Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Έτσι στήθηκαν οι εικονικοί γάμοι που λέγεται ότι έφτασαν ως την ... Κρήτη

Έτσι στήθηκαν οι εικονικοί γάμοι που λέγεται ότι έφτασαν ως την ... Κρήτη

Αστυνομικό | 01/02/2013 - 20:52
Έτσι στήθηκαν οι εικονικοί γάμοι που λέγεται ότι έφτασαν ως την ... Κρήτη
Αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνταν τα μέλη του κυκλώματος των εικονικών γάμων από τη Θεσσαλονική ως την Κρήτη, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Πρώτη Δημοσίευση: 2013-02-01 10:45:18

Σύμφωνα με το zougla.gr μέσα από τον ογκώδη φάκελο, περιγράφεται καρέ-καρέ ο τρόπος δράσης της οργάνωσης, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα –έναντι αδράς αμοιβής- κατάφερε να πραγματοποιήσει πάνω από 60 εικονικούς γάμους, ενώ σχεδίαζε άλλους 79.

Και σε αυτή την περίπτωση, το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται κατόπιν αξιοποίησης των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιούσαν μεταξύ τους τα μέλη του κυκλώματος, καθώς μέσα από τις συνομιλίες η δράση τους άρχισε να γίνεται διακριτή και να στοιχειοθετείται.

Αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στάθηκε καταγγελία που έγινε από έναν πατέρα, ο οποίος εμφανίστηκε στην υπηρεσία και ισχυρίστηκε ότι η τοξικομανής κόρη του έχει μπλέξει στα δίχτυα της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο Ε. Δ. επισκέφθηκε τα γραφεία της υπηρεσίας και υποστήριξε ότι η 35χρονη κόρη του η οποία είναι χρήστης ναρκωτικών, στις 19 Απριλίου 2012 τέλεσε εικονικό γάμο στην Καβάλα με έναν Γεωργιανό ονόματι L. K.

Όπως είπε, ένας άνδρας που ονομαζόταν Τάσος Πορφυρίδης και μια αλλοδαπή με το ψευδώνυμο «Μαντόνα» εκμεταλλεύτηκαν τα προβλήματα υγείας και τις δυσκολίες επικοινωνίας που παρουσίαζε η κόρη του, εξ’ αιτίας της κατάστασής της και αφού της υποσχέθηκαν ότι θα της δώσουν 800 ευρώ, την έπεισαν να πραγματοποιήσει τον γάμο.

Κάπως έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και η υποψήφια σε προηγούμενες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, κυρία Μάρθα Τσαρτσίδου.

"Οι εγκέφαλοι"

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το ψευδώνυμο «Μαντόνα» άνηκε σε μία από τις φερόμενες ως εγκεφάλους του κυκλώματος, η οποία ονομάζεται Khutsishvili Madlena.

Μεταξύ επίσης των «ενορχηστρωτών» της «επιχείρησης» ήταν ο Τάσος Πορφυρίδης και η Μάρθα Τσαρτσίδου, καθώς από την έρευνα που διενήργησαν οι άντρες της αστυνομίας, προέκυψε ότι η «Madona» σε συνεργασία με τους δύο τελευταίους είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην νομιμοποίηση αλλοδαπών, προερχόμενων από τρίτες χώρες, είτε χορηγώντας τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε συνάπτοντας εικονικούς γάμους με Έλληνες ή υπηκόους κρατών-μελών της Ε.Ε.

Επιπλέον προέκυψε ότι η «Madona» πραγματοποιούσε τηλεφωνικές ή δια ζώσης επαφές με τους υποψήφιους γαμπρούς-πελάτες (οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Γεωργία), και αναλάμβανε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου να τελεστούν τα… «μυστήρια», με απώτερο σκοπό βέβαια την χορήγηση άδειας διαμονής ως σύζυγος Έλληνα πολίτη.

Το «modus operandi»

Όπως διαπιστώθηκε στο κόλπο των εικονικών γάμων εμπλέκονταν πάνω από 170 άτομα, μεταξύ των οποίων δικηγόροι καθώς και δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Σαν πρόσωπο «κλειδί» εμφανίζεται η «Madona», πρόσωπο ευρέως γνωστό στους αλλοδαπούς, οι οποίοι έρχονταν διαρκώς σε επικοινωνία μαζί της προκειμένου να τακτοποιήσουν τα «προβλήματά» παραμονής στη χώρα.

Εκείνη, σε συνεργασία με τους συνεργάτες της, τους κατηύθυνε ανάλογα σε κάθε περίπτωση, καθώς γνώριζε πολύ καλά το νομοθετικό και διαδικαστικό πλαίσιο και εκμεταλλευόμενη αφενός μεν τις αντικειμενικές δυσχέρειες σε περίπτωση διαπίστωσης ενός εικονικού γάμου, αφετέρου δε τις νόμιμες διαδικασίες. Έτσι, κατάφερνε να τους… «παντρεύει».

Συγκεκριμένα, εφόσον ο «πελάτης» δεν είχε εισέλθει στη χώρα νόμιμα, τον προέτρεπε να μεταβεί στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία –μέσω του δικηγόρου Χριστοφορίδη ή συνεργαζομένων με αυτόν δικηγόρων- και να υποβάλλει αίτημα υπαγωγής του σε καθεστώς πρόσφυγα.

Στην περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν είχε πρόσβαση –είτε φυσική, είτε μέσω συγγενών του- σε κυβερνητικές υπηρεσίες, η «Madona» μέσω δύο μελών της οργάνωσης, ονόματι Nino και Teo- που βρίσκονταν στη Γεωργία, τους εξασφάλιζε την έκδοση και αποστολή στην χώρα μας των απαραίτητων πιστοποιητικών για την τέλεση του γάμου.

Κατόπιν, η ίδια και οι συνεργάτες της, έβρισκε το κατάλληλο άτομο, τόσο από θέμα φύλου, όσο και από θέμα ηλικίας και τελούσε το «μυστήριο».

Τέλος, με τη βοήθεια της κυρίας Τσαρτσίδου εξασφάλιζε ότι η υπόθεση θα εξετασθεί σχετικά γρήγορα από την επιτροπή Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ή σε περίπτωση που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί το αίτημά τους και θα αποκαλυφθεί η κομπίνα, επιδίωκε να μην εξεταστεί η υπόθεση από την επιτροπή.

Η… ταρίφα

Ενδεικτικό της εκτεταμένης και επιτυχημένης –μέχρι πρότινος- δράσης της εγκληματικής ομάδας είναι το γεγονός ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει πάνω από 68 εικονικούς γάμους και σχεδίαζε άλλους 79.

Τα χρήματα που ζητούσαν τα στελέχη της ήταν 4.500 ευρώ για γάμους εντός Ελλάδας και 7.000 για γάμους εκτός αυτής.

Όπως άλλωστε είχε επισημάνει στη zougla.gr ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα νομιμοποίησης αλλοδαπών μέσω εικονικών γάμων που έχει εξαρθρωθεί ποτέ, το οποίο κατάφερε σε τρία χρόνια να κερδίσει τεράστια χρηματικά ποσά μέσω πλαστών μυστηρίων».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Αστυνομικό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.