Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΈτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Κρήτη | 05/12/2019 - 13:52
Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ
Όλο το σχέδιο για που μετατρέπει την Κρήτη σε ''αστακό'

Εξελίξεις και σε επιχειρησιακό-στρατιωτικό επίπεδο, με επίκεντρο την Κρήτη, φαίνεται ότι δρομολογούν οι πρόσφατες εξελίξεις με το μνημόνιο κατανόησης-συνεργασίας που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη Φαγέζ Αλ Σαράζ, και το οποίο ουσιαστικά αποτυπώνει τον προκλητικό ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η Κρήτη δε διαθέτει υφαλοκρηπίδα.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προκλητικότητα εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, βάζει στο κάδρο των συζητήσεων - όπως αποτυπώνεται σε κεντρικά δημοσιεύματα - την αναγκαία προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για τυχόν μελλοντικές προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας και νοτίως του νησιού μας. Και βάζει ταυτόχρονα στο κάδρο την επέκταση των επιχειρησιακών πλάνων ειδικής προστασίας από το Καστελόριζο και στην Κρήτη.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δε μιλάμε για κάποια κατάσταση συναγερμού σε επίπεδο στρατιωτικό ή για τη λήψη κάποιων εσπευσμένων μέτρων. Μιλάμε για ένα κλίμα κινητικότητας και προετοιμασίας σε επίπεδο σχεδιασμού. Και για μια επεξεργασία κινήσεων αύξησης της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων εντός και πέριξ της Κρήτης, με σημείο αναφοράς φυσικά μια αυξημένη ναυτική παρουσία νότια του νησιού μας.


Κάτι που εδώ που τα λέμε μια κινητικότητα σε επίπεδο κατάρτισης επιχειρησιακών πλάνων επιβάλλεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, τα γεγονότα και τις συγκυρίες, δεδομένου ότι έχουμε μια ανοιχτή πλέον αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης από την Τουρκία και τον Ερντογάν, την ώρα που έχουν υπογραφεί και επικυρωθεί συμβάσεις παραχώρησης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά του νησιού, κι έπεται κάτι αντίστοιχο για θαλάσσια οικόπεδα και νότια του νησιού. Άλλωστε και επί του πρακτέου η τουρκική πλευρά σπεύδει να δείξει μια διάθεση κλιμάκωσης.


Το καταδεικνύει η κίνηση να εκδοθεί τουρκική Navtex στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη, ακριβώς πάνω στη λωρίδα “τεμαχισμού” της ελληνικής ΑΟΖ, όπως προβλέπει το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη. Πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, από τις 11 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είχε εκδώσει αντι-Navtex και ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε νέα, πάλι για το ίδιο σημείο, λέγοντας ότι είναι παράνομος ο ελληνικός σταθμός που ακύρωνε την τουρκική Navtex.

Το μήνυμα του Α/ΓΕΝ

Στην κατεύθυνση λοιπόν της κινητικότητας και εγρήγορσης και σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, εντάσσεται μια σχετική τοποθέτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη, που έδωσε το σχετικό στίγμα για την αμυντική θωράκιση της Κρήτης.
«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα και νοτιοανατολικότερα... Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο Ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Όμως αυτό έχει μεγάλο κόστος... Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση», φέρεται να ξεκαθάρισε ο Α/ΓΕΝ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θέλοντας να δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαβάσει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη, ήρθε να επαναφέρει στο προσκήνιο με τον πλέον εμφατικό τρόπο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και το προσύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης, το σχέδιο αμυντικής ενίσχυσης της Κρήτης.


Ήδη μάλιστα έχουμε διαρροές και δημοσιεύματα σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης...
Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία διετία είχαν εκπονήσει σχέδια ασπίδας προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς πάντα εξεταζόταν το σενάριο να αποπειραθεί να κάνει έρευνα στην περιοχή ένα τουρκικό πλοίο. Το σήμα κινδύνου που “χτύπησε” ο αρχηγός ΓΕΝ αναφερόμενος στο γνωστό σχέδιο ναυτικής θωράκισης της Κρήτης απηχεί τον προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους των επιτελείων και του υπουργείου Άμυνας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί καθηγητές και διεθνολόγοι σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Άμυνας, που αφορούσε την ανάλυση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, επισήμαναν την ανάγκη αποστολής πλοίων στην περιοχή για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας.
Ο ένας βασικός λόγος για μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Κρήτη είναι ότι η Τουρκία διευρύνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελόριζο, αλλά πλέον και νοτίως της Κρήτης.


