Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΜε Τόνι Σφήνο ξεκινά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Με Τόνι Σφήνο ξεκινά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Κρήτη | 20/02/2019 - 11:04
Με Τόνι Σφήνο ξεκινά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!
Η μεγαλύτερη γιορτή της Αποκριάς στην Κρήτη

Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός στη σύγχρονη Κρήτη ανοίγει την αυλαία του! Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2019 μάς προσκαλεί στην επίσημη τελετή έναρξης αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, με τον Tόνι Σφήνο να δίνει το σύνθημα για... “Χορό στον χώρο και στον χρόνο!”.

Το πρώτο ραντεβού είναι με τους μικρούς φίλους στις 5:30 το απόγευμα στην Porta Guora, τη... Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου, όπου θα ευχαριστηθούν με τα παιδικά δρώμενα που έχουν επιμεληθεί οι δομές της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνου (ΚΕΔΗΡ).

Λίγο αργότερα, στις 6:30 το απόγευμα, τα παιδάκια που συμμετείχαν στα δρώμενα θα συνοδεύσουν και τους ενήλικες καρναβαλιστές πια, ξεκινώντας μια ιδιαίτερη... πομπή, στο Μικρό Καρναβαλάκι!

Καρναβαλική βόλτα

Οι καρναβαλιστές θα διανύσουν όλη την αγορά του Ρεθύμνου με τις γραφικές εικόνες της, θα περάσουν από την κρήνη Αλβίζε Ριμόντι, θα στρίψουν για να φτάσουν στην οδό Αρκαδίου, τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης με την ενετική Λότζια, και θα φτάσουν γύρω στις 7:30 το απόγευμα στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, στην αλλοτινή Πύλη της Άμμου, στην καρδιά της παραλίας του Ρεθύμνου.

Εκεί όμως, ήδη από τις 6:30 το απόγευμα, θα έχουν ζεστάνει την ατμόσφαιρα και την κεντρική σκηνή της τελετής έναρξης σχολές χορού, που θα βάλουν τον κόσμο στο κλίμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 “Ο χορός στον χώρο και στον χρόνο”!

«Δε θα έπρεπε να σας αποκαλύψουμε και πολλά, λίγα μόνο που καταφέραμε να εκμαιεύσουμε από τους ενορχηστρωτές της βραδιάς, τους... Νίκους μας! Είναι ο Νίκος Μαρκαντώνης και ο Νίκος Μιχάλας, που αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν την ομάδα εθελοντών-καρναβαλιστών, αλλά και των εθελοντών της τελετής έναρξης που βοηθούν παντοιοτρόπως για το αποτέλεσμα που θα μας γοητεύσει, θα μας κερδίσει και θα μας ταξιδέψει μέσα από τον χορό στον χώρο και στον χρόνο με πολλές καινοτομίες!», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές και συνεχίζουν:

«Όσο για τους διαλόγους ανάμεσα στον Βασιλιά Καρνάβαλο και τον συνομιλητή-έκπληξη, η καυστικότητα και η ερμηνεία είναι εγγυημένα από το δίδυμο Θωμά Καντιφέ-Βιβής Χατζηκωτούλα. Τα χορευτικά θα είναι εντυπωσιακά και με τεράστια συμμετοχή σχολών: με τον ΟΚΑ “Αρκάδι” και το τμήμα ενόργανης γυμναστικής, τη σχολή του διακεκριμένου Γιάννη Τσιμπίδη, την ομάδα της Κατερίνας Κυριανιτάκη από το Ατσιπόπουλο, τη σχολή χορού Bailando Fuerte, τη σχολή χορού Arabesque, τη σχολή χορού της Ελίνας Παναρετάκη με την ομάδα της, τη σχολή χορού Dance Vibes και το συγκρότημα Rock Four!

