Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Λήγει αύριο η προθεσμία δήλωσης πηγαδιών και γεωτρήσεων - Πρόστιμα σε όσους δεν έχουν άδεια

Λήγει αύριο η προθεσμία δήλωσης πηγαδιών και γεωτρήσεων - Πρόστιμα σε όσους δεν έχουν άδεια

Κρήτη | 29/09/2014 - 16:04
Λήγει αύριο η προθεσμία δήλωσης πηγαδιών και γεωτρήσεων - Πρόστιμα σε όσους δεν έχουν άδεια
Εκπνέει αύριο η προθεσμία δήλωσης των πηγαδιών και των γεωτρήσεων. Δηλώνοντάς τα στους δήμους τους, οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν τη σχετική άδεια και θα υπαχθούν παράλληλα στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ).

Σημειώνεται ότι στον νομό Ηρακλείου βρίσκονται 6.000 πηγάδια και γεωτρήσεις , κάτι που πιστοποιείται από τις αιτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια και σε Δήμους του νομού.

"Τρύπια" όλη η Ελλάδα!

Σε πανελλαδικό τώρα επίπεδο, διάτρητη από 200.000 πηγάδια και γεωτρήσεις είναι η ελληνική γη, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή απειλή για χιλιάδες στρέμματα γης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Το πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας είναι μεγάλο και υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει ριζικά ο εδαφολογικός χάρτης. Σύμφωνα με την imerisia.gr, βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι «τρύπες» που έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα, πολλές φορές και χωρίς άδεια, προκαλούν καθίζηση του υπεδάφους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμυρών.

Παράλληλα, η χωρίς κανέναν έλεγχο εκμετάλλευση του νερού μπορεί να οδηγήσει σε λειψυδρία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αγροτικές καλλιέργειες. Σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην κατάσταση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος απειλεί με πολύ βαριά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, που φτάνουν έως και 5.000 ευρώ, βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες και χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων που «ξέχασαν» να καταθέσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Στην καταληκτική προθεσμία, που εκπνέει μετά από σειρά παρατάσεων την ερχόμενη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, καλούνται όσοι ιδιοκτήτες και χρήστες αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2005, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια να προσφύγουν στους κατά τόπους δήμους με τα σχετικά έγγραφα δήλωσης.
Παρά τις προσπάθειες, το πρόβλημα καταγραφής των σημείων υδροληψίας παραμένει μετέωρο για πολλά χρόνια, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμάται πως συνολικά υπάρχουν στη χώρα μας 200.000 σημεία, εκ των οποίων το 20% (δηλαδή 40.000), υπολογίζεται ότι είναι παράνομα. Μάλιστα, αυτή τη φορά η διαδικασία έχει απλουστευθεί, ζητώντας μόλις γεωγραφικά στοιχεία των σημείων υδροληψίας και μια υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να διευκολυνθούν κυρίως οι αγρότες, που είναι και ο κύριος στόχος της προσπάθειας.

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές στις οποίες διαπιστώνεται πυκνότητα γεωτρήσεων και πηγαδιών σε σχέση με την έκτασή τους.

Στην περίπτωση αυτή συγκαταλέγεται η περίπτωση της Αργολίδα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσουν αριθμητικά στις 17.000, και ο Θεσσαλικός Κάμπος, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων νομών (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας), που αναμένεται να κυμανθούν από 35.000 έως 38.000. Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το πρόβλημα αναδύθηκε μετά το 1990 και τη μεγάλη λειψυδρία, καθώς έκτοτε άρχισαν να «φυτρώνουν» γεωτρήσεις και πηγάδια, τα οποία έχουν πολύ μικρές διαστάσεις και ενδεχομένως μπορούν να διαφύγουν της καταγραφής.

Τι προβλέπεται

Η ΚΥΑ προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής όλων των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων, που περιλαμβάνει γενικό ευρετήριο σημείων υδροληψίας, δηλαδή τις γεωγραφικές συντεταγμένες, όπως αποτυπώνεται στον ψηφιακό χάρτη της χώρας.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πολίτες δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν καμία περίπλοκη διαδικασία, καθώς μετά τη δήλωση οι εγγραφές γίνονται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ταυτόχρονα, για όσους δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα τις ιδιοκτησίες-χρήσεις προβλέπεται πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Μετά την αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ, που λήγει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, απαιτείται η χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος, η προθεσμία της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Αδειες και πρόστιμα

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι αιτήσεις για άδεια θα κατατίθενται στους δήμους και θα εκδίδονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ολοι όσοι λαμβάνουν άδεια θα πρέπει να τοποθετήσουν στη γεώτρηση μετρητή ή υδρόμετρο. Οι παράνομες γεωτρήσεις πάντως θα αντιμετωπίζονται κατά τη δήλωσή τους ως νέες υδροληψίες, έπειτα από την καταβολή προστίμου. Το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης αφορά τον ορισμό των κατηγοριών αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτων, προβλέποντας:
Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Τώρα και δήλωση στο Ε9

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί μια νέα ΚΥΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία, μεταξύ άλλων, θα ρυθμίζει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα, προκειμένου οι κάτοχοι γεωτρήσεων να προχωρήσουν στο σχετικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων και νομιμοποίησης. Μέχρι στιγμής, ο νόμος απαιτεί συμβόλαια με πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας.
Αλλαγές

Αυτό με τη νέα ΚΥΑ πρόκειται να αλλάξει, αφού ως γνωστόν υπάρχουν πολλοί κάτοχοι γεωτρήσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας με «χρησικτησίες» ή κληρονομιές και οι κάτοχοί τους δεν έχουν συμβόλαια.
Με τα νέα δεδομένα, όλοι αυτοί οι κάτοχοι γεωτρήσεων θα μπορούν -εφόσον οι καλλιέργείες τους και οι εκτάσεις του δηλώνονται στο Ε9 ή στον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ή στα επενδυτικά προγράμματα του ΥπΑΑΤ- να πιστοποιούν την ιδιοκτησία χωρίς συμβόλαιο και να προχωρεί άμεσα η έκδοση της άδειας χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις τους.
200.000 γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα
20% είναι παράνομες, δηλαδή 40.000
50% -60% του νερού που χρησιμοποιείται στη γεωργία προέρχεται από γεωτρήσεις
5.000 ευρώ θα φτάνουν τα πρόστιμα για όσους «ξεχάσουν» να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους
17.000 είναι οι γεωτρήσεις που βρίσκονται μόνο στον Αργολικό Κάμπο
35-38 χιλιάδες είναι οι «τρύπες» στους τέσσερις νομούς του Θεσσαλικού Κάμπου
500 έως 3.000 ευρώ τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.