Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus«Έμφραγμα» στο Βενιζέλειο - Ασθενείς της Παθολογικής ακόμη και στην Ογκολογική

«Έμφραγμα» στο Βενιζέλειο - Ασθενείς της Παθολογικής ακόμη και στην Ογκολογική

Ηράκλειο | 22/02/2020 - 22:59
«Έμφραγμα» στο Βενιζέλειο - Ασθενείς της Παθολογικής ακόμη και στην Ογκολογική
Σοβαροί κίνδυνοι από το αλαλούμ-«Οι καρκινοπαθείς εννοείται ότι διαμαρτύρονται. Αλλά τι να κάνουν; Μπορούν να κάνουν κάτι; Και ο ασθενής που είναι δίπλα σε καρκινοπαθή χωρίς ο ίδιος να είναι δεν αισθάνεται καλά. Και το αντίθετο. Για ευνόητους λόγους...»

Στον θάλαμο με τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο φέρνουν ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας αυτής της περιόδου, με μια κατάσταση να έχει πλέον χτυπήσει “κόκκινο”, ενώ οι κίνδυνοι - σύμφωνα με τους συνδικαλιστές - πέρα από το γενικότερο αλαλούμ, είναι πολλοί και σοβαροί.

Τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γιώργος Χονδροζουμάκης, όσο και ο πρόεδρος του αντίστοιχου Σωματείου στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, παρουσιάζουν μιλώντας στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” μια κατάσταση χειρότερη από τα προηγούμενα χρόνια και με τους ασθενείς (λόγω της γρίπης και όχι μόνο) να είναι περισσότεροι από πέρυσι, σε ένα ποσοστό άνω του 40%!

«Αυτή την περίοδο υπάρχει μια έξαρση της εποχικής γρίπης. Έτσι έχουμε γενικότερα μια επίσημη αύξηση του κόσμου σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης γύρω στο 40% σε σχέση με πέρυσι και άλλες πιο παλιές χρονιές. Γιατί ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει “έξω” και έρχεται στα νοσοκομεία.

Αναγκαστικά λοιπόν επιλέγεις και βάζεις ασθενείς και στην Ογκολογική Κλινική και στην Αιματολογική. Και ασθενείς της Αιματολογικής θα έρθουν στην Παθολογική για να νοσηλευτούν, διότι δεν έχει κρεβάτια. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Γιώργος Χονδροζουμάκης.

Το ευτύχημα ωστόσο είναι για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπως λέει, ότι τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία η νέα πτέρυγα που θα έχει γύρω στα 100 κρεβάτια. «Εκεί θα πάνε κλινικές όπως η Αιματολογική, η Ογκολογική, καθώς και η Α’ και η Β' Παθολογική. Και θα έχουμε άνεση χώρου, πιστεύω. Κι έτσι, λίγο-πολύ, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Αλλά, αυτή την περίοδο, όλα τα κρεβάτια του νοσοκομείου είναι καλυμμένα»... Θα απελευθερωθεί, έτσι, ο χώρος στο παλιό κτήριο και υπάρχει η ελπίδα το νοσοκομείο να “ανασάνει” και να αρχίσει επιτέλους να εξυπηρετεί πιο σωστά τον κόσμο.

Και συνεχίζει εξηγώντας: «Σήμερα που ξεκινάει η εφημερία του νοσοκομείου μας, η Παθολογική Κλινική έχει πέντε κρεβάτια αδειανά. Όσους χρειαστεί να νοσηλευτούν θα τους βάλουν ή στους διαδρόμους ή σε άλλες κλινικές και αν έχει κρεβάτι αδειανό. Αυτό το χάλι συμβαίνει τα τελευταία 5-6 χρόνια. Αλλά σήμερα η κατάσταση έχει οξυνθεί...».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, «ήδη έχει κρεβάτια η Β’ Παθολογική στους διαδρόμους.

