Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus“Kραυγη αγωνίας” για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

“Kραυγη αγωνίας” για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Κρήτη | 05/11/2019 - 16:09
“Kραυγη αγωνίας” για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Στα πρόθυρα παραιτήσης- Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Υγέιας

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», είναι ο τίτλος της ανοιχτής επιστολής της διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένης Ιωαννίδου, η οποία αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν και το εν λόγω νοσοκομείο.

Μιλάει για υποστελέχωση του νοσοκομείου, εξαντλητικά ωράρια ενώ δε διστάζει να μιλήσει ακόμα και για παραιτήσεις “ως μόνη υπεύθυνη στάση απέναντι στους ασθενείς μας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το περιεχόμενο της επιστολής:

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, το δημόσιο σύστημα υγείας υπέστη δυο σοβαρά πλήγματα όσον αφορά στη στελέχωση σε ιατρικό δυναμικό.

Πρώτον πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (5 χρόνια) που λόγω μνημονίων δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Δεύτερον και χειρότερο ένα μεγάλο μέρος των νέων γιατρών κυρίως λόγω της έλλειψης προοπτικής και των κακών μισθών έφυγε στο εξωτερικό.

Τα νοσοκομεία κόντεψαν να καταρρεύσουν εφόσον ήταν ήδη υποστελεχωμένα. Όσοι έπαιρναν σύνταξη δεν αντικαθίσταντο και οι ειδικευόμενοι ήταν όλο και λιγότεροι.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί να έγινε μια τεράστια προσπάθεια στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, άνοιξαν εκατοντάδες θέσεις μόνιμων γιατρών, τα νοσοκομεία πήραν μια ανάσα, όμως το στοίχημα των ειδικευόμενων δεν κερδήθηκε.

Αρχικά άδειασαν οι ειδικότητες Πνευμονιολογίας, Καρδιολογίας, ΩΡΛ, ακτινολογία) των επαρχιακών νοσοκομείων και στη συνέχεια των μεγάλων αστικών κέντρων, μετά οι «βασικές» ειδικότητες όπως η χειρουργική και η παθολογία.

Η «ένεση» ιατρικού δυναμικού που έγινε αυτά τα χρόνια στο νοσοκομείο μας, με την ενίσχυση 40 περίπου ειδικών γιατρών, βοήθησε πολλά τμήματα να πάρουν μία «παράταση ζωής».

Όμως έχουμε χάσει τη δύναμη που δίνουν οι νέοι γιατροί-οι ειδικευόμενοι- οι οποίοι στηρίζουν τα περισσότερα τμήματα και ειδικά το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Από τις 56 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι 18.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι ένα νοσοκομείο που αντιμετωπίζει ένα πλήθος προκλήσεων στη λειτουργία του. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο του νόμου, εφημερεύει κάθε μέρα, ενώ λόγω τουρισμού και καρναβαλιού το μισό χρόνο η δουλειά διπλασιάζεται.

Λόγω έλλειψης κυρίως νευροχειρουργικής κλινικής οι διακομιδές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι σχεδόν καθημερινές. Δεν υπάρχει καμία ιδιωτική δομή περίθαλψης στο νόμο, ενώ τα ακριβά ενοίκια και οι δικαστικές διαδικασίες με αγωγές κατά των γιατρών λειτουργούν ως επιπλέον αντικίνητρα.

Η παθολογική κλινική έχει 6 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 10 θέσεις ειδικευόμενων. Λόγω αυτών που προαναφέρθηκαν αλλά και διαφόρων συγκυριών (χρονιές αναρρωτικές άδειες, αποχωρήσεις κλπ) αυτή τη στιγμή στην κλινική υπηρετούν 3 ειδικευμένοι επιμελητές και 5 ειδικευόμενοι παθολόγοι.

Έχουν προκηρυχτεί 2 φορές μόνιμες θέσεις ειδικών παθολόγων και τις 2 φορές οι θέσεις έχουν βγει «άγονες» δηλαδή δεν έχει υποβάλλει κανείς υποψηφιότητα.

Επιπρόσθετα, οι λίστα των ειδικευόμενων έχει «αδειάσει» με αποτέλεσμα παρά τη βοήθεια από αγροτικούς γιατρούς (που πραγματοποιούν κάποιες εφημερίες) και μίας παθολόγου που έχει μετακινηθεί προσωρινά από το Βενιζέλειο, το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Όσοι έχουμε μείνει (ειδικοί και ειδικευόμενοι) πραγματοποιούμε ένα απίστευτο αριθμό 24ωρων εφημεριών (8-9 το μήνα).

Επιπλέον, λόγω υποστελέχωσης του τμήματος των επειγόντων περιστατικών, της Πνευμονολογικής και της Ουρολογικής κλινικής καλούμαστε πολύ συχνά να καλύπτουμε όλες τις ελλείψεις και περάσαμε το καλοκαίρι πρακτικά χωρίς άδεια.

