Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΜία ξεχωριστή εκδήλωση για τα αδέσποτα στο Πολιτιστικό

Μία ξεχωριστή εκδήλωση για τα αδέσποτα στο Πολιτιστικό

Ηράκλειο | 04/04/2016 - 13:45
Μία ξεχωριστή εκδήλωση για τα αδέσποτα στο Πολιτιστικό
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 3 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, η εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα αδέσποτα που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΔΕΠΤΑΗ του Δήμου Ηρακλείου.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Αντιδημάρχου κ. Πέτρου Ινιωτάκη, ακολούθησε ομιλία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών, εκπροσώπων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, του Κτηνιατρικού Συλλόγου, του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ομιλία ψυχολόγου αλλά και ομιλία ερευνητή. Μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο παρακολούθησαν παιδικό θέατρο, χορογραφίες, ζωγραφική,  μουσική καθώς και κυνοφιλικά δρώμενα ενώ συγκεντρώθηκαν τροφές και φάρμακα για το κυνοκομείο. 

Ψήφισμα προέδρων Δημοτικών –Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου

 Στο μεταξύ, την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση της διαχείρισης του  σοβαρού  προβλήματος  των αδέσποτων ζώων, ζήτησαν με ψήφισμά τους οι Προέδροι των Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου. Αναλυτικότερα στο ψήφισμα αναφέρουν: Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μόνος Δήμος της Κρήτης που έχει δημιουργήσει κυνοκομείο χωρητικότητας 80 θέσεων από το 2004 και κάθε χρόνο διαθέτει πάνω από 60.000 Ευρώ από ίδιους πόρους για αγορά τροφής, εμβολίων, πραγματοποίηση στειρώσεων κ.λ.π. 

Κάθε χρόνο στο Κυνοκομείο Ηρακλείου εισάγονται περίπου 550 έως 600 αδέσποτα σκυλιά, γεγονός που σημαίνει ότι από το 2010 και μετά έχουν δοθεί πάνω από 300.000 Ευρώ για την περίθαλψη και την στείρωση αδέσποτων ζώων ενώ έχουν εμβολιασθεί και στειρωθεί πάνω από 2.500 αδέσποτα ζώα. Όλα τα ζώα που εισάγονται στο κυνοκομείο καταγράφονται σε ειδικές κτηνιατρικές καρτέλες με το ιστορικό τους, τον τόπο περισυλλογή τους, φωτογραφίζονται, καταγράφεται η ημερομηνία εμβολιασμού και στείρωσης, η θεραπεία τους για τις ασθένειες, ενώ καταγράφεται και η ημερομηνία απελευθέρωσης, ή υιοθεσίας με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Ελάχιστοι Δήμοι έχουν κτηνίατρο στο προσωπικό τους, με συνέπεια, όλα τα παραπάνω να πραγματοποιούνται με εξωτερική παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών. 


Η έλλειψη προσωπικού και ο περιορισμός των προσλήψεων είναι ένα ακόμα πρόβλημα που δυσχεραίνει την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.  Να σημειωθεί ότι το προσωπικό αυτό ασχολείται για την περισυλλογή, καθαρισμό κυνοκομείου και ζώων, τήρηση κτηνιατρικών καρτελών, περίθαλψη, εμβολιασμό, στειρώσεις, απελευθερώσεις, υποδοχή αιτήσεων, εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους διαγωνισμούς, τεύχη δημοπράτησης, επιτροπές αξιολόγησης προμηθευτών και παραλαβής υλικών, κ.λ.π. 

Πολύ συχνά το κυνοκομείο του Δήμου Ηρακλείου καλείται από άλλες περιοχές του Νομού Ηρακλείου για περισυλλογή αδέσποτων και πολλές φορές με εισαγγελική εντολή οι υπάλληλοι περισυλλογής, του Δήμου Ηρακλείου έχουν πάει να περισυλλέξουν κακοποιημένα ζώα από άλλους Δήμους. Όλες οι αρμόδιες αρχές ελέγχου βλέπουν το πρόβλημα, αλλά δεν προχωρούν σε καμία ενέργεια ελέγχου,  ενώ ο Δήμος Ηρακλείου ουσιαστικά λειτουργεί σαν αποδέκτης αιτημάτων από όλο σχεδόν το Νομό Ηρακλείου. Όταν οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να απευθυνθούν στο δικό τους Δήμο, πολλές φορές αναφέρουν ότι θα έρθουν να δηλώσουν το ζώο τους σαν αδέσποτο ή να εγκαταλείψουν το ζώο τους στο Ηράκλειο. 


Η αντιμετώπιση σε περιφερειακό επίπεδο ή σε επίπεδο Νομού είναι μία από τις προτάσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου.

Από τα τηλεφωνήματα των πολιτών είναι εμφανές ότι τα μισά περίπου ζώα από τα δεσποζόμενα είναι χωρίς ηλεκτρονική σήμανση και χωρίς στείρωση. Συνήθως οι ιδιοκτήτες μόνο τα εμβολιάζουν. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει πολλές φορές σε εκκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, να ταυτοποιούν ηλεκτρονικά το ζώο τους και να αποστέλλουν στον Δήμο αντίγραφο της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 2 χρόνια μόνο 120 ιδιοκτήτες έχουν φέρει αντίγραφο ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου τους. 

Νομίζουν ότι όταν βαρεθούν ή δεν μπορούν να φροντίσουν τα κατοικίδια τους, ο Δήμος και οι Φιλοζωϊκές Οργανώσεις μπορούν να βρουν λύσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν υιοθεσίες για όλα τα ζώα, ενώ ο χώρος του Δήμου μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό ζώων (80 θέσεις) και επί πλέον δίνεται προτεραιότητα στις στειρώσεις και σε ζώα που χρήζουν θεραπείας. 

Η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων έχει αυξήσει και τις αγέλες σκυλιών, με αποτέλεσμα σε όλα τα χωριά του Δήμου μας να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά κρούσματα επιθέσεων σε κτηνοτροφικά ζώα και ανθρώπους. 

Τελευταία, παρατηρούνται και περισσότερα ατυχήματα με σκυλιά που πετάγονται ξαφνικά στο δρόμο. Τέλος, το πρόβλημα εντός της πόλεως και ειδικότερα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στους χώρους του Βενιζελείου, ΠΑΓΝΗ,  Πανεπιστημίου ,TEI και στη βιομηχανική περιοχή  είναι τεράστιο.

Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο πλαίσιο οι ελάχιστοι υπάλληλοι του δημοτικού κυνοκομείου και του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου μας καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης,  δίνουν μια άνιση μάχη καθημερινά κόντρα σε πολύ αντίξοες συνθήκες για να προσφέρουν έργο στην καλυτέρευση των συνθηκών που ισχύουν στο δήμο μας σε σχέση με τα αδέσποτα. Σε αυτό τον αγώνα εμείς είμαστε αλληλέγγυοι και καλούμε κάθε ενεργό πολίτη να βοηθήσει με κάθε τρόπο  κρίνει σκόπιμο.

Τέλος  κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες και αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΑΤ, Αστυνομία, Δικαστικές Αρχές, Νοσοκομεία, Επιστημονικούς φορείς, Φιλοζωικές Οργανώσεις) να ξεκινήσουν διάλογο για τον έλεγχο και την τήρηση των υποχρεώσεων τους σε σχέση με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ενώ και η υπάρχουσα νομοθεσία μπορεί να αλλάξει μετά από διαβούλευση, ώστε να είναι πιο λειτουργική και αποτελεσματική στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.