Τα περιστατικά λοιπόν που θα “μπουν” θα “μπουν” εάν έχει κενό κρεβάτι στην Αιματολογική ή στην Ογκολογική. Και καταλαβαίνετε τι μπορεί να συνεπάγεται από αυτή τη διαδικασία. Ή θα πάνε από κάτω στην ΩΡΛ ή θα πάνε στις χειρουργικές κλινικές από πάνω...». Σύμφωνα με τον κ. Χονδροζουμάκη, γίνεται προσπάθεια να απομονώνονται οι ασθενείς που μεταφέρονται σε κρεβάτια της Ογκολογικής Κλινικής. «Αλλά πόσο να τους απομονώσεις;», διερωτάται.

H κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ - Στο “κόκκινο” εξαιτίας της γρίπης

Η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες του κόσμου φέτος, έχει δημιουργήσει στο ΠΑΓΝΗ μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, τονίζει ότι «πάρα πολλές κλινικές αντιμετωπίζουν “έμφραγμα” από τους πολλούς ασθενείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Παθολογική Κλινική, που εξαιτίας της γρίπης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας και περιστατικά δικά της νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές - για παράδειγμα σήμερα στη Νευρολογική και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στην Ογκολογική ή και στην Καρδιολογική Κλινική. Στο μεταξύ, στην Ψυχιατρική Κλινική υπάρχουν ράντζα...».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, «για άλλη μια φορά η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφάλειας για ασθενείς και εργαζομένους. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα (σ.σ. χθες) νοσηλεύονται 30 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών και 6 ραντζών, ενώ στο Τμήμα Οξέων νοσηλεύονται 8 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών.

Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει προσωπικός χώρος ούτε οι προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ υπάρχουν κάποιοι μικροί χώροι-προθάλαμοι, αυτοί δε χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της κλινικής και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων και βελτιώσεων. Οι συνάδελφοί μας στο ψυχιατρικό τμήμα, παρ’ όλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν, ασκούν τα καθήκοντά τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση. Ως Σωματείο Εργαζομένων την κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου μας την έχουμε επισημάνει, αναδείξει και καταγγείλει επανειλημμένως στο παρελθόν. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος δεν έχει γίνει ούτε από διοικήσεις, ούτε από το υπουργείο».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Στο αυτόφωρο για άσκοπους πυροβολισμούς

Εντοπίστηκαν κάλυκες στην αυλή του

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί

Προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες σκαφών

Aρνητικό το δείγμα για κορωνοϊό που ελήφθη από το 13χρονο…

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο: Έβαζε τη μία φωτιά μετά την άλλη για να εκδικηθεί…

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έφτασαν στα ίχνη του δράστη και τον συνέλαβαν

Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου δίπλα στους εργαζόμενους…

Δωρεά 1.000 ευρώ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Κορωνοϊός - Πασπάτης: Το Βενιζέλειο δέχεται διαρκώς ύποπτα…

Ο κ. Πασπάτης μίλησε για τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών των πολιτών αλλά και το πώς γίνεται η διαλογή στο νοσοκομείο μεταξύ ύποπτων κρουσμάτων και των υπόλοιπων…

Κορωνοϊός: Καλά νέα για τον 42χρονο – Πήρε εξιτήριο από…

Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση της 67χρονης

Ηράκλειο: Οι πτυχιούχοι Β.Νοσηλευτών ΕΠΑΛ ζητούν την αξιοποίηση…

Το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε το πρόγραμμα τους

Κορωνοϊός - Κρήτη: Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς οικογένεια,…

Διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλου στο τελυταίο αντίο

Κρήτη: 20χρονος θετικός στον κορωνοϊό - «Είχα μικρή δύσπνοια…

Του επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς δεν γνώριζε για την απαγόρευση μετακινήσεων

Πρώτος θάνατος στην Κρήτη από κορωνοϊό - Κατέληξε ο Γερμανός…

O άτυχος καθηγητής που έδινε μάχη στο ΠΑΓΝΗ, ήρθε στην Κρήτη για να διδάξει

Κορωνοϊός: Θετική η επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου

7 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη- Στην Εντατική ο Γερμανός Καθηγητής

