Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Γ.Στεφανάκη:H Eλαφόνησος της Πελοποννήσου, είναι ο νέος «στόχος» του ΤΑΙΠΕΔ

Γ.Στεφανάκη:H Eλαφόνησος της Πελοποννήσου, είναι ο νέος «στόχος» του ΤΑΙΠΕΔ

Περιβάλλον | 19/05/2014 - 21:39
Γ.Στεφανάκη:H Eλαφόνησος της Πελοποννήσου, είναι ο νέος «στόχος» του ΤΑΙΠΕΔ
Η Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΑΝ.ΕΛ. Γεωργία Στεφανάκη  με την παρούσα  ιδιότητα της αλλά  και ως Γραμματέας Οικολογίας  Περιβάλλοντος  ΑΝ.ΕΛ. προσυπογράφει τη διαμαρτυρία  του Δήμου Ελαφονήσου,  του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου  αλλά και όλων των απλών  κατοίκων  του μικρού παραδεισένιου νησιού της Πελοποννήσου.

Οι οποίοι   βρίσκονται στα χαρακώματα, εξαιτίας του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών να βγάλει στο σφυρί τις διάσημες παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοινώση της Γεωργίας Στεφανάκη:

"Δεν σταματά να χτυπά …με το σπαθί της αλόγιστης και καταστρεπτικής τακτικής  του το ΤΑΙΠΕΔ, βάζοντας στο χαρτοφυλάκιο του και την μοναδικής ομορφιάς Ελαφόνησο. Τι κι αν είναι μια περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο Natura, τι κι αν μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, ισχυρές  τουριστικές σελίδες και έγκυρα διεθνή  περιοδικά τουρισμού την κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο μαγευτικές και σπάνιες σε όλο τον κόσμο; Τίποτα δεν είναι ικανό να ανακόψει αυτό το νέο Περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζουν.  

Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382). Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!"
 

Η Υποφήφια Ευρωβουλευτής Γεωργία Στεφανάκη  υπενθυμίζει ότι : « η ΕΕ υποχρεούται να παρέμβει καθώς καταστρατηγείται η οδηγία «φυσικών οικοτόπων» που σκοπό έχει  την υποτιθέμενη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας στα κράτη μέλη, ορίζοντας ένα κοινό πλαίσιο για την διατήρηση των οικοτόπων, των φυτών και των ζώων κοινοτικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται μάλιστα για πρωταρχικό μέλημα της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ένωσης!

Με την οδηγία περί οικοτόπων συνίσταται το δίκτυο «Natura 2000». Το δίκτυο αυτό είναι το μεγαλύτερο οικολογικό δίκτυο παγκοσμίως. Αποτελείται από «ειδικές ζώνες διατήρησης» που έχουν χαρακτηριστεί από τα κράτη μέλη δυνάμει της παρούσας οδηγίας. Εξάλλου, περιλαμβάνει επίσης ζώνες ειδικής προστασίας που έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας περί πτηνών 2009/147/ΕΚ.Τα παραρτήματα I και II της οδηγίας περιλαμβάνουν τον τύπο οικοτόπων και τα είδη των οποίων η διατήρηση απαιτεί τον χαρακτηρισμό περιοχών ως ειδικών ζωνών διατήρησης. Ορισμένα από αυτά ορίζονται ως τύποι οικοτόπων ή ειδών «προτεραιότητας» (που διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης). Στο παράρτημα IV απαριθμούνται τα ζωικά και φυτικά είδη που απαιτούν ιδιαίτερα αυστηρή προστασία.

Ο χαρακτηρισμός των ειδικών ζωνών διατήρησης γίνεται σε τρία στάδια. Βασιζόμενο στα κριτήρια που ορίζονται στα παραρτήματα, κάθε κράτος μέλος προτείνει έναν κατάλογο τόπων όπου απαντώνται φυσικοί οικότοποι και άγρια ζωικά και φυτικά είδη. Βάσει των εθνικών καταλόγων και σε συμφωνία με καθένα από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή εκδίδει κατάλογο τόπων κοινοτικής σημασίας για καθεμία από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της ΕΕ (αλπική, ατλαντική, Μαύρης Θάλασσας, αρκτική, ηπειρωτική, μακαρονησιακή, μεσογειακή, παννονιακή και στεπική).

Μέσα σε μια εξαετία το αργότερο από την επιλογή ενός τόπου ως κοινοτικής σημασίας, το οικείο κράτος μέλος χαρακτηρίζει τον εν λόγω τόπο ως ειδική ζώνη διατήρησης.Τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να θεσπίζουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε στις ειδικές ζώνες διατήρησης να εξασφαλίζεται η διατήρηση των οικοτόπων και να αποφεύγεται η υποβάθμισή τους καθώς και οι σημαντικές διαταραχές των ειδών. Η οδηγία προβλέπει τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης των μέτρων διατήρησης από την Κοινότητα...

Τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν τις εξής υποχρεώσεις:
•    να ενθαρρύνουν τη διαχείριση των στοιχείων του τοπίου που θεωρούν ουσιαστικά για την μετανάστευση, τη γεωγραφική κατανομή και τη γενετική ανταλλαγή των αγρίων ειδών•
•    να θεσπίσουν ιδιαίτερα αυστηρά συστήματα προστασίας για ορισμένα ζωικά και φυτικά είδη που απειλούνται (παράρτημα IV) και να μελετήσουν την σκοπιμότητα της επανεισαγωγής των ειδών αυτών στο έδαφός τους•
•    να απαγορεύσουν τη χρήση μη επιλεκτικών μέσων αφαίρεσης από το φυσικό περιβάλλον, σύλληψης ή θανάτωσης ορισμένων ζωικών και φυτικών ειδών (παράρτημα V)

Το δίκτυο Natura 2000 αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 18 % του χερσαίου εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Καταλήγοντας η κα Στεφανάκη τονίζει: «Ξεπουλιέται ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, μέρα με τη μέρα! Μαζί του και οι τύχες μας ως Έλληνες.Ας βάλουμε τέλος σε όλη αυτήν την καταστροφική πορεία. Μπορούμε να ανακόψουμε αυτή την λαίλαπα μόνον αν λειτουργήσουμε μεθοδικά και με απόλυτη γνώση των δικαιωμάτων μας. Ας μην τους αφήσουμε πια να λειτουργούν στην Ελλάδα ως σε ξέφραγο αμπέλι! Τάσσομαι υπέρ κάθε κίνησης διεκδίκησης της μοίρας της μαγευτικής Ελαφονήσου. Ας κινητοποιηθούμε όλοι μπροστά σε αυτό το έγκλημα. Δηλώνω παρούσα».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.