Και πόσο αδημονούμε για αυτήν την τελετή έναρξης! Να δούμε την επίσημη πρώτη των στολών των ομάδων, να φωτίσουμε τον ουρανό με χαράς πυροτεχνήματα, και να υποδεχτούμε τον άνθρωπο-persona που έχει ήδη συνεπάρει τους καρναβαλιστές στα social media του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού!».

Τριπλή διάκριση!

Την ίδια ώρα, η φετινή τελετή έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 θα ταξιδέψει τους φίλους του Καρναβαλιού με τον χορό στον χώρο και στον χρόνο και για μια ευτυχή συγκυρία και τεράστια επιτυχία του Ρεθύμνου, που απέσπασε στη μακρινή Στοκχόλμη της Σουηδίας, το Χρυσό Ελληνικό Βραβείο Ταξιδιού για τον Πολιτισμό και δύο χάλκινα βραβεία ως “O καλύτερος προορισμός της πόλης και της οικογένειας”.


Το μήνυμα του δημάρχου

«Το Ρέθυμνο σας προσκαλεί στη μεγάλη γιορτή: Στο Καρναβάλι που γνωρίζετε, αγαπάτε, συμμετέχετε, στηρίζετε και αγκαλιάζετε. Στο Καρναβάλι του Ρεθύμνου, της Κρήτης, των αναμνήσεών σας, των μελλοντικών σας εμπειριών. Στη φετινή διοργάνωση, ο χορός πρωταγωνιστεί: ως έκφραση των μύχιων συναισθημάτων μας, ως αντανάκλαση των ανομολόγητων προσδοκιών μας, ως πεδίο αλληλεπίδρασης, ως ευκαιρία σμιξίματος της ύλης με το πνεύμα, ως αφορμή επικοινωνίας και δοτικότητας.

Κι όλοι εσείς, ως φορείς μιας σημαντικής κληρονομιάς και ως άξιοι συνεχιστές της, καλείστε να βαδίσετε στα βήματα του χορού όπως τα γνωρίζετε, όπως τα διδαχτήκατε από τους δικούς σας ανθρώπους για να πατάτε γερά στη γη, κι όπως η φαντασία σας προστάζει, στις τολμηρές αποδράσεις σας σε τόπους που το ανέφικτο γίνεται δυνατό.

Σας προσκαλούμε λοιπόν σε τούτη τη χωροχρονική υπέρβαση που επιχειρεί το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, για να αποκαθηλώσουμε μαζί τα σύνορα που διαχωρίζουν του ανθρώπους και, ακολουθώντας τις ασφαλείς διαδρομές του χορού, να χτίσουμε γέφυρες συμπόρευσης και συνδημιουργίας», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης Στέλιος Καλογεράκης, που επιμελείται την αφίσα και όλα τα γραφικά της διοργάνωσης, ανέφερε τα εξής: «Ο χορός είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης, είναι μια αυτόνομη γλώσσα επικοινωνίας, κατανοητή από όλους τους πολιτισμούς. Η εποχή μας δεν είναι ιδιαίτερα φιλική στον χορό - μπορεί να τον έχει τοποθετήσει στις σχολές ως αντικείμενο εκμάθησης, αλλά έχει θέσει στο περιθώριο την πρωταρχική χρήση του χορού ως ελεύθερη έκφραση, μέσο για αυτοσχεδιασμό και κοινωνική συναναστροφή. Το Καρναβάλι είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία για απενοχοποιημένη σωματική έκφραση και επικοινωνία μέσω της κίνησης των σωμάτων.

Το εικαστικό της θεματικής, εμπνευσμένο από τα γεωμετρικά θέματα των καρτ-ποστάλ και των πόστερ του μεσοπολέμου, προσπαθεί να αποδώσει εικονογραφικά την έννοια του χορού μέσα από την ιστορική συνέχεια, αλλά και τη βασική παράμετρο της σωματικής έκφρασης, της επικοινωνίας και της ψυχαγωγικής του διάστασης.

