Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΗ Κρήτη κατακτάει το διάστημα με τον πρώτο Κρητικό αστροναύτη!

Η Κρήτη κατακτάει το διάστημα με τον πρώτο Κρητικό αστροναύτη!

Κρήτη | 04/05/2018 - 18:31
Η Κρήτη κατακτάει το διάστημα με τον πρώτο Κρητικό αστροναύτη!
Δείτε μια παρέα φοιτητών που ετοιμάζει τον πρώτο Κρητικό Αστροναύτη για να κατακτήσει το διάστημα!

Μια ομάδα φοιτητών στη Κρήτη, ασχολείται με ένα πρότζεκτ, το Cretan Astronaut, στο οποίο ετοιμάζουν τον πρώτο Κρητικό Αστροναύτη που θα πετάξει και θα κατακτήσει το διάστημα!

Ο Βασίλης Κόττας, που είναι ο Marketing and Communications Manager του πρότζεκτ,  μίλησε για το καινοτόμο και πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα.

Πες μας λοιπόν Βασίλη, τι είναι ο Cretan Astronaut; Τι ακριβώς είναι το πρότζεκτ αυτό; Ποια είναι τα άτομα που κρύβονται πίσω από το όλο εγχείρημα;

Η ομάδα του Cretan Astronaut είναι μια ομάδα νέων, οι οποίοι στόχο έχουν να “κατακτήσουν” το διάστημα. Αλλά πιο συγκεκριμένα, είναι μια ‘επένδυση’ στο χώρο των Τεχνολογιών Αεροδιαστημικής, ένας χώρος ανεξερεύνητος μέχρι τώρα στην Κρήτη και την Ελλάδα. Πρώτο εγχείρημα της ομάδας, αφορά την αποστολή ενός καινοτόμου σκάφους με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού μέχρι τη στρατόσφαιρα. Το ταξίδι αυτό θα καταγραφεί με μια κάμερα γωνίας λήψης 360 μοιρών και πρωταγωνιστής η μινιατούρα του Κρητικού Αστροναύτη (Cretan Astronaut).

Το εγχείρημά μας έχει παρουσιαστεί σε τρία τηλεοπτικά κανάλια, ενώ αρκετές είναι και οι online δημοσιεύσεις δελτίων τύπου από γνωστούς ιστότοπους. Επίσης έχει συμμετάσχει σε συνέδρια επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, όπως το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Startup Europe Week Crete και το TedxUOC.

Φυσικά, ένα τέτοιο πρότζεκτ απαιτεί τεχνογνωσία και ικανότητες διαχείρισης. Το πρώτο κομμάτι το έχουν αναλάβει ο Δημήτρης Θεοδοσίου, με καθήκοντα Manufacturing Engineer, δηλαδή σχεδιασμός και κατασκευή όλων των μηχανικών μερών του σκάφους, καθώς και τον Αλέξανδρο Πουπάκη, με καθήκοντα Chief Technology Officer, δηλαδή σχεδιασμός, κατασκευή και επίβλεψη όλων των διαδικασιών σχετικά με τα ηλεκτρονικά μέρη του σκάφους. Στο δεύτερο απαραίτητο κομμάτι, εγώ (Βασίλειος Κόττας), με καθήκοντα Marketing and Communications Manager, πιο συγκεκριμένα διαχείριση των Social Media, της επαφής με φορείς επικοινωνίας και χορηγούς, η Μαρία Μετοχιανάκη, με καθήκοντα Project Administrator και Marketing Assistant, πιο συγκεκριμένα οργάνωση των εργασιών, δημιουργία χρονοδιαγράμματος και συνεργάζεται με εμένα στον τομέα της επικοινωνίας της πρώτης αποστολής στο διάστημα από την Κρήτη. Tα γραφικά και το web design έχουν γίνει από τον Γιάννη Αντωνίου, Art Director της ομάδας μας.

