Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Άννα Χαλαμπαλάκη Τσατσάκη: Επάγγελμα Αγρότισσα. «Στο χωράφι το μυαλό είναι καθαρό».

Άννα Χαλαμπαλάκη Τσατσάκη: Επάγγελμα Αγρότισσα. «Στο χωράφι το μυαλό είναι καθαρό».

Κοινωνία | 15/10/2012 - 23:52
Άννα Χαλαμπαλάκη Τσατσάκη: Επάγγελμα Αγρότισσα. «Στο χωράφι το μυαλό είναι καθαρό».
Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας σήμερα και δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τις χιλιάδες ηρωίδες της ελληνικής γης! Ποτίζουν με τον ιδρώτα τους, από την αρχαιότητα ως σήμερα τους αγρούς και προσφέρουν ισάξια με τους άνδρες συναδέλφους τους στην παραγωγή του πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτη δημοσίευση: 2012-10-15 11:02

Συνέντευξη στη Γωγώ Σωτηρίου

Σκληρή, επίπονη και τόσο απαιτητική εργασία που στο σύνολο της συνδυάζεται και με την φροντίδα του σπιτιού. Πως λοιπόν να λησμονήσουμε τις εργάτριες της γης, όταν καθημερινά χειμώνα και καλοκαίρι τις αντικρίζουμε στην κρητική ύπαιθρο να αποδεικνύουν πως η μάνα γη … είναι γένους θηλυκού!
Διαλέξαμε να κουβεντιάσουμε με μια αγρότισσα που όχι μόνον καλλιεργεί τη γη, αλλά το κάνει και με ένα εναλλακτικό και πρωτότυπο τρόπο χρόνια τώρα. Είναι η κυρία Άννα Χαλαμπαλάκη –Τσατσάκη, που ασχολείται με την καλλιέργεια βοτάνων. Παραδοσιακό το προϊόν ,σύγχρονη όμως και επίκαιρη η καλλιέργεια του, αφού όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει την πολύτιμη αξία των βοτάνων στην υγεία μας.


Η Άννα Χαλαμπαλάκη, στην περιοχή Λαγούτα έχει το αγροτικό της βασίλειο, στο οποίο φυτεύει κάθε λογής βοτάνου από δίκταμο έως …Γκότζι μπέρι, ένα είδος υπερτροφής, φυτό μακροζωίας που έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι!
Διαθέτει δική της ιστοσελίδα:anna herbs.com, με πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα βότανα και στήνει τον πάγκο της κάθε Τρίτη, Τετάρτη , Παρασκευή και Σάββατο στην Λαϊκή Αγορά Ηρακλείου. Έχω την τιμή να σας την παρουσιάσω!

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την γεωργία;
"Από μικρό παιδί όταν είσαι στο χωριό και ασχολείσαι με τη μάνα γη δε μετράς το χρόνο, κάθε μέρα είναι διαφορετική , έχει χίλιες δουλειές  να κάνεις"

Γιατί μείνατε σε ένα τόσο δύσκολο επάγγελμα;
"Έκανα και άλλες δουλειές κάποια διαστήματα. Κάθε μέρα  8 ώρες φυλακή! Στο χωράφι δουλεύεις από το πρωί ως το βράδυ χωρίς φαγητό και δεν πεινάς δεν πλήττεις , θέλεις και άλλη δουλειά".

Ασχολείστε αποκλειστικά με την καλλιέργεια βοτάνων η και με άλλα προϊόντα; Την ιδέα με τα βότανα πότε την σκεφτήκατε, πρώτη φορά;
"Ο αγρότης δεν ασχολείται μόνο με μια δουλειά , κάνει πολλές και στο τέλος δίνει προτεραιότητες . Ασχολούμαι με βότανα – ελιές – αμπέλια – νέες καλλιέργειες . Εγώ έδωσα προτεραιότητα στα βότανα γιατί είναι λίγο πιο προσοδοφόρα .Χειμώνα ελιές –καλοκαίρι βότανα".

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντάτε ως αγρότισσα;
"Δεν είναι όπως παλιά η αγρότισσα. Σήμερα έχουμε όλα τα μέσα – πλυντήρια –κουζίνες αυτοκίνητα - τρακτέρ- ιντερνέτ . Η μητέρα μου έπλυνε τα ρούχα με νερό που κουβαλούσανε από τις βρύσες , έπλενε στο ποτάμι . Άδικα μας τρομάζει η λέξη αγρότισσα .. το χωριό είναι ο μοναδικός παράδεισός για όσους κατάγονται από χωριό και εξακολουθούν να κάθονται στην πόλη για να μην πουν οι χωριανοί ότι γύρισε πίσω επειδή δεν είχε δουλειά ή λεφτά".

Ακολουθείτε οικολογική μέθοδο καλλιέργειας στα βότανα;
"Η καλλιέργεια των βοτάνων μου αρέσει γιατί δε θέλει τόσο κόπο, ούτε ψεκάσματα (είναι εντομοαπωθητικά από μόνα τους) ούτε λιπάσματα , μονό νερό κοπριά και αγάπη… θα σου το ανταποδώσουν! "

Πως θα περιγράφατε την ανταπόκριση του κόσμου στο προϊόν που καλλιεργείτε και εμπορεύεστε;
"Έχω τέλεια επικοινωνία με τους ανθρώπους στη λαϊκή , ακούνε ότι  λέω . Ακούω τι μου λένε και εκείνοι όμως, για τα βότανα . Πολλοί αγαπάνε τα βότανα, ορισμένα τα λατρεύουν".

Ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής σας ποιος είναι;
Δεν έχω ανταγωνιστές , ζω στον κόσμο μου, στο μαγικό κόσμο του χωριού μου!!

Αγροτική ζωή και επιχειρηματικότητα. Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ανταπεξέλθει;
"Πρέπει να έχει φυσικές αντοχές , μυαλό που να μην κοιμάται . Στα χωράφια ξεκουράζεσαι, μη φοβάσαι το χώμα σκάψε το και φύτεψε το. Στη πορεία κάνε το επάγγελμα . Βγάλε χρήματα, στο χωράφι το μυαλό είναι καθαρό. Στο σπίτι όλοι βοηθάνε. Το δύσκολο στη γυναίκα επιχειρηματία είναι ότι αν πετύχει στη δουλειά της όλοι στο σπίτι θα πούνε πετύχαμε, αν αποτύχεις θα πουν απέτυχες" .  

Με ποιους τρόπους πιστεύετε πως το Κράτος θα μπορούσε να κάνει την επαγγελματική σας δράση πιο εύκολη και προσοδοφόρα;
"Καλές οι επιδοτήσεις, άσε όμως μην το ψάχνεις πολύ, δούλεψε – φύτεψε – κόψε, πούλησε! Αυτή είναι η συνταγή .Όποιος πουλά στον τόπο του στη Βενετιά πουλάει . Εγώ εκτός από τις ελιές, δεν επιδοτήθηκα για κανένα άλλο φυτό .Φύτεψα όσο μπορούσα μέρα νύχτα. Επίσης η Κρήτη είναι γεμάτη με άγρια βότανα. Το μόνο πρόβλημα είναι στη συλλογή των βοτάνων είναι η ζέστη. Αν διψάς για δουλειά όμως δε ζεσταίνεσαι".  

Σύμφωνα με την πολύχρονη εμπειρία σας ποιο βότανο είναι το πιο …αναγκαίο για να αντέξουμε τις …παρενέργειες της κρίσης;
"Θα μπορούσα να πω χαλαρωτικά: βαλεριάνα, λουΐζα , τίλιο, σπαθόχορτο, λεβάντα, στέβια. Όχι δεν θέλω να χαλαρώσω να κοιμηθώ! Θέλω να είμαι ξύπνια να δουλεύω, να έχουμε φαγητό δικό μας, νερό, αξιοπρέπεια. Λέω λοιπόν σε όλους δίκταμο, φλισκούνι, μαντζουράνα, μέντα, γκότζι μπέρι, ιπποφαές. Αν παλέψεις θα νικήσεις. Σήκω λοιπόν από τον καναπέ, μην κλαις τη μοίρα σου. Μετά τη μέλισσα το πιο έξυπνο πλάσμα στη γη είναι ο άνθρωπος.

Ποιοι είναι πιο συχνοί πελάτες σας , οι γυναίκες η οι άνδρες; Ποια βότανα προτιμάνε περισσότερο , αντιστοίχως;
"Άνδρες γυναίκες και παιδιά . Οι γυναίκες προτιμάνε,να αγοράζουν βότανα για αδυνάτισμά :λουΐζα –μαραθόσπορο - ιβίσκο κτλ . Οι άνδρες πιο… τυχεροί προτιμούν τα αφροδισιακά όπως δίκταμο –μέντα – γκότζι μπέρι – ιπποφαές κτλ. Με την βοήθεια των ανδρών έφτιαξα ένα μείγμα τονωτικό για άνδρες . Με τις γυναίκες φτιάξαμε το μείγμα για αδυνάτισμα".

Σήμερα γιορτάζουν όλες οι αγρότισσες του κόσμου , πως νιώθετε;
"Χαίρομαι που είμαι αγρότισσα , έχω κάνει και άλλες δουλειές πιστέψτε με , η καλύτερη δουλειά  που υπάρχει και πιο σίγουρη, είναι το να είσαι αγρότισσα . Έχεις όσο χρόνο θέλεις, ησυχία, όσο δουλεύεις ανταμείβεσαι, δουλεύει το σώμα και το μυαλό, όταν ξεκουράζεσαι απολαμβάνεις τη ξεκούραση. Χρόνια πολλά στις αγρότισσες, με υγεία. Να είναι γερές δυνατές μανάδες, σύζυγοι, εργάτες στα χωράφια νοικοκυρές στο σπίτι, επιχειρηματίες. Να ξεκινούν το πρωί τη μέρα τους με ένα βραστάρι , να τους δίνει δύναμη και αντοχή να δουλεύουν όλη μέρα"!


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κοινωνία

Ακόμα και καναπέ βάζουν για να κρατήσουν μια θέση πάρκινγκ…

Τελικά το πρόβλημα με τις καβάτζες μπροστά από σπίτια απλά δεν μπορεί να επιλυθεί, μιας και παρά τις διαβεβαιώσεις για επί της ουσίας μέτρα, απλά το κακό συνεχίζεται.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΑΕΔ

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ...ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οικοδόμοι Ηρακλείου : Απελευθέρωση της 16χρονης Αχέντ

"Η σύλληψη και η απαγγελία 12 κατηγοριών κατά της 16χρονης Παλαιστίνιας Άχεντ Ταμίμι από ισραηλινό στρατοδικείο είναι ξεγύμνωμα όλων όσων μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ…

Μεγάλη τραγωδία: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες σε…

Περί τους 90 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί, επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε ανοικτά των λιβυκών ακτών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.