Ο χορός, ως ερωτικό στοιχείο, μέσα από την παράδοση, ήταν η μοναδική ευκαιρία σωματικής προσέγγισης, αλλά με την αναγκαία τήρηση των αποστάσεων. Το εικαστικό εικονογραφεί την πρώτη προσέγγιση δύο χορευτών, που, ενώ στροβιλίζονται στον ρυθμό, γίνονται σχεδόν ένα σώμα, ο χρόνος παγώνει και οι μορφές τους μοιάζουν σα να γίνονται μία μεγάλη κλεψύδρα.

Παράλληλα οι στολές τους, διακοσμημένες με παραδοσιακά κρητικά διακοσμητικά μοτίβα, και με στοιχεία της τοπικής παράδοσης και γεωγραφίας, προσδίδουν τον τοπικό χαρακτήρα, αλλά και τις πολυπολιτισμικές καταβολές, που αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Το μήνυμα της εικονογράφησης είναι ότι ο χορός ενώνει τους ανθρώπους, τους τόπους, τους πολιτισμούς ως μια κοινή και διαχρονική γλώσσα επικοινωνίας».


Η επιτροπή

Την Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 αποτελούν οι Πέπη Μπιρλιράκη, Πόπη Δυνιακού-Κρυοβρυσανάκη, Έλενα Πατσαχάκη, Κώστας Μοσχάκης, Μάνος Παλαφούτης, Κατερίνα Μανετάκη, Ραφαήλ Μανουσάκης και Νίκος Μαρκαντώνης.

Το Καρναβάλι τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Greece All Time Classic) και της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Αποκλειστικοί τηλεοπτικοί χορηγοί επικοινωνίας η ΑΝΕΚ Lines και η Blue Star Ferries.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της “ΚΡΗΤΗ TV”.


Ο international Τόνι Σφήνος

Έρχεται να αναταράξει τα νερά της διασκέδασης

«Κυρίες και κύριοι, ο πρίγκιπας του πάθους, ο εκρηκτικός τυχοδιώκτης, ο international Tonis Sfinos έρχεται στο Ρέθυμνο με ένα ανατρεπτικό σόου, για να διασκεδάσει και να εντυπωσιάσει», αναφέρουν οι διοργανωτές.

«Για την έναρξη της πιο κεφάτης και πολύχρωμης περιόδου, αύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, καταφτάνει με σκοπό να αναταράξει τα νερά της διασκέδασης και να προσφέρει κέφι, γέλιο και μοναδικές στιγμές σε όλους! Στο πιο δυναμικό Καρναβάλι της χώρας, ο Τόνι και μαζί του στη σκηνή η Lola, η Barbie και η θρυλική μπάντα του, οι “Playmates”, θα απογειώσουν, όπως πάντα, τη διάθεσή σας! Ένα ασυμβίβαστο και ατελείωτο πάρτι, που θα μείνει αξέχαστο!».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη…

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης- Νεκρός 47χρονος

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του - Ο 7ος νεκρός στους δρόμους του νησιού

Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία –…

Τσούχτρα τσίμπησε μικρο παιδί σε παραλία στο Ηράκλειο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δεν έχουμε αναισθησιολόγους – Σοβαρά…

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ

Βελτιώνεται ο καιρός το Σάββατο - Παραμένουν οι ισχυροί…

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο, ενώ σε κάποιες περιοχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες

Τέσσερις σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στα νότια της Κρήτης

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Ο Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του δημάρχου Μαλεβιζίου

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτές είναι οι παραλίες στην Κρήτη με Γαλάζια Σημαία (λίστα)

117 παραλίες βραβεύονται συνολικά στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας

Τραγωδία στο Ρέθυμνο - Σκοτώθηκε σε τροχαίο 38χρονος

Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ φορτηγού οχήματος που οδηγούσε με αποτέλεσμα να ανατραπεί

