Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΚακά μαντάτα για το λάδι - Στα βιβλιάρια των αγροτών μπαίνουν οι επιδοτήσεις

Κακά μαντάτα για το λάδι - Στα βιβλιάρια των αγροτών μπαίνουν οι επιδοτήσεις

Κρήτη | 18/10/2018 - 12:04
Κακά μαντάτα για το λάδι - Στα βιβλιάρια των αγροτών μπαίνουν οι επιδοτήσεις
90.000 παραγωγοί στην Κρήτη θα πάρουν πάνω από 70 εκατομμύριο ευρώ

Μεθαύριο Παρασκευή, αλλιώς το πρωί της Δευτέρας 22 του μήνα μπαίνουν οι επιδοτήσεις, όπως ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, χθες, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε όμως χθες και με παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου και, εκτός από εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης που δεν είναι και οι πλέον... ευοίωνες, έχει καταγράψει και σημαντικές συμβουλές προς τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο, προκειμένου να μην επιβαρύνει περισσότερο το βεβαρημένο λόγω δάκου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που πρόκειται να παράγει.

Πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται στην Κρήτη για περίπου 90.000 παραγωγούς από το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, λόγω της καταβολής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Το αντίστοιχο ποσό για ολόκληρη τη χώρα και για δικαιούχους που ξεπερνούν τους 560.000 αγροτοκτηνοτρόφους θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Την ημερομηνία της 19ης ή το αργότερο της 22ας Οκτωβρίου ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Αποστολάκης, που αναφέρθηκε στην πίστωση των λογαριασμών όλων των δικαιούχων, χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε ότι την πρώτη μέρα θα μπορούν να εισπράξουν μόνο οι παραγωγοί της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο φορέας υλοποίησης των επιδοτήσεων. Για τις άλλες συνεργαζόμενες για τον σκοπό αυτό τράπεζες ισχύει ένα διήμερο, συνήθως, βαλέρ. Έτσι πάντα η πληρωμή πάει δύο-τρεις μέρες μετά. Και στην προκειμένη περίπτωση, επειδή μεσολαβεί σαββατοκύριακο, εκτιμάται η πληρωμή των άλλων παραγωγών να γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, στις 22 δηλαδή ή στις 23 Οκτωβρίου. Έτσι πάμε γύρω στη μια βδομάδα πιο νωρίς σε σχέση με τις αρχικές δηλώσεις για πληρωμή μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Οι αγρότες θα εισπράξουν το 70% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 50% της συνολικής επιδότησης που εισπράττουν, με το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, και μέχρι τις 14 Δεκέμβρη, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης, η πράσινη ενίσχυση και η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ενώ αμέσως μετά - όπως έγινε και πέρυσι - δρομολογείται αρμοδίως η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2018. Στόχος του Οργανισμού Πληρωμών είναι, μέχρι τέλος του έτους, να έχουν κλείσει και όλες οι εκκρεμότητες από τα προηγούμενα έτη.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, φέτος η επιδότηση είναι πολύ περισσότερο “πολυπόθητη” σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι παραγωγοί βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις λόγω των καιρικών συνθηκών και των καταστροφών των καλλιεργειών και των προϊόντων τους.

“Μικρό καλάθι” για το φρέσκο ελαιόλαδο

Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης θα πρέπει να κρατούν... “μικρά καλάθια” για το εισόδημα από τη νέα παραγωγή ελαιολάδου. Ήδη στις εγκαταστάσεις των εμπόρων, των ελαιουργών και των συνεταιριστικών οργανώσεων σε ολόκληρο το νησί, με ένα μέρος να βρίσκεται ακόμα και μέσα στις αποθήκες των παραγωγών, παραμένουν απούλητοι από πέρυσι πάνω από 10.000 τόνοι λαδιών.

Και συνολικά, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, πάνω από 60.000 τόνοι είναι τα πανελλαδικά αποθέματα του προϊόντος, που πιέζουν ασφυκτικά τις τιμές, με συνέπεια οι πρώτες τιμές παραγωγού στην Κρήτη να μην αναμένονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης δήλωσε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” χθες ότι γύρω στις 11 με 12 Νοεμβρίου η διοίκηση της ΕΑΣΗ θα ανακοινώσει την τιμή εκκίνησης για τον παραγωγό της φετινής σοδειάς στο λάδι. «Στόχος είναι στο ξεκίνημα να μην πέσουμε κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό, αλλά για την πορεία των τιμών παραγωγού δεν μπορώ να προεξοφλήσω τίποτα», τονίζει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής.

