλάνο

Στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Σήμα SOS για μια σακούλα με έγγραφα

Χάθηκε σακούλα με έγγραφα στην ευρύτερη περιοχή της Χανιώπορτας

Aναστάτωση από μπαλωθιά - Κάλυκας «προσγειώθηκε» σε αυλή…

Τον τρόμο "έσπειρε" μπαλωθιά στον Καρτερό

«Χτύπησαν» με οδοντογλυφίδες δημοτικό σχολείο – Έγραψαν…

Πήγαν στο σχολείο τους και με το καλημέρα τους περίμενε μία δυσάρεστη… έκπληξη

Κρίσιμα 24ωρα για τον εργάτη που έπεσε από τη σκαλωσιά

Παραμένει διασωληνωμένος στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Τον έπιασαν την ώρα που έκρυβε τα ναρκωτικά στο πάρκο

Είχε την κοκαΐνη σε κουτιά με παυσίπονα

Γονείς άρπαξαν 4 μικρές κόρες και έγιναν «καπνός»

Παρά τη δικαστική εντολή, τα άρπαξαν από τους παππούδες

Κλείνει η Μαιευτική του Βενιζελείου; Κραυγή αγωνίας από…

Υπό κατάρρευση και ένα βήμα από το να μπει λουκέτο

Σκύλος δάγκωσε 10χρονο παιδί - Στην ΩΡΛ του ΠΑΓΝΗ το αγόρι,…

Το παιδί φέρει τραύμα στη μύτη και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο ΠΑΓΝΗ

«Άγιο» είχαν οι επιβάτες του ΙΧ που ανετράπη στον Εσταυρωμένο…

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο - Δεν κινδυνεύει η ζωή τους

Ηράκλειο: Σε αυτές τις περιοχές θα διακόπτεται καθημερινά…

Δύο δεκάλεπτες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα

Πατέρας Χρήστου - Ιωάννη: Θέλω να σφίξω το γιο μου στην αγκαλιά…

Μετά το κρίσιμο χειρουργείο στη Βοστώνη επιστρέφει «νικητής» στο σπίτι του ο 13χρονος

Νεκρός ο αγνοούμενος τουρίστας στις Γούβες- Είχε έρθει…

Μία μεγάλη επιχείρηση είχε στηθεί από λιμενικό και πυροσβεστική, από το απόγευμα του Σαββάτου όπου και εξαφανίστηκε ο αλλοδαπός

Thomas Cook: Αγωνία για το μέλλον της εταιρείας - Τι συμβαίνει…

Η εταιρεία έχει περίπου 600.000 πελάτες σε διακοπές στην Ευρώπη

Ηράκλειο: Μια αφιλόξενη πόλη για τα ΑμΕΑ με ελάχιστες υποδομές

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τις μέτρητες δυσκολίες

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.