Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚρήτη: Απ’ το «Δεν Είναι Δυνατόν» στο «Περήφανη»-Μια μάνα ομοφυλόφιλου μιλά

Κρήτη: Απ’ το «Δεν Είναι Δυνατόν» στο «Περήφανη»-Μια μάνα ομοφυλόφιλου μιλά

Κρήτη | 01/07/2018 - 02:04
Κρήτη: Απ’ το «Δεν Είναι Δυνατόν» στο «Περήφανη»-Μια μάνα ομοφυλόφιλου μιλά
«Είναι δυνατόν ο Ευάγγελος να πάει στην πόλη και να κρατάει από το χέρι το αγόρι του και να φιληθούν; Δεν μπορεί».

Η ιστορία της κυρίας Μαρίνας, όπως τη διηγήθηκε στη Μελπομένη Μαραγκίδου.

Γεννήθηκα στην Κρήτη. Κατάγομαι από ένα χωριό 35 χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο. Έζησα εκεί μέχρι την Α΄ Γυμνασίου. Έπειτα, ο πατέρας μου με έστειλε στο Ηράκλειο, σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Εκεί γνώρισα τον άνδρα μου. Εκείνος ζούσε πάντα στην πόλη και οι γονείς του είχαν επαφή με τα κοινά. Ερωτευτήκαμε στο γυμνάσιο και παντρευτήκαμε, όταν ήμουν 27 ετών. Στα 28 μου έκανα τον Ευάγγελο και έναν χρόνο μετά, την αδελφή του.

Ο Ευάγγελος μεγάλωσε και αυτός στο Ηράκλειο. Όταν ήταν μικρός, δεν έπαιζε. Έλεγα, «Μα πώς είναι δυνατόν να μη θέλει να παίξει μπάλα και να βλέπει από την καρέκλα τον φίλο του να παίζει;». Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Αναρωτιόμουν γιατί. Ξέρεις, οι γονείς σκέφτονται «Τι συμβαίνει στο παιδί μου; Μήπως εγώ δεν του φέρομαι καλά; Μήπως είναι στενοχωρημένο; Μήπως έχω κάνει κάτι που το έχει πληγώσει;». Δεν σκέφτεσαι τι μπορεί να του συμβαίνει τόσο βαθιά.

Όταν ήταν μικρός, τον είχαν σπρώξει στο σχολείο και είχε σκιστεί το χείλος του. Μας είχε πει ότι είχε αποκαλέσει τον συμμαθητή του χοντρό και γι’ αυτό εκείνος τον έδειρε. Του είχαν κάνει bullying, όμως, τον είχαν πει «αδερφή». Το bullying συνέβαινε από το Δημοτικό και δυστυχώς είχε πέσει σε δασκάλους που ήταν πολύ μεγάλοι ηλικιακά και δεν είχαν τη δυνατότητα να χειριστούν την κατάσταση.

Λέγαμε, «Μα δεν είναι δυνατόν, μα δεν το πιστεύω, μα πώς γίνεται». Ο μπαμπάς του ήταν πιο ήπιος, επειδή γενικά είναι έτσι ο χαρακτήρας του. Εγώ ήθελα πάρα πολύ χρόνο. Δεν το κρύβω.

Στην εφηβεία, ήταν ήσυχο παιδί. Δεν μας προβλημάτισε ποτέ - και όχι μόνο ήσυχος, ήταν και ώριμος και άριστος μαθητής από μικρός. Θυμάμαι ένα περιστατικό από εκείνην την περίοδο: Η γιαγιά του έμενε στο χωριό και το σπίτι της στο Ηράκλειο ήταν ελεύθερο. Μια μέρα, λοιπόν, ο Ευάγγελος βρέθηκε εκεί με την κόρη μιας συμμαθήτριάς μου, που είναι πάρα πολύ καλοί φίλοι. Θεωρούσα σαν μάνα, λοιπόν, ότι το παιδί βρέθηκε με μια κοπέλα, ότι προχωράει η ζωή του και όλα καλά και ωραία.

