Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία

Κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία

Ηράκλειο | 09/11/2019 - 01:11
Κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή εργασία
Συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή εργασία καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας και να λάβουν το επίδομα.

Μάλιστα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, την ερχόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις 19:οο, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και στην Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι προσληφθήκαμε βάσει της υπ’ αριθμόν 8/2018 Δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, στις 24/10 πραγματοποιήσαμε στάση εργασίας και συγκεντρωθήκαμε στον ΟΑΕΔ όπου ακολούθησε συνάντηση με τον διευθυντή του ΟΑΕΔ Ηρακλείου κ. Πάγκαλο Ιωάννη. Στην συζήτηση που είχαμε με τον κ. Πάγκαλο, θέσαμε το βασικό αίτημα της κινητοποίησής μας, το οποίο είναι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο οποίο ο κος Πάγκαλος δήλωσε αναρμόδιος για την αλλαγή των προϋποθέσεων για την ένταξή μας στο ταμείο ανεργίας μετά τη λήξη των συμβάσεων μας και ζήτησε να του καταθέσουμε το αίτημα μας ώστε να το προωθήσει στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ και στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή των προϋποθέσεων ένταξης στο ταμείο ανεργίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις διότι:

1. Είμαστε εργαζόμενοι που απασχοληθήκαμε όλοι για 12 μήνες και παρ’ όλ’ αυτά, μετά την απόλυσή μας, όσοι δεν έχουμε επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν, αυτόματα αποκλειόμαστε του δικαιώματος αυτού.
2. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και ως εκ τούτου μετά τη λήξη των συμβάσεων τους καθίσταται αδύνατη η επιβίωση τους χωρίς τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας.
3. Το υποτυπώδες βοήθημα των 240€ που δίνεται έπειτα από την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σε όσους δεν χορηγείται το επίδομα τακτικής ανεργίας, είναι τουλάχιστον υποτιμητικό και αποτελεί κοροϊδία, αφού είναι σαφές ότι με το ποσό των 2,67€/μέρα κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει.
4. Η κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι σήμερα, έχει προκύψει από τακτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αφού σκοπίμως έχουν δημιουργηθεί προγράμματα απασχόλησης για την εικονική και μόνο αντιμετώπιση της ανεργίας (π.χ. voucher, κοινωφελή προγράμματα και παλαιότερα τα stage), που το μόνο που κάνουν είναι να την ανακυκλώνουν και να κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενους.
Έννοιες του τύπου «Κατάρτιση ωφελουμένων» ή «Πιστοποίηση ανέργων» αποτελούν απλά τεχνάσματα για να χρησιμοποιείται ο όρος “ωφελούμενοι” και να συνεχίζεται η οικονομική συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η απασχόληση μέσω προγραμμάτων voucher δεν παρέχει στους εργαζόμενους τα συντάξιμα ένσημα που δικαιούνται. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που ενώ απασχολήθηκαν επί 2 συναπτά έτη σε 2 διαφορετικά όμως προγράμματα, δεν θεμελιώνουν το δικαίωμα της τακτικής επιδότησης, αφού εμφανίζουν συντάξιμα ένσημα λιγότερα των ημερών εργασίας τους.

5. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα από το έτος 1998 έως και το έτος 2008, μειωνόταν σταδιακά και από περίπου 12% το 1998 έφτασε λίγο χαμηλότερα από 8% το 2008. Από το 2009 όμως και μετά άρχισε ταχύτατα να αυξάνεται και έφτασε περίπου 28% το 2014. Από το 2015 και μετά άρχισε μεν να μειώνεται σταδιακά και σήμερα το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας είναι 19% και είναι το μεγαλύτερο που συναντάται αυτή τη στιγμή στις χώρες της ΕΕ. Φυσικά η “μείωση” της ανεργίας τα τελευταία χρόνια δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε υποτιθέμενη «ανάπτυξη» ή στα προγράμματα που κατά καιρούς προκηρύσσονται, αλλά οφείλεται κυρίως σε εποχική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία.
Και τίθεται λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσο ευσταθεί το σκεπτικό ότι οι προϋποθέσεις για την χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας είναι οι ίδιες με εκείνες της δεκαετίας του ‘90, όταν οι σημερινές συνθήκες εργασίας είναι χειρότερες, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, καθημερινά απολύονται εργαζόμενοι, μειώνονται οι μισθοί και καταργούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα;

6. Το χρονικό διάστημα που αρχικά απασχολούμασταν ήταν 8 μήνες ώστε ελάχιστοι συνάδελφοί μας να μπορέσουν να επιδοτηθούν μέχρι να βρουν ξανά εργασία. Ακόμα όμως και με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις με συνολικά 300 ένσημα, εάν γινόταν ορθή κατανομή των μηνών εργασίας στα 2 τελευταία ημερολογιακά έτη πριν την απόλυση, τότε όλοι οι εργαζόμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων θα θεμελίωναν το δικαίωμα στην χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας.