Ζούμε κυριολεκτικά μέσα στο νοσοκομείο με εξαντλητικά ωράρια με σημαντικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες που παρέχουμε καθώς και στη δίκη μας σωματική και ψυχική υγεία.

Τον Ιούνιο του 2019 στα πλαίσια της μεγάλης προκήρυξης σχεδόν 1000 γιατρών είχαν προκηρυχτεί 12 θέσεις μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο μας και υπήρχε η υπόσχεση της επαναπροκήρυξης των άγονων θέσεων μεταξύ αυτών και 2 θέσεων παθολόγων.

Αυτές οι θέσεις «πάγωσαν» και παρά τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Με αυτά τα δεδομένα τα περιθώρια χρόνου και αντοχής μας έχουν τελειώσει και σύντομα η Παθολογική κλινική θα αναγκαστεί να κλείσει.

Αν δεν εφημερεύει παθολόγος δεν θα μπορούν να μείνουν ανοιχτά ούτε τα παθολογικά επείγοντα. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα στο νοσοκομείο μας.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ως νοσοκομείο στην ΥΠΕ είδαμε μια ειλικρινή προσπάθεια να στηριχτεί το νοσοκομείο.

Ειδικά για την Παθολογική κλινική έγινε μετακίνηση μιας παθολόγου από το κέντρο υγείας Κανδάνου προκειμένου να μπορέσει να μείνει ανοιχτή η Παθολογική κλινική.

Συζητήθηκαν επί 4ωρου τα προβλήματα του νοσοκομείου και φάνηκε ότι έγινε αντιληπτή μεταξύ άλλων η αδυναμία της κλινικής να συνεχίσει να εργάζεται με αυτό το προσωπικό καλύπτοντας και τα επείγοντα αλλά και την κλειστή Πνευμονολογική κλινική ειδικά ενόψει του χειμώνα.

Μετά από 5 ημέρες από τη συνάντηση  μαθαίνουμε ότι γίνονται κινήσεις να μετακινήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή προς το Ηράκλειο τον ένα από τους 3 μόνιμους γιατρούς μας !!! Δηλαδή μας έδωσαν μια γιατρό για 3 μήνες και μάλιστα όχι όλες της μέρες με σκοπό να μας πάρουν για πάντα ένα μόνιμο γιατρό μας; Αυτή είναι η προσπάθεια ενίσχυσης; Και ποιο επιχείρημα θα υπάρχει για να μην μετακινηθούν όλοι οι γιατροί που μένουν σε γειτονικούς νόμους και επί χρόνια «πηγαινοέρχονται»; Μήπως ανοίγονται οι «ασκοί του Αιόλου»; Μήπως αυτή η κίνηση είναι ενδεικτική της πολιτικής υποβάθμισης που θα ακολουθήσει; Μήπως το νοσοκομείο μας οδηγείται ολοταχώς σε εξαφάνιση και κλείσιμο παρά τα όσα διαβεβαιώνονται;

Πρέπει άμεσα:

•    Να προκηρυχθούν 2 θέσεις μόνιμων παθολόγων με επιπλέον κίνητρα όπως η αναστολή αγροτικού διπλή προϋπηρεσία κλπ για τις συγκεκριμένες θέσεις.

•    Να μετακινηθούν παθολόγοι από γειτονικούς νόμους μέχρι να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα.

•    Να δοθούν κίνητρα (στέγασης, οικονομικά  κλπ) στους γιατρούς  και από την τοπική κοινωνία

Το νοσοκομείο και ειδικότερα η παθολογική κλινική αφορούν όλους μας και πρέπει να στηριχτούν τόσο από την πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία.

Δηλώνουμε ότι εάν από μια κλινική που αγωνίζεται να επιβιώσει αντί να ενισχύσετε το προσωπικό, πάρετε ένα μόνιμο γιατρό οι εναπομείνασες 2 παθολόγοι θα παραιτηθούμε ως μόνη υπεύθυνη στάση απέναντι στους ασθενείς μας”.

Η διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής

 του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Ελένη  Ιωαννίδου

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Αμετανόητοι: Πιάνουν το τιμόνι μετά από αλκοόλ πολλοί Κρητικοί

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 38χρονος που άνοιξε…

Μετά την απολογία του στον Ανακριτή

Λασίθι: Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου

Πώς λειτουργούν οι απάτες τεχνικής υποστήριξης

Καταγγελία για ξυλοδαρμό ντόπιων από Αμερικανούς πεζοναύτες…

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Αντίστασης»

Φοιτητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Δε με έλεγξε κανείς για…

Απροετοίμαστη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού

Μαθητές γυμνασίου τα «έτσουξαν»: Πώς τους «κατάλαβε» ο…

Κατά τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, 18 μαθητές γυμνασίου από την Ιεράπετρα, επτά αγόρια και έντεκα κορίτσια, συμμετείχαν σε πάρτι στον χώρο του σχολείου, κατά τη διάρκεια…

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο θερμοκήπιο του

Τον εντόπισαν συγγενικά του πρόσωπα

Κορωνοϊός: Ασκήσεις προσομοίωσης από το ΕΚΑΒ στην Κρήτη

Ετοιμότητα στην Κρήτη για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών

Ανώγεια: Μαρτυρία σοκ 80χρονης που βασανίστηκε από ληστές

Ο εφιάλτης που βίωσε στα χέρια των ληστών

Έτσι θα είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος της Κρήτης

Σε «Ώρα Αιχμής» το βασικό χαρακτηριστικό του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα, όταν αυτός ολοκληρωθεί στη Μεγαλόνησο

Μεσαρά: Γονείς κτύπησαν Διευθυντή σχολείου!