Μετά το σχολείο, πέρασε στο πανεπιστήμιο και μετακόμισε στην Αθήνα. Όταν βρέθηκε εκεί το παιδί, ήταν σε ένα περιβάλλον που μπορούσε να πει πιο εύκολα ότι «Εγώ αυτός είμαι». Ήταν σε μία μεγάλη πόλη πλέον. Ο Ευάγγελος εκεί ξεκίνησε να βρίσκει τον εαυτό του. Πλέον, τον βλέπω πόσο πιο κοινωνικός είναι τώρα, απ’ ό,τι όταν ήταν μικρός και χαίρομαι.

Ότι είναι ομοφυλόφιλος δεν το μάθαμε από τον ίδιο. Το μάθαμε από τη Θεανώ, την αδελφή του, όταν εκείνος ήταν στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. Μια μέρα, ο άνδρας μου είπε στην κόρη μας ότι στεναχωριέται, επειδή ο Ευάγγελος δεν είναι χαρούμενο παιδί και ότι δεν ξέρει τι μπορεί να φταίει που είναι συνεχώς στενοχωρημένο το πρόσωπό του. Τότε εκείνη του είπε πως αυτό κι αυτό συμβαίνει. Δεν το περιμέναμε. Ήταν σαν να ήρθε ένας κεραυνός πάνω μας. Είχαμε φίλους που ήταν ομοφυλόφιλοι, είχαμε παρέες, αλλά με τον γιο μας το πήραμε σε φάση «Τι συμβαίνει εδώ τώρα;». Ποτέ δεν μας είχε περάσει από το μυαλό. Σε εμένα, η αλήθεια είναι ότι είχε, του πατέρα του όμως, ποτέ. Κάποια στιγμή, μάλιστα, είχα πάει σε μια συνεδρία με μια παιδοψυχολόγο, φίλη της οικογένειας, για άσχετο λόγο. Προτού κλείσουμε τη συζήτηση, της είπα ότι παρατηρώ πως ο Ευάγγελος δεν παίζει αγορίστικα παιχνίδια και αναρωτήθηκα αν συμβαίνει κάτι. Εκείνη μου είπε να αφήσω τις σαχλαμάρες. Μου το απέκλεισε.

Η γιαγιά του -πεθερά μου- μιλούσαμε και μου έλεγε, «Θα έρθει για διακοπές φέτος το παιδί;». «Όχι, θα κάτσει στο εξωτερικό να δουλέψει», της είπα. «Α, επειδή τον Ιούνιο έχουν αυτήν τη διαδήλωση στην Αθήνα», μου απάντησε.

Νομίζω ότι τον βοήθησε που μας το είπε η αδελφή του. Μόλις του το μετέφερε, εκείνος μας πήρε τηλέφωνο. Στη συνομιλία έγινε ένας πανικός. Λέγαμε, «Μα δεν είναι δυνατόν, μα δεν το πιστεύω, μα πώς γίνεται». Ο μπαμπάς του ήταν πιο ήπιος, επειδή γενικά είναι έτσι ο χαρακτήρας του. Εγώ ήθελα πάρα πολύ χρόνο. Δεν το κρύβω. Ενώ το είχα σκεφτεί, ήθελα τον χρόνο μου - και το είπα σε όλους: Ούτε θέλω να το αναλύσω, ούτε να μιλήσω, θα το δω. Στην αρχή, ήμασταν πιο επιθετικοί απέναντί του, στην αντίδραση. Δυστυχώς ναι, ήμασταν. Ήταν γελοίο, όμως, τώρα που το βλέπω μετά από τόσα χρόνια.