7. Ήδη έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την άδικη και παράλογη κατάσταση όπου αν και παράγουμε την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας χαρακτηριζόμαστε ως “ωφελούμενοι” ενώ είμαστε εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουμε ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό, παρόλο που το Σύνταγμα και το εργατικό δίκαιο προβλέπουν ίση αμοιβή για ίση εργασία. Προς ίδια κατεύθυνση, όμως, έχουμε υποχρεωθεί να οδεύουμε τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι και ως άνεργοι, όπου ενώ έχουμε εργαστεί χρονικά το ίδιο διάστημα με άλλους συναδέλφους, οι περισσότεροι να στερούμαστε του δικαιώματος της επιδότησης τακτικής ανεργίας μόλις απολυθούμε, χωρίς να έχουμε κανέναν οικονομικό πόρο μέχρι να βρούμε νέα εργασία.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

α) Ποιος είναι ο λόγος που δεν προσμετρούνται τα ένσημα των 2 τελευταίων μηνών εργασίας πριν την απόλυση ενός εργαζόμενου για την συγκέντρωση των 80 ενσήμων του τελευταίου ημερολογιακού έτους που απαιτούνται σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα;

β) Ποιος είναι ο λόγος που τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν μετατράπηκαν από 5μηνα σε 9μηνα, αλλά περιορίστηκαν σε συμβάσεις των 8 μηνών;

γ) Γιατί δεν υπογράφτηκε ποτέ σύμβαση κοινωφελούς εργασίας πριν από τον μήνα Σεπτέμβριο;

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Θέσεις ΑμεΑ: Ποιος έχει τελικά το «πρόβλημα»;

Πραγματικό περιστατικό που φανερώνει πολλά

Άσκηση ετοιμότητας για ύποπτο κρούσμα Κορωνοϊού στο Ηράκλειο

Σε συναγερμό η χώρα μας για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού

Εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ: Αδύνατο να εφαρμοστεί σοβαρό σχέδιο…

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει, Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ΜΑΦ

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της δικής μας Ανδριανής από…

Η Ανδριανή, το ταξίδι της στην Ουγκάντα και η αγκαλιά των γηγενών

Κλειδώθηκε στο σπίτι του και απειλούσε να αυτοκτονήσει…

Μέσα στο σπίτι βρισκόταν και η οικογένειά του

Σπίτια μόνο για πλούσιους: «Εκτοξεύτηκαν στα ύψη τα ενοίκια»

Μικρή διαθεσιμότητα στέγης και εξωπραγματικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών

Μαθητές της Κρήτης επέστρεψαν άρον άρον από την Ιταλία,…

Την ίδια μέρα που έφυγαν από την Κρήτη για Ιταλία, την ίδια μέρα επέστρεψαν.

Φωτιά σε κάδους ανακύκλωσης στο Γάζι

Ένα όχημα με τέσσερις υπαλλήλους βρέθηκαν στο σημείο

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Λένε «όχι» στις ελαστικές εργασιακές…

Ζητούν να γίνουν επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Ανησυχία προκάλεσε η αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης…

Αναστάτωση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά

Μπαλωθίες με Καλάσνικοφ και… υποπολυβόλο

Άσκοποι πυροβολισμοί μέρος δεύτερο

Γούρνες: Αγανάκτηση των κατοίκων

Τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της πρώην αμερικανικής Βάσης έχουν καταληφθεί από Ρομά

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο έπειτα από…

Έδινε άνιση μάχη για τέσσερις περίπου μήνες

Ηράκλειο: Φωτιά σε κατοικία

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

«Έμφραγμα» στο Βενιζέλειο - Ασθενείς της Παθολογικής ακόμη…

Σοβαροί κίνδυνοι από το αλαλούμ-«Οι καρκινοπαθείς εννοείται ότι διαμαρτύρονται. Αλλά τι να κάνουν; Μπορούν να κάνουν κάτι; Και ο ασθενής που είναι δίπλα σε καρκινοπαθή…

