Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Κραυγή» για την αδικία σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης - Χάνονται 300 εκατ. μόνο για το Ηράκλειο

«Κραυγή» για την αδικία σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης - Χάνονται 300 εκατ. μόνο για το Ηράκλειο

Κρήτη | 10/12/2019 - 01:14
«Κραυγή» για την αδικία σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης - Χάνονται 300 εκατ. μόνο για το Ηράκλειο
Τεράστιες απώλειες

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ΚΑΠ μέσα από έρευνα του αγροτοσυνδικαλιστή Βασίλη Σμπώκου

Να συσταθεί μια ομάδα με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τη συμμετοχή ανθρώπων που να γνωρίζουν τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα αναλάβει δράση απέναντι στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικώντας την αποκατάσταση της αδικίας που έχει συντελεστεί σήμερα για τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελουργούς της Κρήτης, ζητάει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος.

Την πρότασή του αυτή, με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, κατέθεσε ο ίδιος στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι σύντομα θα τον ακούσει και πιο προσεκτικά, όσο και αναλυτικότερα σε συνάντηση στο γραφείο του στην Αθήνα, αφού έδειξε να κατανοεί και ο ίδιος ότι η Κρήτη είναι αδικημένη!

Η νέα ΚΑΠ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει από 1/1/2021. Πήρε, ωστόσο, παράταση για ένα χρόνο. Και σήμερα αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από την 1η/1/2022.

Σήμερα οι συζητήσεις που γίνονται είναι από τη μια για το ύψος των ενισχύσεων για την

προγραμματική περίοδο 2022-2027 και όλα δείχνουν πως θα είναι μειωμένες σε ποσοστό 5% οι άμεσες ενισχύσεις και σε ποσοστό 15% οι ενισχύσεις του δεύτερου πυλώνα, μέσα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Και από την άλλη, είναι σε εξέλιξη και οι συζητήσεις για την εξωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων, στη λογική να εισπράττει η κάθε χώρα τα ίδια χρήματα για κάθε στρέμμα.

«Όχι στην εξωτερική σύγκλιση»

Σύμφωνα με την έρευνα που έχει κάνει ο Βασίλης Σμπώκος, «σήμερα έχουμε την επιδότηση 38 εκατομμυρίων στρεμμάτων επί 50 ευρώ το στρέμμα και παίρνουμε δηλαδή 1 δισ. 600 εκατομμύρια ευρώ. Αν εφαρμοστεί αυτή η εξωτερική σύγκλιση, θα έχουμε μια μείωση μέχρι και 30% σε σχέση με τα χρήματα αυτά που παίρνουμε. Από την άλλη όμως, αν θα πάρουμε τα χρήματα που παίρνουμε, δηλαδή δε γίνει η εξωτερική σύγκλιση, υπάρχει το θέμα της εσωτερικής σύγκλισης. Και με βάση την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις του 2012-2014, που έκαναν τις διαπραγματεύσεις, υπάρχει μια μεγάλη αδικία για τις δενδρώδεις καλλιέργειες»...

Όπως εξηγεί ο ίδιος, στην προγραμματική περίοδο που σήμερα ισχύει, δόθηκαν στην Ελλάδα 2 δισ. 100 εκατομμύρια τον χρόνο. Μέσα σε αυτά είναι: 1 δισεκατομμύριο ευρώ η Ενιαία Ενίσχυση, 600 εκατομμύρια ευρώ το “πρασίνισμα” και 500 εκατομμύρια ευρώ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Και την απόφαση για το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά την πήρε η κυβέρνηση την περίοδο 2012-2013.

Από τη συνδεδεμένη ενίσχυση η Κρήτη πήρε μόνο ένα μέρος για τους κτηνοτρόφους, όχι άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Και η απόφαση για το υπόλοιπο 1 δισ. 600 εκατομμύρια (βασική ενίσχυση συν “πρασίνισμα”) ήταν το 47% (κάπου 700 εκατομμύρια ευρώ) να πάει σε μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι-σιτηρά), το 28% να πάει στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές και αμπέλια) και το 25% να πάει στους βοσκότοπους.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες έχουμε 8,5 εκατομμύρια στρέμματα και το κάθε στρέμμα επιδοτείται με περίπου 55 ευρώ. Αντίστοιχα, για τα σιτηρά έχουμε 17 εκατομμύρια στρέμματα και το κάθε στρέμμα επιδοτείται με 42 ευρώ. Και αντίστοιχα για τον βοσκότοπο, με μια έκταση γύρω στα 12 εκατομμύρια στρέμματα, η επιδότηση ανέρχεται στα 37 ευρώ το στρέμμα.