Θεωρούσαμε ότι κάποιοι άνθρωποι περνούν μια φάση στην εφηβεία και πειραματίζονται και έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να του πούμε μήπως είναι μπερδεμένος. Ειδικά ο μπαμπάς του. Του είπε ότι και εκείνος, όταν ζούσε στην Αμερική, την περίοδο της σεξουαλικής απελευθέρωσης, είχε φίλους που είχαν δυο-τρία χρόνια σχέση με άνδρες και μετά ξαφνικά ανακάλυψαν με τη φίλη τους ότι μπορούν να είναι μαζί. Όμως ο Ευάγγελος, από την αρχή, ήταν συνειδητοποιημένος. Έχει μία ωριμότητα, που την έχει από μικρός. Ήξερε ότι αυτά που λέει είναι σίγουρα. Το αποδεχτήκαμε, όταν καταλάβαμε ότι είναι αυτό και δεν αλλάζει κάτι. Ότι του αρέσουν τα αγόρια. Δεν ξέρω πόσο καιρό μου πήρε. Δεν μετράω τον χρόνο, αλλά πλέον δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και είμαστε απόλυτα υποστηρικτικοί - και είμαι υπέρ και του γάμου και της τεκνοθεσίας και θέλω να το δω και αυτό το κομμάτι στην Ελλάδα.

Δεν είδα το περιβάλλον μας εδώ στην Κρήτη να αλλάζει τη συμπεριφορά του, όταν το έμαθαν. Ίσα-ίσα: Η οικογένειά μας -και από τη μία πλευρά και από την άλλη- όχι μόνο το γνωρίζουν, αλλά έχουν αποδεχτεί τον Ευάγγελο και με το παραπάνω. Είναι τέτοιο παιδί, που όλοι τον αγαπάνε - και έχει έρθει και με το αγόρι του στο νησί και τους καλωσόρισαν όλοι.

Για τα παιδιά που το έχουν κρυφό από τους γονείς, τι να πεις; Είναι δίκοπο μαχαίρι. Δεν ξέρεις τι περνούν στα σπίτια τους.

Η γιαγιά του -πεθερά μου- μιλούσαμε και μου έλεγε, «Θα έρθει για διακοπές φέτος το παιδί;». «Όχι, θα κάτσει στο εξωτερικό να δουλέψει», της είπα. «Α, επειδή τον Ιούνιο έχουν αυτήν τη διαδήλωση στην Αθήνα», μου απάντησε. «Τι, πολιτική διαδήλωση;», της είπα εγώ, για να δω τι θα μου πει. «Όχι, αυτό για τους γάμους και το φύλο. Αυτός θα ήθελε να είναι εκεί, δεν θα έρθει;», είπε η γιαγιά, που είναι 86 ετών. Δεν έχουμε λόγο, λοιπόν, να πηγαίνουμε πίσω. Προχωράμε μπροστά.

Στους γονείς θα έλεγα να είναι ψύχραιμοι, αν τους πει το παιδί τους ότι είναι ομοφυλόφιλο. Αν πάθεις πανικό και νομίζεις ότι κάτι κακό συμβαίνει, εκεί είναι που χάνεις το παιχνίδι - και με σένα και με την οικογένειά σου και με τα παιδιά σου. Όλα θέλουν τον χρόνο τους. Το πιο σημαντικό που θα τους έλεγα, είναι ότι το σκοτάδι χάνεται και διαλύεται, όταν έχει φως. Όταν έχεις φόβο και έρθει η γνώση. Όταν φοβάσαι κάτι και το γνωρίσεις, σταματάς να το φοβάσαι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να διώξουν τα παιδιά τους από το σπίτι. Αυτά τα παιδιά που το έχουν πάθει αυτό, μακάρι να μπορούσα να έκανα έναν σύλλογο να τα έφερνα εδώ να κάθονται όλα μαζί να τα λέμε.

