Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚορωνοϊός: «Πνίγονται» από επισκέπτες τα νοσοκομεία, παρά τις οδηγίες

Κορωνοϊός: «Πνίγονται» από επισκέπτες τα νοσοκομεία, παρά τις οδηγίες

Ηράκλειο | 12/03/2020 - 01:07
Κορωνοϊός: «Πνίγονται» από επισκέπτες τα νοσοκομεία, παρά τις οδηγίες
Αθρόες οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, παρά τον κορωνοϊό

Δε φαίνεται να προσαρμόζονται στα μέτρα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού συγγενείς ασθενών και επισκέπτες, που συνεχίζουν να προσέρχονται κανονικά στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Παρά τις σχετικές οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί, καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου στα νοσοκομεία, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο - πέραν των υγειονομικών κινδύνων που ελλοχεύουν - το ήδη δύσκολο έργο των εργαζόμενων γιατρών και νοσηλευτών.

«Βλέπω ότι η προσέλευση του κόσμου και οι επισκέψεις στα νοσοκομεία συνεχίζει να είναι αθρόα», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου, κ. Γιώργος Κωστάκης.

«Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει ότι δεν πρέπει να προσέρχεται στο νοσοκομείο, παρά μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο. Σε διαφορετική περίπτωση, να μείνει στο σπίτι του», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Κωστάκης.

«Υπάρχει ανασφάλεια στους ανθρώπους που έχουν τους δικούς τους σε μια κλινική ενός νοσοκομείου που είναι υποστελεχωμένο, ότι οι δικοί τους δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως θα έπρεπε. Γίνεται προσπάθεια να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί δε θα πρέπει να έρχεται στο νοσοκομείο . Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Έτσι, παρά την ανησυχία που υπάρχει εδώ και εβδομάδες για τον κορωνοϊό, και η οποία έχει γιγαντωθεί τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες εξακολουθούν να συρρέουν στα νοσοκομεία κατά τις ώρες των επισκεπτηρίων. Εξάλλου, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς στα νοσοκομεία νοσηλεύονται και άνθρωποι από απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και ασθενείς που η κατάσταση της υγείας τους καθιστά αναγκαία την ύπαρξη συνοδού συγγενικού τους προσώπου.

«Γίνεται προσπάθεια, τόσο από τους εργαζόμενους στην πύλη του νοσοκομείου όσο και από το νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό, να συμβουλεύουμε τον κόσμο να έρχεται μόνο εάν υπάρχει άμεση ανάγκη ή να δει γιατρό ή να δει τον άνθρωπό του στις συγκεκριμένες ώρες του επισκεπτηρίου. Παρ’ όλα αυτά, επειδή είμαστε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, υπάρχουν τμήματα και κλινικές που εξυπηρετούν ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι επισκέψεις στο νοσοκομείο, όσο και να μειωθούν, δεν μπορούν να εκλείψουν», μας εξηγεί ο κ. Βρύσαλης.

Στο μεταξύ, οι αιμοδότες είναι πιο... φειδωλοί στη μετάβασή τους στα νοσοκομεία, κάτι που έχει διαμορφώσει μια δυσάρεστη πραγματικότητα ως προς την επάρκεια φιαλών αίματος για την κάλυψη των αναγκών. «Είναι σοβαρό αυτό το ζήτημα, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Λόγω της έξαρσης των ιώσεων και του κορωνοϊού, έχουμε το πρόβλημα της μείωσης των αιμοδοτών», τόνισε ο κ. Κωστάκης.

Ωστόσο, με δηλώσεις της η διευθύντρια Αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Κατερίνα Σφυριδάκη, ανέφερε ότι «οι αιμοδότες μπορούν να έρχονται από την είσοδο των τακτικών ιατρείων και υπάρχει ακριβώς δίπλα, στην Τεχνική Υπηρεσία, μια σκάλα, την οποία αν κατέβουν βγαίνουν αμέσως στην Αιμοδοσία, χωρίς να έρχονται σε επαφή με κανένα άλλο τμήμα του νοσοκομείου».