Πολύ σημαντική είναι η βοήθεια του Θάνου Παράσχου από τον Youth Entrepreneurship Club, που μας παρέχει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του πρότζεκτ, επιβλέπει το έργο, δίνει το απαραίτητο κίνητρο για να εργαστούμε σκληρά και διαθέτει στην ομάδα τις γνώσεις και το δίκτυο, αναγκαία συστατικά, για την πραγματοποίηση του πρότζεκτ.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία αυτού του πρότζεκτ;

Εμπνευστές του εγχειρήματος είναι ο Δημήτρης και ο Θάνος, οι οποίοι είχαν την ιδέα να φτάσουν μέχρι το διάστημα, να αποτελέσουν την εξαίρεση από τον κανόνα ως φοιτητές και να μυήσουν αργότερα και εμάς τους υπόλοιπους.

Παρόλα αυτά, οι στόχοι μας ως ομάδα είναι οι εξής, τους οποίους θα αναφέρω από το γενικό προς το ειδικό:

Η τοποθέτηση της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη του τομέα της Αεροδιαστημικής.
Η έμπνευση και επιρροή στην τοπική κοινωνία, ότι στην Ελλάδα της κρίσης, οι νέοι καινοτομούν και επιτυγχάνουν
Η γνωριμία και ενασχόλησή μας με την Αεροδιαστημική
Η μείωση του κόστους αυτού του είδους πτήσεων, δημιουργώντας μια διάταξη η οποία είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμη. Τέτοιες πτήσεις πραγματοποιούνται από όλες τις μετεωρολογικές εταιρείες όπως την ΕΜΥ, ακόμα και την NASA.

Πώς ακριβώς έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί η πτήση στο διάστημα; Ποιος θα είναι ο μηχανισμός; Σε τι υψόμετρο υπολογίζεται πως θα φτάσει;

Για να κατανοήσετε καλύτερα και να δημιουργήσετε μια εικόνα θα σας περιγράψω τα κομμάτια του σκάφους από κάτω προς τα πάνω.

Αρχικά, θα βρίσκεται η φιγούρα του Κρητικού Αστροναύτη, η οποία θα συνδέεται με το σκάφος, με μια ράβδο. Η κάμερα 360 μοιρών, προστατευόμενη από μια ειδική θήκη, θα είναι προσαρτημένη στο σκάφος. Το σκάφος αυτό είναι, ουσιαστικά, ένα μικρό κιβώτιο στο οποίο θα εμπεριέχονται τα ηλεκτρονικά του σκάφους για τις μετεωρολογικές μετρήσεις, η κεραία τηλεπικοινωνίας και ο υπολογιστής πτήσης του σκάφους, ενσωματωμένα σε μια πλακέτα. Συνεχίζοντας θα υπάρχει ένα μικρό αλεξίπτωτο, απαραίτητο για την ομαλή προσεδάφιση του σκάφους. Τέλος θα υπάρχει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που θα περιέχει ήλιο για την ανύψωση της διάταξης. Το μπαλόνι θα προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε ανέπαφο για μελλοντικές αποστολές χρησιμοποιώντας μία βαλβίδα για την εκκένωσή του σε ένα προκαθορισμένο υψόμετρο.

Η πτήση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από ένα μέρος στο οποίο δεν υπάρχουν εμπόδια κατά την εκτόξευση του σκάφους. Ένα πιθανό σημείο είναι ο Κίσσαμος στα Χανιά, αρκετά μακρυά από το αεροδρόμιο. Ο επιθυμητός καιρός είναι μια ηλιόλουστη μέρα, χωρίς αέρα. Το υψόμετρο στο οποίο στοχεύουμε να φτάσει ο Κρητικός Αστροναύτης είναι 30.000 μέτρα και η πτήση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Πώς εμπνευστήκατε την φιγούρα του Κρητικού Αστροναύτη;

Η ιδέα πίσω από την φιγούρα ήταν ακριβώς όπως είναι ο τίτλος του πρότζεκτ ένας Κρητικός Αστροναύτης. Εκεί σταματήσαμε εμείς και ανέλαβε ο Γιάννης Αντωνίου, ο γραφίστας και Web designer της ομάδας.