Βαρύ πένθος για το νεκρό εργαζόμενο στον βιολογικό καθαρισμό…

Συγκλονισμένοι οι συνάδελφοι του - Τον βρήκαν απαγχονισμένο μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ /video

«Έφυγε» από τη ζωή ο αγαπητός λυράρης, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Ο «Κριλόκωστας», όπως ήταν γνωστός, ήταν ένας «φοβερός άνθρωπος»

Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί

Αύριο θα κυριαρχούν ισχυροί άνεμοι

«Καμπάνα» 3 ετών σε 50χρονο για... τα φιλιά και τα χάδια σε…

Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό ο 50χρονος που έκλεινε ραντεβού μέσω Facebook με 15χρονη

Δολοφονία Κατσούλη: Ίδιος ιατροδικαστής & στην υπόθεση…

Αμφισβητούν το αρχικό πόρισμα του ιατροδικαστή

Δολοφονία Ιάκωβου Εμμανουήλ: Αναβιώνει η πολύκροτη υπόθεση…

Στο σκαμνί για τον φόνο του Ιάκωβου Εμμανουήλ - Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες στις 11 Μαρτίου η υπόθεση δολοφονίας του επιχειρηματία τον Ιανουάριο του 2017 στη Ροδιά…

Αναστασία Μαυροειδή: Μου έδιναν 5 χρόνια ζωής αλλά εγώ τον…

Πλέον στα 29 της χρόνια η όμορφη Αναστασία περνάει το πιο δυνατό μήνυμα ζωής

Παράνομο εμπόριο και… χειρουργεία σε ζώα - Γιατί δεν ξεκίνησε…

Δεν ξεκίνησε η δίκη της 59χρονης για τα... χειρουργεία σε ζώα στη Μεσαρά

Περίμενε δύο ώρες για να δώσει πίσω το «παραφουσκωμένο»…

Παράδειγμα προς μίμηση 34χρονη νοσηλεύτρια από τη Βιάννο

Με ΑΜΚΑ τα νεογέννητα σε Βενιζέλειο και ΠαΓΝΗ

Το ληξιαρχείο θα ενημερώνεται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά

Παρίστανε την πελάτισσα και άρπαζε οτιδήποτε της ήταν…

Εξιχνιάστηκαν, πέντε υποθέσεις κλοπών που διαπράχθηκαν, στο Ηράκλειο μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Παράνομο εμπόριο σκύλων και εγχειρήσεις «Φρανκεστάιν»…

Ούτε φιλόζωη… ούτε κτηνίατρος - Η γυναίκα αναμένεται να δικαστεί για μια σειρά από σοβαρές παραβάσεις που σχετίζονται με «ζώα συντροφιάς».

Νεκρός άντρας μετά από φωτιά στο σπίτι του στο Θραψανό

Υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του ο άτυχος άντρας

Πυροβόλησαν με καλάσνικοφ επιχείρηση στο Ηράκλειο

Δεύτερη "επίθεση" μέσα σε λίγους μήνες

Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού στο Ηράκλειο

Χειροπέδες σε δύο νεαρούς

Δεύτερο 24ωρο στην Εντατική η 14χρονη που έπεσε από τα Τείχη

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η υγεία της

Καβγάς και ξύλο έξω από καφενείο με δυσάρεστες συνέπειες

Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άντρες που χτύπησαν Πακιστανό

Ανήλικη έπεσε από τα Τείχη: Στην Εντατική Παίδων με πολλαπλά…

Έπεσε από τα Τείχη στο Κομμένο Μπεντένι και έβαλε την ζωή της σε κίνδυνο

Στις φλόγες ξυλουργείο και μονοκατοικία στο Ηράκλειο

Άμεση η κινητοποίηση των πυροσβεστών

Βίντεο σοκ: Μαθήτριες μετέτρεψαν σε «ρινγκ» την Πλατεία…

Προβληματίζουν οι εικόνες από την Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

Συναγερμός για 18χρονη που έπαθε αλλεργικό σοκ

Η κοπέλα αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία

Εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης στην οδό Αθητάκη

Κλείνει την Τρίτη τμήμα της οδού Ταξιάρχου Μαρκοπούλου

Στο νοσοκομείο ανήλικος μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ αλλά αφέθηκε ελεύθερος

Αναβλήθηκε η δίκη για την άγρια επίθεση σε διασώστη του…

«Είστε ελεύθεροι εκ του νόμου. Να προσέχετε»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.