Στο μεταξύ, το πρόβλημα της υποστελέχωσης της δημόσιας Υγείας - και - στο Ηράκλειο παραμένει, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του προσωπικού. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει έλλειψη γιατρών στη Β’ Παθολογική του νοσοκομείου, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη, κανείς από το προσωπικό που είχε δεσμευτεί το υπουργείο ότι θα στελεχώσει με τρίμηνη σχέση εργασίας το νοσοκομείο (με μπλοκάκι) δεν έχει έρθει.

«Κανένας δεν έχει έρθει και ούτε βέβαια θα λυθεί το πρόβλημα με τις μετακινήσεις προσωπικού. Αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί και σε περιόδους που δεν είχαμε μια τέτοια κρίση. Όχι μόνο τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν έτσι, αλλά οξύνθηκαν», δήλωσε ο κ. Βρύσαλης, ενώ στο πρόβλημα υποστελέχωσης στάθηκε και ο κ. Κωστάκης, ο οποίος επισήμανε ότι, «όταν στην κλινική υπάρχουν δύο μόνο γιατροί και έχουμε 25 ή 30 άτομα εισαγωγή, η κλινική δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».

Ανησυχία και στα Δικαστήρια

Ωστόσο, η ανησυχία για τον κορωνοϊό έχει κάνει την εμφάνισή της - και - στα Δικαστήρια Ηρακλείου. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης.

Εξάλλου, δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί, αλλά και απλοί πολίτες έχουν ήδη εκφράσει την αγωνία τους για το πώς μπορούν να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του ιού σε έναν χώρο όπου συνωστίζεται σε καθημερινή βάση πλήθος κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο προχθές όσο και χθες Τρίτη, η κίνηση στο Δικαστικό Μέγαρο ήταν εμφανώς μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Ροζάκη, το μέτρο που πιθανώς θα μπορούσε να ληφθεί, σε περίπτωση πανδημίας, δεν είναι άλλο από το «κλείσιμο» των Δικαστηρίων.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ανησυχία. Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνω και από τους συναδέλφους μου και από τους δικαστές και το υπαλληλικό προσωπικό. Νομίζω ότι αυτό που αναμένουμε είναι κάποιες γενικές κατευθύνσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Υπάρχει γενικώς ένας πανικός, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, δε δικαιολογείται», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΔΣΗ.

«Για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα (σ.σ. πανικού), πρέπει να υπάρξουν εξειδικευμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς (κυρίως αναφορικά με ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό) από μέρους της πολιτικής εξουσίας», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ροζάκης.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου έχει ήδη μεριμνήσει για να τοποθετηθούν αντισηπτικά σε διάφορα σημεία των Δικαστηρίων. «Έχει ήδη δοθεί εντολή να προμηθευτούμε αντισηπτικά, τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Δικαστικού Μεγάρου. Από εκεί και πέρα αναμένουμε οδηγίες...», επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΗ, ο οποίος, κλείνοντας, ανέφερε ότι «προφανώς επειδή τα Δικαστήρια είναι χώρος συνάθροισης κοινού, και νομίζω ότι είναι από τους χώρους που θα υπήρχε πρόβλημα σε ενδεχόμενο πανδημίας, κάτι άλλο πέραν του να κλείσουν τα Δικαστήρια δεν μπορώ να σκεφτώ».

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε χθες ότι κλείνουν για δύο εβδομάδες όλα τα σχολεία - και εν γένει τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα - της χώρας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου έκανε λόγο για ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικά για την ατομική υγιεινή των μαθητών στα σχολεία του Δήμου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση, απευθύνει έκκληση στο Δήμο να “θωρακίσει” τα σχολεία με αντισηπτικά και σαπούνια» ατομικής υγιεινής.

Εξάλλου, τα περισσότερα σχολεία στον Δήμο Ηρακλείου δε διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, η οποία απευθύνει έκκληση ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί άμεσα σε μέτρα ουσιαστικής απολύμανσης, καθώς και να ενισχύσει τα σχολεία μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).