Αυτό που δημιούργησε είναι μια φιγούρα με κλασσική στολή αστροναύτη, της οποίας το πρόσωπο θυμίζει έναν λεβέντη μουστακαλή Κρητικό.

Πες μας δυο λόγια και για την υποστήριξη του YEC (Youth Entrepreneurship Club) στο πρότζεκτ, όπως αναφέρθηκες και πιο πριν.

Ο Youth Entrepreneurship Club (Σύλλογος Νεανικής Επιχειρηματικότητας) (YEC) θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως η κόλλα της ομάδας. Το σημείο έναρξης και το σημείο αναφοράς μας, αποτελεί ο YEC. Τι εννοώ με αυτό;

Όλοι μας γνωριστήκαμε χάρη κάποιας ενασχόλησης με τον YEC. Ο Θάνος, συνιδρυτής του YEC, ο Δημήτρης ένα από τα πρώτα μέλη, εγώ πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση το περασμένο καλοκαίρι, ο Γιάννης πραγματοποίησε την πρακτική του σε συνεργαζόμενο φορέα του Οργανισμού, η Μαρία πήρε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του YEC School of Innovation & Entrepreneurship και ο Αλέξανδρος είχε πάρει μέρος σε ενημερωτική δράση του.

Ο Youth Entrepreneurship Club έχει τη δυνατότητα και το υπόβαθρο να υποστηρίξει το εγχείρημα αυτό. Καθώς βεβαίως και η ανεκτίμητη βοήθεια του Θάνου στο πρότζεκτ λόγω των γνώσεών του στο χώρο της επιχειρηματικότητας.

Πόσο καιρό σας πήρε να ετοιμάσετε την πτήση του Κρητικού Αστροναύτη και πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί με το καλό;

Τον σχεδιασμό της αποστολής τον ξεκινήσαμε τον Ιούνιο του 2017. Όλοι μας και ιδιαίτερα τα παιδιά στο κατασκευαστικό κομμάτι, έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να φτάσουμε σε ένα στάδιο στο οποίο μπορούμε να λέμε ότι η πρώτη αποστολή στο διάστημα από την Κρήτη δεν αποτελεί πλέον ένα όνειρο αλλά ένα υπαρκτό σχεδόν ολοκληρωμένο πρότζεκτ.

Εάν δεν δημιουργηθούν παραπάνω καθυστερήσεις (αστοχίες εξοπλισμού, καιρός κτλ.) ευελπιστούμε ότι μέσα στον επόμενο μήνα η πρώτη αποστολή θα είναι έτοιμη και ο πρώτος Κρητικός Αστροναύτης που θα πάει στο διάστημα θα είναι γεγονός.

Γιατί θα προέτρεπες κάποιον νέο να ασχοληθεί με πρότζεκτ αντίστοιχο του Κρητικού Αστροναύτη;

Για την απόκτηση εμπειρίας
Για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας του
Για εντρύφηση σε κλάδο που ενδιαφέρεται
Για την καλλιέργεια της ομαδικότητας και συνεργασίας
Για την επίλυση προβλημάτων κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ
Προσωπική πρόκληση για την επίτευξη των στόχων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
Για το Cretan Astronaut μίλησε και ο Ιδρυτής του YEC, Θάνος Παράσχος: Ως Youth Entrepreneurship Club ειμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την ομάδα του Κρητικού Αστροναύτη. Έτσι συνεισφέρουμε έμπρακτα στην υλοποίηση της ιδέας και του οράματος της ομάδας, βοηθώντας την να μάθει να ξεπερνά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν, δημιουργώντας υπεραξία στην τοπική κοινωνία. Δημιουργώντας από την Ελλάδα για όλο τον κόσμο!

Ευχόμαστε λοιπόν στον Κρητικό Αστροναύτη ένα όμορφο ταξίδι στο διάστημα και μια ασφαλή επιστροφή!

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.