Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΝτελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»

Ντελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»

Ηράκλειο | 09/10/2019 - 16:51
Ντελίβερι του τρόμου: «Έφυγες... γρήγορα ο πελάτης περιμένει»
Παίζουν “κορώνα γράμματα” τη ζωή τους - Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς κράνος, με “οδηγό” τη βιασύνη οι διανομές φαγητού

Ένα καθημερινό γαϊτανάκι θανάτου στους επικίνδυνους δρόμους της πόλης. «Έφυγες»... «γρήγορα»... «ο πελάτης περιμένει»... ο εργοδότης περιμένει από τον οδηγό-ντελιβερά γρήγορη μεταφορά και παράδοση του φαγητού στον πελάτη που έχει κάνει την παραγγελία. Και ο οδηγός προσπαθεί να ανταποκριθεί... βάζοντας πολλές φορές ακόμη και τη ζωή του σε κίνδυνο.

Η βιασύνη είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας πρόκλησης ατυχημάτων ή πολλές φορές και θανατηφόρων περιστατικών στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως από την άλλη να λείπουν και οι ευθύνες των ίδιων των εργαζομένων, που υπό το βάρος της εντατικοποίησης της δουλειάς θα κάνουν και αυτοί τα λάθη τους, που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Αυτό το δυσάρεστο συμπέρασμα - μεταξύ και πολλών άλλων - προκύπτει από τις επισημάνσεις και τις απαντήσεις που έδωσε στηn εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”,  με αφορμή το νέο περιστατικό στις Μεσαμπελιές, ο πρόεδρος των ντελιβεράδων στο Ηράκλειο Γιώργος Μακριδάκης, που ξεκαθαρίζει ότι οι νεότεροι συνάδελφοί του είναι περισσότερο ευάλωτοι σε σχέση με τους παλιότερους στην ψυχολογική πίεση του εργοδότη!

Έχει, δε, μεγάλη σημασία αυτό που λέει επίσης περί παλιών και νέων εργαζομένων. «Εμένα που είμαι παλιός εργαζόμενος άμα μου πει ο εργοδότης “φύγε γρήγορα”, θα γυρίσω και θα του πω να μην το κάνει αυτό, γιατί με αγχώνει ενώ κρατάω τιμόνι. Ο νέος όμως εργαζόμενος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Φοβάται να το πει», είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Μακριδάκης, που ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό ότι «για να συμβεί ένα ατύχημα ή για να συμβεί ένα δυστύχημα, οι παράγοντες είναι πολλοί. Και δε φτάνει μόνο η ευθύνη του εργοδότη. Υπάρχει και η ευθύνη του εργαζόμενου, όπως και η επικινδυνότητα των δρόμων κ.λπ.»...

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά σε βάρος ντελιβεράδων συμβαίνουν στο φαγητό και όχι τόσο σε άλλους κλάδους διανομής.

«Ας καθιερωθεί κάρτα διανομέων»

«Εάν καθιερωθεί και για μας κάρτα διανομέων, που για να πάρεις αυτή την κάρτα θα πρέπει να περάσεις από κάποια σεμινάρια, όπως κάνουν οι σεκιουριτάδες, θα βελτιωθεί η κατάσταση. Και αυτό διότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι είμαστε μια ειδική κατηγορία οδηγών. Δεν είναι “παίρνω το μηχανάκι μου και πάω να πάρω τσιγάρα απ’ το περίπτερο”. Είμαστε 7 ώρες εκτεθειμένοι στον δρόμο. Δηλαδή είμαστε άλλη κατηγορία οδηγών. Άρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε απλοί οδηγοί. Κάρτα ταξιτζήδων υπάρχει. Κάρτα σεκιουριτά υπάρχει. Γιατί να μην υπάρχει και κάρτα διανομέων;», διερωτάται ο κ. Μακριδάκης.

Στο σημείο αυτό λέει στην εφημερίδα μας: «Τις προάλλες, είδα έναν συνάδελφο στα φανάρια. Του λέω “ρε φίλε, βάλε κράνος. Άμα σου κάνουν μπλόκο θα σου πάρουν το δίπλωμα”... Και μου λέει “τώρα... Μου το έχουν ήδη πάρει”... Κι όμως οδηγούσε! Άρα οι εργοδότες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Λέμε “ο διανομέας”... Αλλά δε σκεφτόμαστε ότι δεν είναι μόνος του. Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το να μη βάλω κράνος σαν πολίτης είναι άλλο και άλλο να είμαι εργοδότης και να έχω οδηγό στη δουλειά μου. Υπάρχουν εργοδότες που λένε “μην ακούσω ότι πέρασε διανομέας δικός μου με κόκκινο. Έχει φύγει την άλλη μέρα”... Ας το κάνουν λοιπόν και όλοι οι εργοδότες. Εδώ λένε άλλα κι άλλα».