«Οι γονείς έχουμε μεριμνήσει να προμηθεύσουμε τα παιδιά μας με όλα τα απαραίτητα, αντισηπτικά, μαντιλάκια, οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειάζονται. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη ο Δήμος, ο οποίος, θεωρητικά, έχει κάνει οτιδήποτε, επί του πρακτέου όμως δεν έχει τοποθετήσει στις τουαλέτες του σχολείου όλα αυτά τα υλικά, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν τα παιδιά», ανέφερε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, Πολύδωρος Κουτσαφτάκης.

Πάντως, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Νίκος Αγγελάκης, υποστήριξε ότι «τα συνήθη μέτρα καθαριότητας μπορούν να δράσουν προληπτικά για οποιαδήποτε μορφή ίωσης». Αναφορικά με τη μη απολύμανση σχολικών χώρων σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου, ο κ. Αγγελάκης είπε ότι «υπάρχουν 137 σχολικά συγκροτήματα, ωστόσο ο Δήμος δεν έχει λάβει κάποιο κονδύλι. Εάν δοθεί έκτακτη επιχορήγηση, θα το προχωρήσουμε».

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου ζήτησε, εξάλλου, από τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του διεκδικώντας μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία, όπως τραπεζοκόμους και καθαρίστριες. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε οι συνολικά 9 μόνιμες καθαρίστριες μερικής απασχόλησης να έχουν πλήρες ωράριο.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου δίπλα στους εργαζόμενους…

Δωρεά 1.000 ευρώ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Κορωνοϊός - Πασπάτης: Το Βενιζέλειο δέχεται διαρκώς ύποπτα…

Ο κ. Πασπάτης μίλησε για τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών των πολιτών αλλά και το πώς γίνεται η διαλογή στο νοσοκομείο μεταξύ ύποπτων κρουσμάτων και των υπόλοιπων…

Κορωνοϊός: Καλά νέα για τον 42χρονο – Πήρε εξιτήριο από…

Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση της 67χρονης

Ηράκλειο: Οι πτυχιούχοι Β.Νοσηλευτών ΕΠΑΛ ζητούν την αξιοποίηση…

Το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε το πρόγραμμα τους

Κορωνοϊός - Κρήτη: Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς οικογένεια,…

Διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλου στο τελυταίο αντίο

Κρήτη: 20χρονος θετικός στον κορωνοϊό - «Είχα μικρή δύσπνοια…

Του επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς δεν γνώριζε για την απαγόρευση μετακινήσεων

Πρώτος θάνατος στην Κρήτη από κορωνοϊό - Κατέληξε ο Γερμανός…

O άτυχος καθηγητής που έδινε μάχη στο ΠΑΓΝΗ, ήρθε στην Κρήτη για να διδάξει

Κορωνοϊός: Θετική η επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου

7 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη- Στην Εντατική ο Γερμανός Καθηγητής

Aπαγόρευση κυκλοφορίας: Το πρώτο πρόστιμο στο Ηράκλειο

Eντατικοποιούνται από αύριο οι έλεγχοι

Κορωνοϊός: Η εικόνα στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου εν μέσω…

Σε κλίμα αβεβαιότητας βαδίζει η αγορά κρεάτων- Ακολουθούν τις οδηγίες οι καταναλωτές και τα μέτρα προστασίας οι κρεοπώλες

Ηράκλειο: Έκλεβε κάρτες από γραφεία και καταστήματα και…

Εξιχνιάστηκαν έξι υποθέσεις κλοπών

Θρασύτατη ληστεία σε φαρμακείο - Εισέβαλαν κρατώντας μαχαίρια

Έγιναν «καπνός» με τις εισπράξεις της ημέρας

Αυτά είναι τα μέτρα για τις λαϊκές αγορές στο Ηράκλειο

Τι ειπώθηκε στην ενημερωτική συνάντηση

Κορωνοϊός: 4ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη

Το πρώτο κρούσμα με κορωνοϊό που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κρήτης

