Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚορωνοϊός: Προληπτική απολύμανση σε σχολεία της Κρήτης - Ποιες σχολικές μονάδες θα μείνουν κλειστές;

Κορωνοϊός: Προληπτική απολύμανση σε σχολεία της Κρήτης - Ποιες σχολικές μονάδες θα μείνουν κλειστές;

Κρήτη | 10/03/2020 - 16:59
Κορωνοϊός: Προληπτική απολύμανση σε σχολεία της Κρήτης - Ποιες σχολικές μονάδες θα μείνουν κλειστές;
Ποια σχολεία και πότε θα παραμείνουν κλειστά

Προληπτική απολύμανση εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν σχολικές μονάδες της Κρήτης.

Απολύμανση στο Καπετανάκειο

Ειδικότερα, σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί προληπτική απολύμανση στο ο Γυμνάσιο και Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο), με αφορμή πρόσφατο ταξίδι μαθητών στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μαθήματα σήμερα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η απολύμανση θα λάβει χώρα μετά το σχόλασμα των μαθητών και για το λόγο αυτό τα μαθήματα του Εσπερινού, ακυρώνονται.

Σημειώνεται πως αύριο, Τετάρτη, οι μαθητές θα κάνουν μάθημα, κανονικά.

Κλειστά για απολύμανση τα σχολεία του Μυλοποτάμου

Προληπτική απολύμανση θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Μυλοποτάμου, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Δημήτρη Κόκκινου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απολύμανση θα γίνει με βάση το πρόγραμμα που ακολουθεί και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τόσο την ημέρα της απολύμανσης, όσο και την επομένη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11-03-2020

 • Δ.Σ. ΑΒΔΕΛΛΑ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΜΑΜΑΝΤΟΣ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΥΒΟΥ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΑΝΑΣ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΖΩΝΙΑΝΩΝ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΞΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 12-03-2020

 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΓΕΛΙΑΝΩΝ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΩΝ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΦΑΣ
 • 1Ο Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
 • 2Ο Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-03-2020

 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΥΜΕΛΗ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΚΕΠΑΣΤΗΣ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΠΑΛΙ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΙΣΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16-03-2020

 • Δ.Σ. ΓΑΡΑΖΟΥ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΕΠΑΛ ΓΑΡΑΖΟΥ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΠΛΑΔΙΑΝΩΝ
 • Δ.Σ. & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣ

Όπως αναφέρεται στην  ανακοίνωση:

«1.          Τα σχολεία θα είναι κλειστά την ημέρα της απολύμανσης, όπως προαναφέρεται, καθώς επίσης και την επόμενη ημέρα της απολύμανσης.

 1. Παρακαλούμε τους διευθυντές να ζητήσουν από τις καθαρίστριες των σχολείων να προβούν σε γενική καθαριότητα των σχολικών συγκροτημάτων την προηγούμενη ημέρα της απολύμανσης.
 2. Οι Διευθυντές των σχολείων θα ενημερωθούν για την ώρα προσέλευσης των συνεργείων για να έχουν ανοιχτά τα σχολεία και να υπογράψουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
 3. Σε όσα σχολεία πραγματοποιούνται δραστηριότητες εκτός σχολικού ωραρίου, παρακαλούμε τους διευθυντές να ενημερώσουν τους υπεύθυνους, ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά και δεν επιτρέπεται η χρήση των χώρων τους για το συγκεκριμένο διήμερο.
 4. Οι καθαρίστριες μπορούν να συνεχίσουν την καθαριότητα των σχολικών συγκροτημάτων κανονικά μετά την επαναλειτουργία των σχολείων. Όχι κατά την διάρκεια του διημέρου.»

Πάντως, από την πλευρά της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου, αναφέρει - σε ανακοίνωσή της - την αναγκαιότητα, όπως τονίζει, της λήψης μέτρων προστασίας εν όψει της έξαρσης της γρίπης, αλλά και του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η έξαρση της γρίπης εκδηλώνεται σε πάρα πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Οι ανησυχίες του γονέων γιγαντώνονται και με τον κορονοϊό ο οποίος χτύπησε και την πόρτα της χώρας μας.

Για αυτό το λόγο το ΔΣ της Ένωσης Γονέων μαθητών του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησε παρέμβαση στον αντιδήμαρχο Παιδείας κο Αγγελάκη για την διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να παρθούν άμεσα στα σχολεία.

Είναι γνωστό στους γονείς ότι τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές (υγρό σαπούνι, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα), επαρκές προσωπικό καθαριότητας,  δεν έχουν ελεύθερες αίθουσες για τους μαθητές που αρρωσταίνουν, ενώ οι συμπτύξεις τμημάτων και η δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές ευνοούν την εξάπλωση ασθενειών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές. Καμιά αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προβλέπεται στην Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, θα καταστεί αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων σε αδιέξοδο, ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, αν δεν συνοδευτεί και από μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους και οδηγίες για τα «μάτια του κόσμου». Ιδιαίτερα στα σχολεία που έχουν διαπιστωθεί ή θα διαπιστωθούν στο μέλλον αρκετά κρούσματα, απαιτούμε από το δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί άμεσα σε μέτρα ουσιαστικής απολύμανσης. Επίσης απαιτήσαμε να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία, στις αίθουσες και τις τουαλέτες είδη προσωπικού καθαρισμού. Παράλληλα ζητήσαμε να γίνει πλατιά ενημέρωση στους μαθητές των σχολείων με ευθύνη του Υπουργείο Παιδείας και του Δήμου Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα είναι αποτελεσματικά στο βαθμό που δεν συνοδεύονται με άμεσα μέτρα, που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού κινήματος, και περιλαμβάνουν:

 1. Άμεση ενίσχυση των σχολείων μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
 2. Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς  νοσηλευτές.
 3. Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
 4. Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.
 5. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.»

neakriti.grΣυντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.