Η μέση τιμή παραγωγού σήμερα στο νησί δεν ξεπερνάει τα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό. Και το κλείσιμο της χρονιάς με τέτοιες τιμές και τόσο μεγάλα αποθέματα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μεγαλύτερο πλαίσιο τιμών, σε ό,τι αφορά την αρχή της χρονιάς.

Στο μεταξύ, όμως, “κοντός ψαλμός αλληλούια”, αφού αρχές Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες τιμολογήσεις λαδιών που ήδη παράγονται στον νομό Χανίων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας, Βασίλης Κουτσαφτάκης, δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι ήδη η περιοχή του έχει ξεκινήσει από τις πρώτες να αλέθει, με τις ποιότητες και τις ποσότητες να προκαλούν ικανοποίηση, καθώς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη, οι ελιές στον νομό Χανίων “έφαγαν” νερό και εξακολουθούν να “τρώνε”. «Απλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε τιμή. Εγώ πιστεύω ότι πριν τις αρχές Νοεμβρίου δε θα είμαστε σε θέση να έχουμε τιμή»...
Ο συνεταιριστής ανησυχεί, ωστόσο, για τον ορατό κίνδυνο να υπάρξουν πολλοί έμποροι και τυποποιητές που θα “σπρώξουν” τα περυσινά λάδια για να τα αναμείξουν με τα φρέσκα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του φρέσκου. «Μπορεί λάδι περυσινό να είναι τρεις γραμμές, αλλά μπορεί να έχει όμως για παράδειγμα οσμές που θα δημιουργούν ποιοτικό πρόβλημα στο φρέσκο λάδι», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Πέρα από τα περυσινά αποθέματα, εγώ θα σας ρωτήσω», λέει ο κ. Κουτσαφτάκης: «Είδατε ποτέ πουθενά σε κανένα ράφι της χώρας μας να πωλείται τυνησιακό λάδι; Όχι. Κι όμως, μπήκαν αδασμολόγητα λάδια από την Τυνησία στην ελληνική αγορά. Πού έχουν διατεθεί; Μήπως ελληνοποιήθηκαν;».

Αποκλεισμός 58 περιοχών της Κρήτης

«Να πάρει πίσω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την απόφαση εξαίρεσης από την εξισωτική αποζημίωση 58 περιοχών της Κρήτης». Αυτό είναι το θέμα ερώτησης, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του γραμματέα της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, που ζητά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να μην ισχύσει η απόφαση εξαίρεσης από την εξισωτική αποζημίωση 58 περιοχών του νησιού μας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Ανησυχία, αγανάκτηση και οργή έχει προκαλέσει η εκ νέου οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών στην περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με την οποία 58 περιοχές της Κρήτης εξαιρούνται και πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση.
Συγκεκριμένα εξαιρούνται 26 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 31 στην Π.Ε. Ηρακλείου και 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου.
Η ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η/1/2019 και πολλοί παραγωγοί της περιφέρειάς μας, ανεξαρτήτως κλάδου, πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση, η οποία ασφαλώς αποτελεί ένα στήριγμα για τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και είναι και αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κρήτης με την υπ’ αριθμ. 246864/15.10.18 επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά την επανεξέταση της απόφασης αυτής, που συνιστά άλλο ένα πλήγμα σε όλους τους παραγωγούς.
Επειδή η Κρήτη χαρακτηρίζεται από έντονη γεωμορφολογία και επειδή τα κριτήρια οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς δεν ανταποκρίνονται πλήρως και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη κι άλλα κριτήρια όπως η γεωμορφολογία, το έδαφος και το κλίμα του νησιού, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ, αν προτίθεστε να πάρετε πίσω την απόφασή σας, με την οποία εξαιρούνται 58 περιοχές της Κρήτης από την εξισωτική αποζημίωση.».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.