Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚρητικιά από την Ταϊβάν: Παντού σε ψεκάζουν με σπρέι και σου μετρούν τη θερμοκρασία

Κρητικιά από την Ταϊβάν: Παντού σε ψεκάζουν με σπρέι και σου μετρούν τη θερμοκρασία

Κρήτη | 08/04/2020 - 17:01
Κρητικιά από την Ταϊβάν: Παντού σε ψεκάζουν με σπρέι και σου μετρούν τη θερμοκρασία
Τι αναφέρει η Ελίνα Παπαδάκη

Από τη μακρινή Ταϊβάν, τη χώρα υπόδειγμα στην αντιμετώπιση του κοροναϊού- παρά το γεγονός ότι παραμένει αποκλεισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- η Ηρακλειώτισσα Ελίνα Παπαδάκη στέλνει την αγάπη της στην Ελλάδα και μας εξηγεί, μέσα από την καθημερινότητα της, πώς κατάφεραν να αντισταθούν σθεναρά στον Covid-19.

Η βιωματική εξιστόρηση της 30χρονης, η οποία εργάζεται ως δασκάλα θεάτρου σε ένα από τα μεγαλύτερα international σχολεία της Ταιβάν, επιβεβαιώνει ότι η πειθαρχία είναι ισχυρό όπλο κατά του ιού. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβάλλεται ως ανάχωμα εξάπλωσης του ιού ταιριάζειταμάμ με την ιδιοσυγκρασία των Ταϊβανέζων που περιγράφονται ως ανέκφραστοι και εσωστρεφείς. Αυτό αναμφίβολα καθιστά άθλο όσα έχουν επιτύχει οι αλέγροι Έλληνες, οι οποίοι είναι εξωστρεφείς, διαχυτικοί, αγκαλιάζονται και φιλιούνται. Η Ελίνα Παπαδάκη είναι ένα ανήσυχο και ασυμβίβαστο πνεύμα. Και στα εργασιακά της. Η κατάσταση στην Ελλάδα την είχε απογοητεύσει. Εργασιακή εκμετάλλευση, μισθός ψίχουλα, δεν φοβήθηκε όμως να αναζητήσει την τύχη της αλλού. Και δικαιώθηκε!

Μας μιλάει για τη ζωή της στην Ταιβάν εν μέσω πανδημίας και μας παραθέτει, όπως λέει, την εμπειρία της μέσα από το δικό της πρίσμα αλήθειας. Νιώθει ασφαλής στη χώρα που ζει και εργάζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και θεωρεί ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για τους πολίτες της και βρίσκεται αρκετά κοντά τους.

«Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω και ακούγεται τόσο στα media ως η χώρα που αντιστέκεται στον ιό. Η κυβέρνηση φροντίζει και οι πολίτες την ακούνε. Θυμάμαι το σχολείο μας έστειλε γράμμα στην πρωθυπουργό της χώρας σχετικά με ένα ζήτημα και εκείνη απάντησε εντός ολίγων ημερών σε όλες τις ερωτήσεις. Ερχόμενη από την Ελλάδα η εύκολη αυτή σχέση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών μου φάνηκε εξωπραγματική. Μπορεί και να κάνω λάθος».

Κεφάλαιο “Lockdown”

Όπως λέει, τα σχολεία έκλεισαν μόλις για δύο εβδομάδες στις αρχές Φεβρουαρίου. «Έκτοτε όλα δουλεύουν κανονικά. Μέτρα έχουν ληφθεί πάμπολλα ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλα».

Εξηγεί ότι η χώρα αρχικά είχε ελάχιστες περιπτώσεις νοσούντων, όμως επειδή δεν είχε κλείσει ακόμα τα σύνορα, υπήρξαν περιπτώσεις εισαγόμενων κρουσμάτων με συνέπεια να αυξηθούν τα περιστατικά και να κλείσουν τα σύνορα ως αναγκαίο μέτρο. Επιτρέπεται μόνο η είσοδος σε Ταϊβανέζους ή ξένους με βίζα εργασίας και για όλους

η 14ημερη καραντίνα είναι υποχρεωτική.

Κεφάλαιο “Μάσκες”: υποχρεωτική χρήση στα μέσα μεταφοράς

Η Ελίνα Παπαδάκη εξηγεί ότι οι μάσκες αποτελούν μέρος της κουλτούρας των Ταϊβανέζων. Πριν την πανδημία του Covid-19. Ίσως έπαθαν και έμαθαν λόγω …Κίνας.

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ταϊβάν, πολύ πριν τον ιό, θυμάμαι ανθρώπους με μάσκες στο δρόμο. Πολλοί τις φορούσαν είτε από άποψη και μόδα, είτε όταν αρρώσταιναν, ώστε να μην μεταφέρουν μικρόβια σε άλλους, είτε από συνήθεια ή φόβο να μην κολλήσουν κάτι, είτε λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μετά τον ιό, όλοι έτρεξαν να αγοράσουν μάσκες χειρουργικές. Η κυβέρνηση για να ελέγξει την κατάσταση ανακοίνωσε ένα σύστημα αγοράς. Κάθε φαρμακείο είχε και έχει συγκεκριμένο αριθμό χειρουργικών μασκών και οι πολίτες μπορούσαν να αγοράσουν μόνο δύο την εβδομάδα και τώρα πλέον τρεις την εβδομάδα, πηγαίνοντας στο φαρμακείο με την ιατρική τους κάρτα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού της κάρτας τους (άρτιος ή περιττός)».