Για τα παιδιά που το έχουν κρυφό από τους γονείς, τι να πεις; Είναι δίκοπο μαχαίρι. Δεν ξέρεις τι περνούν στα σπίτια τους. Φυσικά, η συμβουλή είναι να το πουν. Αλλά από τη άλλη, αν αυτό το παιδί ζει σε ένα περιβάλλον που ξυπνάει και είναι με την κεφαλή από κάτω, πώς θα τη σηκώσει; Το λέμε εμείς να το κάνει ΟΚ. Πώς θα το κάνει; Μακάρι να μπορούν τα παιδιά να μιλάνε. Η κοινωνία, όμως -και ειδικά εδώ στην Κρήτη-, δεν είναι τόσο εύκολη, γι’ αυτό τα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι δυνατόν ο Ευάγγελος να πάει στην πόλη και να κρατάει από το χέρι το αγόρι του και να φιληθούν; Δεν μπορεί να το κάνει. Στο Λονδίνο μπορεί.

Τον γιο μου τον λατρεύω και είμαι περήφανη. Πόσο μου αρέσει που είναι χαρούμενος, ρε παιδί μου, πλέον. Ευτυχώς και ο Βαγγέλης το ξέρει πόσο περήφανη μαμά είμαι.

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Αποστολάκης: Αν ανέβουν Τούρκοι σε βραχονησίδα, θα πρέπει…

Διαφορετικά δεν υπάρχει κυριαρχία

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν κάνει ακόμη προκήρυξη…

Σε απόγνωση οι παράκτιοι δήμοι του νομού Ηρακλείου

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης- Νεκρός 47χρονος

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του - Ο 7ος νεκρός στους δρόμους του νησιού

Τσούχτρες σε παραλίες της Κρήτης προκαλούν ανησυχία –…

Τσούχτρα τσίμπησε μικρο παιδί σε παραλία στο Ηράκλειο

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δεν έχουμε αναισθησιολόγους – Σοβαρά…

Τι αναφέρει η Ένωση Γιατρών του ΕΣΥ

Βελτιώνεται ο καιρός το Σάββατο - Παραμένουν οι ισχυροί…

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο, ενώ σε κάποιες περιοχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές ή και καταιγίδες

Ο Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το μήνυμα του δημάρχου Μαλεβιζίου

Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί

«Σωστή η φιλοσοφία, περιμέναμε περισσότερα» - Οι πρώτες αντιδράσεις των παραγόντων του κρητικού τουρισμού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αυτές είναι οι παραλίες στην Κρήτη με Γαλάζια Σημαία (λίστα)

117 παραλίες βραβεύονται συνολικά στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας

Τραγωδία στο Ρέθυμνο - Σκοτώθηκε σε τροχαίο 38χρονος

Έχασε τον έλεγχο του ΙΧ φορτηγού οχήματος που οδηγούσε με αποτέλεσμα να ανατραπεί

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 27χρονου – Βρέθηκε και είναι…

Τα ίχνη του είχαν χαθεί προχθές το βράδυ

Με δέμα παρέλαβε τρία κιλά… λαθραίου καπνού

Στα χέρια των αρχών μία 44χρονη

7 ανήλικοι κινδύνευσαν στα κύματα σε παραλίες της Αμμουδάρας…

Τα φουσκωτά τους παρασύρθηκαν από τον αέρα- Συστάσεις από τον λιμενάρχη Ηρακλειου

Πρώτος πνιγμός στην Κρήτη – Μία γυναίκα έκανε το… τελευταίο…

Στο Μπαλί Ρεθύμνου- Περιπέτεια και για 7 ανήλικους σε Αμμουδάρα και Καρτερό

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα - Συνεχίζεται ο «χορός»…

Ρυθμοί «Ρίχτερ» στο νότο της Κρήτης.

Ξεκινάει στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για…

Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Νέο τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό

Στο νοσοκομείο ένας άνδρας

Ελένη Τοπαλούδη: «Γροθιά στο στομάχι» το ποίημα καθηγήτριας…

Η Νατάσσα Χαλκιά, καθηγήτρια του 7ου ΓΕΛ, δίνει τροφή για σκέψη και στέλνει μήνυμα στους γονείς…

Η…προειδοποιητική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Μέτρα τους απείθαρχους κληρικούς

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.