Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΈτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Κρήτη | 05/12/2019 - 13:52
Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ
Όλο το σχέδιο για που μετατρέπει την Κρήτη σε ''αστακό'

Εξελίξεις και σε επιχειρησιακό-στρατιωτικό επίπεδο, με επίκεντρο την Κρήτη, φαίνεται ότι δρομολογούν οι πρόσφατες εξελίξεις με το μνημόνιο κατανόησης-συνεργασίας που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη Φαγέζ Αλ Σαράζ, και το οποίο ουσιαστικά αποτυπώνει τον προκλητικό ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η Κρήτη δε διαθέτει υφαλοκρηπίδα.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προκλητικότητα εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, βάζει στο κάδρο των συζητήσεων - όπως αποτυπώνεται σε κεντρικά δημοσιεύματα - την αναγκαία προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για τυχόν μελλοντικές προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας και νοτίως του νησιού μας. Και βάζει ταυτόχρονα στο κάδρο την επέκταση των επιχειρησιακών πλάνων ειδικής προστασίας από το Καστελόριζο και στην Κρήτη.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δε μιλάμε για κάποια κατάσταση συναγερμού σε επίπεδο στρατιωτικό ή για τη λήψη κάποιων εσπευσμένων μέτρων. Μιλάμε για ένα κλίμα κινητικότητας και προετοιμασίας σε επίπεδο σχεδιασμού. Και για μια επεξεργασία κινήσεων αύξησης της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων εντός και πέριξ της Κρήτης, με σημείο αναφοράς φυσικά μια αυξημένη ναυτική παρουσία νότια του νησιού μας.


Κάτι που εδώ που τα λέμε μια κινητικότητα σε επίπεδο κατάρτισης επιχειρησιακών πλάνων επιβάλλεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, τα γεγονότα και τις συγκυρίες, δεδομένου ότι έχουμε μια ανοιχτή πλέον αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης από την Τουρκία και τον Ερντογάν, την ώρα που έχουν υπογραφεί και επικυρωθεί συμβάσεις παραχώρησης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά του νησιού, κι έπεται κάτι αντίστοιχο για θαλάσσια οικόπεδα και νότια του νησιού. Άλλωστε και επί του πρακτέου η τουρκική πλευρά σπεύδει να δείξει μια διάθεση κλιμάκωσης.


Το καταδεικνύει η κίνηση να εκδοθεί τουρκική Navtex στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη, ακριβώς πάνω στη λωρίδα “τεμαχισμού” της ελληνικής ΑΟΖ, όπως προβλέπει το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη. Πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, από τις 11 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είχε εκδώσει αντι-Navtex και ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε νέα, πάλι για το ίδιο σημείο, λέγοντας ότι είναι παράνομος ο ελληνικός σταθμός που ακύρωνε την τουρκική Navtex.

Το μήνυμα του Α/ΓΕΝ

Στην κατεύθυνση λοιπόν της κινητικότητας και εγρήγορσης και σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, εντάσσεται μια σχετική τοποθέτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη, που έδωσε το σχετικό στίγμα για την αμυντική θωράκιση της Κρήτης.
«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα και νοτιοανατολικότερα... Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο Ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Όμως αυτό έχει μεγάλο κόστος... Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση», φέρεται να ξεκαθάρισε ο Α/ΓΕΝ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θέλοντας να δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαβάσει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη, ήρθε να επαναφέρει στο προσκήνιο με τον πλέον εμφατικό τρόπο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και το προσύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης, το σχέδιο αμυντικής ενίσχυσης της Κρήτης.


Ήδη μάλιστα έχουμε διαρροές και δημοσιεύματα σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης...
Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία διετία είχαν εκπονήσει σχέδια ασπίδας προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς πάντα εξεταζόταν το σενάριο να αποπειραθεί να κάνει έρευνα στην περιοχή ένα τουρκικό πλοίο. Το σήμα κινδύνου που “χτύπησε” ο αρχηγός ΓΕΝ αναφερόμενος στο γνωστό σχέδιο ναυτικής θωράκισης της Κρήτης απηχεί τον προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους των επιτελείων και του υπουργείου Άμυνας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί καθηγητές και διεθνολόγοι σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Άμυνας, που αφορούσε την ανάλυση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, επισήμαναν την ανάγκη αποστολής πλοίων στην περιοχή για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας.
Ο ένας βασικός λόγος για μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Κρήτη είναι ότι η Τουρκία διευρύνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελόριζο, αλλά πλέον και νοτίως της Κρήτης.


Κατά δεύτερον, στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται “ΤΑ ΝΕΑ” τονίζουν ότι «δεν αποκλείεται η Τουρκία να φέρει στην περιοχή το υπό κατασκευήν ελικοπτεροφόρο της “Αναντολού”. Ή θέλοντας να προστατεύσει τα ερευνητικά της πλοία, που ενδεχομένως να αποπειραθούν έρευνες στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά είναι απαραίτητο να έχει αντίστοιχες μεγάλες μονάδες επιφάνειας για τις ανοιχτές θάλασσες, προκειμένου να αντιδράσει».
Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και όταν ξεκινήσουν αυτές οι έρευνες και όταν οριοθετήσει την ΑΟΖ της με γειτονικές χώρες (π.χ. Κύπρο, Αίγυπτο), θεωρείται βέβαιο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της και στην επιτήρησή της.

Το νέο σχέδιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέραν της δεδομένης ενίσχυσης της παρουσίας πλοίων στην περιοχή μας, το Πεντάγωνο προσχωρεί σε κάποιες πιο άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη.

Από την αρχή του χρόνου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας, το 545, που θα έχει εδρεύσει στο Ηράκλειο.
Η ενίσχυση της Ταξιαρχίας όμως με ένα ακόμη τάγμα επιβάλλει - όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές - τη μόνιμη παρουσία στο νησί ελικοπτέρων “Σινούκ”.
Επιπλέον, βέβαιο θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion.
Την ίδια ώρα, το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να ενισχύσει άμεσα με drones όλα τα πολεμικά πλοία του Ελληνικού Στόλου.

«Και υπάρχει η Κρήτη, και είναι “αστακός”»

Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη, ίσα-ίσα προκάλεσε αίσθηση, μια χαρακτηριστική δήλωση της βουλευτού Χανίων και τέως υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη για την Κρήτη- “αστακό”.


«Αυτή η υποτιθέμενη συμφωνία με τη Λιβύη δε θα γίνει αποδεκτή. Δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας. Έχουμε δεδικασμένα. Μπορεί να μην του αρέσει του Ερντογάν ότι υπάρχει η Κρήτη. Και υπάρχει η Κρήτη και είναι και “αστακός”. Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για εμάς και για τους συμμάχους μας. Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.