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 27χρονου – Βρέθηκε και είναι…

Τα ίχνη του είχαν χαθεί προχθές το βράδυ

Με δέμα παρέλαβε τρία κιλά… λαθραίου καπνού

Στα χέρια των αρχών μία 44χρονη

7 ανήλικοι κινδύνευσαν στα κύματα σε παραλίες της Αμμουδάρας…

Τα φουσκωτά τους παρασύρθηκαν από τον αέρα- Συστάσεις από τον λιμενάρχη Ηρακλειου

Πρώτος πνιγμός στην Κρήτη – Μία γυναίκα έκανε το… τελευταίο…

Στο Μπαλί Ρεθύμνου- Περιπέτεια και για 7 ανήλικους σε Αμμουδάρα και Καρτερό

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα - Συνεχίζεται ο «χορός»…

Ρυθμοί «Ρίχτερ» στο νότο της Κρήτης.

Ξεκινάει στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για…

Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Νέο τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένας άνδρας

Ελένη Τοπαλούδη: «Γροθιά στο στομάχι» το ποίημα καθηγήτριας…

Η Νατάσσα Χαλκιά, καθηγήτρια του 7ου ΓΕΛ, δίνει τροφή για σκέψη και στέλνει μήνυμα στους γονείς…

Η…προειδοποιητική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Μέτρα τους απείθαρχους κληρικούς

«Καμίνι» και σήμερα η Κρήτη: Που σημειώθηκαν «40αρια»

Επιδείνωση του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας

Kρήτη: Επιστροφή στα σχολεία, με υψηλό ποσοστό απουσιών…

Στα λύκεια του Ηρακλείου το ποσοστό των καθηγητών που σήμερα δεν εμφανίστηκαν κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού-Στο 40% οι απουσίες στα Λύκεια του νομού

Συνεχίζει να δονείται στο ρυθμό των Ρίχτερ η Κρήτη

Με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης

Καταιγιστικές εξελίξεις στο «θρίλερ» του λογιστή στη Σητεία

Διώκονται για κακουργήματα οι πελάτες του λογιστή…

Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κρήτη

Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Αύξηση θερμοκρασίας -Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης…

Tι αναφέρει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης

Θαλάσσια ρύπανση στην Αμμουδάρα

Επιμελήθηκε το περιστατικό το λιμενικό σώμα

Έσπασαν σε αρκετές περιοχές τα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών…

Κοντά στους 41 βαθμούς Κελσίου η υψηλότερη θερμοκρασία

Αυτές είναι οι 115 παραλίες που ανοίγουν στην Κρήτη

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες

Εκκρεμούσε σε βάρος της ένταλμα σύλληψης για ληστεία

Συνελήφθη το πρωί στο Ηράκλειο

ΙΤΕ: Μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο Ηράκλειο εξαιτίας…

Τι δείχνει η έρευνα σε επτά Ευρωπαϊκές Πόλεις

Κορωνοϊός: Οι Αισθητικοί της Κρήτης έχουν την κατάρτιση…

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους – «Η αισθητική πάνω απ’ όλα είναι υγεία»

Η Air France ξεκινά πτήσεις προς Ηράκλειο τον Ιούνιο

Αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού και των επιβατών

83χρονη βγήκε να μαζέψει σαλιγκάρια και δεν ξαναγύρισε…

Την τελευταία της πνοή άφησε στο χωράφι

Δολοφονία βιολόγου: Επηρεάστηκε από τον σατανισμό ο δράστης

Τι ισχυρίστηκε ο 27χρονος κατηγορούμενος

Ο κορωνοϊός σώζει την Κρήτη από το μπλακ άουτ

Μικρότερο το έλλειμμα του νησιού σε ρεύμα

Νεαρός ποδηλάτης έπεσε σε γκρεμό οκτώ μέτρων

Στο περιστατικό έσπευσε και το ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε σε καλή κατάσταση

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.