Κατά δεύτερον, στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται “ΤΑ ΝΕΑ” τονίζουν ότι «δεν αποκλείεται η Τουρκία να φέρει στην περιοχή το υπό κατασκευήν ελικοπτεροφόρο της “Αναντολού”. Ή θέλοντας να προστατεύσει τα ερευνητικά της πλοία, που ενδεχομένως να αποπειραθούν έρευνες στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά είναι απαραίτητο να έχει αντίστοιχες μεγάλες μονάδες επιφάνειας για τις ανοιχτές θάλασσες, προκειμένου να αντιδράσει».
Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και όταν ξεκινήσουν αυτές οι έρευνες και όταν οριοθετήσει την ΑΟΖ της με γειτονικές χώρες (π.χ. Κύπρο, Αίγυπτο), θεωρείται βέβαιο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της και στην επιτήρησή της.

Το νέο σχέδιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέραν της δεδομένης ενίσχυσης της παρουσίας πλοίων στην περιοχή μας, το Πεντάγωνο προσχωρεί σε κάποιες πιο άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη.

Από την αρχή του χρόνου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας, το 545, που θα έχει εδρεύσει στο Ηράκλειο.
Η ενίσχυση της Ταξιαρχίας όμως με ένα ακόμη τάγμα επιβάλλει - όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές - τη μόνιμη παρουσία στο νησί ελικοπτέρων “Σινούκ”.
Επιπλέον, βέβαιο θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion.
Την ίδια ώρα, το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να ενισχύσει άμεσα με drones όλα τα πολεμικά πλοία του Ελληνικού Στόλου.

«Και υπάρχει η Κρήτη, και είναι “αστακός”»

Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη, ίσα-ίσα προκάλεσε αίσθηση, μια χαρακτηριστική δήλωση της βουλευτού Χανίων και τέως υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη για την Κρήτη- “αστακό”.


«Αυτή η υποτιθέμενη συμφωνία με τη Λιβύη δε θα γίνει αποδεκτή. Δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας. Έχουμε δεδικασμένα. Μπορεί να μην του αρέσει του Ερντογάν ότι υπάρχει η Κρήτη. Και υπάρχει η Κρήτη και είναι και “αστακός”. Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για εμάς και για τους συμμάχους μας. Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Πως θα σωθεί ο σπιζαετός στην Κρήτη;

Οι δράσεις για τη διασφάλισης του είδους στην ανατολική Μεσόγειο

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνης εκτός κινδύνου νεαρός…

Δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και δεν είχε εμβολιαστεί

Αύξηση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Στις φλόγες τυλίχθηκε ΙΧ

Καταστράφηκε ολοσχερώς

Βρέθηκε η 19χρονη Άννα Μαρία που είχε εξαφανιστεί

Η μητέρα ενημέρωσε το πρωί την αστυνομία

Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν σε παραλία της Κρήτης

Άγνωστο αν ανήκουν σε άντρα ή γυναίκα

«Μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 14χρονος μετά το σοβαρό…

Ο έφηβος οδηγούσε ποδήλατο με μηχανή δικύκλου

Οι Κρητικοί πίνουν πριν οδηγήσουν και… τρέχουν

Τι έδειξαν οι έλεγχοι της Τροχαίας

Εξαφανίστηκε 19χρονη από τα Χανιά - Silver alert για την Άννα Μαρία

Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με την υπηρεσία Silver Alert, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.

Η Ελλάδα «μικραίνει», αλλά η Κρήτη «γεννά»

Αυξάνονται οι Κρητικοί

Έξαρση γρίπης και ιώσεων στην Κρήτη - Έλειπαν 18 από τους…

Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών που είναι άρρωστοι;

Ανησυχητικά στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ στην Κρήτη

«Φρένο» στη παράνομη διάθεση σε ανήλικους από το Υπουργείο Υγείας

14χρονη έπεσε θύμα βιασμού από άγνωστο στο διαδίκτυο

Μια ακόμη υπόθεση κακοποίησης ανήλικου κοριτσιού μέσω internet

Χειροπέδες σε 35χρονο για την υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης

Είχε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σπίτι του στη Χερσόνησο

Σεισμός 3,3 Ρίχτερ το πρωί στα Χανιά

18 χιλιόμετρα ανατολικά της Παλαιόχωρας

Έλληνες φοιτητές κατασκευάζουν αυτοκίνητα φιλικά προς…

Μεταξύ αυτών και Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Πρώην Βάση Γουρνών: Εμφανίστηκε ο πρώτος «μνηστήρας» για…

Ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής και τι αποκάλυψε

Περιπέτεια για 6 εκδρομείς στα Σφακιά

Σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Καιρός: «Πολικές» θερμοκρασίες στην Κρήτη- Ο υδράργυρος…

Αναλυτικά ποιες περιοχές ο υδράργυρος έπεσε υπο το μηδέν

«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν…

Έχει ξεκινήσει ιδιωτική πρωτοβουλία για την αδειοδότηση ενός παλιού λατομείου

Κοπάδι κλεμμένων προβάτων βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Ερωτηματικά προκαλεί η ανακοίνωση της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης

Δολοφονία καρδιολόγου Καλαντζάκη: Στο εφετείο η χήρα και…

Στις 19 Φεβρουαρίου η δίκη για τη δολοφονία του Σητειακού καρδιολόγου. Και οι δύο είχαν καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη

Απολογείται σήμερα ο 47χρονος Χανιώτης για τους πυροβολισμούς…

Τι καταγγέλλει η ιδιοτήτρια του καφενείου

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός στην Κρήτη

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Τζόκερ: Τυχερό 5άρι έπεσε στην Κρήτη

Για ένα νούμερο, έχασε την ευκαιρία να γίνει εκατομμυριούχος

Ευάγγελος Αποστολάκης: Παραλίγο να προταθεί για ΠτΔ

«Φτάσαμε κοντά, πολύ κοντά» παραδέχθηκε

«Ακροβατεί» η υγεία στην Κρήτη - 8 χιλιάδες ασθενείς στη…

«Καρκινοβατεί» η Υγεία στην Κρήτη

Ηλιόλουστος καιρός με…μποφόρ

Από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Τον καταγγέλλει πως πυροβόλησε το καφενείο της, ενώ εκείνη…

Η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει από την πίσω πόρτα του καταστήματος

Στον «αέρα» εκατοντάδες καρκινοπαθείς στην Κρήτη

Αφήνουν καρκινοπαθείς χωρίς θεραπεία

Eλαιόλαδο: «Δύσκολη και η επόμενη χρονιά για τους αγρότες»

H φετινή χρονιά για την αγορά του ελαιολάδου έχει εξελιχθεί με το χειρότερο δυνατό τρόπο τόσο για τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς, όσο και για τους ελαιοπαραγωγούς της…

Διευθυντής Ογκολογικής Βενιζελείου: Η έλλειψη του φαρμάκου…

Εκείνο που προβληματίζει τους γιατρούς είναι η πιθανή αναβολή της θεραπείας του ασθενή με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Κρήτη: Προ των πυλών η έναρξη κατασκευής του νέου αεροδρομίου

Πλησιάζει η ημέρα έναρξης των έργων για το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης που θα κατασκευαστεί στο Καστέλι και θα αντικαταστήσει τον σημερινό διεθνή αερολιμένα του Ηρακλείου…

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Τυμπάκι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου σας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 από τις 09:00 έως τις 13:00, στην Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνει.

Ήλιος και ισχυροί άνεμοι

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Από την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό

Στην Τανζανία δύο αδέλφια από το Ηράκλειο

Απεργία την Πέμπτη για τους τραυματιοφορείς

Ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Καιρός: Νέο σκανδιναβικό ψύχος θα περάσει πάνω από την…

Νέο ψυχρό μέτωπο απειλεί την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο καιρός στην Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη - Πως…

Ανακοίνωση εξέδωσε το Λιμεναρχείο, ωστόσο, τα πλοία δε φαίνεται να αλλάζουν τα δρομολόγιά τους

Είχε διαπράξει 6 κλοπές-Στα χέρια της αστυνομίας 29χρονος

Ένας 29χρονος αλλοδαπός βρίσκεται πίσω από…ουκ ολίγες κλοπές στον Δήμο Γόρτυνας.

Ο καιρός στην Κρήτη: «Βουτιά» του υδράργυρου - Που καταγράφηκαν…

Μονοψήφιες οι θερμοκρασίες - Βροχές και… χιόνια στη Βόρεια Κρήτη

Ερντογάν: Η Κρήτη και τα άλλα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα…

Επίσης ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Αθήνα για να προκαλέσει την Τουρκία

Βουτηγμένη στα φυτοφάρμακα η ύπαιθρος της Κρήτης

Μελέτες συσχετίζουν τη μακροχρόνια χρήση φυτοφαρμάκων με χρόνιες ασθένειες στον άνθρωπο, τα φυτά και τα ζώα

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.