«Να δράσουμε σε επίπεδο Κρήτης»

Ο Βασίλης Σμπώκος αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσα σύστασης ομάδας εργασίας, που να ασχοληθεί με όλα τα παρεμφερή ζητήματα. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο της επιτροπής. «Για παράδειγμα μας λένε ότι χρειάζονται καλές πρακτικές, φιλικές για το περιβάλλον και για να παίρνουμε επιπλέον χρήματα. Θα ζητήσουμε λοιπόν ανθρώπους να μας τα εξηγήσουν, γιατί αυτό έτσι όπως διατυπώνεται είναι πολύ αόριστο».

Και εξήγησε ότι, αν υποθέσουμε ότι δε γίνει η περίφημη “εξωτερική σύγκλιση”, «θα έχουμε ένα συνολικό ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Να δει λοιπόν η κυβέρνηση πώς θα τα μοιράσει δίκαια, γιατί υπάρχει μια αδικία στο μοίρασμα που γίνεται με βάση την ισχύουσα προγραμματική περίοδο σε βάρος μας. Προσωπικά έχω κάνει μια έρευνα πάνω σε αυτά τα ζητήματα και μόνο απογοήτευση μου προκαλεί ο χειρισμός αυτών των κονδυλίων. Και το γεγονός ότι η ίδια η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό, από 60 έως και 80%, αντιπροσωπεύουν το αγροτικό εισόδημα του παραγωγού από χώρα σε χώρα»...

Τεράστιες απώλειες

Χάνονται 300 εκατομμύρια μόνο για το Ηράκλειο

Με βάση λοιπόν την έρευνα του Βασίλη Σμπώκου, «στο διάστημα 2015-2021 πάνω από 200 έως και 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί μόνο από τον νομό Ηρακλείου. Θυμάμαι πιο παλιά, γύρω στο 2013 με 2014, μια πληρωμή, κατά την οποία ο νομός Ηρακλείου έπαιρνε 160 εκατομμύρια ευρώ και τα 120 εκατομμύρια ευρώ ήταν των ελαιοπαραγωγών και των αμπελουργών. Σήμερα, ο νομός Ηρακλείου υπολογίζω ότι για κάθε χρόνο μέσα σε αυτή την επταετία 2015-2021 χάνει γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ»!

Ήδη έχει καταθέσει την έρευνά του αυτή στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και σκοπεύει να την υποβάλει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. «Ο κόσμος έχει παντελή άγνοια. Και ειδικά ο πολιτικός κόσμος της Κρήτης. Ο κόσμος που καλείται να πάρει αποφάσεις, όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης, που πρέπει να καταλάβει τι έχει συμβεί. Όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την Κρήτη και έτσι πρέπει να το δούμε όλοι και έτσι πρέπει να το παλέψουμε όλοι μας», καταλήγει χαρακτηριστικά...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Αμαρίου μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού…

Σε καλή κατάσταση ο 58χρονος ιερέας-13 συνολικά στο νησί

Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την ενίσχυση του νοσοκομείου…

Μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κρήτη και έβαλε «πλώρη» να βοηθήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής στη μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.

Λάβατε e-mail από την Αστυνομία; Είναι απάτη!

Τι αναφέρει το απατηλό μήνυμα;

Μαλεβίζι: Εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα στη μάχη των…

Συνδράμουν στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Κρήτη: Xωρίς τροχαία δυστυχήματα – Τα θετικά της απαγόρευσης

Τι δείχνουν τα στατιστικά του περυσινού Μάρτη με τον φετινό

Κορωνοϊος: Δύσκολες ώρες για την 63χρονη γυναίκα- Διασωληνωμένη…

Πήρε εξιτήριο ο 20χρονος που επέστρεψε από τη Μεγάλη Βρετανία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 113 παραβάσεις στην Κρήτη – Δεύτερη…

Σε 1.143 ανήλθαν σε όλη την Ελλάδα - 9 οι συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων

Μια 23χρονη, το 11ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην…

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Λασιθίου: Το πρόγραμμα των…

Λόγω Covid19 πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα τακτικά ραντεβού

ΕΦΕΕΗ: Δυσκολευόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας…

Τι αναφέρει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου

Παρατείνεται το ταμείο ανεργίας κατά 2 μήνες - Τι θα γίνει…

Ζητείται, παράλληλα, η παράταση της μετενέργειας για τις κλαδικές συμβάσεις

Απίστευτο κι όμως συνέβη: Μητέρα έβαλε το παιδί της στο…

Για να μην πληρώσει το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις

Γραμμή Βοήθειας για όλους όσοι έχουν ανάγκη

Παρέχει - μεταξύ άλλων - παράδοση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης

H απάντηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου στην καταγγελία του…

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου

Υψηλά ποσοστά βροχής στην Κρήτη

Τι κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοποείο Αθηνών

Άστεγος καταγγέλλεται ότι βίασε μία… άστεγη

Την υπόθεση ερευνά η αστυνομία

Γιατί οι θρόμβοι στους πνεύμονες του 42χρονου Γερμανού…

Η παρατήρηση στην Κρήτη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του Covid-19 στις ΜΕΘ

Σε σκουπίδια και χωματερές καταλήγουν τα κηπευτικά της…

Ο… κορωνοϊός «φρενάρει» την πώληση των κηπευτικών

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Δύο άνδρες 20 και 42 χρονών είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον καιρό του… κορωνοϊού

Χωρίς παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων – Με σημαίες στα μπαλκόνια ο εορτασμός

Δήλωση Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την Εθνική…

"O φετινός εορτασμός για τη συμπλήρωση των 199 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση"

Κορωνοϊός – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το νέο ηχητικό μήνυμα…

Θα μεταδίδεται από τα περιπολικά σε 10 γλώσσες

Οι πρώτες… καμπάνες στην Κρήτη: 44 οι παραβάτες στο νησί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο νησί

20χρονος το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη

Ένας 20χρονος είναι το 8ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί. Ο νεαρός άνδρας, αλβανικής καταγωγής, επέστρεψε από την Αγγλία, στην οικογένεια του στο Ηράκλειο.

Δείτε τα νέα Δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ

Από την Πέμπτη σε εφαρμογή

Με κλεμμένο φορτηγό έκλεψε 80 αρνιά

Η κλοπή έγινε στο Ρέθυμνο και ο δράστης συνελήφθη στο Ηράκλειο

Η Δημοτική Αστυνομία στη «μάχη» κατά του κορωνoϊού

Εντατικοί έλεγχοι, συστάσεις και πρόστιμα

Ανοιχτό κομμωτήριο και καφετέρια παρά την απαγόρευση

Κρήτη: Δύο υπάλληλοι που εργάζονταν παρά τα απαγορευτικά μέτρα που ισχύουν, συνελήφθησαν ενώ αναζητούνται οι επιχειρηματίες.

Έκτακτο Δελτίο Καιρού: Έρχονται χιόνια, καταιγίδες & θυελλώδεις…

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη - Βροχές και καταιγίδες μέχρι και το Σάββατο

Κορωνοϊος: Στη ΜΕΘ ο Γερμανός Καθηγητής

Ήταν το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί- Σε καλή κατάσταση η 53χρονη από τη Σητεία

Κλαίει όλη η Παναγιά για την απώλεια του Γιάννη…

Συγκλονισμένο το χωριό του δήμου Μινώα Πεδιάδας από την απώλεια του Γιάννη Ταμιωλάκη

ΕΟΔΥ προς γιατρούς και νοσηλευτές: Αν δεν έχετε γάντια…

Ζητούν να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες

Απατεώνες εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δήμου για απολύμανση…

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ για για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους

Διασωληνωμένη και σε καταστολή η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου

Έχει ληφθεί ήδη δείγμα από την γυναίκα , το οποίο και έχει σταλεί για να διαπιστωθεί αν πάσχει από κορωνοϊό.

Τροχαίο στο ύψος του Αρίνα

Τραυματίστηκε δικυκλιστής

Ανάγκη για αίμα – Δείτε τα κέντρα αιμοληψιών στην Κρήτη

Θα λειτουργούν εκτός νοσοκομείων

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.