Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΓαλλικό πλοίο στην Κρήτη «δοκιμάζει» την Αγκυρα

Γαλλικό πλοίο στην Κρήτη «δοκιμάζει» την Αγκυρα

Κρήτη | 02/03/2020 - 21:54
Γαλλικό πλοίο στην Κρήτη «δοκιμάζει» την Αγκυρα
Θα διεξάγει επιστημονικές έρευνες

Σε τεστ των τουρκικών αντανακλαστικών στην περιοχή νότια της Κρήτης αναμένεται να μετατραπούν οι προγραμματισμένες θαλάσσιες έρευνες που θα κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα γαλλικό ωκεανογραφικό πλοίο στα νότια της Κρήτης. Συγκεκριμένα, από την Αθήνα έχει αδειοδοτηθεί ωκεανογραφικό γαλλικό σκάφος, το οποίο θα διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες από το Ιόνιο μέχρι τα νότια και εν συνεχεία στα ανατολικά της Κρήτης από τις αρχές Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου. Πέρυσι, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019, ανάλογες έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί από το γαλλικό ωκεανογραφικό «Pourqoi-pas», οι οποίες ουδέποτε ολοκληρώθηκαν λόγω της παρενόχλησης που δέχθηκαν στην περιοχή νότια της Κρήτης και του Καστελλόριζου από τουρκικές φρεγάτες και αεροσκάφη. Φέτος, το ωκεανογραφικό θα πλεύσει σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ερωτήματα για τη στάση που θα τηρηθεί.

Στην Αθήνα, πάντως, παραμένει ως πλέον πιθανό σενάριο εκείνο της διεκδίκησης αλιευτικών δικαιωμάτων στη ζώνη που έχει οριοθετηθεί από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ανάμεσα στο Καστελλόριζο και στα νότια της Κρήτης. Οι έρευνες του γαλλικού ωκεανογραφικού θα πραγματοποιηθούν εντός αυτής περιοχής. Η γαλλική παρουσία, πάντως, ήταν έντονη και κατά το προηγούμενο διήμερο, αυτή τη φορά με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο και έπλευσε, συνοδευόμενο μεταξύ άλλων από τη φρεγάτα «Ψαρά», στα νότια της Κρήτης. Εκεί, τα Ραφάλ που βρίσκονται επί του «Σαρλ ντε Γκωλ» πραγματοποίησαν ασκήσεις με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), με σκοπό την εκτέλεση πολλών σεναρίων. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία φέτος θα συμμετάσχει στον «Ηνίοχο 2020», άσκηση η οποία εξελίσσεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Σκοπός της Αθήνας είναι η διατήρηση μιας διαρκούς παρουσίας στα νότια της Κρήτης και στην περιοχή του Καστελλόριζου. Στόχος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να υπάρχει ελληνική παρουσία όπου επιχειρηθεί να γίνει τουρκική κίνηση και όχι να υπάρξει εκ των υστέρων παρέμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διαρκής παρουσία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) περί την Κρήτη, κάτι που γίνεται με την εκ περιτροπής πλεύση στον Ναύσταθμο Σούδας φρεγάτας και υποβρυχίου. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες έγιναν στην ευρύτερη περιοχή μεγάλες ανθυποβρυχιακές ασκήσεις. Σκοπός, όπως ήδη ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα η «Κ», είναι η σταδιακή ενεργοποίηση της Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ) με έδρα τον Ναύσταθμο Κρήτης, στη Σούδα. Στην αύξηση της διεθνούς παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης θα συμβάλει και η αεροναυτική επιχείρηση της Ε.Ε. με σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Απροθυμία συμμάχων

Η Τουρκία δεν έχει, βέβαια, λόγο για τις αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ωστόσο στο ΝΑΤΟ προσπαθεί διαρκώς να ακυρώσει τη ναυτική δράση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών. Αυτή τη στιγμή η δράση του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο σε δύο από τις τέσσερις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να επιτρέψει την επέκτασή της νοτιότερα της Ικαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η «Κ», στις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, η Αγκυρα δεν επιτρέπει την πτήση των οργανικών ελικοπτέρων που φέρουν οι φρεγάτες της νατοϊκής δύναμης, ενώ εσχάτως παρατηρούνται ανακρίβειες στις τρίμηνες αναφορές της δραστηριότητας στο Αιγαίο για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτουν τρία συμπεράσματα: Πρώτον, δεν αναδεικνύονται ορθά τα στοιχεία της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) για την αύξηση των προσφυγικών ροών σε σύγκριση με το 2018. Δεύτερον, δεν αναδεικνύεται το κενό που έχει δημιουργηθεί στη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μετά την αποχώρηση του αλβανικού πλοίου. Και, τρίτον, οι Σύμμαχοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συνδράμουν στην επιχείρηση. Το πρόβλημα είναι γενικότερο, καθώς υπάρχουν ελλείψεις και στην επιχείρηση «Sea Guardian» στη Μεσόγειο. Για αυτήν έχουν επανειλημμένως προθυμοποιηθεί να συμμετάσχουν τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ με πολεμικό πλοίο και η Αυστρία με ομάδα νηοψίας, κάτι που σαμποτάρεται διαρκώς από την Τουρκία.

Στις ΗΠΑ

Η Αθήνα κρατάει στενές τις επαφές της με τις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας, ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου. Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου θα μιλήσει στο συνέδριο του AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων) με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία του κ. Δένδια στην Ουάσιγκτον σε αυτή την εκδήλωση είναι ενδεικτική και των θερμότατων σχέσεων της Αθήνας με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την οριστικοποίηση της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Μαρτίου. Το ενδιαφέρον του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την επίσκεψη είναι πολλαπλώς αυξημένο, ιδιαίτερα υπό το φως των πληροφοριών ότι είναι πιθανή η παραχώρηση καταδρομικών «Τικοντερόγκα», προκειμένου αυτά να αποτελέσουν την ενδιάμεση λύση του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) για τα επόμενα χρόνια. Τα συγκεκριμένου τύπου καταδρομικά (με δύο κάθετους εκτοξευτές 122 θέσεων για πυραύλους) αποσύρονται μέσα στα επόμενα χρόνια από το Αμερικανικό Ναυτικό και φαίνεται ότι είναι πιθανή μια τέτοια συμφωνία, στο πλαίσιο της ευρύτερης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.