Κορωνοϊός - ΠΑΓΝΗ: «‘Έρχονται» χιλιάδες μάσκες και ιατρικός…

Σημαντικές δωρεές από τον ΑΔΜΗΕ στα νοσοκομεία αναφοράς όλης της χώρας μεταξύ των οποίων και το ΠΑΓΝΗ

Νεκρός ένας 28χρονος – Τον βρήκαν οι συγγενείς του

Μέσα στο σπίτι του στο Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Άνοιξε το καφενείο του και… βρήκε το μπελά του

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στην Κρήτη

Ν. Κατσαρός: Ο κορωνοϊός δεν κολλιέται με τα τρόφιμα

Εμείς τα μολύνουμε όταν είμαστε απρόσεχτοι

Κορωνοϊός: Μαθήματα στο Ηράκλειο μέσω skype

Ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση στα φροντιστήρια της πόλης

Νεκρός άντρας βρέθηκε σε χωράφι

Συναγερμός σε αστυνομία και ΕΚΑΒ

Κορωνοϊός - Κρήτη: Άνοιξε το κομμωτήριο παρά την απαγόρευση…

Κομμωτής συνελήφθη καθώς αψήφησε τις απαγορεύσεις

Κορωνοϊός: Ζητούν να κλείσει το ΚΕΣΥ - Προσέρχονται 90 παιδιά…

Αγωνία από το προσωπικό για την ασφάλεια προωπικού και παιδιών

«Έρημη» πόλη το Ηράκλειο

Εικόνα… συμμόρφωσης στο κέντρο της πόλης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τελετή λαμπαδηδρομίας

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «ΤΟΚΥΟ 2020» στο Ηρακλείο

43χρονος Κρητικός με κορωνοϊό: «Αν δεν ήξερα, δε θα πήγαινα…

Σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του το πρώτο κρούσμα με κορωνοϊό στην Κρήτη

Εκκένωσαν άρον –άρον την εφορία Ηρακλείου – Είχε περάσει…

Το πρωί της Πέμπτης μόλις έγινε γνωστή η είδηση δόθηκε εντολή από την διοίκηση, να αποχωρήσει αμέσως το συναλλασόμενο κοινό και οι υπάλληλοι

Κορωνοϊός: «Πνίγονται» από επισκέπτες τα νοσοκομεία, παρά…

Αθρόες οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, παρά τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Εξετάζεται προληπτική μίνι - καραντίνα για γιατρούς…

Εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτοπεριορισμού γιατρών, νοσηλευτών μέχρι και μικροβιολόγων

Θετικός στον κορωνοϊό άντρας στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές στο νησί

Στο Ηράκλειο η Ολυμπιακή Φλόγα

Το Σάββατο 14 Μαρτίου

Καταγγελία: Προσπάθησε να την εξαπατήσει λόγω... κορωνοϊού

Μεσαρά: Χτυπούν πόρτες για να ενημερώσουν για την πανδημία

Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου: «Ο Ηρακλειώτης να επιλέγει αν θέλει…

Επιστολή σχετικά με τη μεταφορά της στάσης λεωφορείων εντός του λιμανιού

Kλειστή και η Βικελαία λόγω κορωνοϊού

Στο Δανειστικό Τμήμα δεν θα γίνονται ούτε επιστροφές βιβλίων

Κορωνοϊός: Προληπτικά σπίτι, έμειναν μαθητές από Κρήτη…

Τηρήθηκε πιστά το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του λυκείου στο neakriti.gr.

Βρέθηκε νεκρός σε χωράφι

Φως στα αίτια θανάτου θα «ρίξει» η νεκροψία νεκροτομή

Θυελλώδεις νοτιάδες καθήλωσαν αεροσκάφος στην Αθήνα με…

Ταλαιπωρία για δεκάδες επιβάτες που επρόκειτο να φθάσουν σήμερα στο Ηράκλειο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.