Ούτε ο εξοπλισμός τηρείται

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Μακριδάκης, ενώ από τον Απρίλιο έχει εκδοθεί εγκύκλιος που επιβάλλει στον εργοδότη να τροφοδοτεί με εξοπλισμό τον εργαζόμενό του, «δεν τηρείται. Ψηφίστηκε, βγήκε εγκύκλιος, αλλά έμεινε εκεί. Τι θέλω να πω; Σαγιονάρα, βερμούδα το καλοκαίρι και αν βάλουμε και κράνος... Και από την άλλη, η στολή είναι απαραίτητη αφού θα είναι φωσφοριζέ. Ταυτόχρονα, όταν φοράς στολή, έχεις και διαφορετική ψυχολογία. Δηλαδή προσέχεις περισσότερο. Μπαίνεις σε ένα ρόλο. Αντιπροσωπεύσεις μια δουλειά και αν κάνεις κάτι, “σημαδεύεσαι” λίγο»...

Για το φαινόμενο πολλοί να χρησιμοποιούν δικά τους μηχανάκια, ο συνδικαλιστής απαντά πως αυτό συνέβαινε παλιότερα. Και βάσει της νέας νομοθεσίας, αν γίνεται αυτό, ο νόμος επιβάλλει συν ένα ευρώ τη μέρα στον εργαζόμενο, που ούτε κι αυτό τηρείται...

«Ας έχουν αυτοκίνητο» - Βασική αρχή: Δεν παραγγέλνουμε όταν κάνει κακοκαιρία

«Υπάρχει εδώ το εξής θέμα: Ο εργοδότης συνήθως απενοχοποιείται όταν πάρει ο πελάτης και ρωτήσει... “απόψε κάνετε διανομές;”. Αλλά εγώ έχω πει και κάτι άλλο. Ας έχουν κι ένα μικρό ευέλικτο αυτοκινητάκι οι εργοδότες, για τις δυο-τρεις ώρες μιας κακοκαιρίας. Δε χάλασε ο κόσμος. Έτσι αποφεύγουν και το ενδεχόμενο να σκοτωθεί ο εργαζόμενός τους και να έχουν μετά και οι ίδιοι τρεξίματα. Είναι απλά τα πράγματα»...

«Να προσέξουν τη ζωή τους»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”: «Με απλές λύσεις μπορεί να σωθούν ζωές. Πρέπει υποχρεωτικά να φοράνε αυτό το φωσφοριζέ μπουφάν που φοράνε όλοι οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό. Είναι ανεπίτρεπτο να φεύγει ο εργαζόμενος και να μην έχει πάρει τα μέτρα ασφαλείας. Και εξοπλισμό. Και το μηχανάκι στη σωστή κατάσταση. Και κράνος! Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι τουλάχιστον να τους προσέχουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Καταρχάς, έχει την ευθύνη ο εργοδότης όταν θα φύγει για διανομή ο εργαζόμενος να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό».

«Μάχη» για τη ζωή του δίνει ο 31χρονος ντελιβεράς, που τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ της Δευτέρας στις Μεσαμπελιές

Διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου νοσηλεύεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο 31χρονος, ο οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο στη διασταύρωση των οδών Ανθέων και Εθνομαρτύρων, στην περιοχή Μεσαμπελιές.

Ο άτυχος άνδρας σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Γιώργο Μοσχοβάκη, είναι πολυτραυματίας, φέρει πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, καθώς και στο σώμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσχοβάκη, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr, «τα πρώτα 24ωρα είναι και τα πιο σημαντικά. Αυτό που έχουμε να πούμε τώρα είναι ότι η κατάστασή αξιολογείται κρίσιμη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε μπαράζ τροχαίων ατυχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Γιάννη Φανουργιάκη, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr, τα περιστατικά διαδέχονταν τον ένα μετά το άλλο, με τους γιατρούς και τους διασώστες να βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Η ΜΕΘ ήταν γεμάτη από περιστατικά», τόνισε ο κ. Φανουργιάκης στο neakriti.gr, «ο 31χρονος πολυτραυματίας μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», όπως είπε ο κ. Φανουργιάκης.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Στο αυτόφωρο για άσκοπους πυροβολισμούς

Εντοπίστηκαν κάλυκες στην αυλή του

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί

Προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες σκαφών

Aρνητικό το δείγμα για κορωνοϊό που ελήφθη από το 13χρονο…

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο: Έβαζε τη μία φωτιά μετά την άλλη για να εκδικηθεί…

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έφτασαν στα ίχνη του δράστη και τον συνέλαβαν

Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου δίπλα στους εργαζόμενους…

Δωρεά 1.000 ευρώ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Κορωνοϊός - Πασπάτης: Το Βενιζέλειο δέχεται διαρκώς ύποπτα…

Ο κ. Πασπάτης μίλησε για τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών των πολιτών αλλά και το πώς γίνεται η διαλογή στο νοσοκομείο μεταξύ ύποπτων κρουσμάτων και των υπόλοιπων…

Κορωνοϊός: Καλά νέα για τον 42χρονο – Πήρε εξιτήριο από…

Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση της 67χρονης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.