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Έγκλημα στην παραλία Αλμυρού: Το θύμα βρέθηκε με κομμένα…

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος με θύμα έναν 23χρονο στο Λασίθι

Bombo Kids: Συγκινητικές εικόνες από την Κρητική αποστολή στην…

13 εθελοντές του Bombo Kids, μεταξύ αυτών και οι «δικοί μας» Ανδριανή Αγγελιδάκη και Αντώνης Ρενιέρης, στην μακρινή Ουγκάντα

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα για σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου-Τι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στις Γούρνες Πεδιάδας

Συναγερμός στις Αρχές

Στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τροχαίο

Σύγκρουση ΙΧ στον ΒΟΑΚ

Σημαντική συνεργασία για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης…

Μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και Ξενοδόχων Κρήτης

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Ταξίδι – εξπρές για σχολείο της…

Τι αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης στο cretapost

Η Κρήτη παγκόσμιος προορισμός για canyoning

Παγκόσμια συνάντηση RIC 2020 Crete-Τον Απρίλιο στην πόλη της Ιεράπετρας

Ανώγεια: Εφιάλτης για ηλικιωμένη γυναίκα - Την βασάνισαν…

Πρωτοφανές περιστατικό στα Ανώγεια

Ψεκασμοί και με τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα: Επιτρέπονται…

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Την παρέσυρε και τη σκότωσε το ίδιο της το αυτοκίνητο

Αναπάντητα ερωτήματα στο απίστευτο τροχαίο με θύμα μία 48χρονη

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά στην εθνική οδό - Είχαν «Άγιο» οι…

Άμεση κινητοποίηση από πυροσβεστική και αστυνομία

Ψάχνουν 90 μεγαβάτ για να μην έχουμε… μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Λύσεις για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμα ισχύος στην Κρήτη αναζητούν κεντρικοί και τοπικοί φορείς

Καθαρά Δευτέρα: Τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη; - Βελτιωμένος…

Ο καιρός της Κυριακής των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Τσιγάρο «τέλος» ακόμη και στο προαύλιο των νοσοκομείων…

Παναγιώτης Μπεχράκης: «Ο νόμος είναι σαφής.

Διόδια στον ΒΟΑΚ: Ξεκάθαρο «όχι» από τον Σταύρο Αρναουτάκη

Με την φράση, "Οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια στο νέο σύγχρονο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης όταν κατασκευαστεί", απάντησε ο Σταύρος Αρναουτάκης σε επερώτηση…

Χειροπέδες σε 63χρονο με ναρκωτικές ουσίες

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 170 γραμμάρια κάνναβη

Τζόκερ: Στην Κρήτη ένα από τα τυχερά 5άρια

Η «Θεά Τύχη» χαμογέλασε… στην Βιάννο

Αντί γιατρού στον... «dr. Google» οι Κρητικοί

Το 85% των Κρητικών απευθύνεται στον... dr. Google - Όλο και περισσότεροι σπεύδουν πρώτα στο ίντερνετ και μετά στον γιατρό τους

Περιφέρεια Κρήτης: Επιμένουμε σε ΒΟΑΚ χωρίς διόδια

Σε εξέλιξη το περιφερειακό συμβούλιο

ΒΟΑΚ: Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται» καταιγίδες και ισχυροί…

Προειδοποιεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Τι αναφέρουν τα θύματα που εξαπατήθηκαν από 25χρονη σε νοσοκομείο

Τους έταζε μέχρι και εισαγωγή στην αστυνομία

Σεισμός τα ξημερώματα στην Κρήτη

Έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Αυτοκτόνησε μέσα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού

Σοκάρει η νέα αυτοχειρία στην Κρήτη- Εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΗ ο αυτόχειρας

Τροχαίο: Λεωφορείο συγκρούστηκε με μηχανή

Το ατύχημα συνέβη στην Ανατολική Κρήτη

Αγροτικό «κόλλησε» σε λάσπες – Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Στον Αρχάγγελο του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με φυτοφάρμακο έβαλε… τέλος…

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο

Μηχανή συγκρούστηκε με λεωφορείο

Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής

Καιρός Τσικνοπέμπτη: Πού θα βρέξει - Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Τσικνοπέμπτη

Κραυγή αγωνίας για την εγκληματικότητα

Από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.