Aπαγόρευση κυκλοφορίας: Το πρώτο πρόστιμο στο Ηράκλειο

Eντατικοποιούνται από αύριο οι έλεγχοι

Κορωνοϊός: Η εικόνα στα κρεοπωλεία του Ηρακλείου εν μέσω…

Σε κλίμα αβεβαιότητας βαδίζει η αγορά κρεάτων- Ακολουθούν τις οδηγίες οι καταναλωτές και τα μέτρα προστασίας οι κρεοπώλες

Ηράκλειο: Έκλεβε κάρτες από γραφεία και καταστήματα και…

Εξιχνιάστηκαν έξι υποθέσεις κλοπών

Θρασύτατη ληστεία σε φαρμακείο - Εισέβαλαν κρατώντας μαχαίρια

Έγιναν «καπνός» με τις εισπράξεις της ημέρας

Αυτά είναι τα μέτρα για τις λαϊκές αγορές στο Ηράκλειο

Τι ειπώθηκε στην ενημερωτική συνάντηση

Κορωνοϊός: 4ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη

Το πρώτο κρούσμα με κορωνοϊό που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κρήτης

Κορωνοϊός - ΠΑΓΝΗ: «‘Έρχονται» χιλιάδες μάσκες και ιατρικός…

Σημαντικές δωρεές από τον ΑΔΜΗΕ στα νοσοκομεία αναφοράς όλης της χώρας μεταξύ των οποίων και το ΠΑΓΝΗ

Νεκρός ένας 28χρονος – Τον βρήκαν οι συγγενείς του

Μέσα στο σπίτι του στο Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Άνοιξε το καφενείο του και… βρήκε το μπελά του

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στην Κρήτη

Ν. Κατσαρός: Ο κορωνοϊός δεν κολλιέται με τα τρόφιμα

Εμείς τα μολύνουμε όταν είμαστε απρόσεχτοι

Κορωνοϊός: Μαθήματα στο Ηράκλειο μέσω skype

Ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση στα φροντιστήρια της πόλης

Νεκρός άντρας βρέθηκε σε χωράφι

Συναγερμός σε αστυνομία και ΕΚΑΒ

Κορωνοϊός - Κρήτη: Άνοιξε το κομμωτήριο παρά την απαγόρευση…

Κομμωτής συνελήφθη καθώς αψήφησε τις απαγορεύσεις

Κορωνοϊός: Ζητούν να κλείσει το ΚΕΣΥ - Προσέρχονται 90 παιδιά…

Αγωνία από το προσωπικό για την ασφάλεια προωπικού και παιδιών

«Έρημη» πόλη το Ηράκλειο

Εικόνα… συμμόρφωσης στο κέντρο της πόλης

Ηράκλειο- Κορωνοϊός: Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στους…

Ένα χρόνο φυλάκιση και χρηματική ποινή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τελετή λαμπαδηδρομίας

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «ΤΟΚΥΟ 2020» στο Ηρακλείο

43χρονος Κρητικός με κορωνοϊό: «Αν δεν ήξερα, δε θα πήγαινα…

Σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του το πρώτο κρούσμα με κορωνοϊό στην Κρήτη

Εκκένωσαν άρον –άρον την εφορία Ηρακλείου – Είχε περάσει…

Το πρωί της Πέμπτης μόλις έγινε γνωστή η είδηση δόθηκε εντολή από την διοίκηση, να αποχωρήσει αμέσως το συναλλασόμενο κοινό και οι υπάλληλοι

Κορωνοϊός: «Πνίγονται» από επισκέπτες τα νοσοκομεία, παρά…

Αθρόες οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, παρά τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Εξετάζεται προληπτική μίνι - καραντίνα για γιατρούς…

Εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτοπεριορισμού γιατρών, νοσηλευτών μέχρι και μικροβιολόγων

Θετικός στον κορωνοϊό άντρας στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές στο νησί

Στο Ηράκλειο η Ολυμπιακή Φλόγα

Το Σάββατο 14 Μαρτίου

Καταγγελία: Προσπάθησε να την εξαπατήσει λόγω... κορωνοϊού

Μεσαρά: Χτυπούν πόρτες για να ενημερώσουν για την πανδημία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.