Δηλαδή μονά-ζυγά και στις μάσκες. Περιγράφει ότι με την σχετική ανακοίνωση, σχηματίζονταν ουρές έξω από τα φαρμακεία, πριν ακόμα ανοίξουν.

Τώρα πλέον οι πολίτες μπορούν να τις προ αγοράσουν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της της NHI (National Health Insurance Administration Ministry of Health and Welfare). Και πάλι μιλάμε για τρεις μάσκες. Μάλιστα, από τις 4 Απριλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μασκών σε μετρό και λεωφορεία αλλιώς ο πολίτης «τρώει» πόρτα. «Κατά τη γνώμη μου απαραίτητο μέτρο καθώς η Ταιβάν είναι μια χώρα με πολύ μεγάλο πληθυσμό και δυστυχώς δεν διαθέτει το καλύτερο μετρό (MRT) του κόσμου με αποτέλεσμα καθημερινά πολίτες να συνωστίζονται στα τρένα σε πολύ κοντινές αποστάσεις για να πάνε στις δουλειές τους, ιδιαίτερα σε γραμμές όπως η Brown Line που είναι και η παλαιότερη και έχει τα μικρότερα τρένα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που η Ταιβάν δεν έχει φροντίσει ακόμα και θα έπρεπε. Είμαι από τους άτυχους που παίρνουν τη γραμμή αυτή για να πάω στην δουλειά μου καθώς και χιλιάδες άλλοι πολίτες. Κάθε πρωί είναι πιθανό να χάσεις και ένα και δύο τρένα καθώς δεν χωράς να μπεις. Αντιλαμβάνεστε πόσο απαραίτητο ήταν να παρθεί το μέτρο αυτό. Το καλό είναι ότι ακόμα και πριν, οι άνθρωποι φοράνε μάσκες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο δρόμο. Είναι κάτι που υπάρχει στην κουλτούρα, στη φιλοσοφία και στην καθημερινότητα τους. Φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι εργαζόμαστε με μάσκες».

Θερμικές κάμερες για θερμομέτρηση…

Η Ελίνα περιγράφει ότι για να μπουν στο σχολείο όπου εργάζεται, ψεκάζονται με αντισηπτικό σπρέι και τους μετράνε τη θερμοκρασία.

«Το ίδιο συμβαίνει και πριν οι μαθητές μεταβούν στην καφετέρια του σχολείου για μεσημεριανό φαγητό. Ένας προς έναν θερμομετρείται και απολυμαίνεται. Αρχικά η μέτρηση γινόταν με γρήγορα ηλεκτρονικά θερμόμετρα, τώρα όμως με θερμική κάμερα που περνώντας από μπροστά της μετράει τη θερμοκρασία σώματος. Την εβδομάδα αυτή μάλιστα, εγκαθιστούν ultraviolet lights σε όλες τις αίθουσες τους σχολείου!».

Σε θερμομετρούν και σε ψεκάζουν παντού

Ανάλογη διαδικασία, θερμομέτρηση και… ψέκασμα, ακολουθείται σε πολλά ακόμα μέρη, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ. «Ακόμα και στις εισόδους πολυκατοικιών για να μπεις στο σπίτι σου».

Αντισηπτικά υπάρχουν! Ένα πακέτο χαρτί υγείας ανά άτομο

Στα σούπερ-μάρκετ της Ταιβάν δεν γίνεται πανζουρλισμός. Προς αποφυγή καταστάσεων που συνέβησαν σε άλλες χώρες, υπάρχουν πινακίδες που ενημερώνουν: χαρτί υγείας ένα πακέτο ανά άτομο.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Αποστολάκης: Αν ανέβουν Τούρκοι σε βραχονησίδα, θα πρέπει…

Διαφορετικά δεν υπάρχει κυριαρχία

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη…

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης- Νεκρός 47χρονος

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του - Ο 7ος νεκρός στους δρόμους του νησιού

Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία –…

Τσούχτρα τσίμπησε μικρο παιδί σε παραλία στο Ηράκλειο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δεν έχουμε αναισθησιολόγους – Σοβαρά…

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ

Βελτιώνεται ο καιρός το Σάββατο - Παραμένουν οι ισχυροί…

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο, ενώ σε κάποιες περιοχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες

Ο Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του δημάρχου Μαλεβιζίου

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτές είναι οι παραλίες στην Κρήτη με Γαλάζια Σημαία (λίστα)

117 παραλίες βραβεύονται συνολικά στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας

Τραγωδία στο Ρέθυμνο - Σκοτώθηκε σε τροχαίο 38χρονος

Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ φορτηγού οχήματος που οδηγούσε με αποτέλεσμα να ανατραπεί

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 27χρονου – Βρέθηκε και είναι…

Τα ίχνη του είχαν χαθεί προχθές το βράδυ

Με δέμα παρέλαβε τρία κιλά… λαθραίου καπνού

Στα χέρια των αρχών μία 44χρονη

7 ανήλικοι κινδύνευσαν στα κύματα σε παραλίες της Αμμουδάρας…

Τα φουσκωτά τους παρασύρθηκαν από τον αέρα- Συστάσεις από τον λιμενάρχη Ηρακλειου

Πρώτος πνιγμός στην Κρήτη – Μία γυναίκα έκανε το… τελευταίο…

Στο Μπαλί Ρεθύμνου- Περιπέτεια και για 7 ανήλικους σε Αμμουδάρα και Καρτερό

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα - Συνεχίζεται ο «χορός»…

Ρυθμοί «Ρίχτερ» στο νότο της Κρήτης.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.