Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΓεγονός τα πρώτα νόμιμα «κόκκινα φανάρια» του Ηρακλείου - Που θα βρίσκονται;

Γεγονός τα πρώτα νόμιμα «κόκκινα φανάρια» του Ηρακλείου - Που θα βρίσκονται;

Ηράκλειο | 05/03/2020 - 15:57
Γεγονός τα πρώτα νόμιμα «κόκκινα φανάρια» του Ηρακλείου - Που θα βρίσκονται;
Πήρε άδεια και ετοιμάζεται να λειτουργήσει ο πρώτος νόμιμος οίκος ανοχής

Σε νέα εποχή και σε ένα πιο εξελιγμένο πλέον επιχειρηματικό πλαίσιο περνά ο αγοραίος έρωτας στο Ηράκλειο, καθώς χθες πήρε και με τη βούλα των υπογραφών, διά χειρός του αρμόδιου εντεταλμένου συμβούλου για την αδειοδότηση καταστημάτων Μαρίνου Παττακού, οριστική άδεια και ετοιμάζεται να ανοίξει ο πρώτος νόμιμος οίκος ανοχής!

Ο πρώτος νόμιμος - με τη σφραγίδα του Δήμου Ηρακλείου - οίκος ανοχής θα λειτουργεί εκτός πολεοδομικού ιστού και συγκεκριμένα σε κάθετο δρόμο επί της εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών, κοντά στο φανάρι προς ΠΑΓΝΗ.

Το κτίσμα, όπως είχαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν οι αρμόδιοι της Λότζιας, που οικοδομήθηκε για τον σκοπό αυτό, είναι έτοιμο να λειτουργήσει, και το βασικό είναι ότι δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση οικίες ώστε να προκαλείται τυχόν ενόχληση σε γείτονες.

Με την επικείμενη λειτουργία του πρώτου καθ’ όλα νόμιμου οίκου ανοχής ανοίγει μια νέα σελίδα στο μέτωπο των “κόκκινων φαναριών” στο Ηράκλειο... “Κόκκινα φανάρια” που η αλήθεια είναι ότι είναι συνυφασμένα ως δραστηριότητα με την πόλη, ιδίως με το εντός τειχών κομμάτι, δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα στην τοπική κοινωνία, αλλά λόγω αυστηριοποίησης του νόμου τέθηκαν τα τελευταία χρόνια εκτός νομιμότητας. Και μάλιστα, παρατηρείται και ένα ιδιότυπο “κρυφτούλι”... με τους τέσσερις εναπομείναντες από τους 17 που υπήρχαν παλιότερα οίκους ανοχής πότε να σφραγίζονται από τον Δήμο και πότε να ανοίγουν ξανά...

Νομιμότητα

Η αδειοδότηση του πρώτου νόμιμου οίκου ανοχής “χαιρετίστηκε” με ικανοποίηση από πλευράς δημοτικής Αρχής, με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο Μαρίνο Παττακό να εύχεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, της νομιμότητας και της εξασφάλισης αδειοδοτήσεων, και άλλοι οίκοι ανοχής. Ευχή προφανώς εύλογη, καθώς είναι κοινό μυστικό πως είναι προτιμότερο η κοινωνική ανάγκη για τον αγοραίο έρωτα να καλύπτεται σε ένα οργανωμένο πλαίσιο, σε οίκους ανοχής δηλαδή, όπου υπάρχει συστηματική επίβλεψη των υγειονομικών υπηρεσιών και συστηματική εξέταση των ιεροδούλων, και όχι ανοργάνωτα στον δρόμο, με τις γυναίκες να εκδίδονται ανεξέλεγκτα, χωρίς επίβλεψη...

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο εντεταλμένος σύμβουλος Αδειοδότησης Καταστημάτων του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, «μετά την αυστηριοποίηση του νομικού πλαισίου, που θέτει αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με τη γειτνίαση με ένα σωρό εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, ουσιαστικά όλοι οι οίκοι ανοχής στο Ηράκλειο πέρασαν σε ένα καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας. Με το νέο νομικό πλαίσιο που απαγορεύει τη λειτουργία οίκου ανοχής σε κοντινή απόσταση από ευαγή ιδρύματα, σχολεία, φροντιστήρια, ιατρικά κέντρα, φαρμακεία, και ένα σωρό ακόμα ανάλογες δραστηριότητες, πρακτικά κατέστη αδύνατο να διατηρήσουν τις άδειές τους οι οίκοι ανοχής που λειτουργούσαν στο κέντρο του Ηρακλείου.

Το 2014, όταν αναλάβαμε ως δημοτική Αρχή, λειτουργούσαν 17 οίκοι ανοχής. Όλοι κατέστησαν με το νέο νομικό καθεστώς παράνομοι, και ήμασταν αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε ελέγχους και σφράγισή τους. Μετά την κινητοποίηση του Δήμου, που ήταν υποχρεωτική βάσει τήρησης του νόμου, έμειναν να λειτουργούν 4 οίκοι ανοχής».

