Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Κραυγή» για την αδικία σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης - Χάνονται 300 εκατ. μόνο για το Ηράκλειο

«Κραυγή» για την αδικία σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης - Χάνονται 300 εκατ. μόνο για το Ηράκλειο

Κρήτη | 10/12/2019 - 01:14
«Κραυγή» για την αδικία σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης - Χάνονται 300 εκατ. μόνο για το Ηράκλειο
Τεράστιες απώλειες

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ΚΑΠ μέσα από έρευνα του αγροτοσυνδικαλιστή Βασίλη Σμπώκου

Να συσταθεί μια ομάδα με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τη συμμετοχή ανθρώπων που να γνωρίζουν τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα αναλάβει δράση απέναντι στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικώντας την αποκατάσταση της αδικίας που έχει συντελεστεί σήμερα για τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελουργούς της Κρήτης, ζητάει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος.

Την πρότασή του αυτή, με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, κατέθεσε ο ίδιος στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι σύντομα θα τον ακούσει και πιο προσεκτικά, όσο και αναλυτικότερα σε συνάντηση στο γραφείο του στην Αθήνα, αφού έδειξε να κατανοεί και ο ίδιος ότι η Κρήτη είναι αδικημένη!

Η νέα ΚΑΠ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει από 1/1/2021. Πήρε, ωστόσο, παράταση για ένα χρόνο. Και σήμερα αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από την 1η/1/2022.

Σήμερα οι συζητήσεις που γίνονται είναι από τη μια για το ύψος των ενισχύσεων για την

προγραμματική περίοδο 2022-2027 και όλα δείχνουν πως θα είναι μειωμένες σε ποσοστό 5% οι άμεσες ενισχύσεις και σε ποσοστό 15% οι ενισχύσεις του δεύτερου πυλώνα, μέσα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Και από την άλλη, είναι σε εξέλιξη και οι συζητήσεις για την εξωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων, στη λογική να εισπράττει η κάθε χώρα τα ίδια χρήματα για κάθε στρέμμα.

«Όχι στην εξωτερική σύγκλιση»

Σύμφωνα με την έρευνα που έχει κάνει ο Βασίλης Σμπώκος, «σήμερα έχουμε την επιδότηση 38 εκατομμυρίων στρεμμάτων επί 50 ευρώ το στρέμμα και παίρνουμε δηλαδή 1 δισ. 600 εκατομμύρια ευρώ. Αν εφαρμοστεί αυτή η εξωτερική σύγκλιση, θα έχουμε μια μείωση μέχρι και 30% σε σχέση με τα χρήματα αυτά που παίρνουμε. Από την άλλη όμως, αν θα πάρουμε τα χρήματα που παίρνουμε, δηλαδή δε γίνει η εξωτερική σύγκλιση, υπάρχει το θέμα της εσωτερικής σύγκλισης. Και με βάση την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις του 2012-2014, που έκαναν τις διαπραγματεύσεις, υπάρχει μια μεγάλη αδικία για τις δενδρώδεις καλλιέργειες»...

Όπως εξηγεί ο ίδιος, στην προγραμματική περίοδο που σήμερα ισχύει, δόθηκαν στην Ελλάδα 2 δισ. 100 εκατομμύρια τον χρόνο. Μέσα σε αυτά είναι: 1 δισεκατομμύριο ευρώ η Ενιαία Ενίσχυση, 600 εκατομμύρια ευρώ το “πρασίνισμα” και 500 εκατομμύρια ευρώ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Και την απόφαση για το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά την πήρε η κυβέρνηση την περίοδο 2012-2013.

Από τη συνδεδεμένη ενίσχυση η Κρήτη πήρε μόνο ένα μέρος για τους κτηνοτρόφους, όχι άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Και η απόφαση για το υπόλοιπο 1 δισ. 600 εκατομμύρια (βασική ενίσχυση συν “πρασίνισμα”) ήταν το 47% (κάπου 700 εκατομμύρια ευρώ) να πάει σε μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι-σιτηρά), το 28% να πάει στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές και αμπέλια) και το 25% να πάει στους βοσκότοπους.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες έχουμε 8,5 εκατομμύρια στρέμματα και το κάθε στρέμμα επιδοτείται με περίπου 55 ευρώ. Αντίστοιχα, για τα σιτηρά έχουμε 17 εκατομμύρια στρέμματα και το κάθε στρέμμα επιδοτείται με 42 ευρώ. Και αντίστοιχα για τον βοσκότοπο, με μια έκταση γύρω στα 12 εκατομμύρια στρέμματα, η επιδότηση ανέρχεται στα 37 ευρώ το στρέμμα.

«Να δράσουμε σε επίπεδο Κρήτης»

Ο Βασίλης Σμπώκος αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσα σύστασης ομάδας εργασίας, που να ασχοληθεί με όλα τα παρεμφερή ζητήματα. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο της επιτροπής. «Για παράδειγμα μας λένε ότι χρειάζονται καλές πρακτικές, φιλικές για το περιβάλλον και για να παίρνουμε επιπλέον χρήματα. Θα ζητήσουμε λοιπόν ανθρώπους να μας τα εξηγήσουν, γιατί αυτό έτσι όπως διατυπώνεται είναι πολύ αόριστο».

Και εξήγησε ότι, αν υποθέσουμε ότι δε γίνει η περίφημη “εξωτερική σύγκλιση”, «θα έχουμε ένα συνολικό ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Να δει λοιπόν η κυβέρνηση πώς θα τα μοιράσει δίκαια, γιατί υπάρχει μια αδικία στο μοίρασμα που γίνεται με βάση την ισχύουσα προγραμματική περίοδο σε βάρος μας. Προσωπικά έχω κάνει μια έρευνα πάνω σε αυτά τα ζητήματα και μόνο απογοήτευση μου προκαλεί ο χειρισμός αυτών των κονδυλίων. Και το γεγονός ότι η ίδια η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό, από 60 έως και 80%, αντιπροσωπεύουν το αγροτικό εισόδημα του παραγωγού από χώρα σε χώρα»...

Τεράστιες απώλειες

Χάνονται 300 εκατομμύρια μόνο για το Ηράκλειο

Με βάση λοιπόν την έρευνα του Βασίλη Σμπώκου, «στο διάστημα 2015-2021 πάνω από 200 έως και 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί μόνο από τον νομό Ηρακλείου. Θυμάμαι πιο παλιά, γύρω στο 2013 με 2014, μια πληρωμή, κατά την οποία ο νομός Ηρακλείου έπαιρνε 160 εκατομμύρια ευρώ και τα 120 εκατομμύρια ευρώ ήταν των ελαιοπαραγωγών και των αμπελουργών. Σήμερα, ο νομός Ηρακλείου υπολογίζω ότι για κάθε χρόνο μέσα σε αυτή την επταετία 2015-2021 χάνει γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ»!

Ήδη έχει καταθέσει την έρευνά του αυτή στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και σκοπεύει να την υποβάλει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. «Ο κόσμος έχει παντελή άγνοια. Και ειδικά ο πολιτικός κόσμος της Κρήτης. Ο κόσμος που καλείται να πάρει αποφάσεις, όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης, που πρέπει να καταλάβει τι έχει συμβεί. Όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την Κρήτη και έτσι πρέπει να το δούμε όλοι και έτσι πρέπει να το παλέψουμε όλοι μας», καταλήγει χαρακτηριστικά...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.