Όπως σημείωσε ο κ. Παττακός, «στόχος μας δεν ήταν να κλείσουν οι οίκοι ανοχής, δεν ήταν αυτή η πολιτική μας βούληση. Μάλιστα, ως δημοτική Αρχή αναλάβαμε πρωτοβουλία, πήραμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και προτείναμε στο αρμόδιο υπουργείο τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο ελαστικό και ρεαλιστικό. Στείλαμε τις προτάσεις αυτές αλλά δεν εισακουστήκαμε, δεν έγιναν αποδεκτές κεντρικά», σημείωσε ακόμη και τόνισε:

«Έτσι παρέμειναν τα πολύ αυστηρά νομικά δεδομένα, βάσει των οποίων δεν εξασφαλίζεται νόμιμη λειτουργία κανενός οίκου ανοχής στο Ηράκλειο. Αυτό άλλαξε όμως σήμερα. Εκδώσαμε - υπέγραψα μάλιστα το πρωί (σ.σ. χθες) - την πρώτη άδεια νόμιμης λειτουργίας για οίκο ανοχής που έχει φτιαχτεί εκτός πολεοδομικού ιστού και πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Παττακός, «ο αιτών την άδεια, που αναγκαστικά βάσει νόμου έχει δηλωθεί ως εκδιδόμενος και ο ίδιος, κατέθεσε το αίτημα και κίνησε τις διαδικασίες πριν από τρεις περίπου μήνες. Στην πορεία του τριμήνου αυτού πήρε όλες τις απαραίτητες άδειες. Πέρασε από τον έλεγχο των αρμόδιων επιτροπών, και από τον Δήμο και από την Περιφέρεια. Το κτίσμα που θα λειτουργεί ο οίκος ανοχής είναι έτοιμο. Μάλιστα το ελέγξαμε και από κοντά. Έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και μπορεί προσεχώς να ξεκινήσει να λειτουργεί».

Σε ερημική θέση, μακριά από σπίτια

Ο πρώτος αυτός νόμιμος οίκος ανοχής, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου που υπέγραψε χθες την οριστική άδεια, βρίσκεται σε κάθετο δρόμο επί της εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών, κοντά χοντρικά στη διασταύρωση προς ΠΑΓΝΗ. Τηρεί όλες τις προβλεπόμενες διά νόμου αποστάσεις από ευαγή ιδρύματα - άλλωστε βρίσκεται σε σχετικά ερημική θέση, μακριά από σπίτια.

Σύμφωνα με τον κ. Παττακό, μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί άλλα αιτήματα για έκδοση νέων, νόμιμων αδειών για άλλους οίκους ανοχής στο Ηράκλειο.

Ο ίδιος εύχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της νομιμότητας και άλλοι οίκοι ανοχής, αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα της εμπορικότητας, καθώς είναι λογικό οι δραστηριοποιούμενοι να φοβούνται να μεταφερθούν εκτός πόλης, ανησυχώντας μήπως χάσουν τη λεγόμενη “πιάτσα”.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Στο αυτόφωρο για άσκοπους πυροβολισμούς

Εντοπίστηκαν κάλυκες στην αυλή του

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί

Προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες σκαφών

Aρνητικό το δείγμα για κορωνοϊό που ελήφθη από το 13χρονο…

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο: Έβαζε τη μία φωτιά μετά την άλλη για να εκδικηθεί…

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έφτασαν στα ίχνη του δράστη και τον συνέλαβαν

Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου δίπλα στους εργαζόμενους…

Δωρεά 1.000 ευρώ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Κορωνοϊός - Πασπάτης: Το Βενιζέλειο δέχεται διαρκώς ύποπτα…

Ο κ. Πασπάτης μίλησε για τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών των πολιτών αλλά και το πώς γίνεται η διαλογή στο νοσοκομείο μεταξύ ύποπτων κρουσμάτων και των υπόλοιπων…

Κορωνοϊός: Καλά νέα για τον 42χρονο – Πήρε εξιτήριο από…

Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση της 67χρονης

Ηράκλειο: Οι πτυχιούχοι Β.Νοσηλευτών ΕΠΑΛ ζητούν την αξιοποίηση…

Το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε το πρόγραμμα τους

Κορωνοϊός - Κρήτη: Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς οικογένεια,…

Διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλου στο τελυταίο αντίο

Κρήτη: 20χρονος θετικός στον κορωνοϊό - «Είχα μικρή δύσπνοια…

Του επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς δεν γνώριζε για την απαγόρευση μετακινήσεων

Πρώτος θάνατος στην Κρήτη από κορωνοϊό - Κατέληξε ο Γερμανός…

O άτυχος καθηγητής που έδινε μάχη στο ΠΑΓΝΗ, ήρθε στην Κρήτη για να διδάξει

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.